PUBLI

Δεν ξέρεις τι χρώμα να βάψεις το δωμάτιό σου;

Μη σκας. Το ONEMAN αναζήτησε για εσένα τους καλύτερους συνδυασμούς.

Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη ανακαίνιση, είναι το βάψιμο. Και αυτό είναι λογικό εάν σκεφτούμε ότι ένα φρεσκοβαμμένο σπίτι, όχι μόνο έχει την ικανότητα να αλλάζει κατά πολύ την εικόνα του χώρου αλλά επηρεάζει και την ψυχολογία του ιδιοκτήτη (και των εκάστοτε προσκεκλημένων του).

Το χρώμα, κοινώς που θα επιλέξουμε για τους τοίχους του σπιτιού μας, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και ολόκληρη τη φιλοσοφία που είναι βασισμένη στην επιλογή χρωμάτων και την καταλληλότητά τους για κάθε δωμάτιο σύμφωνα με το feng shui, ωστόσο, πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο, θα ήταν περιττό. Είναι δεδομένο ότι συμφωνείς με τα παραπάνω.

Οπότε, σε περίπτωση που είσαι σε φάση ανακαίνισης, σίγουρα σε πετυχαίνουμε προβληματισμένο επί του θέματος.

Χαλάρωσε. Θα βοηθήσουμε. Πριν επιλέξουμε όμως το χρώμα των τοίχων μας ας λάβουμε υπόψη μας πώς χρησιμοποιούμε κάθε χώρο αλλά και πώς αναμένουμε να νιώθουμε όταν βρισκόμαστε εκεί.

Ποια είναι τα θερμά και ποια τα ψυχρά χρώματα

Αν και δεν υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση, ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά που γίνεται αντιληπτό σε ένα χρώμα είναι η θερμότητα ή η ψυχρότητά του.

Τα ψυχρά χρώματα είναι αυτά που πάνε από το πράσινο στο γαλάζιο, δηλαδή: πράσινο, πράσινο-γαλάζιο, γαλάζιο, γαλάζιο λουλακί, μενεξεδί.

Τα θερμά χρώματα είναι αυτά που πάνε από το έντονο κόκκινο στο βαθύ πορτοκαλί. Εκφράζουν ένταση και ενέργεια.

Πολλά πειράματα έχουν αποδείξει την αίσθηση του θερμού ή του ψυχρού που δίνουν τα χρώματα αυτά. Ενδεικτικά, σε ένα εργαστήριο στο οποίο οι τοίχοι του ήταν βαμμένοι γαλαζοπράσινοι, οι εργαζόμενοι παραπονούνταν για το κρύο. Όταν οι τοίχοι βάφτηκαν με μια ροδόχρωμη ώχρα, τα παράπονα σταμάτησαν.

Ένα άλλο πείραμα έδειξε ότι ένα χρώμα, ανάλογα με την ψυχρότητα ή τη θερμότητά του, μπορεί να δώσει ακόμη και αίσθηση βάρους ή ελαφρότητας. Κιβώτια ίδιου μεγέθους και ίδιου βάρους φάνηκαν ελαφρότερα σε εκείνους που τα μετέφεραν όταν βάφτηκαν με ανοικτά χρώματα.

Κάθε χρώμα μπορεί να είναι πηγή χαράς, αρκεί να έχει την ένταση που πρέπει και να βρίσκεται σε αρμονική σχέση ή σε σωστή αντίθεση με τα γειτονικά του.

Μπορεί επίσης κάθε χρώμα να αναλάβει κάποιον ξεχωριστό ρόλο, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ας δούμε λοιπόν τι μας προσφέρει κάθε χρώμα.

Λευκό

 

Πρόκειται απλά για την εξαφάνιση των χρωμάτων. Είναι κάτι σαν τη σιωπή που κρύβει όμως όλες τις δυνατότητες για οποιαδήποτε αρχή επικοινωνίας. Φωτεινό και καθαρό, κουράζει κάπως με το υπερβολικό φως του. Αποτελεί όμως την ιδανική βάση για τη δημιουργία των πιο γοητευτικών συνδυασμών και αποχρώσεων.

Σύμφωνα με το feng shui το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα, την αθωότητα και την αναγέννηση. Είναι ιδανική επιλογή χρώματος για κάθε χώρο του σπιτιού. Ιδανική επιλογή για το χώρο της βιβλιοθήκης, αφού σε αυτό το χώρο είναι απαραίτητη η καθαρότητα της σκέψης για την υποδοχή της νέας γνώσης.

Κίτρινο

 

Είναι το χρώμα που ηρεμεί, που παρακινεί στην ησυχία και την ονειροπόληση και δημιουργεί μια αίσθηση ζεστασιάς. Όμως με την προσθήκη γαλάζιου η ατμόσφαιρα «κρυώνει». Είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιήσουμε σε χώρους που τους βλέπει ο ήλιος.

Το feng shui για το κίτρινο χρώμα λέει ότι συμβολίζει τον ήλιο και το φως. Δίνει την αίσθηση της χαράς στο χώρο καθώς και της άνεσης και της φιλοξενίας. Είναι ιδανική επιλογή για το παιδικό δωμάτιο καθώς και για το καθιστικό, το οποίο αποτελεί και το βασικό χώρο υποδοχής και φιλοξενίας.

Κόκκινο

 

Γεμάτο πάθος, όμως δεν εκδηλώνει πάντα τη δύναμη του προς τα έξω. Το ανοικτό κόκκινο είναι όλοορμή και ενεργητικότητα. Το μέτριο κόκκινο όμως διατηρεί μια δύναμη εσωτερική και όταν ανακατευτεί με λίγο γαλάζιο γίνεται σχεδόν ψυχρό. Γενικά είναι ένα ερεθιστικό χρώμα, κατάλληλο μόνο για μικρές επιφάνειες.

Κατάλληλο σύμφωνα με το feng shui για το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα, ενώ δεν θεωρείται ιδανική επιλογή για το παιδικό δωμάτιο, αφού δίνει ένταση στο χώρο. Συμβολίζει τηνενέργεια, την αγάπη και το θάρρος. Αν το χρησιμοποιήσουμε σε μεγάλη επιφάνεια μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη θυμού σύμφωνα με την κινεζική φιλοσοφία.

Πορτοκαλί

 

Το πιο ζεστό από όλα τα χρώματα. Ιδανικό για χώρους που θέλουμε να μας ξυπνήσουν τη φαντασία και τη δημιουργία! Οι σκούρες αποχρώσεις του θυμίζουν φθινόπωρο ενώ οι πιο ανοιχτές φέρνουν το καλοκαίρι στο σπίτι μας.

Λοιπόν μπορούμε να επιλέξουμε την πορτοκαλί απόχρωση για χώρους που παίζουν παιδιά αφού εκφράζει χαρά, ζωηράδα και ενέργεια όπως μας διδάσκει το feng shui. Επίσης μπορούμε να το επιλέξουμε σε επιφάνειες στις οποίες πέφτει το φως του ηλιοβασιλέματος.

Πράσινο

 

Χρώμα «ακίνητο» όπως λέγεται. Με λίγο κίτρινο ζωντανεύει, γίνεται χαρούμενο. Με λίγο γαλάζιο, σοβαρεύει, ξεκουράζει, καλύτερα όμως σε μικρές σχετικά επιφάνειες. Επίσης, δε συνιστάται η χρήση του πράσινου σε σημεία που τρώμε: είναι πιθανό να μας κόψει την όρεξη (εκτός αν είμαστε σε διαρκή δίαιτα :)).

Το feng shui μας λέει ότι το συγκεκριμένο χρώμα προσφέρει ηρεμία και ισορροπία μεταφέροντας μας στο κλίμα της φύσης. Η ιδανική επιλογή είναι σε αυτή την απόχρωση να βάψουμε επιφάνειες κοντά σε παράθυρα για να υπάρξει αρμονία.

Μπλε

 

Το χρώμα της ηρεμίας και της χαλάρωσης. Θυμίζει τη θάλασσα και τον ουρανό και δημιουργεί τηναίσθηση της γαλήνης. Είναι ιδανικό για παιδικά δωμάτια. Καλό είναι να μην το χρησιμοποιήσουμε σε πολύ σκούρα απόχρωση σε μεγάλες επιφάνειες γιατί σκοτεινιάζει σημαντικά ο χώρος μας. Προτιμότερο είναι τη σκούρα απόχρωση να την επιλέξουμε για μια μικρή επιφάνεια.

Το μπλε είναι ένα από τα κυρίαρχα χρώματα στη φιλοσοφία του feng shui! Μια ανοικτή απόχρωση του μπλε είναι ένδειξη αρμονίας και είναι τέλειο για το καθιστικό. Το έντονο μπλε προσδίδει ηρεμία και για αυτό είναι ιδανική επιλογή για το χώρου του υπνοδωματίου.

Μωβ

 

Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο μυστηριώδη χρώματα. Ξυπνά το ρομαντισμό και προσδίδει στο χώρο μας κάτι αριστοκρατικό. Αν το αναμείξουμε με λευκό θα βγάλουμε μια λιλά παλ απόχρωση η οποία συμβολίζει τη γλυκύτητα και την αγνότητα.

Το feng shui το χαρακτηρίζει σαν το χρώμα της καλοσύνης και της ψυχικής αυτογνωσίας, ενώ παράλληλα μας προτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε στο χώρο του υπνοδωματίου.

Και τώρα που βρήκες χρώμα, μάθε και πώς να το βάψεις μόνος σου.