ΒΙΒΛΙΟ

Ο Βύρωνας Κριτζάς αγαπάει τον Καρβέλα όσο και τον Σαββόπουλο

Ο συγγραφέας του βιβλίου 'Οι ωραίοι έχουν χρέη' μας άφησε να μπούμε για λίγο στο μυαλό του.

Ο Βύρωνας Κριτζάς είναι ωραίος τύπος. Διαβάζει βιβλία, ακούει μουσική και μπορεί να σου μιλήσει με τη φωνή του Φοίβου Δεληβοριά ή του Παύλου Παυλίδη αν σε συμπαθήσει αρκετά (και βρίσκεται και στη μέση της δεύτερης μπύρας). Η μανία του να γράφει για μουσική σε μια εποχή που όλο και λιγότερος κόσμος διαβάζει κείμενα για τη μουσική, είναι ένα θέμα που σίγουρα πρέπει να το ψάξει με τον εαυτό του, στα δικά μου μάτια πάντως, μοιάζει με μια ρομαντική συνήθεια σχεδόν συγκινητική. Ωστόσο, αναγκαία για κάποιους ακόμη. Και μακάρι να τη συνεχίσει.

Στο πρώτο του βιβλίο έβαλε άλλους να μιλήσουν για τον Bob Dylan, στο δεύτερο βάζει τον εαυτό του να μιλήσει για τα τραγούδια που ‘καθρεφτίζουν την Ελλάδα της περιόδου 1990-2017’. Και βάζει και τον Αχιλλέα Ραζή να εικονογραφήσει το βιβλίο του. Γιατί όμως θέλει να καταγράψει το soundtrack της ενηλικίωσής του;

Γιατί προσπαθεί σε ένα βιβλίο με 45 τραγούδια που τα ξέρουμε, τα έχουμε ζήσει, έχουμε μεγαλώσει μαζί τους να μας παρουσιάσει 45 διαφορετικές αναγνώσεις;

Αυτό δεν το ήξερα και γι’ αυτό θέλησα να μιλήσω μαζί του.

Το βιβλίο του Βύρωνα Κριτζά ‘Οι ωραίοι έχουν χρέη’ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και στη συνέχεια μιλάμε για αυτό.

Ποιο τραγούδι από όσα συμπεριέλαβες σου αρέσει λιγότερο;

Το ‘Μια συνουσία μυστική’ των Πυξ Λαξ. Για να γραφτεί ένωσαν τις δυνάμεις τους τρεις συνθέτες. Μάλλον ο καθένας συνεισέφερε από μία συγχορδία…

Γιατί από όλα τα τραγούδια που έχεις μέσα στο βιβλίο, επέλεξες το ‘Οι ωραίοι έχουν χρέη’ για τίτλο του βιβλίου;

Ε φαντάζεσαι να το ονόμαζα ξέρω ‘γω ‘Διθέσιο’, ‘Άκου μάνα’ ή ‘Δεν ταιριάζετε σου λέω’; Ποιος θα το αγόραζε, Κώστα;

Έχεις χαμηλώσει ποτέ το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου στα διόδια γιατί ντρεπόσουν γι’ αυτό που άκουγες;

H αλήθεια είναι πως δεν ντρέπομαι όταν ακούω κάτι φτηνιάρικο ή ανόητο, αν εννοείς αυτό. Ίσα-ίσα, το διαφημίζω για να δείξω ότι είμαι και ακομπλεξάριστος. Θα σου πω όμως το εξής: Αν ανοίξω το παράθυρο στα διόδια και ακούω “μ’ αεροπλάνα και βαπόρια” ή ξέρω ‘γω “ένα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή”, θα ντραπώ περισσότερο από το να ακούω “ξημερώματα δίνεις δικαιώματα”. Θέλω να πω, ο παράγοντας ‘awkward’ δεν σχετίζεται καθόλου με τη σοβαρότητα ενός τραγουδιού! Επίσης πιστεύω πως κανένα ξένο τραγούδι δεν θα σε κάνει να ντραπείς περισσότερο από ορισμένα ελληνικά. Και εδώ ακριβώς εντοπίζω τη δύναμη των τελευταίων.

Στέρεο Νόβα – Το ταξίδι της φάλαινας’

 

Τρακάρεις και σε βρίσκουν ημιλυπόθυμο οι διασώστες. Τι τραγούδι θες να ακούγεται από το ραδιόφωνο όταν ανοίξουν την πόρτα; (Θα ζήσεις πάντως, μην αγχώνεσαι)

Για να μην ανησυχούνε, το ‘Ζω’ της Δήμητρας Γαλάνη, σε μουσική Χατζηνάσιου και στίχους Τριπολίτη. Τραγουδάρα!

Γνωρίζεις μια κοπέλα. Τι προτιμάς; Να μην έχει ιδέα από μουσική ή να σου πει “τι καλτίλες είναι αυτές που ακούς”;

Προτιμώ να μην έχει ιδέα, αρκεί να έχει όρεξη να ανακαλύψει. Γενικά προτιμώ τους άσχετους από τους αστυνόμους του γούστου.

Ξέρω ότι έχεις κόλλημα με τον Καρβέλα. Δεν πιστεύεις δηλαδή ότι ευθύνεται για μερικά απ’ τα χειρότερα τραγούδια όλων των εποχών;

Με το χέρι στην καρδιά: Πόσες φορές δεν έχεις δώσει λαϊκίστικο τίτλο σε κάποιο θέμα σου για λίγα περισσότερα clicks; (σ.σ. θα μου το πληρώσεις αυτό) Αμ εγώ, που εργάζομαι σε εταιρία marketing, πόσες φορές δεν έχω καταφύγει σε κλισέ και ανάλογους συμβιβασμούς για να ικανοποιήσω έναν πελάτη; Στην περίπτωση του Καρβέλα, ο πελάτης είναι η Ελλάδα. Το γεγονός ότι ο ίδιος υπέκυψε αρκετές φορές στη φτήνια, δεν αναιρεί με τίποτα το θηριώδες ταλέντο του και το ποπ ένστικτό του. Ας τον κοροϊδεύουν. Τόσα ξέρουν.

Γιατί όλο και λιγότεροι άνθρωποι διαβάζουν κείμενα/κριτικές που αφορούν τη μουσική;

H ίδια η μουσική εμπειρία έχει συμπιεστεί μέσα από το διαδίκτυο, πόσο μάλλον η ανάγνωση κειμένων για αυτήν. Παρ’ ολ’ αυτά, το παιδί που επιμένει και έχει βαθιά αγάπη, σταδιακά θα διαμορφώσει την αισθητική του και θα καταλάβει ότι το rock π.χ. δεν είναι μόνο αυτά που παίζει ο Red. Η διαφορά είναι ότι το παιδί αυτό δεν θα το κατευθύνει ο ‘νέος Πετρίδης’, αλλά το προσωπικό του φιλτράρισμα και γούστο.

Γράφεις για τραγούδια, προσπαθώντας να θυμηθείς πώς τα εξέλαβες νοηματικά όταν ήσουν 10, 11 ή 12 χρονών. Πόσο δύσκολο σου ήταν αυτό;

Σίγουρα όχι δυσκολότερο από το να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Κοίταξε να δεις, εγώ μεγάλωνα σε ένα καθιστικό με Πάριους και Μαρινέλλες. Με τη βοήθεια του αδερφού μου και της τηλεόρασης, κάθε τόσο εμφανίζονταν μπροστά μου κάτι τρελοί τύποι με μακριά μαλλιά, όπως ήταν ο Cobain, ο Καρβέλας, ο Παπακωνσταντίνου, ο Μηλιώκας, ο Πανούσης κ.α. Σιγά-σιγά, άρχισα να υποψιάζομαι ότι υπάρχει κάτι άλλο εκεί έξω – και αυτό το άλλο σήμερα μου δίνει την ψευδαίσθηση ότι έγινα κάτι πιο εξελιγμένο από τους γονείς μου.

Αυτή η βόλτα πίσω στα χρόνια, σε έκανε να θυμηθείς και τον μικρό Βύρωνα; Πώς τον βλέπεις με τα μάτια που έχεις σήμερα;

Νομίζω ήμουν ένα παιδί σαν όλα τ’ άλλα (το ίδιο έξυπνο και το ίδιο χαζό) το οποίο αγάπησε πολύ τη μουσική, τους στίχους των τραγουδιών και τους καλλιτέχνες. Μετά ήθελε να δει από κοντά αυτούς τους καλλιτέχνες, να τους πάρει συνέντευξη και να τους κάνει φίλους του. Είμαι ακόμα αυτό το παιδί, απλά κάνω και άλλα πράγματα… Π.χ. πρόσφατα ανέλαβα διαχειριστής στην πολυκατοικία μου. Θα ήθελα να κανονίσουμε μια συνέντευξη και επ’ αυτού, μέσα στο χειμώνα.

Αν έπρεπε να διαλέξεις 5 ελληνικές ταινίες της περιόδου που εξετάζει το βιβλίο, ποιες θα διάλεγες;

Safe Sex, Ας Περιμένουν Οι Γυναίκες, Κυνόδοντας, Άδικος Κόσμος, Suntan.

Πες 5 ελληνικά τραγούδια που πιστεύεις ότι ανήκουν στο soundtrack της Ελλάδας της περιόδου 1990-2017, αλλά βγήκαν πριν το 1990.

Αν και αντιπαθώ τον όρο ‘προφητικό’, υπάρχουν τραγούδια παλιά που με έναν περίεργο τρόπο νιώθεις ότι έρχονται από το μέλλον. Σου λέω 5 που μου έρχονται τώρα στο μυαλό: ‘Μαύρη Θάλασσα’, ‘Ένα τραγούδι για το χειμώνα’, ‘Aν μ’ αγαπάς έλα να κάνουμε έρωτα’, ‘Γουόκμαν’, ‘Είμαστε ακόμα εδώ’.

Τι μουσική θα έχει και τι θα λέει στο στίχο του το ελληνικό κομμάτι που θα κατακτήσει το 2019;

Θα έχει μουσική χαζού νεορεμπέτικου και θα λέει “Καημένε Γούντι Άλεν/ πού ‘ναι η ταινία σου/ τα #metoo και οι σουσούδες/ πήραν τα ηνία σου”.

Κεντρική Φωτογραφία: Βίλμα Κόκκα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

13 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν το τέλος του κόσμου