WESTWORLD

‘Westworld’: Οι 3 θεωρίες που πρέπει να ξέρεις

Συγκεντρώσαμε όλες τις θεωρίες που πρέπει να γνωρίζεις για την αγαπημένη καινούρια σειρά του ΗΒΟ.

Το ‘Westworld’ γέννησε απορίες από τη στιγμή που προβλήθηκε. Μη ζητήσεις μόνο να στις λύσει ο Anthony Hopkins. Έκανε γυρίσματα πριν 2 χρόνια και λέει δε θυμάται τίποτα. Όχι όλα τα σενάρια ας πούμε, ούτε τις σκηνές που συμμετείχε ο ίδιος. Θα του λέγαμε να συντονιστεί στα Novacinema που προβάλλεται αποκλειστικά ταυτόχρονα με την Αμερική ή να το δει όποτε θέλει με Nova On Demand, αλλά αφ’ ενός είναι στην Αμερική και αφ’ ετέρου δεν έχει καν τηλεόραση. Δεν τον χρειάζεσαι όμως πάντως.

Όταν μια σειρά κάνει περισσότερες ερωτήσεις απ’ όσες απαντάει, τότε οι φαν πιάνουν δουλειά και λύνουν τους γρίφους. Μέχρι στιγμής εικάζουν για τα παρακάτω.

Προσοχή, ακολουθούν σπόιλερ για τα 7 πρώτα επεισόδια του ‘Westworld’

ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ TIMELINES

Ξεκινάμε με τη δημοφιλέστερη από όλες τις θεωρίες και αυτήν που μοιάζει πιο πιθανό να μάθουμε ότι ισχύει μέχρι το τέλος του 1ου κύκλου.

Πρώτο στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι 7 επεισόδια μετά τον πιλότο, δεν έχουμε δει ποτέ τον William ή τον Logan σε σκηνές με τον Man In Black, τον Teddy ή την Maeve, παρά το γεγονός ότι υποτίθεται πως για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονταν όλοι μαζί ταυτόχρονα στην πόλη Sweetwater. Τους βλέπεις όμως σε σκηνές με τη Dolores και την Clementine, τα παλιότερα μοντέλα που ενδεχομένως δένουν μαζί τα timelines. Η λογική λέει ότι τα timelines θα μπορούσαν να χωρίζονται από τα “30 χρόνια πριν” που έχουμε ακούσει ξανά στη σειρά, αλλά κάποιοι κάνουν λόγο και για 3 αντί 2 μόνο timelines. Συγκεκριμένα, το 3ο timeline θα μπορούσε να είναι οι one-on-one σκηνές μεταξύ Bernard και Dolores, αλλά γι’ αυτό περισσότερα λίγο παρακάτω.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι το διαφορετικό logo του πάρκου που είδαμε όταν μπήκαν σ’ αυτό ο William και ο Logan, αλλά και στο φλάσμπακ του Dr. Ford πάνω σε μια ρόμπα εργαστηρίου, και το διαφορετικό logo που βλέπουμε στην – υποθέτουμε – σύγχρονη εποχή.

VS.

Διαφορά υπάρχει και στις κονσέρβες γάλακτος που είδαμε να ρίχνει η Dolores και να σηκώνουν ο William και ο Teddy σε δύο ξεχωριστές σκηνές αντίστοιχα. Το font της Maiden Brand είναι διαφορετικό, ενώ στην – υποθέτουμε ξανά – μεταγενέστερη σκηνή, δεν υπάρχει και το κενό μεταξύ των δύο λέξεων.

O WILLIAM ΕΙΝΑΙ Ο MAN IN BLACK

Αυτή η θεωρία θα μπορούσε να ισχύει μόνο αν δεχτούμε τη θεωρία των timelines, αλλά ας πούμε ότι τη δεχόμαστε για λίγο. Και ας πούμε επίσης από τώρα ότι η θεωρία στέκεται περισσότερο σε όσα δεν την αντικρούουν και λιγότερο σε όσα τη στηρίζουν. Βασικά τίποτα δεν υπάρχει να την αποκρούσει αυτή τη στιγμή.

Πέρα από τα φυσικά χαρακτηριστικά του Ed Harris και του Jimmi Simpson που σίγουρα βοηθούν, έχουμε κάποια ακόμη στοιχεία. Ο William είναι στέλεχος (Executive Vice President) στην εταιρεία που έχει η οικογένεια του Logan. Ο Man In Black έχει υπονοηθεί ότι, στον πραγματικό κόσμο, είναι φιλάνθρωπος και κάνει τις αγαθοεργίες του από τη θέση κάποιου είδους ιδρύματος. Ο William μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο ταξίδευε με τον Lawrence, τον διπλό χαρακτήρα που υποδύεται ο Clifton Collins Jr. Ο Man In Black σκότωσε τον Lawrence αφού τον κράτησε ζωντανό όσο τον χρειαζόταν, όχι όμως πριν του πει ότι γνωρίζονται πολλά χρόνια τώρα. Θα μπορούσαμε βέβαια να μιλάμε για ακόμα μία επισκευή στο πάρκο, αλλά απ’ όσο έχουμε δει μέχρι στιγμής, επαναπρογραμματισμός στον χαρακτήρα των ανδροειδών τόσο γρήγορα δε συνηθίζεται.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι ο Man In Black ήταν ανδροειδές στην ταινία του ‘79, ενώ οι δημιουργοί της σειράς, Jonathan Nolan και Lisa Joy, ξεκαθάρισαν εξαρχής ότι ο ίδιος χαρακτήρας στο τηλεοπτικό ‘Westworld’ θα είναι άνθρωπος.

Στην περίπτωση που ισχύει η παραπάνω θεωρία, το άσπρο vs. μαύρο καπέλο των δύο χαρακτήρων θα είναι η απόλυτα εξόφθαλμη σκηνοθετική λεπτομέρεια που θα δέσει το στόρι.

Αυτό, βέβαια, θα πρέπει να σημαίνει ότι μετά την αφύπνιση της Dolores, κάτι θα συμβεί και θα ανασταλεί η πρόοδος που έχει κάνει. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει και ότι στην παρούσα χρονική στιγμή ξυπνάει ξανά, θυμάται τις περιπέτειές της με τον William και οι κοινές τους σκηνές είναι στην πραγματικότητα φλάσμπακ που αναβιώνει μέσω έξυπνου μοντάζ.

Όπως για παράδειγμα στη σκηνή στο νεκροταφείο, που από τη μία στιγμή στην άλλη βρίσκεται παρέα με τον William, τον Logan και κάμποσα άλογα, ενώ πριν ένα δευτερόλεπτο φαινόταν ολομόναχη. Αν δε με πιστεύεις, δες το ‘Contrapasso’ με τις υπηρεσίες της Nova, REC και Pause & Play, κάνε τα μπρος σου και τα πίσω σου και θα δεις στην επίμαχη σκηνή και θα διαπιστώσεις ότι το μοντάζ δημιουργεί πολύ βολικές συνθήκες για τη στάχτη στα μάτια μας. Κι αν ο Man In Black δεν τη βίασε στον πιλότο όταν την έσυρε στον αχυρώνα – δεν το είδαμε ποτέ να συμβαίνει – αλλά την ξύπνησε με κάποιον τρόπο από τον λήθαργό της;

Ο BERNARD ΕΙΝΑΙ ΚΛΩΝΟΣ ΤΟΥ ARNOLD

Μέχρι στιγμής είχαμε καταλάβει ότι ο Arnold έκανε τη συνείδησή του μέρος του συστήματος λίγο (πολύ;) πριν την αυτοκτονία του, 30 χρόνια πίσω. Αυτό όμως δεν αποκλείει απαραίτητα την παρακάτω θεωρία.

Έχουν γίνει αρκετές αναφορές στην ύπαρξη του Bernard στο πάρκο και φαίνεται να τον τοποθετούν στο Westworld εδώ και 15-20 χρόνια. Όχι 30. Αυτό απλά θα μπορούσε να σημαίνει είτε ότι ο Dr. Ford κατασκεύασε τον Bernard ως κλώνο του Arnold αργότερα από τον θάνατου του δεύτερου, είτε ότι προγραμμάτισε τον Bernard να θυμάται μόνο τα μισά χρόνια απ’ όσα ζει. Και τώρα πάμε στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι.

Στο 7ο επεισόδιο, όταν ο Bernard βρέθηκε στο κρυφό εργαστήριο του Dr. Ford, δεν είδε την πόρτα που υπέδειξε η Theresa. Αμέσως μετά δεν είδε τα προσχέδια που είχε φτιάξει ο Ford για να τον κατασκευάσει. Οι οικοδεσπότες δε βλέπουν και δεν ακούν όσα θα μπορούσαν να τους συγχύσουν, πληγώσουν και γενικώς επηρεάσουν τους ίδιους και την εμπειρία των επισκεπτών του πάρκου, οπότε μέχρι εδώ καλά.

Εδώ όμως κάπου θα κολλήσει και το 3ο timeline της σειράς, εάν υπάρχει. Πολλοί εικάζουν ότι οι one-on-one σκηνές μεταξύ Bernard και Dolores χρονολογούνται όταν ακόμα προετοιμαζόταν το πάρκο, όσο γίνονταν δοκιμές και τεστ στους οικοδεσπότες. Άρα σε αυτό το timeline δε βλέπουμε τον Bernard, αλλά τον Arnold.

Σε προηγούμενο επεισόδιο επίσης, όταν είδαμε τον Ford να δείχνει στον Bernard την τελευταία φωτογραφία του Arnold, πολλοί τηλεθεατές σχολίασαν ότι το στήσιμο των δύο φίλων ήταν λίγο παράξενο. Σα να έπρεπε να υπάρχει άλλος ένας εικονιζόμενος στα δεξιά της φωτογραφίας. Κι αν υπάρχει και απλά ο Bernard δεν τον βλέπει;

Έπειτα ο υποτιθέμενος Arnold της φωτογραφίας, είναι ολόδιος με το ένα από τα ανεπιτήρητα ανδροειδή του Ford. Συγκεκριμένα με αυτό που έχει φτιαχτεί σύμφωνα τον πατέρα του. Όποιος κι αν ήταν ο Arnold, o Ford δεν έχει σκοπό να δείξει την πραγματική του μορφή στον Bernard.

Όταν, μάλιστα, ο Logan είπε στον William ότι η οικογενειακή του επιχείρηση ενδιαφέρεται για το πάρκο και ψάχνει βαθύτερα την υπόθεση αυτοκτονίας ενός εκ των ιδιοκτητών, ανέφερε ότι δεν ξέρουν το όνομά του και “δε βρήκαν καν μια φωτογραφία του”.

Περιμένουμε σχόλια, ερωτήσεις και δικές σου θεωρίες στα σχόλια.