24 Media
WOMEN

Στα live της Idra Kayne πιθανότατα θα ακούσεις και την καρδιά της

Η Ελληνίδα τραγουδίστρια με καταγωγή από την Ουγκάντα μοιράζεται τις ιστορίες και το συγκλονιστικό της χαμόγελο.

Την πρώτη φορά που την άκουσα από κοντά να τραγουδάει, έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Είχα δει διάφορα videos από εμφανίσεις της, αλλά τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ήχο που βγάζει στο live. Είναι λες και έχει γεννηθεί για να τραγουδάει, διαθέτοντας μια φωνή που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές και σε κάνει να νιώθεις, ότι πρωταγωνιστείς σε κάποια αμερικάνικη ταινία της δεκαετίας του ’60.

Η Idra Kayne ποτέ της δεν έλεγε (τουλάχιστον δυνατά) πως θέλει να γίνει τραγουδίστρια. Γεννήθηκε στην Αθήνα, με τον πατέρα της να έχει καταγωγή από την Ουγκάντα και τη μητέρα της να είναι Ελληνίδα. Μεγάλωσε στην Άνω Κυψέλη κι αν και τα παιδικά της χρόνια είχαν δυσκολίες, εκείνη δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Είναι ο χαρακτήρας της τέτοιος, άλλωστε. Ένα άτομο γεμάτο θετική ενέργεια που ξέρει να μετατρέπει κάθε εμπόδιο σε ευκαιρία.

Αν και διαθέτει εξαιρετική φωνή, προσωπικά, αυτό που με εξέπληξε στην γνωριμία μας, με αφορμή την συγκεκριμένη συνέντευξη, ήταν το χιούμορ της, το οποίο ελάχιστα άτομα του χώρου το διαθέτουν στο βαθμό που το έχει η Idra.

24 Media

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

“Αυτό που θυμάμαι περισσότερο από τα σχολικά χρόνια ήταν οι δραστηριότητες εκτός σχολείου. Δεν ήμουν ποτέ του διαβάσματος, αλλά με κάποιο τρόπο, πάντα κατάφερνα να παίρνω σχετικά καλούς βαθμούς. Το βασικό μου πρόβλημα ήταν πως μίλαγα πολύ.

Σχεδόν σε όλα τα χρόνια του σχολείου ήμουν το μοναδικό μαύρο παιδί. Σε αυτές της ηλικίες θέλεις να ανήκεις κάπου κι εμένα το θέμα της εμφάνισης αυτομάτως με διαχώριζε. Στην εφηβεία δεν μπορούσα να το διαχειριστώ εύκολα, μεγαλώνοντας, όμως, το απέβαλα”.

Idra, σε μία από τις τοπικές διαλέκτους της Ουγκάντας, σημαίνει ‘το παιδί που γεννήθηκε χωρίς να χτυπάει η καρδιά του, αλλά έζησε’. Έτσι φωνάζουν τον πατέρα της, ο οποίος όντως γεννήθηκε με το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά κατάφερε να ζήσει. Έτσι αποκαλούν και την ίδια.

24 Media

(Styling: Έφη Καρύδη)

Λατρεύει να τραγουδάει Soul, Pop και R’n’B ήχους και μάλιστα το κάνει τόσο καλά που συχνά της δίνουν τον τίτλο της ‘Soul Funk Queen’. Μην την αποκαλέσεις, ωστόσο, έτσι από κοντά. Το πιο πιθανό είναι να γελάσει, όπως ακριβώς έκανε κι όταν της το είπα.

Εκτός σκηνής είναι απλή, καθημερινή, με το χαμόγελο ζωγραφισμένο συνεχώς στο πρόσωπό της. Όταν πιάσει, όμως, μικρόφωνο και ανέβει στο stage είναι λες και μεταμορφώνεται, δικαιώνοντας όσους της έχουν αποδώσει τον παραπάνω τίτλο.

24MEDIA

(Ρούχα ZARA, κοσμήματα Forever21)

“Θυμάμαι κάθε Κυριακή που ο πατέρας μου έβαζε κασέτες με αφρικάνικα τραγούδια στο σπίτι. Εγώ ξεκίνησα να τραγουδάω από περίπου τριών ετών, όταν και έκανα μια συναυλία μπροστά στους γονείς μου με ένα παιδικό πιανάκι. Ήμουν πάντα στη χορωδία του σχολείου, αλλά ποτέ δεν είπα στους δικούς μου ότι θα γίνω τραγουδίστρια. Έλεγα ότι θέλω να γίνω ψυχολόγος, καθηγήτρια αγγλικών, μέχρι ηθοποιός, ως εκεί. Τελικά πέρασα και στη σχολή Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας, αλλά η μουσική ήταν πάντα μέσα μου.

Στα 19 μου έκανα ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής και μου πρότεινε η καθηγήτριά μου να κάνω τα φωνητικά στον Σταυρό του Νότου ως πρακτική. Κάπως έτσι ξεκίνησα με τον Γιώργο Αλουπογιάννη και τον Κώστα Γαλίτη. Παίζαμε Δευτέρα-Τρίτη και μετά πήγαινα με ελάχιστες ώρες ύπνο στα μαθήματα και την πρακτική μου”.

Από τότε ακολούθησαν πολλά μουσικά events, φεστιβάλ, συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες και δύο προσωπικοί δίσκοι. Το Νοέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο δεύτερο άλμπουμ της Idra, με τίτλο ‘MicDrop’, σε παραγωγή του Δημήτρη Νάσσιου a.k.a Quasamodo.

Όπως συμβαίνει, βέβαια, συχνά στην Ελλάδα, η λέξη ‘ρατσισμός’ δεν έφυγε ποτέ από το λεξιλόγιο. “Έχω νιώσει ρατσισμό, φυσικά. Έχω συνηθίσει πλέον πως θα γυρίσουν να με κοιτάξουν, όπου κι αν πάω. Και η στάνταρ ερώτηση παντού είναι το ‘α, δεν είσαι Ελληνίδα, από πού είσαι;’. Αυτό σε κουράζει και δυστυχώς δεν μπορείς να το αποφύγεις. Όταν έχεις γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, με Ελληνίδα μητέρα, νιώθεις Ελληνίδα στο 100%.

Είμαι τυχερή, βέβαια, γιατί στο επάγγελμα που έχω διαλέξει το να είσαι μαύρος έχει ένα παραπάνω respect, επειδή αρκετοί θεωρούν πως είναι δεδομένο πως θα έχεις καλή φωνή και θα ξέρεις να χορεύεις. Δεν ισχύει πάντα αυτό”.

24MEDIA

Στον ελεύθερό της χρόνο προτιμάει να μένει σπίτι, να βλέπει σειρές και ταινίες, κάποιες φορές ίσως και να μαγειρεύει. “Φτιάχνω εξαιρετικό κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδα και μέλι. Το πλασάρω ως γκουρμέ, αλλά είναι εύκολο και πεντανόστιμο”.

Δεν αλλάζει με τίποτε το κέντρο της Αθήνας και δηλώνει φανατική οπαδός των ταξιδιών. Αγαπημένο μέρος που έχει ταξιδέψει είναι η Νέα Υόρκη, όπου έβγαλε φωτογραφία ακόμη και με δύο αστυνομικούς, επειδή της θύμιζαν εκείνους που έβλεπε στο Criminal Minds και στο Law and Order. “Δεν έχω καταφέρει ακόμη, δυστυχώς, να ταξιδέψω στην Ουγκάντα, αν και το θέλω πολύ, να δω τα μέρη του πατέρα μου”.

24MEDIA

Ο ύπνος και η Idra είναι δύο λέξεις που δεν πηγαίνουν μαζί. Γι’ αυτό και παράλληλα με όλα αυτά, από το 2011 ασχολείται και με το θέατρο, τα μιούζικαλ, αλλά και τις παιδικές θεατρικές παραστάσεις.

Στο σώμα της έχει επτά τατουάζ, το ένα μεγαλύτερο (και καλύτερο) από το άλλο. Όλα τους έχουν και ένα βαθύτερο νόημα, συμβολίζοντας ανθρώπους και πράγματα που την σημάδεψαν στη μέχρι τώρα ζωή της. Όσο για το πώς βλέπει τον εαυτό της τα επόμενα χρόνια; “Πολύ πλούσια, πολύ διάσημη και πολύ αδύνατη. Πολλά ζητάω;”

Στο είπα, η Idra είναι η πιο κουλ τραγουδίστρια εκεί έξω.