ORIGINALS

Το άδοξο τέλος του πρώτου γυμνού εστιατορίου

Οι Παριζιάνοι δεν στήριξαν την ιδέα της εξόδου για φαγητό χωρίς ρούχα.

Ήταν Νοέμβρης του 2017 όταν το εστιατόριο O’Naturel άνοιξε για πρώτη φορά τη διακριτική πόρτα του για να υποδεχτεί τους Παριζιάνους που θα τολμούσαν να δοκιμάσουν ένα κυριολεκτικό γυμνό γεύμα.

Εκείνες τις μέρες, το πρώτο εστιατόριο για γυμνιστές είχε αποκτήσει τρομερό hype. Όλοι είχαν τη διάθεση να συζητήσουν στα social media και στα πάνελ των τηλεοπτικών εκπομπών για την πιο εξεζητημένη επιχείρηση που φιλοδοξούσε να μεταφέρει στην καρδιά του Παρισιού λίγη γκουρμέ γκρουβαλίαση. Ο Yves Leclerc, πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδέσμου γυμνιστών της Γαλλίας, δήλωνε στα εγκαίνια του εστιατορίου: “Είναι λίγο σουρεάλ, αλλά υπέροχο. Εδώ τρώμε ακριβώς όπως στις διακοπές μας, χωρίς να χρειάζεται να φορέσουμε ρούχα”.

Όπως αποδεικνύεται, όμως, ο κόσμος είχε διάθεση μόνο να συζητήσει για το O’Naturel και όχι να πάει εκεί, να δοκιμάσει την κουζίνα του και να ακουμπήσει τα λεφτάκια του. Το αποτέλεσμα; Το εστιατόριο θα κατεβάσει ρολά σε λίγες μέρες.

Η σχετική ανοκοίνωση των ιδιοκτητών του O’Naturel ηταν πολύ συνοπτική: “Με βαριά καρδιά σας ενημερώνουμε το οριστικό κλείσιμο του εστιατορίου O’Naturel, την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2019. Ευχαριστούμε όσους πήραν μέρος σ’ αυτήν την περιπέτεια. Θα θυμόμαστε μόνο τις καλές στιγμές, τους ωραίους ανθρώπους που συναντήσαμε και τις εμπειρίες που μοιραστήκαμε μαζί τους”.

Αυτό το τελευταίο ακούγεται λίγο περίεργο, απ’ τη στιγμή που μιλάμε για εμπειρίες που μοιράστηκαν κάποια βράδια κάποιοι γυμνοί άνθρωποι. Γενικώς, το όλο εγχείρημα ήταν περίεργο. Γιατί κάποιος να θέλει να φάει γυμνός σε ένα εστιατόριο; Γιατί να θέλει να κάτσει γυμνός σε μια καρέκλα στην οποία κανείς δεν ξέρει πόσοι άλλοι γυμνοί είχαν κάτσει πριν απ’ αυτόν; Γιατί να θέλει να παραγγείλει γυμνός, να φάει τη σούπα του γυμνός, να περάσει στο κυρίως πιάτο γυμνός και να παραγγείλει γυμνός το γλυκάκι του και -γιατί όχι;- ένα εσπρεσάκι; Κυρίως, γιατί να θέλει να τα κάνει όλα αυτά περιστοιχισμένος από άλλους γυμνούς ανθρώπους;

Τέλος πάντων, το 15μηνο κοινωνικό πείραμα του O’Naturel έδειξε ότι ο γυμνισμός δεν είναι πολύ καλή επιχειρηματική ιδέα εντός της περιμέτρου του αστικού ιστού. Επιβεβαίωσε, επίσης, το γνωστό ανεκδοτάκι που αναφέρει ότι όποιος είναι διάσημος στο Facebook είναι σαν να είναι πλούσιος στη Monopoly. Είναι πικρή αυτή η διαπίστωση, αλλά το virality δεν συντηρεί καταστήματα που πρέπει να πληρώνουν τακτικά τους προμηθευτές τους. Το O’Naturel έβγαλε μάτια (κυριολεκτικά και πάλι) στα social media, αλλά δεν ‘έβγαινε’ ως επιχείρηση στη σκληρή πραγματικότητα της ζωής στην Ευρώπη το 2019.

Σε λίγες μέρες οι συμπαθέστατοι ιδρυτές και ιδιοκτήτες του, τα δίδυμα αδέρφια Mike και Stephane Saada, θα πρέπει να σκεφτούν την επόμενη καλή ιδέα. Κι αυτή τη φορά, ίσως χρειαστεί να την ‘ντύσουν’ με ένα πιο δελεαστικό περιτύλιγμα. Αν και εντάξει, έχει καταγραφεί πολύ θετικά στην ατζέντα μας η απόφασή τους να επιτρέπουν στις κυρίες που επισκέπτονταν το εστιατόριό τους να κρατάνε τα τακούνια τους. Στους υπόλοιπους (στους άντρες και στις κυρίες που δεν φορούσαν τακούνια) μοίραζαν παντόφλες.