2019/Chris Pizzello/Invision/AP
GAME OF THRONES

Τι απέγιναν οι πρωταγωνιστές του Game of Thrones

Λίγο πριν την πρεμιέρα του House of the Dragon, ήρθε η ώρα να τσεκάρουμε ποιοι από το καστ του Game of Thrones κατάφεραν να εξαργυρώσουν τη συμμετοχή τους σωστά και ποιοι όχι.

Τρία ολόκληρα καλοκαίρια μετά το τέλος της -κατώτερης των προσδοκιών- 8ης σεζόν του Game of Thrones και εν μέσω του αυξανόμενου ενδιαφέρον για όλα όσα σχετίζονται με τον κόσμο που δημιούργησε ο George R. R. Martin στο πολυαναμενόμενο House of the Dragon που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα αύριο, έφτασε η ώρα για τον πραγματικό απολογισμό.

Ποιοι ηθοποιοί από το ορίτζιναλ καστ κατάφεραν να εξαργυρώσουν τη συμμετοχή τους σωστά και ποιοι όχι.

Εκείνοι που δεν ζουν πια

Κι όμως, είναι περισσότεροι από ότι φαντάζεσαι. Ξεκινώντας από την Diana Rigg, την υπέροχη μητριάρχη του House Tyrell, Olenna που πέθανε από καρκίνο και συνεχίζοντας με τον Master Aemon Targaryen (Peter Vaughan) που πέθανε στα 93 του και τον original Three-Eyed Raven Max von Sydow (αυτόν του οποίου πήρε τη θέση ο Bran) που πέθανε στο σπίτι του στα 90 του.

Πιο άδοξος, πρόωρος υπήρξε ο θάνατος -στα 68 του- του επιβλητικού Σκοτσέζου ηθοποιού John Stahl που κέρδισε τις εντυπώσεις ως ο bannerman Rickard Karstark και του δίμετρου παλικαριού πίσω από τον γίγαντα wildling, Mag the Mighty (στα 36 του από καρδιακή προσβολή).

Το αταίριαστο δίδυμο με το αναπάντεχο σουξέ

Μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της ιστορίας είναι η ραγδαία άνοδος της εξαιρετικής Gwendoline Christie (Brienne). Πριν καν τελειώσει η σειρά την είδαμε τόσο στο The Hunger Games ως Commander Lyme όσο και στο Star Wars ως Captain Phasma, ενώ επιπλέον είχε την ευκαιρία να μας δείξει την γκάμα της και στο Top of the Lake. Επόμενη στάση για την επιβλητική (βλέπε ύψος 1,91 εκατοστά) Αγγλίδα -που βλέπουμε αυτό το καιρό στο The Sandman-, το Flux Gourmet με τον δικό μας Μάκη Παπαδημητρίου και το Wednesday.

Εξίσου αναπάντεχη υπήρξε και συνεχίζει να είναι η πορεία του γλυκύτατου John Bradley (Sam) που εξελίσσεται σε αγαπημένο ρολίστα του Χόλιγουντ. Τον είδαμε ήδη να είναι ο αναπάντεχος ήρωας στο Moonfall δίπλα στους Halle Berry και Patrick Wilson, ενώ εμφανίζεται στο Marry Me της Jennifer Lopez και -προσεχώς- στην πολυαναμενόμενη sci fi τριλογία The Three-Body Problem.

Όσον αφορά -αν αναρωτιέσαι- για τον Βορειοιρλανδό Kristian Nairn (Hodor), αυτόν τον ανέλαβε ο Taika Waititi που του έδωσε μια χαρά ρόλο στο Our Flags Mean Death, ενώ προσεχώς θα τον δούμε και στην ταινία τρόμου Unwelcome.

Ειδική μνεία στην Σκοτζέζα wildling Rosie Leslie (με τελευταίο project το The Time Traveler’s Wife) που πάντα έχει κάτι ουσιαστικό να μας δείξει και τον πάλαι ποτέ μπογιατζή Rory McCann (The Hound) που είδαμε ήδη στο Jumanji: The Next Level και θα δούμε προσεχώς ως Μegatron στο Transformers: Earthspark.

Εκείνοι που έγιναν πρωταγωνιστές

Προφανώς και ο Jaime Lannister (βλέπε Nikolaj Coster-Waldau, 52 ετών) έχει φάτσα πρωταγωνιστή. Ενώ, όμως, προ GOT τον θυμόμαστε -ως πρωταγωνιστή- μόνο από το New Amsterdam και ως δεύτερο βιολί στο Black Hawk Down και το Mama, μετά το GoT και τις δυο υποψηφιότητές του για Emmy, καθιερώθηκε για τα καλά.

Έγινε brand ambassador της L’Oréal Paris και 1ο βιολί στο Domino, το Silencing και το πρόσφατο Against the Ice του Netflix.

Εννοείται πως τα όμορφα αγόρια Stark βρέθηκαν και τα δυο ξαφνικά με δικές τους ταινίες. Προσωπικά προτιμώ με διαφορά τον «μας άφησε πρόωρα» Rob (Richard Madden) που υπήρξε καλός και στο τηλεοπτικό The Bodyguard και το κινηματογραφικό Eternals (προσεχώς θα τον δούμε στο τηλεοπτικό Citadel). Αλλά δυστυχώς ήταν η πριμαντόνα Jon (Kit Harington) που είχε τις μεγαλύτερες ευκαιρίες να απλώνονται μπροστά του. Κρίμα που δεν κατάφερε, μέχρι τώρα, να τις αξιοποιήσει.

Ένα τσακ καλύτερα τα πήγε η Missandei (Nathalie Emmanuel), υποψήφια για 1 Emmy λόγω GoT, που βρέθηκε να αποτελεί μέρος δυο franchise (Fast and Furious, Maze Runner), να έχει δική της τηλεοπτική σειρά (το remake του Four Weddings and a Funeral) και ένα περίπου blockbuster (Army οf Thieves). Επόμενη στάση το δυστοπικό Megalopolis του Francis Ford Coppola που αναμένεται να την εδραιώσει εντελώς.

Παρότι η Sophie Turner (Sansa) ξεκίνησε να εξαργυρώνει δυναμικά την GOT φήμης της πριν καν τελειώσει η σειρά, μέσω της συμμετοχής της σε 2 X-Men, κάτι οι μέτριες επιλογές της, κάτι η πανδημία, κάτι ο γάμος και τα δυο παιδιά που έκανε με τον Joe Jonas, την πήγαν σχετικά πίσω. Επόμενο προγραμματισμένο ραντεβού μαζί της είναι το -όνομα και πράγμα- Revenge του Netflix όπου την βλέπουμε δίπλα στην Maya Hawke.

Εκείνοι που έκαναν λιγότερα από ότι περιμέναμε

Προσωπικά, παρά τα 10 εκ. followers της στο ig, εδώ θα έβαζα και την -25χρονη πλέον- Maisie Williams (Αrya) που μπορεί να έδωσε στη σειρά την θανατηφόρα μαχαιριά, αλλά στην πραγματικότητα δεν τα έχει πάει ιδιαίτερα καλά. Παρότι ήδη πριν τελειώσει το GOT την είδαμε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους (Book of Love, iBoy, Departures) και -έστω μέτρια- blockbuster (The New Mutants) είναι φανερό ότι είναι ρολίστρια και όχι πρωταγωνίστρια. Και αυτό χωρίς να ξεχνώ το πόσο καλή ήταν στα Τhe Owners, Two Weeks to Live.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει δικαίως ο Bran (Isaac Hempstead Wright) που έχει να μας δείξει μόνο το sci-fi movie Voyagers δίπλα στην Lily-Rose Depp και τον -αγαπημένα μισητό- Joffrey Baratheon (Jack Gleeson) που σίγουρα θα άξιζε κάτι παραπάνω αλλά δυστυχώς επί χρόνια είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την υποκριτική πριν επιστρέψει οριστικά πριν λίγο καιρό.

Ελαφρώς καλύτερα τα πήγε ο ταλαντούχος Theon (Alfie Allen) που τον είδαμε στο brothel drama Harlots και σε ένα μικρό ρόλο στο JoJo Rabbit.  Αν και έχει ακόμη μια ευκαιρία να κάνει το breakthrough με το τηλεοπτικό SAS Rogue Heroes, σχετικά με τη δημιουργία της μονάδας ειδικών δυνάμεων, δίπλα στον Jack O’Connell.

Τελευταία στη λίστα η Natalie Dormer (Margaery Tyrell) με τα υπέροχα bedroom eyes, που πολύ θα ήθελα να μην συμπεριλάβω εδώ. Ωστόσο, οι όλο και πιο μέτριες επιλογές της μετά την πολεμίστρια Cressida στο The Hunger Games (βλέπε The Forest, In Darkness, Patient Zero, Penny Dreadful: City of Angels) δεν με πείθουν ότι το σέξι που αβιάστα εκπέμπει μπορεί να σηκώσει ένα ολόκληρο project στους ώμους του.

Kαι γεννημένες βασίλισσες και γεννημένες σταρ

Αν και η Lena Headey σαφώς και ανήκει στην κατηγορία Sean Bean (Ned Stark) και Aidan Gillen (Petyr “Littlefinger” Baelish), υπό την έννοια ότι κουβαλούσε δεκαετίες καριέρας πριν μπει στο GOT (The Brothers Grimm, 300, Terminator: The Sarah Connor Chronicles), οι 5 υποψηφιότητές της για Emmy λόγω της ‘μοβόρας Cersei, την βοήθησαν να διατηρηθεί σε πολύ καλό επίπεδο. Όλο αυτό το διάστημα έχει δανείσει την φωνή της σε 4-5 καλά animation (βλέπε εύκολα λεφτά), ενώ προσεχώς θα την δούμε στο Crooks με την Juno Temple και στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό sci fi Beacon 23.

Ακόμη καλύτερα τα έχει πάει η Emilia Clarke, τετράκις υποψήφια λόγω του ρόλου της ως Daenerys, την οποία -πριν κάν τελειώσει η σειρά είδαμε στα blockbuster Terminator Genisys και Solo: A Star Wars Story και στα rom com Me Before You και Last Christmas. Αποδεικνύοντας ότι είναι καθαρόαιμη σταρ, με ή χωρίς δράκους. Από τα προσεχώς ξεχωρίζουμε το McCarthy σχετικά με τον διαβόητο Αμερικάνο γερουσιαστή-λογοκριτή και το Μαρβελικό Secret Invasion.

Ο μεγάλος κερδισμένος

Το όνομά του είναι Peter Dinklage και, μετά από 4 δίκαια Emmy για τον ρόλο του ως Tyrion, ανάγκασε τον κόσμο να αναγνωρίσει το εύρος και το μέγεθος του ταλέντου του. Παρότι και προ GOΤ είχε μια χαρά καριέρα, μετά βρέθηκε να είναι μέρος του MCU (βλέπε Avengers: Infinity War) του Netflix (I Care A Lot) και να εντυπωσιάσει στο Cyrano.

Προσεχώς θα τον δούμε ως αδελφό του Josh Brolin στο Brothers, στο remake του The Wild Bunch, στο νέο Hunger Games και ως ραδιούργο νάνο στο The Dwarf. Ο ιδανικός δηλαδή τρόπος να κλείσει ένα κύκλο και να ξεκινήσει ένα ολοκαίνουργιο.