ABC
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ετοιμάσου να κλάψεις με τον ‘Καλό γιατρό’

Το Oneman ανακάλυψε ποιο σίριαλ έχει ήδη αγοραστεί από ελληνική εταιρία παραγωγής. Το Good Doctor έρχεται στη χώρα μας, αφού έχει αποσπάσει ουκ ολίγα βραβεία και έχει κάνει ρεκόρ σε ΗΠΑ και Κορέα.

Αν με ρωτάς -που δεν με ρωτάς, αλλά ως συνήθως θα σου πω την άποψη μου-, θα προτιμούσα να βλέπω περισσότερες δουλειές Ελλήνων συγγραφέων στην Ελλάδα, από ‘μεταφορές’ concept της αλλοδαπής. Όχι ότι έχω κάτι με τα παιδιά τα ξένα, αλλά μάνα γέννησε και τους Έλληνες που κάνουν αυτήν τη δουλειά. Και κάποιοι από αυτούς έχουν και εξαιρετικές ιδέες -μαζί με μοναδικό γραπτό και ικανότητας στη ‘συρραφή’ όπως αναπτύσσουν τους ήρωες. Τώρα που τα είπα και ηρέμησα -με τη συνείδηση μου- θα ήθελα να σε ενημερώσω για μια σειρά που σύμφωνα με πληροφορίες του Oneman.gr, αγοράστηκε από ελληνική εταιρία παραγωγής -την Kapa Studios – G. Karagiannis S.A. Και άρα -αργά ή γρήγορα- θα τη δεις στην οθόνη σου. Είναι το ‘Καλός γιατρός’. Δηλαδή, αυτή είναι η ακριβής μετάφραση του πρωτότυπου τίτλου. Που δεν είναι The Good Doctor, αλλά 굿닥터. Βλέπεις, το πρωτότυπο σενάριο ανήκει σε Κορεάτες.

Να πέσει το trailer

Συνήθως η διαδρομή είναι αντίθετη. Δηλαδή, υπάρχουν ουκ ολίγα σίριαλ στην Κορέα που είναι αμερικανικά concepts -έχουν πληρωθεί και τα σχετικά δικαιώματα-, γεγονός που δεν το λες και παράλογο αν σκεφτείς πως μέσα σε κάθε τηλεοπτική σεζόν προβάλλονται τουλάχιστον 20 νέα k-drama. Από την Κορέα στην Αμερική δεν είχε ‘ταξιδέψει’ άλλο σίριαλ, πριν το Good Doctor, το οποίο διαθέτει κάτι που το κάνει παγκοσμίως ενδιαφέρον.

Nα πέσει και το αμερικανικό trailer και θα σου πω τι εννοώ.

Ήλθε η ώρα για διευκρινίσεις

Καλός γιατρός είναι ένας άνδρας με σύνδρομο Savant. Το σύνδρομο Savant είναι γνωστό ως ‘σύνδρομο του σοφού’ (savant=σοφός). Η ερμηνεία του έχει ως εξής: “Χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σπάνια, ασυνήθιστη κατάσταση κατά την οποία άτομα με διανοητικές ανεπάρκειες εκδηλώνουν εξαιρετικές διανοητικές ικανότητες. Τα άτομα που παρουσιάζουν αυτό το σύνδρομο είναι κυρίως αυτιστικά αλλά έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις ατόμων μετά από ένα τραυματισμό του ΚΝΣ ή μια ασθένεια”.

Το IQ όσων έχουν το σύνδρομο Savant είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο και την ίδια ώρα είναι πολύ πιο υψηλό σε έναν ή περισσότερους τομείς, όπως η σύνθεση και εκτέλεση μουσικών έργων, η δημιουργία αριστουργημάτων ζωγραφικής και γλυπτικής, το ημερολογιακό μέτρημα και οι μαθηματικοί υπολογισμοί, οι απίστευτες γνώσεις μηχανικής, η πολυγλωσσία και η συναισθησία. Κάθε μία από αυτές τις ικανότητες συνοδεύεται με φωτογραφική μνήμη. Όπως μπορείς να διαβάσεις στο Encephalos “ανάλογα με το επίπεδο των ικανοτήτων, οι savants κατηγοριοποιούνται σε splinterskills όπου το άτομο παρουσιάζει ικανότητες αντιφατικές σε σχέση με το γενικό επίπεδο νοημοσύνης που είναι όμως κοινές στο υγιή πληθυσμό, talentedsavant με ικανότητες που διαφέρουν από το υπόλοιπο σύνολο λειτουργικότητας όχι όμως τόσο συχνές σε υγιή άτομα και prodigioussavant με αδιανόητα υψηλό επίπεδο ικανοτήτων για τα ανθρώπινα μέχρι στιγμής δεδομένα”.

Δεν ξέρω αν έχεις δει το Rain Man. Ο Dustin Hoffman υποδύεται έναν άνδρα με σύνδρομο Savant. Πίσω στο σίριαλ που θα δούμε στην Ελλάδα, η πρεμιέρα του original έγινε στο KBS το 2013. Αυτή στις ΗΠΑ έγινε στo ABC το 2017, τρία χρόνια αφότου εταιρία είχε αγοράσει τα δικαιώματα. Την πρόταση για αυτήν την αγορά είχε κάνει ο Daniel Dae Kim, ηθοποιός που γεννήθηκε στο Busan της Κορέας και από ενός έτους ζει στις ΗΠΑ. Ο Κim έγινε παραγωγός της αμερικανικής έκδοσης. Kάτσε να στον δείξω, να ‘χεις μια εικόνα.

Το πρωτότυπο κέρδισε αμέτρητα βραβεία και είχε 20 επεισόδια. Βλέπεις, στην Κορέα όσο μεγάλη επιτυχία και αν γίνει κάποια δουλειά, δεν ξεπερνά ποτέ τα 24 επεισόδια -και τη μια σεζόν. Κάθε επεισόδιο διαρκεί τουλάχιστον μια ώρα. Στις ΗΠΑ, άπαξ και ‘πιάσει’ κάτι, αρχίζει να ‘απλώνει’ μέχρι που δεν ασχολείται άνθρωπος. Ο πρώτος κύκλος είχε 18 επεισόδια (των 43′ μέσα στα οποία υπήρχε το recap και τα προσεχώς), άλλα τόσα είχε ο δεύτερος, όπως και ο τρίτος που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Μάρτη, ενώ στις 10/2 συμφωνήθηκε να υπάρξει και τέταρτος.

Την ανάπτυξη -και το ρόλο του executive producer- ανέλαβε ο υπεύθυνος για το ‘House’, David Shore, ο οποίος είχε ομολογήσει πως προσπάθησε να ‘πατήσει’ όσο περισσότερο μπορούσε στον πιλότο που είχε. Ήταν τόσο ‘πιστός’ που ο πρωταγωνιστής ονομάστηκε Shaun -ενώ εκείνος της κορεάτικης version λέγεται Shi-on. Το πρώτο επεισόδιο είναι πιστή αντιγραφή του πρωτότυπου. Βγήκε στον ‘αέρα’ στις 25/9 του 2017 και συγκέντρωσε 11.22 εκατομμύρια τηλεθεατές, για να γίνει η πιο δημοφιλής πρεμιέρα ‘δράματος’ του ABC, στην prime time της Δευτέρας, σε 21 χρόνια.

Μετά άρχισαν οι διαφοροποιήσεις ‘για να το κάνω περισσότερο δικό μου’ όπως είχε πει στο αμερικανικό TV Guide. Το επεισόδιο της 9ης Οκτωβρίου είχε 18.2 εκατομμύρια τηλεθεατές -κερδίζοντας το NCIS και το The Big Bang Theory.

H σειρά εξελίσσεται σε νοσοκομείο, όπου εργάζεται ο ‘Καλός γιατρός’ και εσύ θα παρακολουθήσεις την καθημερινότητα του -μαζί με flashbacks από την παιδική του ηλικία που δεν ήταν και η πιο ειρηνική ή χαρούμενη. Για περισσότερα, δεν έχεις παρά να κάνεις το ‘click’ στο Netflix.