WOMEN

Oι νέες scream queens με τα γερά πνευμόνια

Το να πρωταγωνιστήσεις σε ταινία τρόμου, αν είσαι μπουστάτη και ξέρεις να βγάζεις δυνατή κραυγή, παραμένει ο πιο εύκολος τρόπος να ανέβεις ένα επίπεδο στην ιεραρχία του Χόλιγουντ.

Κάτι η είδηση ότι ο Ryan Murphy (των Glee και American Horror Story) ετοιμάζει νέα τηλεοπτική σειρά ονόματι Scream Queens με τις Emma Roberts και Jamie Lee Curtis (επίσης, αδικαιολόγητα, τις Lea Michele και Ariana Grande). Κάτι η εξαιρετική εντύπωση που μου προκάλεσε η τσεκουράτη Sharni Vinson στο You’re Next. Δεν θέλει και πολύ ο ψυχισμός ενός άντρα για να αρχίσει να ‘ψαχουλεύει’ ποια είναι εκείνα τα κορίτσια που τσαλαβουτούν αυτή τη στιγμή -με επιτυχία- μέσα στα αίματα.

Το να έχεις παίξει σε μια και μόνο καθαρόαιμη ταινία τρόμου (βλέπε Reese Witherspoon στο Freeway, Katherine Heigl στο Bride of Chucky, Jennifer Lawrence στο House at the End of the Street και Jessica Biel στο remake του Σχιζοφρενή δολοφόνου με το πριόνι) δεν αρκεί για να σε χρίσει scream queen. Το σωστό και το πρέπον είναι να έχεις τουλάχιστον 2-3 σχετικές ταινίες ως σχετικό παράσημο.

Επίσης δεν έχει κανένα νόημα να μιλήσουμε για άλλη μια φορά για ‘καψούρες’ του παρελθόντος, όπως την Jamie Lee Curtis των Haloween, την Jennifer Love Hewitt του I know what you did last summer , την Naomi Watts του The Ring, την Eliza Dushku του Wrong Turn, την Kate Beckinsale των Vacancy και -πρόσφατα- του Stonehearst Asylum-, την Rose McGowan του Planet Terror, την υπερ-στηθική Diora Baird (The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning, Night of the Demons, 30 Days of Night: Dark Days) ή την βασίλισσα του είδους, Asia Argento, που έχει κυριολεκτικά τον τρόμο στο αίμα της αφού είναι κόρη του Ιταλού μετρ του τρόμου Dario.

Για να αναφέρω, έτσι απλά και περαστικά, κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Και αυτό γιατί οι scream queens είναι όπως το παγωτό. Όσο πιο φρέσκο, τόσο καλύτερο στην γεύση.

Η αφορμή

Η Sharni Vinson, μοντέλο, ηθοποιός και χορεύτρια εξ Αυστραλίας, ήταν εξαιρετική ως Erin στο You’re Next. Σε έπειθε ότι ήξερε να κρατάει το τσεκούρι. Ότι όντως, σε μια τέτοια κατάσταση, με τους μασκοφορεμένους να την πέφτουν σε μια οικογενειακή συγκέντρωση, θα τα κατάφερνε να βγει ζωντανή. Η πιο αξιομνημόνευτη προσθήκη στο χώρο τα τελευταία χρόνια, παρόλο που, με την εξαίρεση του Bait 3D το 2012, δεν έχει επιστρέψει στο άθλημα που την καθιέρωσε.

Eνώ επίσης πειστική υπήρξε εντός 2014 και η κασκαντέρ Zoe Bell στο Raze.

Αν και, προσωπικά, με εντυπωσίασε περισσότερο η Rebecca Marshall ως η ψυχοπαθής αντίπαλός της.

Λιγότερο σέξι, αλλά εξίσου ικανή να σηκώσει στις πλάτες της μια ολόκληρη ταινία, υπήρξε και η Rosie Leslie του Game of Thrones στο Honeymoon. Ένα μήνα του μέλιτος που δεν πήγε καθόλου μα καθόλου καλά.

Τέλος, μιας και πιάσαμε τα του Game of Thrones, οφείλουμε να αναφέρουμε και την Sophie Turner η οποία όχι μόνο -ως όφειλε- έχει ήδη παίξει σε μια ταινία τρόμου, το Another Me, αλλά ετοιμάζεται να υποδυθεί την δημιουργό του Frankestein στο Mary Shelley’s Monster.

Εκείνες που σταμάτησαν νωρίς

Μπορεί η εκθαμβωτική Odette Yustman, με φουλ προδιαγραφές supermodel, να είναι μόλις 29, αλλά οι μέρες που ‘δεχόταν’ να πρωταγωνιστήσει σε θρίλερ (βλέπε Unborn) είναι πίσω της. Συγκεκριμένα πέντε χρόνια πίσω της όταν και μας είπε γεια με το And Soon comes the Darkness.

Εκεί που αποτέλεσε το 1/2 του πιο καυτού τρομο-διδύμου των τελευταίων χρόνων (για την ακρίβεια μετά της Megan Fox και Amanda Seyfried του Jennifer’s Body) , αφού μαζί της ήταν η Amber Heard. Ναι, το κορίτσι του Johnny Depp. Ναι, η ίδια που ντεμπουτάρισε στη ζωή μας με το φανταστικό All the Boys Love Mandy Lane. Ναι, η ίδια που αμφιβάλουμε αν θα καταδεχθεί να πρωταγωνιστήσει ξανά σε κάτι σχετικό. Εκτός και αν μιλάμε για blockbuster των 200 εκ. δολαρίων που θα σκηνοθετήσει ο φιλοscream τους, Tim Burton.

Και μιας και μιλήσαμε για το Jennifer’s Body, οφείλουμε να πούμε ένα καλό λόγο για την Amanda Seyfried η οποία, παρότι επίσης μεγαλοπιάστηκε και άρχισε να πρωταγωνιστεί σε blockbuster και μιούζικαλ, συνεχίζει να ρίχνει ένα βλέφαρο και στα του τρόμου. Όπως αποδεικνύει το Gone του 2012 (όπου εκδικείται τον απαγωγέα της) και το indie Dog Food του 2014 (όπου ταΐζει τον πρωταγωνιστή τον ίδιο του το σκύλο).

Tέλος εξίσου ‘το χάσαμε το κορμί πατριώτη’ κατάσταση είναι και η περίπτωση της Mary Elizabeth Winstead, μόλις 30 ετών, πρωταγωνίστριας στο remake του The Thing, του Final Destination 3 και του Abraham Lincoln Vampire Hunter. Και αυτή το γύρισε σε ‘σοβαρό’ ρεπερτόριο και μας άφησε μόνους και σύξυλους.

Oι 30άρες που επιμένουν ακόμη

Την συμπαθώ την Ali Larter ήδη από την εποχή των Heroes. Την συμπαθώ παρότι καμία από 4 ταινίες τρόμου στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει (House on Haunted Hill, Final Destination , Final Destination 2 και Resident Evil: Extinction) δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Ωστόσο, το να συνεχίζει να της γυρίζει στα 38 της (η επόμενή της είναι το The Diabolical) δεν είναι ακριβώς ένδειξη μιας υγιούς καριέρας.

Τουλάχιστον η Danielle Harris, αντίστοιχη περίπτωση, το έχει αποδεχθεί εδώ και χρόνια αφού αυτό είναι το μόνο που κάνει. Σκέψου ότι την πρωτοείδαμε ως 11χρονο στο Halloween V και ακόμη και τώρα, στα 37 της, συνεχίζει να γυρίζει την μια ταινία μετά την άλλη (βλέπε Night of the Living Dead: Origins 3D).

 

Μάλιστα, προς τιμήν της, στις τελευταίες ταινίες της έχει φροντίσει να περάσει την σκυτάλη στις επόμενες γενιές. Συγκεκριμένα στο See No Evil 2 συμπρωταγωνίστριά της είναι η 33χρονη Καναδή Katharine Isabelle την οποία, πέρα από το τηλεοπτικό Hannibal, έχουμε δει στα Ginger Snaps, Freddy vs Jason, Victims, Torment και το βραβευμένο American Mary.

Ενώ στην αμέσως προηγούμενη, το The Town That Dreaded Sundown, την βρίσκουμε δίπλα στην 23χρονη Addison Timlin, πρώην πριγκίπισσα της Disney, την οποία γνωρίσαμε, εκείνη και το εξαιρετικό φυσικό στήθος της, ως κινηματογραφική σταρ στο Californication.

 

Η νέα ‘σοκολατένια’ εμμονή μας

Μπορεί το At The Devil’s Door του 2014, στο οποίο μια αφελής έφηβη πουλάει την ψυχή της στο διάβολο, να είναι επιεικώς μέτριο. Ωστόσο αποκτά ειδική αξία αν σκεφτείς ότι την συγκεκριμένη έφηβη υποδύεται η Naya Rivera του Glee. Ένα κορίτσι με προσόντα να διαπρέψει στο είδος.

Ιδανική προσθήκη στο χώρο των Λατινικής απόχρωσης scream queens μαζί με την -36χρονη πλέον- Daniella Alonso του Revolution (επίσης των The Hills Have Eyes 2, Wrong Turn 2), με τη μαύρη ζώνη στο καράτε, που συνεχίζει να γυρίζει την μια ταινία τρόμου μετά την άλλη, με τελευταίες τα Re-Kill και Isolated Victim.

Η νέα τρομο-σεξόβομβα

Δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα το Nurse 3D, η ταινία με ίσως την ωραιότερη αφίσα όλων των εποχών και πρωταγωνίστρια την -30χρονη πλέον- Paz de La Huerta (Boardwalk Empire) που φυσικά και πείθει ως η νοσοκόμα που χρησιμοποιεί την σεξουαλικότητά της για να δολοφονεί άπιστους άντρες. Ειδικά από τη στιγμή που η Paz συνεχίζει να γυρίζει ταινίες του είδους.

Την ίδια ταινία στην οποία είδαμε και την Katrina Bowden του 30Rock, ψηφισμένη κάποτε ως ωραιότερη γυναίκα του κόσμου από το Αμερικάνικο Esquire. Και, το πιο σημαντικό, συμπρωταγωνίστρια κάποτε (βλέπε 2012) με την Danielle Panabaker. Μια ακόμη από τις scream queens νέας σοδειάς (βλέπε Crazies, Friday the 13th) που μας λείπουν πολύ καθώς εδώ και χρόνια η 27χρονη έχει αποφοιτήσει σε πιο κυριλέ πράγματα όπως το The Flash.

Η είδα φως και μπήκα

Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά εκείνες που είναι υπερβολικά καλές ηθοποιοί (ή διαθέτουν υπερβολικά πολύ star quality) για να ‘βαλτώσουν’ γυρίζοντας πάνω από μια ταινία τρόμου. Όπως την υπέροχη Karen Gillan του Dr Who (και, πρόσφατα, του Guardians of the Galaxy και του τηλεοπτικού Selfie), το Oculus της οποίας (εκεί όπου ‘κακός’ είναι ένας στοιχειωμένος καθρέφτης) ήταν μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου του 2014 (ναι, δεν ήταν συνολικά πολύ καλή η σοδειά). Ενώ παλιότερα έχει πρωταγωνιστεί και σε άλλη μια, το low budget Outcast.

Ενώ εδώ μπαίνει και η συμπρωταγωνίστριά της στο Oculus, Katee Sackhoff που έχει επίσης κάνει το αγροτικό της στις ταινίες τρόμου με τα The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia (2013) και, παλιότερα, τα White Noise 2 (2007) και Halloween: Resurrection (2002).

Από εκεί και πέρα άξια αναφοράς είναι η Briana Evigan (με το αψεγάδιαστο, λόγω χορού, σώμα) του Sorority Row που πέρυσι έπαιξε στο Paranormal Island και φέτος στο μιούζικαλ τρόμου The Devil’s Carnival.

Η Joelle Carter του Justified που απέδειξε ότι διαθέτει τα προσόντα για scream queen στο Jessabelle.

Η Αμαζόνα Erin Richards των Open Grave και The Quiet Ones που πλέον βγάζει το ‘μεροκάματο’ στο Gotham.

Ενώ δεν είναι σωστό να μην πούμε λέξη για την επιστροφή της Manuela Velasco στο franchise του REC με το Apocalypse.

Tα κορίτσια του Eli Roth

Ειδική υπο-κατηγορία, μιας και ο δημιουργός των Hostel είναι τόσο δραστήριος στο είδος. Επίσης μοιάζει να έχει ταλέντο στο να διαλέγει (νέες και φρέσκιες) πρωταγωνίστριες. Ξεκινώντας από την 29χρονη Allison Miller του Devil’s Due που ξεχωρίζει μέσα στη συνολική μετριότητα της ταινίας.

Και συνεχίζοντας με την 23χρονη Χιλιανή Lorenza Izzo και την 24χρονη Kirby Bliss Blanton του The Green Inferno (κάτι σαν ρέπλικα του Cannibal Holocaust) που, μετά από τέτοιες συνθήκες γυρίσματος, είναι απορίας άξιο πως γλίτωσαν το ψυχιατρείο.

Μάλιστα η Izzo, που είναι επίσης σύντροφος του Roth (είπαμε, ξέρει να ξεχωρίζει τα ταλέντα) βρέθηκε -αξιοκρατικά πάντα- πρωταγωνίστρια στο The Stranger και το επερχόμενο Knock Knock δίπλα στον Keanu Reeves.

Ενώ επίσης ‘λαμπρό’ μέλλον φαίνεται να έχει και η ‘το αντίθετο το flat’ 21χρονη Gage Golightly του Teen Wolf που διάλεξε για το remake του Cabin Fever το οποίο ετοιμάζει.