WOMEN

Εν αρχή ην η Pamela Anderson

Η Εύα δεν αξίζει την θέση της στον παράδεισο. Η Pamela είναι αυτή που δάγκωσε το μήλο

Για σκέψου το λίγο καλύτερα. Τι θα συνέβαινε αν η Pamela είχε γεννηθεί από το πλευρό του Αδάμ και προσπαθούσε ο Κύριος να την νουθετήσει; Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ιστορία της ανθρωπότητας θα είχε γραφτεί πολύ διαφορετικά. Γιατί η Pamela Anderson θα είχε φάει όλο το μήλο και θα είχε ψήσει τον Θεό να καλλιεργήσει ακόμα περισσότερες μηλιές.

Εκείνη τα ξεκίνησε όλα. Ναι, πολύ πριν την Pamela υπήρχε το Playboy. Σίγουρα, πολύ πριν την Pamela τα αγοράκια (μικρά και μεγάλα) ανακάλυπταν τον ανδρισμό τους στις σελίδες ενός περιοδικού ή στις εικόνες της τηλεόρασης. Αδιαμφισβήτητα, πολύ πριν την Pamela, οι άνθρωποι γύριζαν amateur video τα οποία κυκλοφορούσαν σε VHS αν όχι στο πρώιμο τότε διαδίκτυο. Αλλά η Pamela τα άλλαξε όλα σε ένα βράδυ.

Τα sex tapes

Αν δεν είχε leakάρει ποτέ στην αγορά . Και ποιός δεν έχει δει αυτές τις σκηνές με τον Tommy Lee και την Pamela στο γιωτ. Με την Pamela να προσπαθεί αρχικά να αποφύγει το αδιάκριτο βλέμμα της κάμερας για να αφεθεί μετά στα παιχνίδια του βίντεο; Ποιός δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα ότι μπορούσες να εισχωρήσεις τόσο αδιάκριτα και ανεμπόδιστα στην απόλυτα προσωπική ζωή ενός σελέμπριτι; Οι εικόνες του γυμνού κορμιού της νούμερο 1 ποθητής γυναίκας της εποχής έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσα σε μία ημέρα.

 

Σκάνδαλο! Εξοργιστικό! Αποτρόπαιο πρόφτασε να φωνάξει η πουριτανική Αμερική. Σε ένα μικρό χωριό της Καλιφόρνια όμως, εκείνο που αντιστεκόταν στον πουριτανισμό, είχαν ανακαλύψει τον καλύτερο τρόπο για να γίνει μία γυναίκα το επίκεντρο του κόσμου. Γι’ αυτό και ακολούθησαν πολλοί που πάτησαν στα βήματα της Pamela. Μια απλή αναζήτηση σε πορνοsite για sex tapes και θα δεις αμέσως τα ονόματα των Kendra Wilkinson, Kim Kardashian, Katie Price, Tila Tequila, Gene Simmons, Jessica Sierra κλπ κλπ. Η Pamela άνοιξε απλά τον δρόμο. Και με τον Tommy Lee και με τον Brett Michaels.

Η έννοια του φωτομοντέλου

Τα περισσότερα μοντέλα της δεκαετίας του 80 και των αρχών του 90 ήταν μοντέλα με όλη την έννοια της λέξης. Πασαρέλες, επιδείξεις, κατάλογοι, περιοδικά μόδας και ατελείωτες ώρες casting. Η Pamela έκανε αυτονόητη την διαδρομή από το τηλεοπτικό πλατό μιας σειράς στο εξώφυλλο ενός ανδρικού περιοδικού. Θα μου πεις, η Pamela ευθύνεται και για αυτό; Όχι, αλλά ήταν το πρώτο τρανταχτό παράδειγμα μιας γκόμενας που προφανώς και δεν ήταν ηθοποιός (ηθοποιούς φωτογράφιζε από τη δεκαετία του 60 το Playboy) αλλά ήταν κάτι καινούριο. Ήταν φωτομοντέλο.

 

Ήταν εκεί μόνο για τον φακό. Είτε τηλεοπτικό είτε φωτογραφικό. Και δεν είχε σημασία αν τα έλεγε καλά ή όχι στο baywatch. Σημασία είχε ότι με τις γυμνασμένες καμπύλες της έκανε τον ανδρικό πληθυσμό να θέλει να την βλέπει ξανά και ξανά στα περιοδικά. Πόσες και πόσες Ελληνίδες δεν μπορείς εσύ να κατονομάσεις; Ελληνίδες που δεν είναι μοντέλα (γιατί δεν μπορούν) αλλά παρ’ όλα αυτά τις βλέπεις συνέχεια στα ανδρικά περιοδικά και τις τηλεοράσεις;

Η απενοχοποίηση της σιλικόνης

Κι αν οι προηγούμενες δύο κατηγορίες επιδέχονται αμφισβήτησης, στο θέμα της σιλικόνης η Pamela θα μπορούσε και επίσημα να πάρει τον τίλο της “μητέρας της σιλικόνης” και να μνημονεύεται αιώνια στην ιστορία για αυτό. Η σιλικόνη ήταν εκεί. Αλλά η κοινωνία δεν την είχε ακόμα δεχτεί. Ακόμα και οι άντρες των 90s δεν ήταν σίγουροι αν θα δεχόντουσαν στην αγκαλιά τους μια γυναίκα με σιλικόνη.

 

Η Pamela πήρε τη σιλικόνη από το χέρι και την αγιοποίησε. Το έκανε να μοιάζει τόσο φυσιολογικό το να κάνεις αυξητική στήθους. Έκανε τόσους άντρες να βάλουν εκείνη και το καινούριο στήθος της αφίσα στο δωμάτιό τους που δεν υπήρχε πια δικαιολογία. Δεν μπορούσαν πια οι άνδρες να καταφέρονται εναντίον του ψεύτικου στήθους αφού στην κορυφή της γυναικείας αλυσίδας τοποθετούσαν το κορίτσι του Baywatch.

Αν είσαι γυναίκα και έχεις κάνει προσθετική στήθους γιατί ο αφαλός σου πέταγε πιο πολύ από το στήθος σου, οφείλεις να ανάψεις μια λαμπάδα στο ύψος της Pamela.

Η Pamela τώρα πια δεν είναι παρά μια ανάμνηση των εφηβικών μας χρόνων. Μια καλή ανάμνηση για την ακρίβεια. Και έτσι πρέπει να μείνει χαραγμένη στο μυαλό κάθε άνδρα. Να, κάπως έτσι..