ORIGINALS

Χλαμύδες, GoT και πορτοκάλια θα μείνουν αν αποσυνθέσεις τη νέα διαφήμιση της Κύπρου

Οι κουμπάροι έχουν πάει τον τουρισμό σε άλλο επίπεδο.

Το μίτινγκ ρουμ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) ήταν γεμάτο. Υπάλληλοι κάθε τμήματος περπατούσαν αγχωμένοι πάνω κάτω στην αίθουσα, την ώρα που κάποιοι άλλοι, μην μπορώντας ν’ αντέξουν την πίεση, άναβαν τσιγάρο.

Η άνοιξη πλησίαζε και δεν είχαν κάνει ακόμα τίποτα για το προμόσιον του νησιού. ”Θα πει κάποιος μια γαμημένη ιδέα;” κραύγασε ο προϊστάμενος που καθόταν στην μία ‘κορυφή’ του οβάλ γραφείου κι οι φλέβες παραλίγο να βγουν από το λαιμό του.

Ακινητοποιήθηκαν οι πάντες και νεκρική σιγή επικράτησε στην αίθουσα. Το μόνο που την διέκοπτε ήταν οι σταγόνες που έσκαγαν πλέον σαν βόμβες από το μέτωπό του προϊσταμένου στο γραφείο.

”Κάποιος;…Κάτι;”, συνέχισε μετά από λίγα δευτερόλεπτα σχεδόν εκπλιπαρώντας και έκρυψε το πρόσωπό μέσα στις παλάμες του, ενώ έκλαιγε πλέον γοερά.

Η πόρτα άνοιξε ξαφνικά. Ένας ντελιβεράς, ο οποίος κρυφάκουγε τόση ώρα τη συζήτηση, βρέθηκε φαρδύς πλατύς στο πάτωμα. Όλα τα βλέμματα της αίθουσας έπεσαν πάνω του. Όσο καθάριζε το παντελόνι του από τους χυμένους καφέδες, αφού κοίταξε έναν έναν τους παρευρισκόμενους στα μάτια, κάρφωσε το βλέμμα του σε αυτό του προϊσταμένου κι άρχισε να μιλάει:

”Πάθος”. Τον κοίταξαν όλοι γουρλωμένοι. ”Πάθος για την επιτυχία”. Συνέχισαν χωρίς να κλείνουν βλέφαρο. ”Θα φτιάξουμε μια διαφήμιση για την Κύπρο με κεντρικό μήνυμα πάσιον φορ σαξές”.

”Και πως θα γίνει αυτό”, ρώτησε ξέπνοα ο προϊστάμενος. ”Αφήστε το πάνω μου. Το ‘χω.”, απάντησε ο ντελιβεράς.

Αυτό ήταν, σύμφωνα με φήμες, το brainstorming που προηγήθηκε της δημιουργίας της νέας διαφημιστικής καμπάνιας του ΚΟΤ για την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού στο νησί. Λίγες μέρες αργότερα το Visit Cyprus, επίσημο κανάλι του ΚΟΤ στο Youtube χάρισε στην ανθρωπότητα αυτό το αριστούργημα:

(Αν δεις το video και δεν θες να συνεχίσεις στο κείμενο όντας καλυμμένος, σε δικαιολογούμε)

Το video ξεκινά με την παραλαβή ενός εγγράφου μέσω φαξ. Ξεκάθαρο κλείσιμο ματιού από τον σκηνοθέτη πως αυτό που θα παρακολουθήσουμε είναι απ του ντέιτ.

Μία κοπέλα -ας την λέμε ‘κόρη 1’ για να μην μπερδευόμαστε- παίρνει το έγγραφο, το διπλώνει και το βάζει σ΄ένα φάκελο. Δεν είναι ότι η Κύπρος δεν έχει προχωρήσει στη digital εποχή. Προχώρησε. Την προσπέρασε. Έζησε το μέλλον. Είδε πως δεν της έκανε. Και επέστρεψε στην εποχή όταν Γουτεμβέργιου όταν όλα ήταν καλύτερα.

Η ‘κόρη 1’ παίρνει τον φάκελο και τον αφήνει κάνοντας υπόκλιση (!) πάνω στον δίσκο (!!) μιας άλλης κοπέλας -έστω κόρη 2-, η οποία μαζί με τον φάκελο αποτελούν τους πρωταγωνιστές του video.

Και πες ότι η Κύπρος ξέρει ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος μεταφοράς ενός μηνύματος. Να το λαμβάνεις με φαξ. Να το βάζεις σε φάκελο. Να τοποθετείς τον φάκελο πάνω σε δίσκο. Να κάνεις υπόκλιση. Με αυτή ακριβώς τη σειρά. Μετά, όμως, από αυτή τη διαδικασία, τι πρέπει να κάνεις για να φτάσει ο φάκελος στον προορισμό του;

Μα φυσικά να περάσεις μέσα από την εξοχή, η οποία είναι γεμάτη με αρχαίους Έλληνες. Αρχαίους Έλληνες με χλαμύδες οι οποίοι τρώνε πλαστικά φρούτα, παίζουν άρπα και σκουπίζουν με σκούπα το χώμα.

Discover 11.000 years of history*

Η ‘κόρη 2’ συνεχίζει την περιήγησή της στην κυπριακή ύπαιθρο υπό τους ήχους βιολιών, οι οποίοι μας βάζουν υποψίες πως κάτι κακό μπορεί να συμβεί. Το ότι μέχρι τώρα την έχει βγάλει καθαρή δεν σημαίνει κάτι.

Η ‘κόρη 2’ συνεχίζει να περπατά, ενώ είναι ντυμένη στην πένα -με άσπρο πουκάμισο, μαύρο παντελόνι και κοθόρνους μποτάκια- περνώντας πλάι από αρχαίους ελληνικούς ναούς, αλλά και από χριστιανικούς.

Σ’ έναν από τους δεύτερους, ένα άγνωστο χέρι ανάβει ένα κεράκι. Ευτυχώς, γιατί ο Θεός εισάκουσε την έμμεση προσευχή του και προστάτεψε την ‘κόρη 2’ από τον σταυροφόρο που περνούσε εκείνη την ώρα τυχαία έξω από το ναό.

Στο επόμενο πλάνο, η ηρωίδα μας μπαίνει σ’ ένα κάστρο και τι πιο προφανές; Πέφτει πάνω σε μία συγκέντρωση κομπάρσων του Game of Thrones (στην Κύπρο τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για το GoΤ).

Όσο οι περισσότεροι την κοιτούν λάγνα, ένας από τους ιππότες κοιτά μία το άδειο του ποτήρι και μία τον δίσκο της. ‘Λες να ήρθε για να μας γεμίσει τα ποτήρια με κρασί;’, δείχνει να σκέφτεται.

Εκείνη, όμως, αντί να του γεμίσει το ποτήρι με κρασί ή έστω με τον φάκελο, του ρίχνει ένα ακατανόητο βλέμμα και συνεχίζει τον δρόμο της, αφήνοντας άναυδο το μισό Westeros.

Η συνέχεια του video δείχνει πιο καθημερινή. Η ‘κόρη 2’ αγγίζει αμπελόφυλλα με τις ρώγες των δαχτύλων της όπως θα άγγιζε ένας φαν του ‘Fast and Furious’ μια Jaguar στην Αγία Νάπα και στο background ακούγεται chill out μουσική.

Feel the sand and the see

Η ‘κόρη’ 2 ατενίζει μπλε-άσπρα ξωκλήσια από την καρότσα ενός αγροτικού, την ώρα που προφανώς συνεχίζει να κρατά το φάκελο με τον δίσκο. Το αγροτικό κάνει στοπ σε αυτή την παραλία.

(Δεν έχω πάει στην Κύπρο, αλλά είμαι σίγουρος πως το νησί διαθέτει πολύ καλύτερες παραλίες ή έστω πολύ καλύτερα σχετικά πλάνα)

Στην παραλία η ‘κόρη 2’ συναντά τον κλασικό Έλληνα κουλουρτζή. Μια ρέπλικα του Σπύρου Καλογήρου, η οποία είναι ντυμένη ακριβώς όπως η ‘κόρη 2’ -δεν ξέρω αν φοράει μποτάκια. Δεν φαίνονται τα πόδια της- και πουλάει πορτοκάλια. Η ‘κόρη 2’ παίρνει ένα από το καλάθι, το μυρίζει και ο ‘κουλουρτζής’ αν και την έχει στα τριάντα εκατοστά, την χαιρετά έτσι:

Στα επόμενα δευτερόλεπτα πρωταγωνιστούν κι άλλα πορτοκάλια. Πορτοκάλια στα κλαδιά προτοκαλιών και πορτοκάλια στα χέρια αγροτών που τα μαζεύουν.

Θα επιχειρήσω να κάνω μια σούμα για ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής για να είμαστε σίγουροι ότι δεν μας ξέφυγε κάτι: Αν θες να κάνεις συνεδριακό τουρισμό, επέλεξε την Κύπρο, γιατί εκεί αρχαίοι Έλληνες και ιππότες του GoT ζουν στην εποχή του Γουτεμβέργιου τρώγοντας πορτοκάλια. Πολλά πορτοκάλια.

Συνεχίζουμε.

Be active

Η ‘κόρη 2′ δεν θέλει να έχει πλέον υποχρεώσεις. Αφού έκανε ωτοστόπ σε αγροτικό και τρακτέρ αποφασίζει να πάρει την τύχη στα χέρια της. Πώς; Οδηγώντας ένα ποδήλατο. Παρ’ όλο που οι συμποδηλάτες της είναι ντυμένοι σαν τον Λανς Άρμστονγκ, εκείνη κάνει πετάλι με το γνωστό μποτάκι και με τον δίσκο στο χέρι.

Λογικά θα το επιτρέπει ο κυπριακός ΚΟΚ. Η έστω ο ΚΟΤ.

Μετά από ένα χωριό, η ‘κόρη 2’ περνάει μπροστά από ένα βράχο, όπου μία κοπέλα κάνει αναρρίχηση. Η αναρριχώμενη αν και σε περίπτωση που πέσει από τον βράχο δεν θα της μείνει κόκαλο ούτε για αποτέφρωση, σχεδόν γυρνάει πλάτη στον βράχο και χαιρετά την ‘κόρη 2’.

Ποια είναι τέλος πάντων η ‘κόρη 2’;

Explore the riches of a tiny island

Ούτε μια παράγραφος δεν πέρασε από όταν είπαμε πως η ‘κόρη 2’ δεν ήθελε πλέον υποχρεώσεις και συνεχίζει την πορεία της καβάλα σε ξένο γάιδαρο. Περνάει μέσα από λαγκάδια και ακουμπά με το γνωστό fast-and-furious τρόπο αμπελόφυλλα.

Experience local traditions

Πλάνα από μεγαλοκυρίες που παρασκευάζουν τοπικά προϊόντα και από βαρέλια στα οποία ωριμάζει κυπριακό κρασί κυριαρχούν μέχρι ο φάκελος:

να βρει (;) επιτέλους τον προορισμό του: Έναν ασπρομάλλη κύριο, ο οποίος θα μπορούσε να είναι υπουργός -να με συγχωρεί αν είναι και δεν το ξέρω- ο οποίος αφότου ανοίγει τον φάκελο και διαβάζει το φαξ, αρχίζει να περιστρέφει μια μπομπίνα.

Ακολουθούν πλάνα από το director’s cut του κυπριακού Master Chef:

(Ίσως φταίει η μπομπίνα).

Στη συνέχεια περνούν από τη οθόνη ζαρζαβατικά, τηγάνια και αυτό:

Γιατί αν δεν δεις Κύπριο μάγειρα να κλαίει κόβοντας κρεμμύδια, δεν κατεβαίνει η σεφταλιά.

Revel in the cypriot hospitality

Ένας φάκελος, ο οποίος δεν ξέρουμε αν είναι Ο Φάκελος καταλήγει μέσω μιας καμαριέρας πάνω στο μαξιλάρι του διπλού κρεβατιού ενός ξενοδοχείου. Από εκεί και πέρα τόσο Ο Φάκελος όσο και Η ‘Κόρη 2’, αν και πρωταγωνιστές, εξαφανίζονται.

Σαν από Μάρτη να λείπουν από το Survivor τόσο οι καρύδες όσο και ο Τανιμανίδης.

Savour a world of flavours

Κύπριοι master chefs μαγειρεύουν, τραπέζια στρώνονται στην παραλία και κορίτσια με πλατφόρμες περπατούν πάνω στην άμμο:

Spoil yourself for choice

Το μήνυμα του τελευταίου τμήματος της διαφήμισης είναι ξεκάθαρο: ας περάσουμε καλά.

Τέρμα τα ωτοστόπ με γαϊδάρους κι οι ντεμέκ κουλουρτζήδες που πουλάνε πορτοκάλια. Θα συνεδριάσουμε στην παραλία με κοστούμια και ταγέρ μέχρι τα μεσάνυχτα, όταν και θα στήσουμε ένα ξέφρενο beach party.

Mix business with pleasure

Οι τίτλοι του τέλους πέφτουν: ‘Πάσιον φορ σαξές’, όπως υποσχέθηκε ο ντελιβεράς ή όπως θα έλεγε κάθε άνθρωπος που αγαπά την Κύπρο: Oh my KOT!

*Οι συγκεκριμένοι τίτλοι περιλαμβάνονται στο video

ΥΓ: Διάβασε τα σχόλια κάτω από το video στο Youtube. Περιλαμβάνουν διαμάντια.