WOMEN

H Jane Fonda τα χρωστάει όλα στο άφθονο σεξ

Στα 77 της η εσαεί Barbarella μας είναι πιο επίκαιρη ποτέ. Tην καλωσορίζουμε στο Hall of Femme μας.

Πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, δυο κερδισμένα αγαλματίδια και 120 εκ. δολάρια στην τράπεζα. Επίσης τρία διαζύγια, πολλά κέρατα (που έφαγε), εκατοντάδες εραστές και πολλά session group sex, στα οποία συμμετείχε στα πλαίσια των συζυγικών της καθηκόντων.

Εν αρχή η Barbarella. Όχι η πάλαι ποτέ disco στην Συγγρού αλλά η ταινία του 1968 που την ενέπνευσε. Εκεί που ο ‘ωραίος άσχημος’ Roger Vadim, μετά την Bardot, έπλασε με τα ερωτιάρικα χεράκια του ένα ακόμη πλανητικό sex symbol. Εκεί που η νεαρή Jane έβγαλε νοκ άουτ την κακιά μηχανή που προκαλεί οργασμούς.

 

Αυτή ήταν η ταινία που της έφτιαξε την καριέρα. Από την άλλη, εξαιτίας του Vadim, η Fonda απέρριψε ρόλους στα Bonnie And Clyde, Rosemary’s Baby και Doctor Zhivago. Οπότε, το πιο ακριβές θα ήταν να πούμε ότι ταυτόχρονα της την ‘έφτιαξε’ και της την έκανε ‘σμπαράλια’.

 

 

Ακριβώς το ίδιο που έκανε συνολικά με την ζωή της καθώς, όλο το διάστημα που ήταν μαζί, ο Roger την είχε ‘εκπαιδεύσει’ όχι μόνο να συμμετέχει σε τριολέ φάση -μαζί με διάσημες σταρ αλλά και διάσημα Παριζιάνικα call girl-, και ταυτόχρονα να πληρώνει όλα τα χρέη του, αλλά και να του βρίσκει εκείνη γυναίκες για το κρεβάτι τους.

Παύση εδώ και όρθιο χειροκρότημα για τον Vadim που, κανονικά, θα έπρεπε να παραδίδει σεμινάρια για παντρεμένους. Και συνεχίζουμε.

Η ίδια η Jane, δεκαετίες μετά, στην αυτοβιογραφία της, έγραψε ότι καθόλου δεν της άρεσε αυτό. Ότι δεν αντλούσε καμία ηδονή. Ωστόσο αυτό δεν την εμπόδισε από το να καλέσει στο κρεβάτι τους την μητριά της (η μητέρα της αυτοκτόνησε στο ψυχιατρείο όταν ήταν 12 ετών, προκαλώντας της εφιάλτες μέχρι σήμερα) με τον νέο σύζυγό της. Οι οποίοι της είπαν όχι. Και μετά τον κολλητό της Dennis Hopper (που της έβγαλε και την παρακάτω φωτό) μαζί με την σύζυγό του. Οι οποίοι είπαν ναι.

 

 

Όχι ότι η Fonda, πριν τον γάμο, ήταν καμία ‘μυξοπαρθένα’. Όπως έχει δηλώσει η ίδια είχε ήδη χάσει τον λογαριασμό του με το πόσους είχε πάει. Ενώ δεν υπήρχε περίπτωση να πας, εκείνη την εποχή, στο σπίτι της στο Beverly Hills, και να μην αισθανθείς τον ερωτισμό στον αέρα. Είτε εκείνη θα έκανε γυμνή ηλιοθεραπεία, μπροστά σε φίλους όπως τον Brando, είτε κάποια γυμνή ξανθιά θα εμφανιζόταν από κάποιο δωμάτιο.

Είχε και συνεχίζει να έχει, στα 77 της, αυτό που κομψά αποκαλούμε ‘υγιή σεξουαλική όρεξη’. Στην οποία μάλιστα δηλώνει ότι οφείλει το γεγονός ότι ακόμη μοιάζει 50άρα.

 

 

Άλλωστε, για να είμαστε δίκαιοι, ο Vadim δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος άντρας που εκμεταλλεύτηκε την θηριώδη ανασφάλεια μιας φαντασμαγορικής γυναίκας που μεγάλωσε σε ένα σπίτι χωρίς χαρά (‘ήμασταν όλοι καταθλιπτικοί’), κυνηγώντας την αποδοχή ενός πατέρα που δεν έδινε τρύπια δεκάρα για εκείνη (‘Δεν έχω μιλήσει ούτε μια φορά ειλικρινά μαζί του στη ζωή μου’)

 

Το ίδιο συνέβη και με τον δεύτερο σύζυγο, ένα πολιτικό ακτιβιστή, για χάρη του οποίου έκοψε τα μαλλιά της και πήγε περιοδεία στο Βόρειο Βιετνάμ, προκαλώντας την οργή του Αμερικάνικου κοινού που την βάφτισε ‘Hanoi Jane’. Μάλιστα ο John McCain, που ήταν τότε αιχμάλωτος πολέμου, δήλωσε ότι βασανίστηκε επειδή δεν ήθελα να μιλήσει στην Jane και στο group της.

 

Ο δεύτερος σύζυγος, που επίσης την κεράτωσε, ήταν ο λόγος (ήθελα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τη δράση του) που έβγαλε την bestseller σειρά βίντεο με ασκήσεις που την έκανε πολυεκατομμυριούχο και fitness guru.

 

 

Με τον τρίτο, τον Ted Turner του CNΝ, o οποίος επίσης την κεράτωσε (και την έκανε να μεταμορφωθεί ξανά, βάζοντας στήθος και βάφοντας τα μαλλιά της ξανθά) , να είναι ο λόγος που σταμάτησε για 15 χρόνια την υποκριτική. Επιστρέφοντας δριμύτερη το 2005 με το Monster in Law δίπλα στην J Lο και πρόσφατα, με το Newsroom και το Grace and Frankie. Την νέα της τηλεοπτική σειρά (ΟΚ να την δεις, αν είσαι πάνω από 60), στην οποία ο σύζυγός της Martin Sheen την παρατά στα γεράματα και παντρεύεται τον καλύτερο φίλο του, που αποτέλεσε και την αφορμή να ασχοληθούμε μαζί της.

 

 

Έτσι και αλλιώς, όλα τα ωραία που έχει κάνει μπροστά στην οθόνη η Jane, από το Όσκαρ για τον ρόλο της ως call girl στο Klute μέχρι τις υποψηφιότητες για τα The Morning After, On Golden Pond, The China Syndrome, Coming Home, Julia, They Shoot Horse, don’t they? (συν το Cat Balou και το 9 to 5) η Fonda τα έκανε πριν από 30 χρόνια.

Έτσι και αλλιώς ο λόγος που η αειθαλής Jane παραμένει επίκαιρη, αυτός που έκανε την Rihanna να φωνάξει ‘Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω σαν και εσένα’ είναι η ζωάρα που έχει ζήσει. Τα λάθη που έχει κάνει. Και, κυρίως, το γεγονός ότι χρειάστηκε να φτάσει στα 70 για να γίνει μια γυναίκα πρότυπο.

 

Μια γυναίκα που δεν εξαρτάται από τους άντρες της ζωής της, δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες τους, δεν συμβιβάζεται, αλλά συνεχίζει να έχει πάθος.

 

Πάθος για το λιώσιμο των πάγων και τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτό. Πάθος για την δουλειά της. Και, πάνω από όλα, πάθος ‘Να βοηθήσω τις νεότερες γυναίκες να φοβούνται λιγότερο τον θάνατο’