AP Photo
ORIGINALS

Η καφρίλα της χρονιάς έσκασε στη Χιροσίμα

Η ιστορία ενός βανδαλισμού πυρηνικών διαστάσεων.

Οι επισκέπτες του Μουσείου της Ειρήνης στη Χιροσίμα είναι συνήθως σοβαροί και σιωπηλοί. Η περιήγηση στο μουσείο και η βόλτα στο Πάρκο Μνήμης που το περιβάλλει είναι για τους περισσότερους μια αναδρομή στη φρίκη του πολέμου και στην αδιανόητη καταστροφή που προκάλεσε η ατομική βόμβα που ισοπέδωσε την πόλη, αφάνισε τον πληθυσμό της κι άνοιξε έναν κρατήρα τρόμου και παράνοιας στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις.

Πριν από δύο, μέρες, για παράδειγμα, κάποιος στάθηκε μπροστά στον τύμβο του πυρηνικού ολοκαυτώματος και αποφάσισε ότι του λείπει μια καλή, στιβαρή ποδοσφαιρική αναφορά.

Εδώ και δύο μέρες, λοιπόν, στον τοίχο που περιβάλλει τα θλιβερά μνημεία της Χιροσίμα, υπάρχει αυτό:

Ένα γκράφιτι για τη Λοκομοτίβ Σόφιας. Γιατί όχι, άλλωστε; Γιατί να λείπει από το μνήμα αυτών που έλιωσαν το 1945 από το ωστικό κύμα της ατομικής βόμβας η σφραγίδα μιας ομάδας που κάθε βδομάδα σκίζει χασέδες στα γήπεδα της δεύτερης κατηγορίας της Βουλγαρίας;

Προφανώς η αδιανόητη καφρίλα δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τις αρχές ούτε από τα media της Ιαπωνίας. Το θέμα μπήκε στις πρώτες ειδήσεις και υποχρέωσε το υπουργείο εξωτερικών της Βουλγαρίας να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την ενέργεια κι εκφράζει τη λύπη της για την ασέβεια και τον βανδαλισμό ενός μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO κι αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πανανθρώπινης ιστορικής κληρονομιάς.

Η σουρεαλιστική συνέχεια της είδησης ήρθε από την ιαπωνική αστυνομία, που ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τους ενόχους, οι οποίοι ήταν μέλη της Λυρικής Σκηνής της Σόφιας που αυτές τις μέρες παρουσίασε μια παράσταση μπαλέτου στη Χιροσίμα. Δεν ήταν χορευτές ή χορεύτριες, αλλά δύο τεχνικοί του θιάσου, που έχουν ήδη απολυθεί και στο εξής θα έχουν πολύ χρόνο για να βλέπουν τα ματς της αγαπημένης τους Λοκομοτίβ Σόφιας χωρίς να τους τραβολογάνε σε μουσεία, μνημεία και άλλες τέτοιες παπαριές.

Εδώ μπορείς να παρακολουθήσεις την εξέλιξη της υπόθεσης σε φοβερά δραματική Ιαπωνική προφορά:

(Κεντρική φωτογφαφία: Ο θόλος της ατομικής βόμβας, ένα από τα μνημεία του Πάρκοθ Μνήμης της Χιροσίμα. AP Photo / Shuji Kajiyama)