WOMEN

H Mαριάννα Παινέση θα είναι για πάντα η αγαπημένη μας απουσιολόγος

Το πιο εξωτικό κορίτσι του Next Top Model είναι μια ήρεμη υπερδύναμη.

Μετά από 632 επιτυχημένες συνεντεύξεις σε διάστημα 17 ετών, η Μαριάννα, με την οποία συναντηθήκαμε ένα παγωμένο βράδυ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με έκανε να σκίσω τα πτυχία μου.

“Με έχουν συγκρίνει με τη Beyonce, τη Rihanna και τη Naomi Campbell. Επίσης με την Μαρία Σολωμού, λόγω του μαλλιού και κυρίως, με τη Φουρέιρα”.

24MEDIA

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Δυόμιση ολόκληρες ώρες, πολλά ειλικρινή χαμόγελα (εκ μέρους της) και δεκάδες αεροπλανικές ‘λεκτικές’ μανούβρες (από την δική μου πλευρά) και δεν κατάφερα να διαπεράσω -ούτε για πλάκα- την αόρατη πανοπλία της.

“Το πρακτορείο μου είναι το ίδιο στο οποίο ήταν και η μητέρα μου (σ.σ. στον καλλιτεχνικό χώρο ανήκει επίσης και η θεία της, Αρετή Ζαχαριάδου, που είναι -μεταξύ άλλων- συμπρωταγωνίστρια του Μάρκου Σεφερλή). Ήθελα από μικρή να πάω, αλλά ντρεπόμουν, παρότι η μητέρα μου ήταν θετική. Οπότε ξεκίνησα το μόντελινγκ αρκετά αργά, όταν δηλαδή ήμουν ήδη φοιτήτρια στο τρίτο έτος”.

24MEDIA

Styling: Έφη Καρύδη

Δεν κατάφερα να μάθω τι είναι αυτό που την κάνει να πονά, να νευριάζει, να δακρύζει και γενικώς να χάνει την παροιμιώδη ψυχραιμία (και αξιοπρέπεια) που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

“Στο NTM με παρακίνησε να δηλώσω συμμετοχή ένας φίλος μου. Αυτό που με τρόμαζε πριν μπω ήταν η υπερβολική έκθεση. Αυτό που μου έκανε εντύπωση μετά, βλέποντας τα υπόλοιπα κορίτσια στις πιο αδύναμες στιγμές τους, ήταν το πόσο σχετικά νορμάλ το πέρασα εγώ όλο αυτό. Αφού σκεφτόμουν μέσα μου ‘μπας και είμαι λίγο αναίσθητη;’. Εντάξει, απλώς είμαι μάλλον πιο ψύχραιμη”.

Εκτός από ψύχραιμη, η Μαριάννα είναι και αποφασιστική, με την εξαίρεση του τι προτιμούσε να της σερβίρει το ΚΤΕΛ για την Λάρισα (‘διάλεγες ή Coca Cola, ή χυμό ή γαλλικό με μπισκοτάκι. Εγώ προτιμούσα το χυμό, αλλά το λιμπιζόμουν το μπισκοτάκι’) που έπαιρνε μια φορά το μήνα προκειμένου να συναντήσει το επί χρόνια αγόρι της (πρώην πλέον) που σπούδαζε στα ΤΕΙ.

Την πρώτη μου σχέση την έκανα στα 19 και κράτησε αρκετά χρόνια. Όσον αφορά τις χυλόπιτες, η αλήθεια είναι ότι έχω ρίξει αρκετές. Πάντα με ευγενικό τρόπο

Ευτυχώς, πριν βάλω κανονικά τα κλάματα μπροστά της, μου έδωσε τηλεφωνικά ‘παρηγοριά’ ένας στενός φίλος της, ψυχολόγος στο επάγγελμα, που μου εξήγησε πως “Η Μαριάννα είναι ακριβώς αυτό που βλέπεις. Δεν υποδύεται ποτέ ότι είναι κάτι άλλο. Αν σου φαίνεται υπερβολικά αψεγάδιαστη, αν τη χαρακτηρίζεις έτσι, τότε πολύ απλά έτσι είναι”.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που είδα; Και πόσο διαφορετικό ήταν από αυτό που είδαμε όλοι στις οθόνες μας να καταλαμβάνει την 3η θέση στο διαγωνισμό;

“Το περίμενα ότι στην audition  οι κριτές θα είχαν θεματάκι με την περιφέρειά μου. Οπότε και ξεκίνησα διατροφή την οποία συνέχισα και μέσα στο σπίτι. Έχασα συνολικά αρκετά κιλά και, κυρίως, μάζεψα”.

Ένα σπάνιας ομορφιάς πλάσμα 174 εκατοστών (την λες και ταπεινή Rihanna της διπλανής πόρτας), τόσο γλυκιά από κοντά όσο και τα σιροπιαστά που αποτελούν την αδυναμία της, η οποία είναι ταυτόχρονα άκρως συνειδητοποιημένη και φουλ στοχοπροσηλωμένη.

“Από μικρή μου άρεσε, όταν έπαιζα με τις φίλες μου, να κάνω πως είμαι δασκάλα. Γενικώς η διδασκαλία είναι κάτι που με αφορά. Πλέον έχω πάρει το πτυχίο μου και ετοιμάζομαι να πάρω το μεταπτυχιακό μου στην Εφαρμοσμένη Εκπαιδευτική, εφόσον ολοκληρώσω την διπλωματική μου με τίτλο ‘Αντιρατσιστική εκπαίδευση και βιωματική μάθηση’. Μάλιστα, πριν μπω στο NTM, ετοιμαζόμουν να πάω στην Φραγκφούρτη για πρακτική”.

Ένα καθωσπρέπει καλλιεργημένο κορίτσι (που μεγάλωσε στα Βριλήσσια) από μια καλή και δεμένη οικογένεια (δεύτερη γενιά παραγωγών και εισαγωγέων καφέ και τσαγιού από Αφρική και Βραζιλία) που ποτέ της δεν μπήκε στη διαδικασία να επαναστατήσει, όπως συμβαίνει συνήθως στην εφηβεία.

“Η γιαγιά μου, από την πλευρά του μπαμπά μου, είναι από την Τανζανία. Γνωρίστηκε με τον Τριπολίτη παππού μου που είχε φυτείες καφέ στη χώρα. Εγώ πήγα για πρώτη φορά πριν από δυο χρόνια. Πήγαμε Αίγυπτο, Τανζανία, Ουγκάντα και Ζανζιβάρη. Την τελευταία μάλιστα μέρα πριν φύγουμε, μου έκανε και πρόταση γάμου ένας πωλητής με εβένινα γλυπτά σε μια αγορά που είχα πάει”.

Μια πανέμορφη γυναίκα, με λαδοπράσινα μάτια και εξωγήινα ζυγωματικά (και αδυναμία στο ‘σαραβαλιασμένο’ αρκουδάκι που έχει από τα τρία της), που ποτέ δεν ψωνίστηκε με την ομορφιά της.

Δεν βίωσα ποτέ ρατσισμό ή bullying λόγω της διαφορετικής μου εμφάνισης. Ίσα ίσα που οι συμμαθήτριές μου έπαιζαν με τα μαλλιά μου και μου έλεγαν πόσο θα ήθελαν να τα έχουν  κι εκείνες σγουρά

Παρόλο που δεν πρέπει να έχει περάσει μέρα στη ζωή της που κάποιος άγνωστος να μην της επισήμανε την ομορφιά της με εμφατικό τρόπο.

“Μου συνέβαινε πολύ συχνά αυτό. Άγνωστοι και άγνωστες στο δρόμο (σ.σ. στη στάση του λεωφορείου, στο φούρνο, στην κρεπερί στο Mall Athens) να με σταματάνε, να μου λένε ότι είμαι πολύ ωραία, να με ρωτάνε αν είμαι μοντέλο και όταν τους έλεγα ‘όχι’ να απορούν¨.

Η ωραία απουσιολόγος του διπλανού θρανίου (υπήρξε όντως) και της διπλανής θέσης στο αμφιθέατρο (του Παιδαγωγικού Αθηνών) την οποία όλοι ήθελαν αλλά κανείς δεν είχε.

“Το πιο εκνευριστικό πράγμα στο να έχει κάποιος σχέση μαζί μου είναι ότι είμαι λίγο εγωίστρια. Πιστεύω ότι έχω σχεδόν πάντα δίκαιο. Αν και συνήθως όντως έχω”.

Και, αν και είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις, το breakout μοντέλο της ιστορίας που δεν έχει καμία δουλειά και λογική να παραμείνει για καιρό ακόμη στην Ελλάδα. Κάτι που της επισήμανε, μετά τον τελικό, εμφατικά και ένας εκ των κριτών (ονόματα και αδυναμίες δεν αποκαλύπτουμε).

Μετά το πέρας του τελικού ήρθε και μου είπε ότι πρέπει να φύγω στο εξωτερικό -και συγκεκριμένα στη Γερμανία- και ότι πιστεύει ότι θα τα πάω πολύ καλά. Είναι κάτι που το σκέφτομαι πολύ σοβαρά

Τι μένει για το τέλος; H εικόνα της Μαριάννας να μπαίνει, ψύχραιμα, σε μια παγωμένη λίμνη στην Σουηδία. Γιατί, ακόμη και αν δεν της φαίνεται, της αρέσει να δοκιμάζει καινούργια πράγματα. Και, πάνω απ’ όλα, η εικόνα της Μαριάννας να χάνεται στο βάθος της θάλασσας, το μοναδικό σημείο που σταματά να σκέφτεται.

Κάθε φορά που μπαίνω στη θάλασσα χάνομαι για ώρες, σε σημείο του να με ψάχνουν. Μου αρέσει κυριολεκτικά να κολυμπώ στο άγνωστο, να αφήνομαι εκεί”.

 > Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ (Αναξαγόρα 3).

> Τα ρούχα που φόρεσε η Μαριάννα: Κίτρινο Σακάκι και παντελόνι Zara. Μαύρο παλτό και λευκό μαγιό Sunsetgo. Μπλούζα και κολάν Lookseri. Πολύχρομο φούτερ Nike, μαύρο φούτερ Puma (Sneaker cage). Γυαλιά optical Papadiamantopoulos, Γυαλιά ηλίου Cutler & Cross.