ΜΟΥΣΙΚΗ

Τo τραγούδι καραντίνας των Active Member δεν ωραιοποιεί την αλήθεια

'Ω γλυκύ μου έαρ (σε καραντίνα)' είναι ο τίτλος της νέας δουλειάς των Active Member. Εδώ λείπουν οι celebrities και τα ψεύτικα χαμόγελα.

Μπορείς να προσάψεις στους Active Member πολλά πράγματα: Αμφιλεγόμενες καλλιτεχνικές επιλογές, καυγάδες εντός των τειχών του low bap που ακούστηκαν περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Αυτό που ποτέ δεν συνέβη με το σχήμα που δημιούργησε ο B.D Foxmoor πριν από τρεις δεκαετίες, είναι η ένδυση της μουσικής έκφρασης με σινιέ καλούπια και το μασκάρεμα της αλήθειας που οι ίδιοι νιώθουν την ανάγκη να εκφράζουν, με βολικά για όλους κλισέ που χωνεύονται εύκολα. Το ‘ω γλυκύ μου εάρ (σε καραντίνα)’ είναι ένα νέο κομμάτι τους, όπου κανείς δεν περνάει όμορφα στον καναπέ του.

Χτύπησε φέτος limit down το άγιο φως,
από του τάφου δεν ξεμυτάει την κρύπτη.
Κοίτα τι μας σκάρωσε ένας ιός
και μείναμε μαλάκες πριν μείνουμε σπίτι.
Είναι το timing, που λένε αυτοί, σωστό
και για τους άχρηστους, λύση η καραντίνα.
Στους σταυρούς φέτος δίπλα απ’ τον Χριστό
θα είναι οι νεκροί απ’ το Μιλάνο ως την Κίνα.

Κλωτσιά στην ‘Πανευρώπη’

Οι στίχοι του B.D Foxmoor συνθέτουν μια παραμορφωτική οπτική της Ευρωπαικής Ένωσης και του σύγχρονου δυτικού κόσμου στο σύνολο, ενώ δεν λείπουν αναφορές ακόμα και στο σύγγραμα ‘Πανευρώπη’ του αυστριακό-ελληνικής καταγωγής φιλοσόφου Richard Coudenhove Kallergi, που έγινε η βάση για την σύνθεση της πρώτης ‘Πανευρωπαικής Ένωσης’, του πυρήνα αυτού που σήμερα αποκαλούμε ‘Ευρωπαική Ένωση’.

Οι Active Member δεν αρνούνται φυσικά την απειλή του ιού, αλλά επιχειρούν να εντοπίσουν τι (ΔΕΝ) έγινε από τα κράτη της Ευρώπης για τους πολίτες τους στο πέρασμα των δεκαετιών και οι καμπάνες της σήμερα χτυπούν πένθιμα με τόση ευκολία.

Έναν αιώνα πίσω στην «Πανευρώπη»,
στου Ρίτσαρντ Καλέργη την αρχοντοπουτάνα
κανείς δεν αντιστάθηκε σ’ αυτό το αγριοτόπι,
γι’ αυτό και πένθιμα χτυπάει η καμπάνα.

Το εαρινό στοίχημα της Ευρώπης

Η εαρινή ραψωδία των Active Member ‘βλέπει’ πίσω από τον αυτοπεριορισμό των πολιτών της Ευρώπης μια νέα, ζοφερή πραγματικότητα επιβολής πειθαρχίας με αφορμή έναν ιό. Η ελεύθερη σκέψη και η διακίνηση ιδεών και ανθρώπων ανά τον δυτικό κόσμο έγιναν φλύαροι πρόλογοι σε εποχές που οι αγορές χρήματος μπήκαν μπροστά από ανθρώπινες ψυχές. Η Ευρώπη των Ανθρώπων καλείται σήμερα να σκοτώσει μόνο το κουκούλι του νεοφιλελεύθερου κυνισμού της και να αποδείξει πως ο ουμανισμός δεν είναι κενό γράμμα και αυτή η εαρινή συμφωνία των Active Member δεν είναι αληθινή και προφητική.