24MEDIA
WOMEN

Η Αλεξία Μιχαήλ θα σε προκαλεί πάντα να την κοιτάξεις στα μάτια

Η νεαρή τραγουδίστρια έδωσε μάχες που την σημάδεψαν, αλλά δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Μια ιστορία-μάθημα ζωής.

Είναι κάτι φορές που τίποτε δεν πηγαίνει βάσει σχεδίου. Που ενώ θέλεις μια ήρεμη φυσιολογική ζωή όπως όλοι οι άλλοι, εκείνη έχει διαφορετικό πλάνο. Χρειάζεται δύναμη, ψυχική και σωματική, για να ξεπεράσεις τα εμπόδια που εμφανίζονται ξαφνικά στο δρόμο σου, αλλά αν τα καταφέρεις, τότε αλλάζεις. Μεταμορφώνεσαι εσωτερικά προς το καλύτερο και νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα, ότι τίποτε δεν είναι ικανό να σε σταματήσει. Έτσι ακριβώς, αισθάνεται και η Αλεξία Μιχαήλ, η νεαρή τραγουδίστρια, η οποία δεν είχε μέχρι σήμερα και την πιο φυσιολογική ζωή, ωστόσο, έχει καταφέρει να νικήσει τους πάντες. Ακόμη και το θάνατο.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Η οικογένειά της αγαπούσε τη μουσική κι έτσι αυτό πέρασε και στο δικό της dna. Τραγουδούσε συνεχώς στο σπίτι, όμως ντρεπόταν να δείξει το ταλέντο της μπροστά σε κόσμο. Όλα, όμως, άλλαξαν σε μια παιδική παράσταση στην τελευταία τάξη του δημοτικού.

24MEDIA

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson)

Εκεί, χωρίς να γνωρίζει ούτε η ίδια πώς, βρήκε το θάρρος και τραγούδησε μπροστά σε δασκάλους και συμμαθητές, αφήνοντας τους πάντες με το στόμα ανοιχτό.

Αφού πήρε την έγκριση όλων, αποφάσισε να δει πιο ‘ζεστά’ το θέμα μουσική και γράφτηκε σε ωδείο, ξεκινώντας τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι.

Το bullying του διαφορετικού

24MEDIA

Βέβαια, όπως είπαμε και νωρίτερα, η ζωή της δεν ήταν όπως των υπόλοιπων παιδιών. Κυρίως, γιατί η ίδια δεν ήταν όπως τα υπόλοιπα παιδιά.

Η Αλεξία γεννήθηκε με ένα μεγάλο σημάδι στο λαιμό της. Οι γιατροί είπαν στην οικογένειά της ότι επρόκειτο για αρτηριοφλεβική δυσπλασία, μια πάθηση εξαιρετικά σπάνια και η οποία συνήθως εντοπίζεται στον εγκέφαλο και σχεδόν ποτέ στο λαιμό. Επομένως, η Αλεξία ήταν κάτι σαν παγκόσμιο ιατρικό φαινόμενο.

Στις μικρές ηλικίες τα παιδιά συνηθίζουν να περιθωριοποιούν το διαφορετικό. Και η Αλεξία ήταν το διαφορετικό μέσα στην κανονικότητα. Το σημάδι της στάθηκε αφορμή για να δεχθεί το bullying συμμαθητών της. Η ίδια πάντως δεν καταλάβαινε το γιατί. “Τους φαινόταν περίεργο και αντιδρούσαν, κάτι που εγώ δεν καταλάβαινα γιατί συμβαίνει. Δεν είχα κάποιο καθρέπτη για να βλέπω αυτό που βλέπουν. Μπορεί να συμβεί σε όλα τα παιδιά”.

Το bullying είναι ο συναισθηματικός εκφοβισμός. Ξεκινάει από μέσα μας και μετά πηγαίνει προς τα έξω. Εμείς οι ίδιοι επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώσει άσχημα

Αυτή η στάση των παιδιών γύρω της την έκανε να μην ασχολείται με τα αγόρια στην εφηβική ηλικία, αν και σίγουρα ήταν από τα ωραιότερα κορίτσια του σχολείου. “Άργησα πολύ να κάνω την πρώτη μου σχέση. Δεν ξέρω αν οφειλόταν σε αυτό, αλλά δεν το σκεφτόμουν. Με ενδιέφεραν άλλα πράγματα τότε”.

Και έλεγε αλήθεια. Έκλεισε τα αυτιά της στα σχόλια, πέρασε αρκετές ώρες πάνω από τα βιβλία της και μπήκε στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που πάντα ήθελε. Παράλληλα, όμως, τραγουδούσε σε νυχτερινά μαγαζιά, έχοντας πλέον ξεκινήσει την επαγγελματική της πορεία. “Το βράδυ τραγουδούσα και το πρωί πήγαινα πανεπιστήμιο. Προσπαθούσα να τα συνδυάσω και τα δύο”.

Γεννημένη μαχήτρια

24MEDIA

Κι ενώ η Αλεξία Μιχαήλ είχε καταφέρει να ξεπεράσει τους φόβους της, αλλά και να αγαπήσει το σημάδι με το οποίο γεννήθηκε στο λαιμό της, ήρθε το δεύτερο χαστούκι της μοίρας.

Πίσω ακριβώς από το εκ γενετής σημάδι δημιουργήθηκε ένας μικρός όγκος. Στην αρχή δεν έδωσε σημασία, θεωρώντας ότι δεν είναι κάτι σημαντικό, όμως μεγάλωνε επικίνδυνα, ώσπου έφτασε στο σημείο να απειλεί τη ζωή της.

Χωρίς να σπαταλήσει άλλο χρόνο, πήρε το αεροπλάνο μαζί με την οικογένειά της, με προορισμό τη Νέα Υόρκη και το νοσοκομείο Memorial, προκειμένου να αφαιρεθεί ο κακοήθης όγκος. “Δεν καταλάβαινα πλήρως το τι γινόταν. Αλλά προσπαθούσα να βρω τα θετικά, το αντιμετώπιζα όπως κάνω πάντα, με χιούμορ.

Γνώρισα μια Αλεξία που δεν φοβόταν. Το μόνο που ζήτησα από τον γιατρό, επειδή έχει να κάνει με το λαιμό, ήταν να μην πειραχτούν οι φωνητικές χορδές, καθώς υπήρχε άμεσος κίνδυνος να μην ξανατραγουδήσω”.

Όλα έγιναν γρήγορα, μέσα σε διάστημα τριών μηνών, καθώς ο όγκος στο λαιμό της μεγάλωνε διαρκώς. “Τον εντοπίσαμε όταν ήταν στα τρία εκατοστά και όταν βγήκε είχε φτάσει τα έξι εκατοστά!”

Το σπάνιο φαινόμενο

24MEDIA

Αυτό που εξέπληξε πάντως του γιατρούς στο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης δεν ήταν τόσο ο όγκος, αλλά το εκ γενετής σημάδι της Αλεξίας. “Τους ενδιέφερε αρκετά γιατί δε τον είχαν ξαναδεί. Κατά ένα τρόπο χάρηκαν, γιατί τους δόθηκε αφορμή να μελετήσουν ένα σπάνιο φαινόμενο. Μπήκα μέχρι και σε βιβλιογραφία μετά την επέμβαση”.

Ήταν 8 του Νοέμβρη όταν πέρασε την πόρτα του χειρουργείου. Για περίπου 8 ώρες ένα επιτελείο 20 γιατρών ασχολούνταν με την περίπτωσή της, η οποία τελικά είχε αίσιο τέλος. Χρειάστηκε να παραμείνει για αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο κάνοντας χημειοθεραπείες, όμως η Αλεξία είχε βγει νικήτρια από μια δεύτερη μάχη, αυτή τη φορά ακόμη μεγαλύτερη.

“Δεν θεώρησα τυχαίο το ότι χειρουργήθηκα 8 Νοεμβρίου. Εκείνη την ημέρα πέφτει η γιορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ο πρώτος είναι ο προστάτης των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον θάνατο, ενώ ο δεύτερος είναι ο προστάτης των φωνητικών χορδών και των καλλιτεχνών”.

Αποφάσισα να αλλάξω το επώνυμό μου βγαίνοντας από το χειρουργείο. Ένιωσα ότι έγινε ένα θαύμα εκείνη την ημέρα

Παρά τα όσα πέρασε μέχρι σήμερα, δεν νιώθει ότι έχει αδικηθεί, ότι της χρωστάει κάτι η ζωή. “Σίγουρα έχω αναρωτηθεί το γιατί, αλλά δεν αισθάνθηκα ποτέ κακία για κάτι. Στον καθένα συμβαίνουν διάφορα δυσάρεστα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζεις κάθε δυσκολία.

Όλοι έχουμε φόβους που πρέπει να τους δουλέψουμε. Αν κάνουμε αυτό το βήμα, παρατηρούμε ότι ο φόβος είναι μόνο μια σκιά που μας κρατάει πίσω και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανάψουμε το φως”.

Δεν σταμάτησε να τραγουδά ποτέ

24MEDIA

Έχοντας δεχθεί δύο δυνατά χαστούκια στη ζωή της, η Αλεξία Μιχαήλ δεν το έχει βάλει κάτι και συνεχίζει να παλεύει για αυτό που αγαπά.

Έχει συνεργαστεί με τον Πάνο Κιάμο, τον Νότη Σφακιανάκη, την Γλυκερία, ενώ πριν από ένα χρόνο έκανε αίσθηση με το τραγούδι ‘Επανάσταση’. Φέτος κυκλοφόρησε η νέα της δουλειά από την ‘Magnet Music’ με τίτλο ‘Εφιάλτης’ και μόνο ως εφιάλτη δεν το αντιμετωπίζουμε.

Πλέον τις περισσότερες ώρες της, τις περνάει στο στούντιο, όπου ηχογραφεί τα νέα κομμάτια της, ενώ παράλληλα τραγουδάει στο ‘Premiera’ του Βόλου και ετοιμάζεται για την καλοκαιρινή της περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Αρχικά, προσπαθούσε να κρύψει το σημάδι της στην πίστα και στις εμφανίσεις της, όμως τώρα, όλα έχουν αλλάξει. “Ίσως ήμουν επηρεασμένη από κάποιες συμβουλές που άκουσα, αλλά αποφάσισα μην καλυφθεί ποτέ. Σίγουρα περνάει και μηνύματα όλο αυτό. Αυτός είναι ο σκοπός”.

Ναι, αλλά οι άνδρες πώς την αντιμετωπίζουν; “Πλέον έχω αλλάξει κι εγώ η ίδια, σε σχέση με το πώς ήμουν παλιά. Όσον αφορά τους άνδρες στην αρχή προβληματίζονται και με ρωτούν τι είναι, αλλά δεν με έχει απορρίψει κάποιος εξαιτίας αυτού”.

Πρόσφατα την είδαμε και δίπλα στον Λευτέρη Πανταζή σε μια κοινή τους έξοδο, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μιλούν για σχέση, κάτι που, όπως μας είπε η ίδια, δεν ισχύει. “Με τον Λευτέρη είμαστε φίλοι. Πήγαμε κάπου μαζί και αμέσως ο καθένας έγραψε ό,τι ήθελε. Έτσι συμβαίνει, το έχω αποδεχθεί πλέον”.

Αλήθεια, μια τόσο όμορφη κοπέλα, έχει δεχθεί ποτέ κάποια ανήθικη πρόταση στο χώρο της νύχτας; “Δεν μου έχει τύχει, όχι”.

Έχω ζήσει ακραίες καταστάσεις δίπλα μου

“Το πιο τρελό ήταν όταν ένα βράδυ χρειάστηκε να χαιρετήσω κάποιον γνωστό μου στο μαγαζί και ήταν και κάποιος που δεν τον γνώριζα στην παρέα. Έτυχε να κάτσω δίπλα του κι εκείνος για ένα περίεργο λόγο νόμιζε πως θα συνεχιζόταν διαφορετικά το μεταξύ μας. Μου έλεγε μόνος του πως θα περάσουμε ωραία εμείς οι δύο, θα κάνουμε βόλτες. Κι όλο αυτό επειδή ήταν καλός πελάτης του μαγαζιού. Εγώ προσπαθούσα σιγά σιγά να απομακρυνθώ και ευτυχώς δεν τον ξαναείδαμε στο μαγαζί”.

24MEDIA

Υπάρχουν, όμως, και πιο όμορφοι τρόποι να προσεγγίσεις μια κοπέλα. “Μου αφήνουν μηνύματα κυρίως στο facebook, ποιήματα, διάφορα, αλλά δυστυχώς σου μένουν περισσότερο τα άσχημα”.

Τι θέλει η Αλεξία από έναν άνδρα; “Να με πιάσει λίγο εγκεφαλικά. Επειδή είμαι και λίγο τρελή, δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνιση, αλλά στον τρόπο του θα με πλησιάσει κάποιος. Δεν υπάρχει κασέτα, χρειάζεται αυθεντικότητα, φαντασία και χιούμορ. Δυστυχώς, είναι πολλοί άνδρες που δεν ξέρουν να φλερτάρουν και είναι ωμοί”.

Φεύγουμε από το κεφάλαιο ‘άνδρες’ και πηγαίνουμε στο κεφάλαιο ‘συμβουλές’ για να μας πει, ποια είναι εκείνη η συμβουλή που της είπε κάποιος και την έχει κρατήσει μέσα της μέχρι σήμερα.

24MEDIA

“Ήταν από τον Αντώνη Ρέμο και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Θυμάμαι ήταν σε μια οντισιόν για το κέντρο που τραγουδούσε και δεν τα είχα πάει καλά. Με είχαν απορρίψει, ήμουν μόλις 18 χρονών και ήρθε ο Αντώνης και μου είπε πως δεν χρειάζεται να στεναχωριέμαι καθόλου γιατί κι εκείνος είχε ακούσει πάρα πολλά ‘όχι’ μέχρι να του δοθεί η ευκαιρία”.

Κι επειδή εκτός από το τραγούδι, η Αλεξία έμαθε -αναγκαστικά- να αγαπά και το σώμα, αποφάσισε να βοηθήσει κι άλλους να αγαπήσουν το δικό τους. Άνοιξε ένα ‘My Massage‘ στην Αργυρούπολη, το οποίο ‘τρέχει’ τις ώρες που δεν βρίσκεται στο στούντιο ηχογράφησης ή στην πίστα.

Κλείνοντας τη συνέντευξή μας, της ζήτησα να μου πει τι της έχει μάθει μέχρι σήμερα η ζωή της, από όλα αυτά που έχει περάσει.

“Να μην κολλάμε σε λεπτομέρειες, γιατί τελικά αυτές είναι που κάνουν την διαφορά”, απάντησε αμέσως με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της. Κάτι παραπάνω θα ξέρει.