WOMEN

Η Μιρέλλα Πάχου χαμογελάει πάντα όταν παίζει πιάνο

Μιλήσαμε με τη νεαρή δημιουργό για τα '90s και τα Χριστούγεννα στη Ρόδο.

Το σήμα της μπαταρίας που είχε ανάψει στο ταμπλό του αυτοκινήτου με προειδοποιούσε ότι σύντομα κάποιος μηχανικός θα προσπαθούσε να μου πάρει τα λεφτά, αραδιάζοντάς μου ένα σωρό από άγνωστες λέξεις, κάτι που με έκανε να οδηγώ όσο πιο αργά και φοβισμένα γινόταν. Αυτό το δυσάρεστο γεγονός, μαζί με το ασύγκριτα πιο δυσάρεστο γεγονός ότι έκανα λάθος στην ώρα της συνάντησής μου με τη Μιρέλλα Πάχου, (άλλη ώρα είχαμε κανονίσει, άλλη ώρα πήγα) με έκαναν να αργήσω σχεδόν 45 λεπτά στο ραντεβού μας. Και αυτό μου βγήκε σε καλό, όπως θα δεις κι εσύ σε λίγο.

Όταν, λοιπόν, φτάσαμε μαζί με την Φραντζέσκα -τη φωτογράφο μας- και ρωτήσαμε χαμηλόφωνα στη Γραμματεία “μήπως ξέρετε πού είναι η κα Πάχου”, η ευγενική κυρία που ήλεγχε τα ντεσιμπέλ του χώρου, μας έκανε νόημα να μιλήσουμε ακόμα πιο χαμηλόφωνα και δείχνοντας προς μία κλειστή άσπρη πόρτα, μας είπε “μισό λεπτό, γιατί έχει πρόβα τώρα. Πάω να της πω ότι ήρθατε”.

Ένα λεπτό αργότερα η Μιρέλλα Πάχου περπάτησε χαμογελαστή προς το μέρος μας, μας συστήθηκε και μας άκουσε να λέμε δικαιολογίες για την αργοπορία μας, με το ύφος του ανθρώπου που έχει συνηθίσει να ακούει άπειρες δικαιολογίες καθημερινά από τα παιδιά που κάνουν μαζί πρόβες. Αλλά όπως είπα και πιο πάνω, το ότι αργήσαμε, μας βγήκε σε καλό, γιατί μπαίνοντας μέσα στην αίθουσα και διακόπτοντας την πρόβα, είχαμε την τύχη να τους βρούμε ‘ζεστούς’ και ενθουσιασμένους.

Στη μία άκρη της αίθουσας, ένα μαύρο πιάνο καλοπερνούσε ανάμεσα στα μέλη της χορωδίας ‘Note Allegre’, της οποίας έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια η γνωστή τραγουδίστρια. Έκαναν πρόβα για τη χριστουγεννιάτικη συναυλία που θα έδιναν δυο μέρες μετά στον ‘Ιανό’ (και που από όσα μάθαμε πήγε υπέροχα).

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου–Watkinson

Κάναμε ησυχία, καθίσαμε σε μία γωνία και αφήσαμε τη Μιρέλλα με τη χορωδία της, να μας θυμίσει ότι κάποτε, προτού τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια συνδεθούν με εκατομμύρια διαφημίσεις άσχετων προϊόντων, μας άρεσαν.

Και όταν τελείωσε η τελευταία τους πρόβα – όπως μας είπαν- πριν το live, καθίσαμε σε μία γωνιά για να τα πούμε μαζί της.

Γιατί διδάσκεις;

Γιατί αν δεν προηγηθεί η εκμάθηση του χορωδιακού τραγουδιού με κάποιο οργανωμένο τρόπο δεν μπορεί να βιωθεί από τα μέλη της ομάδας η δύναμη που εκπέμπει η μουσική!

Δεν μπορώ να σε φανταστώ να μαλώνεις κάποιον μαθητή. Κάνω καλά; Σου λένε τις κλασικές δικαιολογίες όταν δεν μελετάνε;

Κανείς δε μαλώνει και κανείς δε δικαιολογείται σε κανέναν. Δεν πρόκειται για μάθημα με την τυπική έννοια του όρου, αλλά για ώρες χαράς, εξερεύνησης και δημιουργίας. Τραγουδάμε παρέα και μαθαίνουμε διασκεδάζοντας!

Τι είναι η χορωδία ‘Note Allegre’;

Η χορωδία ‘Note Allegre’ πλαισιώνεται από μικρά και μεγάλα παιδιά που αγαπούν το τραγούδι και επιθυμούν να εκφραστούν καλλιτεχνικά, αλλά και να αποκτήσουν ξεχωριστές εμπειρίες μέσα από τη συμμετοχή σε συναυλίες και τη γνωριμία με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Ξεκινήσαμε τον περασμένο Οκτώβριο και από τότε βρισκόμαστε σταθερά κάθε εβδομάδα στο ‘Ωδείο Φίλιππος Νάκας’ (παράρτημα Αγίας Παρασκευής), τραγουδάμε, παίζουμε, επικοινωνούμε και εκφραζόμαστε μέσα από τη μουσική. Μάλιστα στις 16 Δεκεμβρίου στον ‘Ιανό’ πραγματοποιήσαμε και την πρώτη μας δημόσια εμφάνιση, στηρίζοντας το έργο του Προτύπου Εθνικού Νηπιοτροφείου, με τραγούδια, παραμύθια και πολλή αγάπη. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Πέννυ Μπαλτατζή, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Πέτρος Λαγούτης και η Μαριάννα Πολυχρονίδη μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους.

(Η Μιρέλλα και η χορωδία ‘Note Allegre’ μας καλωσορίζουν στο 2019 με μια πολύ ιδιαίτερη εκτέλεση του Stand By Me. Πάτα το Play, πά-τα το!).

Σ’ αρέσουν οι ανασκοπήσεις; Κοιτάζεις τις λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς που φεύγει; Ταινίες, βιβλία, δίσκοι;

Αν τύχει θα ρίξω μια ματιά, αλλά γενικά δε με πολυενδιαφέρουν οι τυπικές ανασκοπήσεις. Εννοείται βέβαια πως υπάρχουν οι λίστες με τα δικά μου ‘αγαπημένα’ βιβλία, ταινίες, δίσκους παραστάσεις κλπ., οι οποίες και συνεχώς εμπλουτίζονται.  Για παράδειγμα, το τελευταίο δεκαήμερο προστέθηκαν στον κατάλογο: τα διηγήματα ‘Γκιακ’ του Δημοσθένη Παπαμάρκου, η ταινία ‘Bohemian Rhapsody’, ‘Τα τραγούδια των άλλων’ του Διονύση Σαββόπουλου στο Άλσος, το single ‘Birthsong’ της Regina Spektor.

Ποιο ήταν για σενα το καλυτερο άλμπουμ του 2018. Είτε ελληνικό, είτε ξένο.

Δεν ξεχωρίζω ένα, αλλά θα σταθώ στα: ‘The thread that keeps us’ (Calexico) και ‘Come tomorrow’ (Dave Matthews Band).

Από ξένη μουσική τι άκουγες όσο μεγάλωνες; Αγαπημένο συγκρότημα;

Στην εφηβεία μου άκουγα ξένη pop μουσική, Μadonna, Michael Jackson, Christina Aguilera και αργότερα ελληνική και ξένη ροκ. Αγαπημένα συγκροτήματα: Ξύλινα Σπαθιά και Nirvana.

Είσαι και παιδί των ’90s, νοσταλγείς κάτι από αυτή τη δεκαετία;

Θυμάμαι με νοσταλγία τα παιδικά μου χρόνια στη δεκαετία των 90s: Χτυποκάρδια στο Beverly Hills, χνουδωτός Furby και Barbie-γοργόνα, τεράστιος Χρυσός Οδηγός και ογκώδη κινητά, ταινίες της Disney, Leonardo Di Caprio στον ‘Τιτανικό’ και βέβαια Power Rangers!

Γιατί διδακτορικό στο Δημόσιο και όχι στο Ιδιωτικό Δίκαιο;

Γιατί ‘καρδιά’ του Δημοσίου Δικαίου είναι τα θεμελιώδη δικαιώματα, ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά. Από την ελευθερία, την ισότητα και την ανθρώπινη αξία μέχρι τα δικαιώματα εκείνα που αναφέρονται σε πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών.

Καπνίζεις; Αν όχι, πώς την παλεύεις μέσα στις μουσικές σκηνές με τόση καπνό;

Δεν καπνίζω και η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές δεν την παλεύω.

Ισχύει ότι παίζεις Pro; Ποια ομάδα διαλέγεις; Γιατί;

Barcelona! Γιατί είναι η μόνη ομάδα με την οποία μπορώ να ανταγωνιστώ τα αδέρφια μου!

Σε κάποιον που δεν σε έχει ακούσει ποτέ, ποιο θα του έλεγες να είναι το πρώτο τραγούδι σου να ακούσει;

Δεν θα έλεγα ότι μπορώ να συστηθώ μέσα από ένα μόνο τραγούδι. Ωστόσο αυτή την εποχή θα πρότεινα την ‘Αμνησία’ για μια πρώτη ακρόαση.

Πιστεύεις ότι υπάρχει κάποια σκηνή στην Ελλάδα στην οποία ανήκεις; Κάποια πιο μικρή ομάδα; 4-5 καλλιτέχνες που να πεις “εμείς θα μπορούσαμε να ανήκουμε σε ένα δικό μας υποείδος”.

Διεκδικώ λίγο χώρο και λίγο χρώμα σε μια μεγάλη μουσική σκηνή συμβατή με τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις, τους αισθητικούς κώδικες και τη μέχρι σήμερα διαδρομή μου. Για υποείδη και άλλες κατηγοριοποιήσεις δεν μπορώ να απαντήσω, δεν το έχω σκεφτεί.

Το ακορντεόν είναι για σένα ότι είναι και οι τιράντες για τον Γραμμένο;

Όχι, με τίποτα! Οι τιράντες του Σπύρου Γραμμένου είναι το απόλυτο σήμα κατατεθέν!

Ποιο τραγούδι του θα ήθελες να σου είχε δώσει ακόμα; Να το έλεγες εσύ και όχι αυτός.

‘Οι φίλοι’!

Ποια χριστουγεννιάτικη ταινία είναι η αγαπημένη σου;

‘A Charlie Brown Christmas’.

Είχες κάνει ποτέ Χριστούγεννα με χιόνι μικρή; Έπιανε χιόνι στη Ρόδο;

Χριστούγεννα με χιόνι στη Ρόδο… Ποτέ! Πρόπερσι χιόνισε για πρώτη φορά και εγώ δυστυχώς δεν ήμουν εκεί. Όμως κάποια Χριστούγεννα στη Ρόδο έκανα μπάνιο στη θάλασσα!

Τι έχασες και τι κέρδισες που μεγάλωσες στη Ρόδο;

Μόνο κέρδισα. Και πραγματικά νιώθω πολύ τυχερή που κατάγομαι από αυτόν τον ευλογημένο τόπο!