John Tlumacki/The Boston Globe via Getty Images
ΦΑΓΗΤΟ

Πού θα βρεις τα καλύτερα τυριά και αλλαντικά στην Αθήνα

Επτά διευθύνσεις για να κάνεις τις αγορές σου σε τυριά και αλλαντικά και να φτιάξεις εντυπωσιακά πλατό για το γιορτινό τραπέζι.

Στην τέταρτη θέση των Google trends για το 2021 βρέθηκαν τα πλατό τυριών και αλλαντικών ή αλλιώς charcuterie boards. Τη χρονιά που πέρασε ο κόσμος κατανάλωσε αρκετά τυριά και αλλαντικά, στήνοντάς τα σε όμορφες πιατέλες με συνοδευτικά όπως φρούτα, τσάτνεϊς, ξηρούς καρπούς και κριτσίνια. Δεν μας προκαλεί εντύπωση καθώς τα πλατό τυριών ταιριάζουν ιδανικά με το κρασί – και ναι, βιώνει και αυτό μια αναγέννηση τον τελευταίο καιρό.

Η «άνοιξη» των ελληνικών προϊόντων σε εστιατόρια που θεωρούνται γαστρονομικοί προορισμοί αλλά και η ανάδειξή τους από τους μάγειρες, έχουν θέσει τυριά και αλλαντικά στο επίκεντρο. Η ποικιλία άλλωστε είναι τόσο μεγάλη –σε κάθε τόπο της Ελλάδας μπορείς να βρεις εξαιρετικά τυριά– που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις τόσο στις συνταγές σου όσο και στη θέση που τους αξίζει περισσότερο: ως πρωταγωνιστές στο τραπέζι.

Οι γιορτές αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να βάλεις στη λίστα σου μερικά εκλεκτά τυριά και αλλαντικά για να πλαισιώσεις το γιορτινό τραπέζι ή ακόμα και να στηρίξεις πάνω τους ένα κάλεσμα. Ένα πλατό στέκεται ιδανικά με το κρασί σε ένα απογευματινό ή πιο βραδινό gathering (αυτό που έχει περάσει την τυπική ώρα του δείπνου).

Τυριά και αλλαντικά για το γιορτινό τραπέζι

Στις παρακάτω επτά διευθύνσεις, θα βρεις παραδοσιακά τυριά της Ελλάδας αλλά και εκλεκτά αλλαντικά για το γιορτινό τραπέζι σου.

Τυροκομία Νάξου Κουφόπουλος

Τα βραβευμένα τυριά του παραδοσιακού τυροκομείο καταφτάνουν στο κατάστημα του Χαλανδρίου από τη Νάξο. Στο νησί, το τυροκομείο χρησιμοποιεί την τεχνολογία σε βαθμό που να μην επηρεάζει την παράδοση, φτιάχνοντας τυριά ακόμα και με το χέρι.

Στο Χαλάνδρι, θα βρεις, μεταξύ άλλων, το φημισμένο «Αρσενικό» της Νάξου, με παστεριωμένο όμως γάλα. Το τυροκομείο επιλέγει το γάλα του από τις πεδινές περιοχές του νησιού, από ζώα ελευθέρας βοσκής, και παράγει μεταξύ άλλων ξινοτύρι, μυζήθρα και κοπανιστή.

Εθνικής Αντιστάσεως 18, Χαλάνδρι

Τυροκομείο Κωσταρέλου

Τρεις γενιές τώρα το Τυροκομείο Κωσταρέλου παράγει εκλεκτά τυριά και γαλακτοκομικά. Με έμπνευση από τις συνταγές του παρελθόντος, φτιάχνει χειροποίητα προϊόντα, διατηρώντας τα στοιχεία της παράδοσης που διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα και τη μοναδική γεύση τους.

Θα βρεις φέτα βασισμένη σε συνταγή που κρατάει τρεις γενιές, γραβιέρα από αιγοπρόβειο γάλα, τσαλαφούτι από κατσικίσιο γάλα, ανθότυρο και αψάκι – όλα δικής τους παραγωγής, αλλά και αλλαντικά από μικρούς παραγωγούς, προσεκτικά επιλεγμένα.

Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι

«Της χήρας»

Το τυροπωλείο από τον Πειραιά έγινε διάσημο σε όλη την Αττική για τη φέτα «της χήρας» και σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη ενόψει Χριστουγέννων. Η φέτα αλλά και το μαγαζί πήραν το όνομά τους όταν η γυναίκα του ιδιοκτήτη έμεινε χήρα και ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης. Εδώ, βρίσκεις φέτα από καλοδιαλεγμένους παραγωγούς, καθώς επίσης μυζήθρα, γραβιέρα και αλλαντικά από μικρούς συνεταιρισμούς.

Αριστείδου 25, Πειραιάς

Το μπακάλικο του Φίλιππα

Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στο Μπακάλικο του Φίλιππα, οι πιστοί θαμώνες του όμως καλά κρατούν. Στο μπακάλικο θα πας για να φας μεζεδάκια (τα οποία και θα πληρώσεις πολύ οικονομικά) αλλά και να κάνεις τα ψώνια σου. Στο ψυγείο–βιτρίνα βρίσκουν τη θέση τους τα τυριά και τα αλλαντικά, τα οποία έρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Δεληγιώργη 18, Πειραιάς

Το Έγγαλο

Το παραδοσιακό τυροκομείο άνοιξε το 1968 και έκτοτε αποτελεί σταθερό σημείο συνάντησης για όσους αγαπούν την κρητική κουζίνα. Με τον ιδρυτή του να κατάγεται ένα χωριό του Ρεθύμνου και να είναι και ο ίδιος τυροκόμος, το Έγγαλο όρισε από νωρίς την ταυτότητά του.

Έχοντας περάσει πλέον στη νέα γενιά, συνεχίζει να συγκεντρώνει τυριά όπως γραβιέρα Κρήτης, κεφαλογραβιέρα, λαδοτύρι και ανθότυρο ξηρό.

Τρίτωνος 47, Π. Φάληρο

Μιράν

Σουτζούκι, παστουρμάς, λουκάνικα και σουτζούκι τύπου Καισαρείας (για τους λάτρεις των καυτερών) είναι ανάμεσα στα δημοφιλή προϊόντα που μπορείς να προμηθευτείς από το Μιράν. Το κατάστημα βρίσκεται στην ίδια θέση από το 1922, προσφέροντας τα παραδοσιακά προϊόντα του από γενιά σε γενιά.

Εδώ, συγκεντρώνονται επίσης προϊόντα μικρών παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης παλαιωμένα τυριά και αλίπαστα από μικρά ελληνικά εργαστήρια.

Ευρυπίδου 45, Αθήνα

Αραπιάν

Με ιστορία που ξεκινάει το 1922, το όνομα του Αραπιάν είναι συνώνυμο με τα αλλαντικά. Παστουρμάς και σουτζούκι, λουκάνικα από τη Λάρισα και τη Δράμα, λούζα Τήνου, απάκι, μπρεζάολα και νούμπουλο Κέρκυρας είναι μερικά από όσα βρίσκεις στο κατάστημα της Ευρυπίδου.

Ευρυπίδου 41, Αθήνα