AP Photos
ΣΙΝΕΜΑ

Η σκοτεινή ιστορία πίσω από το Βαθύ Λαρύγγι

Είναι ίσως η πιο διάσημη ταινία πορνό. Τα όσα υπέστη στα παρασκήνια η πρωταγωνίστρια όμως, μόνο ως εφιαλτικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

«Κάθε φορά που βλέπετε αυτή την ταινία, γίνεστε μάρτυρες του βιασμού μου», δήλωσε το 1986 η Linda Lovelace, πρωταγωνίστρια της ταινίας Βαθύ Λαρύγγι, που θεωρείται πως είναι εκείνη που ξεκίνησε τη χρυσή εποχή του πορνό.

Η ταινία ήταν ίσως η πρώτη του είδους που είχε σενάριο, πλοκή και κάποια εξέλιξη χαρακτήρα, τουλάχιστον όσο αφορά στην πρωταγωνίστρια. Η ηρωίδα που υποδυόταν η Linda Lovelace, ήταν μια νεαρή κοπέλα που δεν μπορούσε να έρθει σε οργασμό. Τελικά, μετά από αρκετούς πειραματισμούς τη λύση δίνει ένας ψυχίατρος που ανακαλύπτει ότι η κλειτορίδα της βρίσκεται στο λαρύγγι. Εκείνη τον ερωτεύεται και θέλει να παντρευτούν, το μόνο που μπορεί να της προσφέρει ο γιατρός όμως είναι μια θέση ως βοηθός του.

Την πείθει να χρησιμοποιήσει το ταλέντο της στον στοματικό έρωτα προκειμένου να μπορέσει να βοηθήσει όσους άνδρες αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα, μέχρι να βρει εκείνον που θα την παντρευτεί. Όσο εκείνη βοηθά τους ασθενείς ο Dr Young, όπως είναι το όνομα του ψυχιάτρου στην ταινία, τη μαγνητοσκοπεί, ενώ παράλληλα κάνει σεξ με τη νοσοκόμα του.

Η ταινία γυρίστηκε σε μια εβδομάδα και ήταν ίσως η πιο ακριβή παραγωγή του είδους της. Η απήχηση που είχε στο κοινό ήταν μεγάλη, ενώ έγραψαν γι΄ αυτήν μέχρι και οι New York Times που την αποκάλεσαν porno chic. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι διάσημοι που παραδέχτηκαν πως την είχαν δει, σε εποχές που το πορνό δεν ήταν mainstream. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν οι  Martin Scorsese, Brian De Palma, Truman Capote, Jack Nicholson, και Frank Sinatra.

Η Linda Lovelace, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Linda Boreman, είχε γράψει στις πρώτες δύο αυτοβιογραφίες της, πως η ταινία αυτή τη βοήθησε να απελευθερωθεί σεξουαλικά, καθώς είχε μεγαλώσει σε ένα πολύ αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον και φοίτησε σε ιδιωτικό καθολικό σχολείο. Αργότερα όμως ανασκεύασε και όσα περιέγραψε στην τρίτη και τέταρτη αυτοβιογραφία της, μόνο ως τρομακτικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

Συγκεκριμένα, η Lovelace δήλωσε ενώπιον επιτροπής που είχε συστήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ronald Reagan, για την εξυγίανση της βιομηχανίας του πορνό, πως τις περισσότερες σκηνές της ταινίας της είχε γυρίσει έχοντας ένα όπλο στο κρόταφό της. Το όπλο κρατούσε ο τότε σύζυγός της Chuck Traynor. Το 1980 η δημοσιογράφος Gloria Steinem, που μίλησε με τη νεαρή τότε κοπέλα, είχε γράψει σε άρθρο της πως ήταν μύθος το γεγονός ότι στην Linda άρεσε να τη χειρίζονται και να την ταπεινώνουν σεξουαλικά. Ήταν μια φήμη που είχε δημιουργήσει ο Traynor για να μπορεί να την εκμεταλλεύεται και να την εκδίδει χωρίς να χρειάζεται να εξηγεί τίποτα σε κανέναν.

Στη συνέντευξη της η Linda Lovelace είχε πει χαρακτηριστικά πως σε πολλές σκηνές της ταινίας είναι εμφανείς οι μώλωπες και οι ουλές στα πόδια της από όλες τις φορές που την είχε χτυπήσει βάναυσα ο τότε σύζυγός της. Σύμφωνα με τη Steinem, ο Traynor είχε δηλώσει πως, «Όταν τη γνώρισα ήταν πολύ ντροπαλή και τη σόκαρε το γεγονός πως ένας άνδρας θα την έβλεπε γυμνή. Εγώ δημιούργησα την Linda Lovelace».

Το 1979 η Lovelace για να υποστηρίξει τις κατηγορίες της κατά του Traynor πέρασε από ανιχνευτή ψεύδους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η νεαρή τότε ηθοποιός έλεγε αλήθεια για το γεγονός ότι ο σύζυγός της την απειλούσε με όπλο, την είχε εξαναγκάσει να κάνει σεξ με πέντε άντρες, την έδειρε τη νύχτα πριν τον γάμο τους, αλλά και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για το Βαθύ Λαρύγγι. Μάλιστα, όταν οι δυο τους έβγαιναν έξω, στην Linda Lovelace δεν επιτρεπόταν να μιλάει, αλλά ούτε και να πηγαίνει τουαλέτα χωρίς να ζητάει άδεια.

Σε άρθρο του Vanity Fair, η δεύτερη σύζυγος του Traynor, επίσης ηθοποιός πορνογραφικών ταινιών, Marilyn Chambers, είχε δηλώσει πως ο σύζυγός της δεν είχε πρόβλημα να ζει μακριά από τον πολιτισμό και αν η σύζυγός του έλεγε κάτι που δεν του άρεσε, δεν του ήταν τίποτα να τη χτυπήσει. Ο Traynor πέθανε τελικά το 2002 από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 64 ετών. Η Barbara Boreman, αδερφή της Linda, είχε δηλώσει πως μετάνιωνε που πέθανε πριν προλάβει να το σκοτώσει η ίδια.

Η Lovelace προσπάθησε να κάνει καριέρα στο θέατρο σαν ηθοποιός, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ το 1976 παντρεύτηκε τον Larry Marchiano, έναν ηλεκτρολόγο με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, μέχρι που το 1996 πήραν διαζύγιο. Το διαζύγιο ήταν πολιτισμένο και οι δυο τους κρατούσαν συχνή επαφή.

Η Linda Lovelace αντιμετώπιζε συχνά προβλήματα υγείας λόγω ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος, ενώ είχε κολλήσει και ηπατίτιδα από το αίμα που χρειάστηκε να της μεταγγίσουν και το οποίο δεν είχε ελεγχθεί σωστά. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της μιλούσε συχνά κατά της πορνογραφίας και έδινε διαλέξεις σε κολέγια και φεμινιστικές ομάδες.

Τελικά, έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2002, όταν ενεπλάκη σε ένα δεύτερο αυτοκινητιστικό ατύχημα. Τα τραύματα της αυτή τη φορά ήταν πολύ σοβαρά και οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τη σώσουν. Για τη ζωή της έχουν γραφτεί βιβλία, έχουν γυριστεί ντοκιμαντέρ, ταινίες, μέχρι και θεατρικά μιούζικαλ.