Martin Rickett / AP
MODERN FOOTBALL

Τι γνωρίζουμε για το σκάνδαλο οικονομικής διαφθοράς της Μάντσεστερ Σίτι

Την περασμένη Δευτέρα, η Premier League έριξε βόμβα στα ίδια της τα θεμέλια. Η πιο ισχυρή ομάδα της λίγκας απειλείται ακόμη και με υποβιβασμό στις ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2008, η μοίρα της Μάντσεστερ Σίτι άλλαξε ριζικά. Ο σύλλογος, που για δεκαετίες βολόδερνε μεταξύ της Premier League και της Championship, πέρασε στα χέρια του σεΐχη Mansour bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος εκπροσωπούσε ένα τεράστιο επενδυτικό fund από το Άμπου Ντάμπι που πάλευε για χρόνια να μπει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα, η πορεία της ομάδας ήταν συνεχώς ανοδική.

Τεράστιες μεταγραφές ποδοσφαιριστών και προπονητών, διακρίσεις και κυρίως πολλά τρόπαια. Φέτος η Μάντσεστερ Σίτι παλεύει για να κατακτήσει την έβδομη Premier League σε 11 χρόνια. Μεγάλη της αντίπαλος, η Άρσεναλ. Όλοι θα ασχολούμασταν με τη μεταξύ τους ποδοσφαιρική κόντρα, ωστόσο, η ανακοίνωση της Premier League σχετικά τη διαπίστωση περισσότερων από 100 οικονομικών παραβιάσεων του βρετανικού συλλόγου αλλάζει πλήρως τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των αγγλικών ποδοσφαιρικών μέσων, η Σίτι απειλείται από την αφαίρεση μερικών βαθμών μέχρι και την αποβολή της από το πρωτάθλημα. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Ας βάλουμε, όμως, πρώτα όλα τα δεδομένα κάτω.

Το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο της Μάντσεστερ Σίτι

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, όταν η Premier League ανέβασε στον ιστότοπό της ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο, ύστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το 2009 έως το 2018, διαπιστώθηκαν περισσότερες από 100 οικονομικές παραβιάσεις ως προς τη λειτουργία του συλλόγου. Συγκεκριμένα, αφορούσε παραβίαση των κανόνων οικονομικής διαφάνειας σχετικά με τα συνολικά έσοδα της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων αυτών από χορηγίες και του λειτουργικού κόστους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πριν από μερικά χρόνια η UEFA είχε αποβάλλει τη Μάντσεστερ Σίτι για δύο χρόνια από το Champions League, εξαιτίας της παραβίασης των κανόνων που αφορούσαν κυρίως το Financial Fair Play, από το 2013 έως το 2018. Η ποινή, ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ ύστερα από τον σάλο που προκλήθηκε με την ίδρυση της European Super League.

Αν τελικά οι κατηγορίες επιβεβαιωθούν τότε η, άτρωτη μέχρι σήμερα, Μάντσεστερ Σίτι θα υποστεί ποινές που ξεκινούν από την αφαίρεση βαθμών μέχρι και την αποβολή από το πρωτάθλημα. Η απάντηση του συλλόγου ήταν άμεση ζητώντας, μέσω ανακοίνωσης, να οριστεί μια ανεξάρτητη αρχή προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και διάφορα: γιατί τόσα χρόνια η Premier League έκλεινα τα μάτια της στις συγκεκριμένες παραβιάσεις και τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα έγινε γνωστή τις τελευταίες μέρες από την ίδια την Premier League που αποκάλυψε πως ο σύλλογος χρησιμοποίησε ποικίλες τακτικές προκειμένου να παραδώσει τα απαιτούμενα έγγραφα, όπως ήταν υποχρεωμένος να κάνει. Συγκεκριμένα, ένα διαιτητικό δικαστήριο φέρεται πως διέταξε τη Μάντσεστερ Σίτι να παράσχει έγγραφα και πληροφορίες στη λίγκα για να κάνει περαιτέρω έρευνα, ωστόσο, εκείνη αρνήθηκε ζητώντας να γίνει η έρευνα από τρίτους. Εξ ου και η καθυστέρηση. Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα θέλει αρκετό καιρό ακόμη για να διευκρινιστεί.

Μια αυτοκρατορία σε πτώση;

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι ένας σύλλογος που είχε ιστορία και πριν από το 2008. Είχε κερδίσει ήδη δύο πρωταθλήματα, ενώ είχε καταφέρει να κτίσει μια μεγάλη βάση οπαδών, παρόλο που βρίσκονταν πάντα υπό τη σκιά της πανίσχυρης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παρά τις αναποδιές και τον υποβιβασμό ακόμη και στην League One, εκείνοι έμεναν πάντα πιστοί σε αυτή.

Μαζί με εκείνους, όμως, την τελευταία 15ετία ο σύλλογος δημιούργησε εκατομμύρια νέους οπαδούς σε ολόκληρο τον πλανήτη που αγνοούν πολλά από τα επιτεύγματα της ομάδας προτού του 2008. Τι θα γίνει, λοιπόν, στην περίπτωση που η Premier League εξαντλήσει την αυστηρότητά της και την οδηγήσει στην πέμπτη κατηγορία (αυτή είναι η πιο σκληρή ποινή που μπορεί να επιβληθεί); Πόσοι θα βλέπουν την ομάδα όταν δεν παίζει σε αυτή ο Erling Haaland, ο Kevin De Bruyne και δεν την προπονεί ο Pep Guardiola;

Τι θα γίνει, επίσης, με τους τίτλους που κατέκτησε όλα αυτά τα χρόνια; Θα τους πάρει η λίγκα πίσω; Ο Lucas Leiva, ο οποίος αγωνίστηκε στη Λίβερπουλ τη σεζόν 2013/14, όταν και  τερμάτισε μόλις δύο βαθμούς πίσω από τη Σίτι, ανέβασε στο Twitter: «Τώρα δηλαδή είμαι πρωταθλητής της Premier League;». Κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί. Οι οπαδοί της ομάδας, όμως, δεν πρόκειται να ξεχάσουν το γκολ του Kun Aguero στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης κόντρα στην ΚΠΡ.

Κανείς, όμως, δεν πρόκειται να μη βάζει στην κουβέντα πως η Σίτι των τελευταίων 15 χρόνων ήταν μια ομάδα που είχε ένα τεράστιο οικονομικό boost, πίσω από το οποίο δε βρισκόταν απλά μια ισχυρή διοίκηση αλλά ένα ολόκληρο κράτος.