PUBLI

Οι μαζορέτες έχουν την δικιά τους ιστορία

Η πρεμιέρα στις 13 Μαρτίου του All Cheerleaders Die στο Horrorant, το 1ο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ ταινιών τρόμου στην Ελλάδα, ήταν η ιδανική αφορμή για να μιλήσουμε για τα All American girls με τις πολύ κοντές φούστες.

Υπάρχει κάτι πολύ ‘εθιστικό’ στο να παρακολουθείς (εξ’ ορισμού ελαφρόμυαλες και χαμογελαστές) μαζορέτες. Είτε πρόκειται για το είδος που ξελογιάζουν μεσήλικες οικογενειάρχες, όπως η Mena Suvari στο American Beauty, είτε σώζουν τον κόσμο, όπως η Hayden Panettiere στο τηλεοπτικό Heroes, είτε απλά ‘μάχονται’ μεταξύ τους όπως στα Bring it On.

Αλλά εκεί που οι μαζορέτες πραγματικά διαπρέπουν είναι ότι τις ‘σφηνώνεις’ μέσα σε μια ταινία τρόμου. Όπως συμβαίνει στο απολαυστικά cult All Cheerleaders Die (εκεί που επιστρέφουν από τον τάφο ως βρικόλακες με υπερφυσικές δυνάμεις που πίνουν αίμα και έχουν μια ακόρεστη λαχτάρα για σεξ και εκδίκηση), το οποίο θα έχουμε το προνόμιο να δούμε στα πλαίσια των προβολών του Horrorant.

 

Πρόκειται για το φιλόδοξο 1ο διεθνές κινηματογραφικό κινηματογραφικό φεστιβάλ ταινιών τρόμου στην Ελλάδα που ‘ντεμπουτάρει’ από 13-19 Μαρτίου στον κινηματογράφο Odeon Όπερα στην Ακαδημίας και από 20-26 Μαρτίου στον κινηματογράφο Φαργκάνη στην Αγίου Παντελεήμονος στη Θεσσαλονίκη (με την υποστήριξη της εταιρίας διανομής ταινιών τρόμου Filmboy Pictures), στα πλαίσια του οποίου θα προβληθούν νέες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους από Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε το συνδυασμό μαζορέτα + τρόμος είναι αυτή της δαιμονισμένης Megan Fox στο -μέτριο τελικά για το hype του- Jennifer’s Body. Εκεί που το κορίτσι από τα Transformers έκανε ταυτόχρονα τα όνειρα και τους εφιάλτες κάθε nerd της υφηλίου πραγματικότητα.

Κάτι που αδικεί άλλες, λιγότερο ‘φωτισμένες’ τρομο-μαζορέτες, όπως την πάντα λαχταριστή Jordana Brewster από το ‘οι εξωγήινοι έκαναν κατάληψη στα σώματα των καθηγητών μας’ The Faculty του Kevin Williamson. Αν και εκείνη μόνο χαζή δεν την έλεγες, αφού ήταν ταυτόχρονα και αρχισυντάκτρια της σχολικής εφημερίδας.

 

Ενώ, αν το ψάξεις λίγο, υπάρχουν και άλλες cult ταινίες του είδους (από εκείνες που, τελικά, το μόνο που θυμάσαι είναι το κουλ εξώφυλλο) όπως το Cheerleader Camp του 1988 με ένα άγνωστο δολοφόνο να ‘ξεπαστρεύει’ τις μαζορέτες μιας απομονωμένης κατασκήνωσης.

Ή το ‘έρχομαι κατευθείαν από τα 70’s’ Cheerleaders for Satan το οποίο ναι, είναι τόσο ηλίθιο όσο ακούγεται.

Αν και, από άποψη πιο cult τίτλου και μόνο, είμαι ανάμεσα στα πιο πρόσφατα Catholic Cheerleaders for Satan (το οποίο, ωστόσο, είναι πολύ low budget για τα γούστα μου) και το -πιο κανονικό- Attack of the 50ft Cheerleader από τον 87χρονο βασιλιά των B Movies, Roger Corman. Δείτε το trailer και αποθεώστε την απύθμενη καλτιά του.

 

Τέλος ειδική μνεία -από άποψη εφευρετικότητας- οφείλουμε να κάνουμε στο Ninja Cheerleaders του 2008 με τις τρεις συμφοιτήτριες να χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους με τις κατάνες για να λύνουν εγκλήματα.

Οι ‘κανονικές’ που δεν ξεπεράσαμε

Πέρα όμως από τις τρομο-μαζορέτες, έχουμε και τις κανονικές. Εκείνες που δεν είναι σχεδόν ποτέ οι σταρ της ιστορίας (εκτός από τα Bring it On, τα οποία και ντρεπόμαστε να παραδεχτούμε ότι έχουμε δει-με εξαίρεση το πρώτο, εκεί που ξεχωρίσαμε την Eliza Dushku), αλλά αποτελούν πάντοτε το κερασάκι στην τούρτα.

Μια ‘τούρτα’ που φτάνει να περιλαμβάνει από την θρυλική τσόντα Debbie Does Dallas του 1978 με το κορίτσι και τις φίλες της να πέφτουν στα γόνατα προκειμένου να καταφέρει να μπει στην ομάδα cheerleaders των Dallas Cowboys μέχρι την Mena Suvari του American Beauty που έκανε τον Kevin Spacey κυριολεκτικά να πέφτει κάτω και να κάνει push-ups.

Αν και στις πραγματικά αξιοπρεπείς ταινίες του είδους (που είναι λίγες) οφείλουμε να συμπεριλάβουμε την Jennifer Lawrence του Beaver (ναι, η ταινία στην οποία ο Mel Gibson μιλάει σε μια κούκλα) και το Sugar & Spice του 2001 με την μαζορέτα Diane Weston να αρχίζει να ληστεύει τράπεζες μαζί με τις φίλες της προκειμένου να μαζέψει χρήματα για το αγέννητο παιδί της.

Ειδική μνεία στον Άγγελο της Victoria’s Secret, Erin Heatherton, που φόρεσε την στολή για να πλύνει αυτοκίνητα σε μια σκηνή από το Grown Ups 2 του Adam Sandler και στην Denise Richards που την έβγαλε με χαρά και μεγάλη επιτυχία στο Wild Things.

Καθώς επίσης στο δίδυμο των Carmen Electra και Amy Smart από το Starsky & Hutch, την Jaime Pressly του Not Another Teen Movie και (αν και το κάνω με βαριά καρδιά) την Buffy the Vampire Slayer (δηλαδή τόσο την Kristy Swanson στην κινηματογραφική εκδοχή όσο και την Sarah Michelle Gellar στην κανονική).

Τέλος δεν είναι σωστό να μην πούμε ένα γεια χαραντάν στον Quentin Tarantino που φόρεσε -χωρίς κανένα εμφανή λόγο- μια κίτρινη στολή μαζορέτας στην ‘κρίμα που δεν τα λέμε συχνότερα’ Mary Elizabeth Winstead στο Death Proof. Προφανώς για να μας επιτρέψει να αγναντέψουμε τα πανύψηλα πόδια της.

Στη μικρή οθόνη ‘γράφουν’ καλύτερα

Το ‘Σώσε την μαζορέτα και σώσε τον κόσμο’ της πρώτης σεζόν του Heroes (που, αργότερα, έγινε πατάτα και πλέον ετοιμάζεται για reboot) μετέτρεψε σε χρόνο dt την λιλιπούτεια Hayden Panettiere σε ανερχόμενη σταρ. Kαθώς επίσης στην πλέον αναγνωρίσιμη τηλεοπτική μαζορέτα των τελευταίων χρόνων. Μαζί φυσικά με τα κορίτσια του Glee. Συγκεκριμένα την Dianna Argon και τις ‘λεσβιάζουσες’ Naya Rivera και Heather Morris.

Ενώ καλό είναι να θυμόμαστε πως την ‘τιμημένη’ στολή έχουν κατά καιρούς φορέσει από την Christina Applegate την εποχή του Married with Children, την Τiffany Amber Theissen στο Saved by the Bell και την Jennifer Aniston στο Friends.

Ως τις δυο λαχταριστές πρωταγωνίστριες του One Tree Hill, την Mila Kunis στο That 70’s show και την -προσωπική μου καψούρα- θρησκόληπτη Aly Michalka των Hellcats.

Λογικό καθώς η στολή της μαζορέτας είναι κανονικό πασπαρτού. Ειδικά αν, όπως η μπριζόλα, στάζει και λίγο αιματάκι.