ORIGINALS

Τα 10 είδη του Έλληνα σχολιαστή στο YouTube

Κυκλοφορούν και είναι έξαλλοι.

Είναι οι ήρωες της καθημερινότητάς μας. Πιθανολογώ ότι σε μέλλον όχι πολύ μακρινό  η Google θα καταλάβει ότι μπορεί να κερδίσει περισσότερα λεφτά εκμεταλλευόμενη τους σχολιαστές των βίντεο του YouTube, παρά από τα ίδια τα βίντεο. Εδώ τους παραχώσαμε σε 10 κατηγορίες ξέροντας μεν πως απειλούμαστε από την οργή τους, αναλογιζόμενοι δε το ιστορικό μας καθήκον.

1. Αυτός με τo strong opinion

Δανεισμένη κατηγορία από τα έξω. Πρόκειται για hard-core οπαδό ενός μουσικού, ο οποίος ξημεροβραδιάζεται προκειμένου να δει πότε θα αυξηθεί η μπάρα των dislikes. Άγρυπνος φρουρός. Αν έστω και ένα κάθαρμα πάει και πατήσει dislike, αρχίζει ο πόλεμος: “ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΤΗΣΕ DISLIKE ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΗΚΙ”, “33 DISLIKE ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ”. Θα τον κυνηγήσει και θα τον κυνηγήσει πολύ. Πιο πολύ και από τον Liam Neeson.

2. Ο Οπαδός  

 

Οπαδός προσπαθεί να σπάσει τα στεγανά της ψυχρής διαδικτυακής επικοινωνίας/Πηγή: eurokinissi.gr

 Αν κατέβει ένας εξωγήινος γλωσσολόγος και με ρωτήσει “Νίκο, πού μπορώ να βρω τις καλύτερες και πιο αισχρές βρισιές της πόλης;”, θα τον παραπέμψω σε αυτή την κατηγορία. Από ένα σημείο και μετά αποκτά και ιστοριοδιφικό ενδιαφέρον. Φτιάχνονται γενεαλογικοί πίνακες οικογενειών που γαμιούνται. Μερικές φτάνουν πίσω στον 16ο αιώνα. Συνήθως μάλιστα τα σχόλια είναι ταυτόχρονες προ(σ)κλήσεις να βγουν να τα πουν από κοντά. Πράγματι, η τεχνολογία έχει απομακρύνει τους ανθρώπους!

3. Ο εξειδικευμένος

Πάει κάτω από ultimate εξειδικευμένα βίντεο των 500 views και τα κάνει ακόμα πιο εξειδικευμένα με σχόλια του στυλ “αυτή η ποτίστρα για κότες είναι μια καλή πατέντα, αλλά με τη βρύση 2,5 εκ. πιο κάτω, η μέση κότα θα πιει την ίδια ποσότητα νερού σε 2 με 2,5 λιγότερα δευτερόλεπτα (εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και την ηλικία της κότας)”. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι αυτοί οι τύποι συνήθως δεν είναι κτηνοτρόφοι. Μπορεί να είναι λογιστές και να μην έχουν δει ποτέ κότα στη ζωή τους. Παρόλα αυτά ξέρουν.

4. Ο Ειρηνευτής

 Πηγή: APimages/Carolyn Kaster

Ο ειρηνευτής είναι ο σχολιαστής εκείνος του youtube που εμφανίζεται κυρίως σε βίντεο πολιτικά ή οπαδικά, με σκοπό να  ξεκινήσει τις ειρηνευτικές διαδικασίες. Η πρακτική του είναι συνήθως να παρεμβαίνει σε ένα προς ένα όλα τα σχόλια που βρίζουν μάνες, αδερφές και σόγια με ένα σχόλιο του τύπου “κάθεστε και πλακώνεστε μεταξύ σας για τέτοια θέματα; γι’αυτό θα μας πνίξουνε τα μνημόνια”. Μετά, αφού έχει εμπλακεί σε έναν συνεχή πόλεμο και, αφού αυτοί που πριν βρίζονταν έχoυν στήσει μέτωπο εναντίον του, πάει και κάνει ένα νέο συνολικό σχόλιο του τύπου “Παιδιά δεν καταλαβαίνω αυτό το μίσος. Αν θέλετε να ξέρετε, μπλα μπλα”. Το σχόλιο θα ανέβει πιο ψηλά από όλα σε λάικ.

5. Ο ‘Ευτυχής στη δυστυχία του’

Πρόκειται για παρασκηνιακούς συνεργάτες των Ειρηνευτών. Εμφανίζονται αμέσως μετά το σχόλιο-σύνοψή τους και τους επαινούν για την πολιτισμένη στάση τους, αφήνοντας δηλητηριώδεις υπαινιγμούς προς όσους αντάλλαζαν βρισιές παραπάνω. Συνήθως εμφανίζονται 20 ή 30 μαζί, ίσως από κάποια λέσχη, και κάνουν ακριβώς το ίδιο σχόλιο με ύφος “ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΩ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΜΟΥ”, ύφος που όταν απευθύνεται σε κάποιον που έβριζε μια ξαδέρφη προγιαγιάς παραπάνω, ε, δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό. Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι, αν είχα στοιχεία, θα έλεγα ότι πρόκειται για ψεύτικα προφίλ του Ειρηνευτή. Δεν έχω όμως και δε θέλω να με καλέσουν στον Εισαγγελέα.

6. Ο Κολοκοτρώνης 

 

Κατηγορία που ευδοκιμεί σε όλο το ελληνικό ίντερνετ και κυνηγάει τους εχθρούς της πατρίδας και του αντρικού φύλου. Η λέξη ‘μασονία’ μπορεί να φτάσει μέχρι και το 32% των συνολικών λέξεων που χρησιμοποιεί σε μια μέρα. Γενικά ζει σε όνειρο μέσα στο όνειρο. Όχι μόνο έχει πειστεί ότι οι πάντες τα παίρνουν από τον Soros, αλλά έχει πειστεί και ότι θα καταφέρει να ανατρέψει τη Νέα Τάξη Πραγμάτων με το να σχολιάζει κάτω από βίντεο εκπομπής του Τριανταφυλλόπουλου.

7. Ο Mισογύνης

Εμφανίζεται σε κάθε κατηγορία και βρίζει τις γυναίκες (εκτός από τη μάνα του και την αδερφή του). Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω αν έχει καταλάβει ακριβώς πώς λειτουργεί το ίντερνετ. Για παράδειγμα, ότι υπάρχει συνήθως φόρμα σχολίων κάτω από κάθε δημοσίευση. Μπορείς, λοιπόν, να τον πετύχεις να σχολιάζει “έτσι είστε όλες καργιόλες” κάτω από βίντεο επίδειξης τάπερ. Και με αυτόν που κάνει την επίδειξη να είναι άντρας.

8. Ο Λάτρης του ωραίου φύλου

Μπορεί να μοιάζει με μια ματιά ως το ακριβώς αντίθετο από τον μισογύνη, αλλά στην ουσία είναι brothers in arms. Συνήθως πηγαίνει σε πιξελιασμένα βίντεο του 2009 με τίτλους του στιλ “FAIEI SKORDA (UPSKIRT)”, “ELENI MENEGAKI FAINONTAI TA MPALONIA TIS” και ουσιαστικά σχολιάζει επαναλαμβάνοντας ή συμφωνώντας με τον τίτλο και ξεκινώντας σεξουαλικές φαντασιώσεις με λεπτομέρειες που κανείς μας δε θα ήθελε να μάθει. Συνηθίζει να πετάει αγγλική ορολογία εκεί που δεν το περίμενες ποτέ.

9. O Συγκινημένος 

Πάει συνήθως κάτω από βίντεο τραγουδιών του Χατζηδάκι ή τέλος πάντων κάτω από οποιοδήποτε βίντεο έχει μια τεράστια φωτοσοπαρισμένη σελήνη που στέκει ως φόντο πίσω από το Σούνιο. Κάνει σχόλια ποιητικά προκειμένου να δείξει τη βαθύτερη συγκίνησή του. “Αφιερώνω αυτό το τραγούδι στην παιδική μου αθωότητα που ακόμα και σήμερα τρεμοφέγγει μέσα στα τσιμέντα της πόλης”.

10. Ο passive-aggressive

Αυτή η κατηγορία είναι λίγο πιο σπάνια. Ο passive-aggressive σχολιαστής του youtube πρώτα εκφράζει την εκτίμησή του για τον πρωταγωνιστή του βίντεο που παρακολουθεί και μετά αρχίζει με μίσος να τον βρίζει. Συνήθως μάλιστα απευθύνεται σε ανθρώπους που ποτέ δεν περίμενες ότι θα εκνεύριζαν κάποιον. Τα σχόλια αυτά είναι του στιλ “Σταρόβα σε συμπαθώ αλλά άντε γαμήσου πια παλιοαρχίδι. Συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Αφήστε κάναν νέο να φάει ψωμάκι. Παρόλα αυτά καλή η μίμηση του Μαχαιρίτσα”.

Πηγή κεντρικής φώτο: NDPhoto agency