© Shutterstock
ΦΑΓΗΤΟ

Πού θα βρεις τους καλύτερους κουραμπιέδες στην Αθήνα

Έφτασε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου, που οι κουραμπιέδες διεκδικούν τη θέση τους στο γιορτινό τραπέζι. Ακολουθούν μερικοί από τους καλύτερους στην Αθήνα.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, ο κουραμπιές είναι συνδεδεμένος με το γλυκό της βάφτισης και του γάμου. Στη συλλογική μας συνείδηση βέβαια είναι ένα από τα γλυκά που πρωταγωνιστούν τα Χριστουγέννα, μαζί με τα μελομακάρονα και τις δίπλες.

Το φρέσκο βούτυρο, το αμύγδαλο και η ζάχαρη άχνη αποτελούν βασικά συστατικά για τους κουραμπιέδες. Η ποιότητα των υλικών παίζει σπουδαίο ρόλο, και στην προετοιμασία τους δε χωρούν εκπτώσεις στις πρώτες ύλες. Τα αγαπημένα μας ζαχαροπλαστεία και φούρνοι είναι αυτά που εμμένουν στην ποιότητα, δε χρησιμοποιούν έτοιμα μείγματα, και φτιάχνουν τους κουραμπιέδες τους με αγάπη και μεράκι.

Είτε είσαι λάτρης του διαχρονικού κουραμπιέ είτε είσαι ανοιχτός σε νέες συνταγές (όπως με κουρκουμά ή μπράντυ), στην Αθήνα υπάρχουν άνθρωποι που υπηρετούν την τέχνη του και φροντίζουν για να τους έχουμε στο γιορτινό τραπέζι. Ο κουραμπιές συνοδεύει ιδανικά τον καφέ και το τσάι και τρώγεται κάθε ώρα της ημέρας. Όλοι το ξέρουν αυτό.

Λίγα λόγια για την ιστορία του

Στην τουρκική γλώσσα η λέξη Kurabiye  θα πει μπισκότο. Έτσι, είναι προφανές ότι ο κουραμπιές έχει ανατολίτικη ρίζα, έχει όμως ταυτιστεί με την ελληνική παράδοση. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, δρ. κοινωνιολογίας της Ιστορίας, Παντείου Πανεπιστημίου, η ονομασία μπισκότο καθιερώθηκε τον Μεσαίωνα, ετυμολογικά προερχόμενη από το λατινογενές biscuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δίπυρον), ως τεχνική ψησίματος για να μη «χαλάει» εύκολα ο άρτος, κυρίως των στρατιωτών και των ναυτικών.

Στα σύγχρονα ιταλικά, η λέξη είναι biscotto (τo cookies έχει φλαμανδική / ολλανδική προέλευση που πέρασε στην αγγλική γλώσσα). Το λατινικό biscuit διαδόθηκε μέσω των Βενετών εμπόρων και στην Ασία, όπου καθιερώθηκε ως παραφθορά της λατινικής λέξης, σε biya/biye, οπότε συνδέθηκε με το δικό τους Qura /Kuru (ξηρό) και έδωσε τη νέα μικτή (λατινο-ανατολίτικη) λέξη Qurabiya / Kurabiye, η οποία με αντιδάνεια ξαναγύρισε στη δύση και ελληνοποιημένη πλέον έδωσε το «κουραμπιές» με την έννοια του ξηρού μπισκότου, που διανθίστηκε με αμύγδαλα, ζάχαρη άχνη κ.λπ. (πηγή: blogs.sch.gr).

9 διευθύνσεις για τους πιο νόστιμους κουραμπιέδες

Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Πειραιά, αυτά είναι τα μέρη για να προμηθευτείς κουραμπιέδες που μοσχομυρίζουν βούτυρο και είναι πασπαλισμένοι με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Αφοί Ασημακόπουλοι

Προορισμός που έχει την τιμητική τους τα Χριστούγεννα, το ζαχαροπλαστείο συνεχίζει να φτιάχνει τους κουραμπιέδες τους με φρέσκο βούτυρο, καβουρδισμένο ελληνικό αμύγδαλο και μπόλικη ζάχαρη άχνη. Εδώ, αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα, μοιάζει να έχει βγει από την κουζίνα της γιαγιάς, με τις καλύτερες πρώτες ύλες και την ποιότητα με την οποία έχει συνδέσει το ζαχαροπλαστείο εδώ και χρόνια το όνομά του.

Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια

Τίλλας

Οι πάντα φρέσκοι και αρωματικοί κουραμπιέδες του Τίλλα φτιάχνονται με δύο ειδών βούτυρα (γάλακτος και αιγοπρόβειο) και φυσικά αμύγδαλο. Τα μισοφέγγαρα πασπαλίζονται πλουσιοπάροχα με ζάχαρη άχνη και αποτελούν το must γιορτινό γλύκισμα των ημερών.

Ελευθερίου Βενιζέλου 10, Νέα Φιλαδέλφεια

Στάνη

Αν αγαπάς κι εσύ τους κουραμπιέδες που μοσχοβολούν βούτυρο, τότε στη Στάνη θα βρεις αυτό που ψάχνεις. Μυρωδάτοι, φτιαγμένοι με αγνά υλικά και ολόκληρο αμύγδαλο, είναι το highlight των Χριστουγέννων.

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια

Πετέκ

Το πολίτικο ζαχαροπλαστείο ξέρει από την τέχνη του κουραμπιέ και τους προσφέρει μοσχοβολιστούς και ολοστρόγγυλους -ένα πραγματικό στολίδι για το τραπέζι των Χριστουγέννων (αν δεν τους έχεις καταναλώσει μέχρι τότε).

3ης Σεπτεμβρίου 81, Αθήνα

Choc ‘ o Rock

κουραμπιέδες choc o rock

Στο ζαχαροπλαστείο της Ρένας Οροκλού βρίσκεις κουραμπιέδες κλασικούς με τριών ειδών ελληνικά βούτυρα από τα Μετέωρα που είναι και η καταγωγή της ιδιοκτήτριας. Υπάρχουν όμως και πιο ιδιαίτερες επιλογές, όπως οι κίτρινοι με κουρκουμά, γλυκό κρασί, μπαχαρικά και καρύδια και οι καφέ, με μπράντι, κομμάτια σοκολάτας και φουντούκια που πασπαλίζονται με κακάο.

Βουτσινά 105, Χολαργός

Fresh

Φρέσκο βούτυρο, βιολογικό αμύγδαλο Μακεδονίας και ζάχαρη άχνη είναι τα βασικά συστατικά για τους κουραμπιέδες που βρίσκεις στα καταστήματα Fresh. Εκτός από τους κλασικούς, υπάρχουν επίσης με σοκολάτα αλλά και χωρίς καθόλου ζάχαρη. Για τη γιορτινή αυτή περίοδο, τα Fresh έχουν δημιουργήσει κάποια special box, όπως το Morning Box, που συνδυάζουν όλες τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και είναι ιδανικά για δώρο στους αγαπημένους μας.

freshpatisserie.gr

Ο Φούρνος του Ρεμούνδου

Σε αυτόν τον ιστορικό φούρνο της Κυψέλης, που λειτουργεί ασταμάτητα από το 1953, η τέχνη του baking περνάει από γενιά σε γενιά και η ποιότητα παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Οι κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και αμύγδαλο έρχονται σε στρογγυλό σχήμα και αποτελούν έναν καλό λόγο για να φτάσεις μέχρι εδώ.

Κυψέλης 37, Κυψέλη

Le Greche

Η ομάδα του Le Greche ετοιμάζει με αγάπη τους κουραμπιέδες (όπως και τα μελομακάρονα) κάθε Χριστούγεννα και τους κλείνει μέσα σε βαζάκια για να διατηρούν στο ακέραιο τη φρεσκάδα τους. Καταναλώνονται πιο γρήγορα από όσο νομίζεις.

Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα / Λυκούργου 2, Φάρος Ψυχικού

Rita’s Cookies

Αφράτους κουραμπιέδες με φρέσκο γαλλικό βούτυρο θα βρεις στο Rita’s Cookies. Η Αρμένισσα κυρία Ρίτα έχει παντρέψει διαφορετικές συνταγές (ο σύζυγός της είναι από τον Λίβανο) για να καταλήξει σε αυτή που ακολουθεί εδώ και τριάντα χρόνια. Οι πρώτες ύλες είναι το μυστικό, αφού όπως λέει η ίδια, δεν αρκεί το αποτέλεσμα να είναι νόστιμο, πρέπει να είναι και ποιοτικό.

Τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, τα προμηθεύεται ολόκληρα και τα σπάει η ίδια για να είναι σίγουρη για την ποιότητα. Στο κατάστημά της, οι κουραμπιέδες (που είναι σαν δάχτυλα) πωλούνται όλο τον χρόνο σαν τραγανά μπισκότα, καθώς δεν μπαίνει ζάχαρη άχνη -το στοιχείο που τους διαφοροποιεί στις γιορτές.

Δομοκού 40, Νίκαια

Πού θα βρεις τους καλύτερους κουραμπιέδες στην Αθήνα