Shutterstock
ΣΥΝΤΑΓΗ

Μία εξωτική βιετναμέζικη ντοματοσαλάτα για αυτόν τον καυτό Αύγουστο

Η συνταγή που θα δροσίσει τα μεσημέρια σου.

Μια απλή ντοματοσαλάτα -το απόλυτο δηλαδή καλοκαιρινό γεύμα- μπορεί να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο χάρη σε μερικές funky πινελιές. Ένα πολύ εύκολο ντρέσινγκ με ζάχαρη, fish sauce και μυρωδικά (εμπνευσμένο από τη βιετναμέζικη σος nuoc cham) αρκεί για να δώσει αυτό το όξινο στοιχείο που ταιριάζει ιδανικά με τις ζουμερές ντομάτες. Η συνταγή που μοιράστηκε ο Anthony Ha (από το pop-up Ha’s Đặc Biệt) στο Bon Appetit είναι ό,τι χρειάζεσαι για τα μεσημέρια του Αυγούστου.

unsplash

Υλικά για 4 – 6 μερίδες

  • ¼ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ¼ φλιτζάνι fish sauce (διαθέσιμη σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα)
  • ¼ φλιτζάνι φρέσκο χυμό λάιμ
  • 1 μικρός βολβός μάραθου, κομμένος σε λεπτές φέτες
  • 1 αγγούρι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά (πράσινη, κόκκινη ή κίτρινη) κομμένη σε φέτες, χωρίς το κοτσάνι και τους σπόρους
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κιλό ντομάτες (ποικιλία από διάφορα χρώματα) κομμένες στη μέση αν είναι μικρές, κομμένες σε κυβάκια εάν είναι μεγάλες
  • 2 φλιτζάνια χοντροκομμένα μυρωδικά (όπως άνηθος, κόλιανδρος και/ή βασιλικός)
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ⅓ φλιτζάνι αλατισμένα φιστίκια ψημένα, θρυμματισμένα
  • ⅓ φλιτζάνι τηγανητά κρεμμύδια (διαθέσιμο σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα)

Εκτέλεση

Σε ένα βάζο, ρίχνεις τη ζάχαρη, την fish sauce, τον χυμό λάιμ και 1 κουταλιά της σούπας νερό σε ένα βάζο. Κλείνεις με το καπάκι και ανακινείς με δυνατές κινήσεις το ντρέσινγκ μέχρι να ενωθούν όλα τα συστατικά και να διαλυθεί η ζάχαρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνεις τον μάραθο, το αγγούρι, την πιπεριά, το ωμό κρεμμύδι, τις ντομάτες και τα μυρωδικά. Προσθέτεις αλάτι και μπόλικο μαύρο πιπέρι. Περιχύνεις με το ντρέσινγκ ανακατεύεις καλά.

Μεταφέρεις τη σαλάτα σε πιατέλα και από πάνω ρίχνεις τα φιστίκια  και τα τηγανητά κρεμμύδια.