Σωτήρης Κυπραίος/Papadakis Press
ΕΙΔΩΛΟ

Ο Δάκης τραγούδησε εμβληματικά το καλοκαίρι. Έφυγε από τη ζωή ένα καλοκαίρι

Ο αγαπημένος τραγουδιστής έπασχε από καρκίνο τα τελευταία τρία χρόνια. Πέθανε στα 78 του.

«Όταν με ενημέρωσαν πως έχω καρκίνο δεν φοβήθηκα. Μου είχαν δώσει έξι μήνες ζωής… Εντάξει, πέρασαν τρία χρόνια», είχε αναφέρει ο Δάκης σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, πριν λίγους μήνες στην εκπομπή «Το Πρωινό» του Ant1. 

Ο αγαπημένος τραγουδιστής, που τον Απρίλιο είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, έφυγε από τη ζωή σήμερα, Κυριακή 29 Μαΐου. Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε με ανάρτησή της σε Facebook και Twitter η καλή του φίλη και σύζυγος του Μίμη Πλεσσα, Λουκίλα Καρρέρ.

«Στην Αυγή του καλοκαιριού διάλεξες να φύγεις ψυχούλα μου…. Εσύ που μας εκανες να λατρέψουμε τα καλοκαίρια….. τόσα καλοκαίρια…. Ξεκουράσου….θα σ’αγαπω πάντα…για πάντα…πολύ… ‘Αυτό το καλοκαίρι το περίμενα με δίχως ένα σύννεφο με δίχως στεναχώρια Αλλ’ όμως δε με ζέστανε ο ήλιος του γιατί το πέρασα από σένα χώρια…», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Βρασίδας Χαραλαμπίδης που έγινε Δάκης

Ο Δάκης δεν γεννήθηκε Δάκης αλλά Βρασίδας Χαραλαμπίδης. Η αφορμή για το καλλιτεχνικό του όνομά ήταν το χαϊδευτικό «Βρασιδάκη», έτσι όπως τον αποκαλούσε η μητέρα του όταν ήταν μικρός. «Το πραγματικό μου όνομα είναι Βρασίδας Χαραλαμπίδης. Από το Βρασιδάκης. Στη μητέρα μου δεν άρεσε καθόλου το Βρασίδας. Έτσι έμεινε το Δάκης. Όταν ήρθα εδώ και πήγα στην Minos για τον πρώτο μου δίσκο, μου λέει ο πατέρας Μίνος πως σε λένε; Λέω Δάκη. Το επώνυμο; Χαραλαμπίδης. Άσε μου λέει αν τραγουδούσες ρεμπέτικο είναι ότι πρέπει, κρατάμε το Δάκης», είχε εξομολογηθεί μιλώντας στην εκπομπή «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1 με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και την Ρένα Μόρφη.

Ήρθε στον κόσμο στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και το 1963 μετακόμισε στην Ελλάδα. Αγαπούσε τη μουσική και το τραγούδι από παιδί. Η επαγγελματική διαδρομή του όμως ξεκίνησε όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου τραγουδούσε σε χώρους διασκέδασης και θεαμάτων, μέχρι που το 1964 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά με τίτλο Deep in the heart of Athens. 

Ακολούθησαν δίσκοι που γνώρισαν αμέσως μεγάλη επιτυχία στα γαλλικά, ιταλικά και αγγλικά. Ο ίδιος μιλούσε εκτός των ελληνικών, αραβικά, ιταλικά, γαλλικά και αγγλικά.

Το 1965 αντικαθιστώντας τον Θέμη Ζέρβα στη θέση του τραγουδιστή, έγινε μέλος του συγκροτήματος Adam’ s Boys που αργότερα μετονομάστηκαν σε Playboys. Τρία χρόνια μετά, αποφάσισε να ακολουθήσει σόλο καριέρα.

Το 1968 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα Ελληνικά με τίτλο Γεια σου σ′ ευχαριστώ με τον συνθέτη Κώστα Ξενάκη και αμέσως μετά ακολούθησε η πρώτη του συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα και τις διαχρονικές επιτυχίες Τόσα καλοκαίρια και Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά όπου η ανταπόκριση του κοινού τον τοποθέτησε γρήγορα στους πλέον περιζήτητους ερμηνευτές εκείνης της εποχής που έλαμψαν στον ελληνικό κινηματογράφο.

Εκτός από τον Πλέσσα, ο Δάκης συνεργάστηκε με καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες όπως οι Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Ρόμπερτ Γουίλιαμς, Αλέξης Παπαδημητρίου, Γιώργος Μανίκας, Σάκης Τσιλίκης, Χάρης Χαλκίτης, Βαγγέλης Πιτσιλαδής, Γιώργος Κριμιζάκης, Κώστας Ξενάκης, Γιώργος Θεοφάνους, Νίκος Λαβράνος, Νίκος Καρβέλας, Αλέκος Χρυσοβέργης, Γιώργος Θεοδοσιάδης, μεταξύ πολλών ακόμα.

Τραγούδησε στίχους στιχουργών όπως οι Πυθαγόρας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Δημήτρης Ιατρόπουλος και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού από όλους τους χώρους, ανάμεσά τους οι Μαρινέλλα, Κώστα Χατζή, Γιάννη Πάριο, Χάρις Αλεξίου και η Άννα Βίσση, καθώς και της διεθνής σκηνής: από τους Rolling Stones, τη Δαλιδά και τη Μίλβα, μέχρι τον Ντέμη Ρούσσο, με τον οποίο ήταν ξαδέρφια.

Αναμφίβολα, τα 70s και τα 80s ήταν οι δύο δεκαετίες που μεγαλούργησε. Το όνομά του αναβόσβηνε στις μαρκίζες των μεγαλύτερων κοσμικών κέντρων της Αθήνας, άλωνε τις σκηνές των θεάτρων και τα στούντια των τηλεοπτικών σόου και η φωνή του ηχούσε γλυκά στο σελιλόιντ. Στα 90s η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν με διαφορά το Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι.

Η τελευταία δισκογραφική δουλειά του ήταν το άλμπουμ με τίτλο Moments (ΜΙΝΟΣ 2008) του Μίμη Πλέσσα όπου τραγούδησε σε επτά διαφορετικές γλώσσες. To 2017, ο Δάκης επανήλθε στο προσκήνιο μέσα από το τραγούδι του Monsieur Minimal, Η Στιγμή.

Θα τον θυμόμαστε για πάντα για την ευγένεια, το αστραφτερό χαμόγελο, τη γλυκιά αλλά με εκτόπισμα φωνή, την κοσμοπολίτικη αύρα, τα ντίσκο τραγούδια, τους χαμένους έρωτες, τα καλοκαίρια του.