VIKINGS

Vikings S04E17: Η ζωή μας είναι άχαρη, τσίχλα δίχως ζάχαρη

Όσα προπαρασκευαστικά είδαμε στο επεισόδιο "The Great Army". Προφανώς και ακολουθούν spoilers για το φανταστικό άρμα του Ivar.

Είμαι ακόμα σε κατάθλιψη από τον θάνατο του Ragnar αλλά θα μου περάσει. Ούτως ή άλλως είχαμε συνηθίσει την τελευταία σεζόν να κινούνται όλα τα νήματα στον χάρτη χωρίς εκείνος να παίζει κάποιο σπουδαίο ρόλο. Έτσι θα πορευτούμε και τώρα. Γιατί είναι ακριβώς ο θάνατος του Ragnar ο οποίος μας γλίτωσε από το να πούμε bye bye στην Lagertha και όχι τόσο το ότι ο Bjorn πρόλαβε.

Οι γιοι λοιπόν του μεγάλου πολεμιστή ενώνονται κάτω από έναν μεγάλο κοινό σκοπό που δεν είναι άλλος από το να ξεπαστρέψουν κάθε Άγγλο επί γης για να εκδικηθούν. Υπάρχει μια σχετική διαφωνία για το αν θα πάμε απέναντι στο μικρό βασίλειο ή το μεγάλο, οπότε oh well θα μαζέψουμε τον μεγαλύτερο στρατό της ιστορίας και θα κατακτήσουμε τον κόσμο.

Το μάτι του Ivar γυαλίζει σε όλο το επεισόδιο, εύγε νέε μου.

Lagertha η μελλοθάνατη

Όσο ατρόμητη και να στέκεται μπροστά στο θάνατο, όσο αποφασισμένη κι αν είναι να μην καθορίσει εκείνη τη μοίρα της αλλά οι Θεοί (λολ), δεν θα αποφύγουμε απ’ ό,τι φαίνεται το μοιραίο. Αυτό στο οποίο έκανα περίτρανα λάθος είναι το αν θα ήθελε κι εκείνη να εκδράμει προς Αγγλία μεριά. Γιατί όπως είπε και στους γιους του πρώην άνδρα της, θέλει να μείνει και να οχυρώσει αυτό το εμπορικότατο λιμάνι κι ότι αυτό θα ήθελε κι ο μακαρίτης να κάνει. Δεν είμαι τόσο σίγουρος για το τελευταίο αν και στην τελευταία τους συνάντηση, αυτό συζητούσαν. Πώς θα ήταν οι ζωή τους αν απλά συνέχιζαν να είναι αγρότες.

Κι αυτό είναι κάτι που σκέφτομαι πυκνά συχνά αναφορικά με την εποχή εκείνη και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων. Σκότωσαν τον Ragnar; Ας μαζευτούμε όλοι να πάμε να πεθάνουμε και να γλεντήσουμε στη Βαλχάλα.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην Lagertha η οποία βλέπει τους γιους της Aslaug να κερδίζουν πόντους σε κάθε μέτωπο και να φτάνουν λίγο πριν το να την δολοφονήσουν. Μπαίνει Bjorn, ρίχνει ένα πολλά βαρύ “δεν έχουμε ώρα για τις αηδίες σας” και λήγει η υπόθεση μέχρι νεοτέρας.

Ένας Bjorn δεν φτάνει

Με την μητέρα του να έχει πάρει την εκδίκησή της και τα αδέρφια του έτοιμα να την σφάξουν, δεν λες ότι ο πρωτότοκος περνά και τις καλύτερές του μέρες. Ξέρει πολύ καλά ότι ακόμα κι αν όλα πάνε καλά στην εκστρατεία εκδίκησης, το θέμα της μητέρας του είναι ένα θέμα τιμής για τους υπόλοιπους και δεν θα περάσει με λόγια. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που δεν θα χαριζόταν στον Rollo αν εκείνος αποφάσιζε να μην επιστρέψει στην σύζυγο που τον καθυβρίζει αρκετά κωμικά. Αλήθεια δεν θέλω να τους ξαναδούμε ποτέ στη σειρά.

Ο Bjorn λοιπόν τώρα έχει πέρα από το να κρατήσει ισορροπίες με τους 500 μνηστήρες της θέσης και της εξουσίας του, έχει να περιφρουρήσει και την ίδια του την οικογένεια η οποία είναι διαλυμένη. Πιθανότατα γιατί δεν την λες και τόσο “οικογένεια”. Ο συνδετικός κρίκος πέθανε και απλά ο γιος του δεν μπορεί να τους ενώσει.

Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα φερθεί ο Bjorn στον Ivar. Ξέρει ότι ο πατέρας του στο τέλος διάλεξε εκείνον αλλά ο Bjorn είχε τραβήξει πολλά χρόνια τώρα τη δική του πορεία, ερχόμενος ακόμα και σε σύγκρουση με τον Ragnar. Είναι χαρακτηριστική πάντως η σκηνή που τον βλέπουμε να παρακολουθεί Ivar και Floki προς το τέλος του επεισοδίου. Ο Bjorn ξέρει ότι ο Ivar είναι πολύ πιο επικίνδυνος απ’ ό,τι πιστεύουν ενδεχομένως οι υπόλοιποι.

Μια τρελή τρελή οικογένεια

Και δεν εννοώ αυτή τη φορά τους ραγκναρέους. Στα υπέροχα αυτά βασίλεια στην άλλη μεριά της Μάγχης, έχουμε την Judith η οποία κάνει μια ωραιότατη επίσκεψη στους γονείς της για να τους προειδοποιήσει για την εκδίκηση που θα πέσει στο κεφάλι τους και τα ακούει ένα χεράκι επειδή κοιμάται (κοιμόταν τουλάχιστον) με τον πεθερό της. Και με ποιον δεν είχε κοιμηθεί βασικά για να είμαστε και ακριβείς.

Την ίδια ώρα ο πεθερός της κάνει μαθήματα στον Alfred, τον γιο του Athelstan θυμίζω, γιατί ελπίζω ως φαίνεται να γίνει εκείνος βασιλιάς μια μέρα και όχι ο γιος του ο οποίος πραγματικά πρέπει να είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ στον ψυχίατρο. Ο πατέρας του έφαγε τη γυναίκα, η οποία είχε κάνει παιδί με έναν άλλο και τώρα ούτε να διοικήσει δεν τον αφήνουν, ούτε να σκοτώσει τον Ragnar, ούτε τίποτα.

Όταν καταφθάσουν οι βάρβαροι σε αυτά τα εδάφη θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν με τον Alfred (αν και η ιστορία έχει δείξει) κι επίσης αν θα επιστρέψει ποτέ στη σειρά ο νόθος γιος του Ragnar που τον έστειλε ο Aethelwolf να βρει τη μοίρα του μερικά επεισόδια νωρίτερα.

The crippled son S01E07

Ανησυχούσα αρκετά όταν εμφανίστηκε ο Ivar για πρώτη φορά στα τέλη της προηγούμενης σεζόν σε αυτή την ηλικία ότι δεν θα αντέξει να πάρει τη σειρά πάνω του. Ότι παραείναι τρελό το βλέμμα, ότι παραείναι έντονες οι αντιδράσεις, ότι αργά ή γρήγορα θα κουράσει η ιστορία του. Κι όμως, η σειρά το πάει εξαιρετικά νομίζω χτίζοντας τον Ivar μέρα με τη μέρα όλο και καλύτερα. Βάζοντάς τον αντιμέτωπο με τον αθλιότατο αδερφό του και σύμμαχο του Φλόκαρου.

Ο μικρός μάγος των κατασκευών ετοιμάζει ένα άρμα για τον Ivar και πλέον ναι, μπορούμε να τον φανταστούμε να πολεμά, να διοικεί, να κατακτά. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα τον δούμε να πέφτει από το άρμα, θα τον δούμε να τραβά τα πάνδεινα αλλά ότι μέσα σε αυτή τη σειρά, θα τον δούμε να χτίζει τον δικό του μύθο, ακριβώς όπως το προέβλεψε ο πατέρας του.