PUBLI

Η Diageo Hellas υποστηρικτής του 2ου Athens Law Forum on Taxation

Με βασική θέση την εξής μία: 'Η ακραία φορολόγηση δυναμιτίζει κάθε προοπτική δημοσιονομικής απόδοσης'.

Στο Athens Law Forum on Taxation, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για 2η συνεχή χρονιά την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου συμμετείχε η κ. Αναστασία Αγγελή, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της Diageo Hellas. Επίκεντρο του Athens Law Forum on Taxation αποτέλεσε η υπερφορολόγηση στην ελληνική οικονομία καθώς και τα νέα φορολογικά μέτρα που εφαρμόστηκαν πρόσφατα ή πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα.

Η κ. Αγγελή στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ισχύουσα πολιτική ακραίας φορολόγησης στα αλκοολούχα ποτά (ούζο, εμφιαλωμένο τσίπουρο, ουίσκυ, βοτκα κ.ο.κ.), η οποία έχει στερήσει στην ελληνική οικονομία από το 2009 προστιθέμενη αξία ύψους €900 εκατομμυρίων, προκαλώντας σημαντικές ανισορροπίες και στρεβλώσεις, με πολλαπλές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα, την απασχόληση, την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε όλη την αλυσίδα αξίας και συνεπώς την ευρύτερη οικονομία. Παράλληλα, τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) και ΦΠΑ όχι μόνο δεν σημείωσαν αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην παρουσίασή της η κα Αγγελή, αλλά βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το 2009 πριν την αύξηση της φορολογίας.

«Χαρακτηριστικό είναι ότι η υψηλή φορολογική επιβάρυνση στα αλκοολούχα ποτά έχει δυστυχώς χαρίσει στη χώρα μας μια αντιπαραγωγική πρωτιά, καθώς στην Ελλάδα διαθέτουμε τον υψηλότερο ΕΦΚΟΠ μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα και καταλαμβάνουμε την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις γειτονικές χώρες και τους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς της ΕΕ, υπερβαίνοντας κατά €1.289 τον αντίστοιχο μέσο όρο των 15 άμεσα ανταγωνιστικά χωρών & κατά €766 τον Ευρωπαϊκό μ.ο.» σημείωσε η κ. Αγγελή, διευκρινίζοντας ότι οι επιπτώσεις για τον κλάδο ήταν δραματικές με τον αριθμό των ποτοποιείων να έχει μειωθεί σε μόλις 200 από 600, και 27.000 θέσεις εργασίας να έχουν καταστραφεί από το 2009, ενόσω το λαθρεμπόριο ποτών βαίνει ανεξέλεγκτο.

Η ομιλία της κ. Αγγελή κατέληξε με τη διατύπωση του πάγιου αιτήματος του κλάδου για σταδιακή αποκλιμάκωση του ΕΦΚΟΠ στα αλκοολούχα ποτά και παράλληλα τον επιστημονικό προσδιορισμό του σημείου βέλτιστης απόδοσής του με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στο σύνολο της οικονομίας. Στην ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων του κλάδου προτάσσεται η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών, το οποίο αποτελεί επίπτωση του εξαιρετικά υψηλού ΕΦΚΟΠ και μάστιγα για τη βιωσιμότητα των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου τόσο για τις εταιρίες που διανέμουν τις διεθνείς μάρκες όσο και αυτές που παράγουν τοπικά αποστάγματα, στερώντας αποδεδειγμένα κάθε προοπτική δημοσιονομικής ανάπτυξης.