ORIGINALS

Μπήκαμε στο ιερό του παλιού ΠΑΣΟΚ του ορθόδοξου

Μιλήσαμε με τους δημιουργούς της σελίδας που συγκρίνει το παλιό ΠΑΣΟΚ μόνο με τη Βραζιλία του Πελέ.

Το ξέρεις. Το βλέπεις. Το διαβάζεις. Το αισθάνεσαι. Η αρρώστια της νοσταλγίας μας έχει βαρέσει όλους κατακέφαλα.

Μας λείπει η δεκαετία του ’80, τα τιμημένα ’90s, οι σειρές κι οι ταινίες που βλέπαμε, η μουσική που χορεύαμε στις ντίσκο. Μας λείπουν οι παλιοί παρουσιαστές, η δραχμή, τα μπουζούκια και τα περιοδικά. Διάολε, μας λείπει και το ΠΑΣΟΚ.

Ναι, υπάρχει και σήμερα ΠΑΣΟΚ, όμως αυτό που λείπει, είναι το παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο. Οι αξίες, τα ιδανικά κι ο τσαμπουμπάς της Παλαιοπασοκικής ιδιοσυγκρασίας. Ο Ανδρέας, ο Κουτσόγιωργας και τ΄άλλα παιδιά. Όλα όσα με το ΠΑΣΟΚ ήταν καλύτερα.

Όλα τα παραπάνω, τα αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο η σελίδα ‘Παλιό ΠΑΣΟΚ-Το Ορθόδοξο‘ στο Facebook. Μια σελίδα βγαλμένη απ΄τα χρυσά χρόνια του σοσιαλισμού, η οποία η έχει αγκαλιαστεί απ’ τους πραγματικούς φίλους του κινήματος.

Το γεγονός άλλωστε ότι μετράει σχεδόν τα διπλάσια likes απ’ τη σελίδα του σημερινού ΠΑΣΟΚ (δεν τολμάω να γράψω αυθεντικό, θα πέσει ο πράσινος ήλιος να με κάψει) αρκεί για να δείξει τον πολιτικό σεισμό τον οποίο έχει προκαλέσει.

Εμείς, επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους που τρέχουν τη σελίδα για να συζητήσουμε για το παλιό και το σημερινό ΠΑΣΟΚ, τη σχέση τους με τη Φώφη, τον Ανδρέα, τις φιλοδοξίες και τις μελλοντικές τους κινήσεις. 

Ο φόβος της Φώφης και η κρούση στο τρέχον ΠΑΣΟΚ

Μόλις λίγες ημέρες αφότου το ‘Παλιό ΠΑΣΟΚ-Το Ορθόδοξο’ ξεπέρασε το ΠΑΣΟΚ σε likes, προέκυψε η συμφωνία Φώφης-ΓΑΠ κι η σύμπλευση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η ανοιχτή επιστολή της σελίδας προς το τρέχον ΠΑΣΟΚ έπαιξε κάποιο ρόλο στις εξελίξεις;

“Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας κύριοι. Ωσάν ολετήρας ξεπροβάλλει και έρχεται να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα του, το αναστημένο κίνημα. Αυτό έχει γίνει αντιληπτό από το τρέχον ΠΑΣΟΚ και το λοιπό κοινοβουλευτικό τόξο. Το παλιό ΠΑΣΟΚ ζει στις κατακόμβες της μνήμης. Οι αναμνήσεις ζεσταίνουν τις καρδιές μας, τώρα που δεν υπάρχει πετρέλαιο ούτε για εντριβή. Μετράμε μέρες μέχρι τη δικαίωση του αγώνα μας. Μέχρι τότε η σελίδα βάζει σαν στόχο τα  500.000 likes και την αυτόνομη κάθοδο σε ερχόμενες εκλογές”.

Υπήρξε κάποια προσέγγιση απ’ την πλευρά της Φώφης Γεννηματά μετά την ανοιχτή επιστολή; Θα συζητούσατε κάποια συνεργασία; Σκοπεύετε να απορροφήσετε μόνο τη σελίδα του ΠΑΣΟΚ ή ολόκληρο το κίνημα;

Απόλυτη γαλήνη, δωρικότητα και αυτοπεποίθηση είναι τα στοιχεία που περιγράφουν τη ψυχοσύνθεση ενός παλαιοπασόκου. Με τα ψυχικά εφόδια που προαναφέρθηκαν, έχοντας απόλυτη συνείδηση της πραγματικότητας, κάναμε κρούση στο τρέχον ΠΑΣΟΚ να παραδώσει τα κλειδιά του κόμματος στους νόμιμους κληρονόμους. Στη σπορά του Ανδρέα. Αυτό θα γίνει πράξη μέσα στη μονάδα του χρόνου αργά ή γρήγορα. Ένα αόρατο χέρι μας καθοδηγεί ώστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στο κίνημα και τη χώρα. ΗΡΘΑΜΕ!“.

Ποιος απ’ τους σημερινούς  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα χωρούσε και στο παλιό ΠΑΣΟΚ;

Ορισμένοι από τους σημερινούς βουλευτές υπήρξαν μέλη του παλιού ΠΑΣΟΚ, ωστόσο αναψηλαφίζοντας την πορεία τους μέσα στο χρόνο, δε μπορούν να χαρακτηριστούν  αγνοί, ορθόδοξοι παλαιοΠασόκοι. Κανένας βουλευτής από τη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα ‘ζέσταινε τον πάγκο’ της παλαιοΠασοκικής ονείρωξης που αναβιώνουμε“.

Ποιον σημερινό πολιτικό εκτός ΠΑΣΟΚ θα παίρνατε μεταγραφή στο παλιό ΠΑΣΟΚ για να πέσουν τα τσιμέντα;

Το έχουμε πει και το ξαναλέμε πώς μια από τις – πιο πολύ πεθαίνεις – παλαιοΠασοκικές φιγούρες του σήμερα, προέρχεται από αντίπαλο στρατόπεδο. Δεν είναι άλλος από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Μια βαθιά παλαιοκομματική φιγούρα που θα μπορούσε να γκρεμίσει τα τσιμέντα στην Τρικούπη, όπως άλλες εποχές η μετακίνηση του Αποστολάκη από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό“.

Ποια απ’ τις ιερές φιγούρες του παλιού ΠΑΣΟΚ θα ανασταίνατε αν είχατε την ευκαιρία;

Τρέμουν τα χέρια μόνο στη σκέψη νεκρανάστασης της παντοδύναμης τριάδας Παπανδρέου, Γιαννόπουλου , Κουτσόγιωργα“.

Ένα top 5 των σπουδαιότερων μορφών του παλιού ΠΑΣΟΚ;

Όπως τα είπαμε παιδιά… ΑΝΔΡΕΑΣ, ΓΙΑΝΝΟΠΛΟΣ, ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ, αλλά σε ένα διαφορετικό μονοπάτι ΜΕΛΙΝΑ και ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Το παλιό ΠΑΣΟΚ μπορεί να συγκριθεί μόνο με την κλασσική Βραζιλία του Πελέ“.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα δυο χιλιάρικα στην τσέπη

Θα μπορέσει να γίνει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ο Αλέξης Τσίπρας, Ανδρέας Παπανδρέου;

“‘Ότι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο’, έλεγε ένα άσμα της παλαιοπασοκικής εποχής. Κακά τα ψέματα σύντροφοι, σίγουρα έχει το 47ο χρωμόσωμα (ΠΑΣΟΚΟΝΙΟ) ο Αλέξης μέσα του. Αυτό  το έχουν όλοι όσοι γεννήθηκαν λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.  Δεν επαρκεί όμως μόνο το  ΠΑΣΟΚΟΝΙΟ. Όπως θα διαβάσετε σε επιστημονικές δημοσιεύσεις,  για να εξελιχθεί ένας Πασοκογενής οργανισμός σε MegaΠασόκους ( Koutsogiorgas et., al 1987) χρειάζονται ειδικά προσόντα και οι κατάλληλες συνθήκες. Αναλύοντας τα επιστημονικά και πραγματικά δεδομένα, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε ο Αλέξης θα γενεί Ανδρέας. Ούτε την παιδεία του έχει, ούτε ζεϊμπέκικο χορεύει, ούτε δραχμές δείχνει διατεθειμένος να τυπώσει“.

Εσείς ζείτε την καθημερινότητά σας με ΠΑΣΟΚ ή με ΣΥΡΙΖΑ; Τι σας λείπει περισσότερο από εκείνα τα χρόνια;

Καθαρές εποχές, ‘Δυο χιλιάρικα στην τσέπη, δυόμιση με τα ψιλά, εκκρεμότητες και πρέπει δεκαχίλιαρα πολλά’. Ο κοσμάκης  ζούσε και έβγαινε μπροστά με ελπίδα και χαμόγελο. Γυρνούσε από την οικοδομή, το λιοπύρι, τον κάματο για να φάει φασολάδα στο ποτήρι και να πιει μια Άμτζελ παγωμένη. Τώρα μόνο σκυμμένα κεφάλια και Μπιζ στην ουρά του ΟΑΕΔ“.

Τι είναι αυτό που λείπει περισσότερο στον λαό απ’ το παλιό ΠΑΣΟΚ;

Ο Λαός ήταν στο περιθώριο έπειτα από 40 χρόνια δεξιών και μη δημοκρατικών καθεστώτων, ο Λαός  διψούσε για κοινωνική δικαιοσύνη και κράτος πρόνοιας. Βρήκε στο πρόσωπο του Ανδρέα την πατρική φιγούρα, που τον πήρε από το χέρι και τον έφερε στο προσκήνιο. ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ“.

Πώς θα αναγνωρίζατε έναν παλαιό σύντροφο στο δρόμο;

“‘Αυτός ο άνθρωπος αυτός που περπατάει πάντα σκυφτός· και δε μιλάει σε κανένα‘. Μια σκυθρωπή και ευγενική φιγούρα. Μπορείς να διακρίνεις στο βλέμμα του την απογοήτευση αλλά και την απαρασάλευτη πίστη στον Αστρικό Ηγέτη. Έχουμε το βαρύ χρέος  να μετουσιώσουμε το άστρο σε όραμα. 2021 ΕΡΧΟΜΑCTE!”.

Δώστε μας 5 λέξεις που περιγράφουν καλύτερα το παλιό ΠΑΣΟΚ.

Π.Α.Κ.

Ανδρέας

Σοσιαλισμός

Όλα

Καλά”.

Ο Ανδρέας και οι άλλοι

Ως ηγέτη του παλαιού ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζετε μόνο τον Ανδρέα ή και άλλους μεταγενέστερους προέδρους;

Μόνο Ανδρέα . + –“.

Ένα σχόλιο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

Ο ορισμός του αποτυχημένου πολιτικού. Ο αντίποδας του Ανδρέα. Απολύτως“.

Οφείλει κάθε Ελληνίδα να είναι σαν τη Μιμή;

Εάν μιλάμε για την πληθωρικότητα ως ένα αρχέτυπο θηλυκής ομορφιάς, η απάντηση είναι καταφατική“.

Είναι ο σύντροφος Άκης Τσοχατζόπουλος μια παρεξηγημένη φιγούρα της πολιτικής σκηνής;

Ένας τραγικός ήρωας που έγινε δούλος των παθών του. Μια φιγούρα αμαρτωλή, μα ανθρώπινη. Η πτώση.  Πιο συμπαθής από δεκάδες ‘συντρόφους’ που κυκλοφορούν ελεύθεροι“.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του κινήματος σας; Και τι ακριβώς παίζει με τον λογοτεχνικό διαγωνισμό που ανακοινώσατε;

Ολική επαναφορά και επιστροφή στις αξίες του κινήματος. Παπανδρεϊκή ανθρωπιά, δίκαιη ανάπτυξη, γροθιά στο μαχαίρι της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που κατακαίει τη χώρα και τον πλανήτη. Το σχέδιο έχει ξεκινήσει, ο χρόνος μετράει αντίστροφα, τίποτα δε μπορεί να σταματήσει την αυτοεκπληρούμενη προφητεία της σποράς του Ανδρέα. 2021 ΕΡΧΟΜΑCTE!

Σε ότι αφορά το διαγωνισμό Σοσιαλιστικές Ιστορίες που διενεργείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις iWrite, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλες τις συντρόφισσες και για όλους τους συντρόφους, να μοιραστούν μαζί μας αγνές παλαιοπασοκικές ιστορίες (πραγματικές ή φανταστικές) από την περίοδο των 80s και των 90s, ξεδιπλώνοντας παράλληλα το λογοτεχνικό τους ταλέντο. Οι καλύτερες από αυτές θα δημοσιευτούν σε συλλογικό βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία. Ας βιαστούν μόνο, μιας και η διορία υποβολής των διηγημάτων λήγει στις 31 του Μάρτη. Η κίνηση αυτή γίνεται με γνώμονα την άποψή μας ότι η πραγματική σοσιαλιστική επανάσταση έρχεται πρώτα σε πνευματικό επίπεδο.

Η ίδια η ύπαρξη, άλλωστε, της σελίδας μας αποτελεί ξεκάθαρα μια πνευματική προσφορά στον τόπο, υπενθυμίζοντας στους συμπατριώτες μας έναν ορίζοντα συμβάντων από το παρελθόν, ο οποίος κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει τον εναλλακτικό δρόμο που όλοι αναζητούν μέσα σε αυτό το επικίνδυνο περιβάλλον της παρούσας κρίσης“.