AP Photos
ORIGINALS

Η αναλογία ανθρώπινων και σκυλίσιων χρόνων άλλαξε

Μια έρευνα δείχνει ότι η αναλογία 7 προς 1 ίσως και να μην είναι τόσο ακριβής.

Υπάρχουν κάποιες γνώσεις που είναι σαν να τις πήραμε από τη στιγμή που γεννηθήκαμε ως δεδομένες, ως κοινές παραδοχές. Μερικές από αυτές όμως παραείναι εξειδικευμένες, ώστε να σου φαίνεται πολύ περίεργο να τις μοιράζεσαι με όλους χωρίς να ξέρεις ακριβώς την πηγή τους. Μια από αυτές είναι αυτό το κλασικό που αναφέρεται στο ration των ηλικιών ανθρώπου και σκύλου. Το ratio αυτό είναι, όπως οι περισσότεροι θα ξέρετε, 7:1.

Τι σημαίνει αυτό; Σήμαινει ότι ένας χρόνος του σκύλου μετράει περίπου όσο 7 χρόνια για έναν άνθρωπο. Έτσι, για παράδειγμα, για να βρεις την ηλικία του σκύλου σου που είναι 5 ετών κάνεις τον πολύ απλό πολλαπλασιασμό 5 (υποτιθέμενη ηλικία σκύλου)X7=35 (ηλικία ανθρώπου). O σκύλος σου φοράει μπλούζες nirvana, δεν θέλει να παντρευτεί και νοσταλγεί τα ‘90s.

Δυστυχώς όμως υπάρχει ένας κανόνας στη ζωή: Όταν κάτι είναι εύκολο και μπορεί να σε βοηθήσει να οργανώσεις καλύτερα τη ζωή σου, αργά ή γρήγορα θα καταρριφθεί από έναν επιστήμονα με το γελάκι και το κλασικό ‘δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα’. Ναι, το έκαναν πάλι με βάση μια έρευνα που έγινε συγκρίνοντας τα DNA ανθρώπων, σκύλων και ποντικιών.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οιι σκύλοι τείνουν να μεγαλώνουν πάρα πολύ γρήγορα τον πρώτο χρόνο της ζωής τους (πολύ πιο γρήγορα από τον άνθρωπο), μια διαδικασία που επιβραδύνεται παρά πολύ στην πορεία της ζωής τους. Ακριβώς για τον λόγο αυτό η πορεία της ζωής του σκύλου δεν μπορεί να συνδεθεί με την πορεία της ζωής του ανθρώπου. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να υπάρξει μια γραμμική συσχέτιση των φάσεων ζωής ενός σκύλου με τις αντίστοιχες ανθρώπινες, ακριβώς γιατί οι περίοδοι του καθενός μπορεί να διαρκούν αναλογικά περισσότερο ή λιγότερο.

Και όπως κάνουν πάντα οι επιστήμονες, αφού έχουν καταρρίψει όλον τον κόσμο σου, έφεραν μια νέα φόρμουλα υπολογισμού που εδώ που τα λέμε δεν είναι και τόσο εύκολη όσο το 7:1, καθώς θα χρειαστείς λογάριθμο.

 Η φόρμουλα, λοιπόν, είναι 16 x ln(dog’s age) +31 = human age. Μάλλον θα χρειαστείς κομπιουτεράκι εδώ.

Αν βαριέσαι να κάνεις όλα αυτά τα μαθηματικά, υπολόγιζε και πάλι πολύ χοντρικά ότι ένας σκύλος ενός έτους μπορεί να έχει την ίδια γενετική ηλικία με έναν 31χρονο άντρα. Ακόμα και αν συμπεριφέρεται ακόμα σαν κουταβάκι. Όχι ο άνθρωπος, ο σκύλος. Την ίδια στιγμή, τα σκυλιά μπαίνουν στα εξήντα τους, όταν γίνονται 7 έτων και στα 70 τους, όταν γίνουν 12. Μιλάμε ουσιαστικά για μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο μέσης ηλικίας για τα σκυλιά.

Ακόμα και έτσι, οι ερευνητές ομολογούν ότι αυτό μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τη ράτσα του κάθε σκύλου. Αυτή η αποδόμηση της αναλογίας 7:1 έρχεται πάντως να επιβεβαιώσει αυτά που λέει η ίδια η Αμερικανική Κτηνιατρική Εταιρεία. Με άλλα λόγια, στηρίζεται και σε άλλα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει και o Daniel Promislow της Ιατρικής Σχολής της Washington: “Οτιδήποτε μαθαίνουμε θα είναι πιθανόν καλό για τα ίδια τα σκυλία, ενώ δυνητικά μπορεί να κάνει καλό, με τον τρόπο που θα μεταφραστεί, και στους ανθρώπους”. Και εδώ που τα λέμε το να κάνει η επιστημονική έρευνα βήματα για τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής των σκύλων είναι κάτι ασύλληπτα θετικό.

(Κεντρική Φωτογραφία: AP Photos/Markus Schreiber)