WOMEN

Οι σέξι Πόντιες που αγαπήσαμε

Ένας ύμνος στην αδάμαστη Ποντιακή ομορφιά με αφορμή το Next Top Model.

Μπορεί ο τίτλος του αφιερώματος να θυμίζει όντως βιντεοκασέτα των 80s, τύπου ‘Ο γύφτος ο Πόντιος και το πουλί του βλάχου’ και ‘Πόντιος είμαι ό,τι θέλω κάνω’ αλλά εμάς οι προθέσεις μας είναι πιο αγνές και σαφώς πιο politically correct.

Αφορμή το πρόσφατο σχόλιο του κριτή του Next Top Model, Δημήτρη Σκουλού, προς την δίμετρη Βεροιώτισσα Εύη Ιωαννίδου (βλέπε ύψος 1,80 και αψεγάδιαστο -λόγω μπάσκετ- σώμα), που πρωτογνωρίσαμε στο Nomads, για το πως τα φρύδια της και το πάνω μέρος του προσώπου της είναι χαρακτηριστικά ποντιακά.

Μπορεί εκείνος τελικά να της έβαλε -λόγω φαρδιών ώμων- όχι, αλλά εμάς και μας έδωσε αφορμή να εκθειάσουμε για άλλη μια φορά την Εύη και μας έβαλε στο τριπάκι να συγκεντρώσουμε εδώ όλες τις υπόλοιπες Ελληνίδες που μοιράζονται την ίδια καταγωγή.

Ξεκινώντας με την τρισχαριτωμένη Ελληνογερμανίδα Survivor Λάουρα Νάργες (εκ Σερρών) που και ποντιακά μιλάει και τα ποντιακά φαγητά λατρεύει και ποντιακός σκοπεύει να είναι ο γάμος της και ανατριχιάζει κάθε φορά που ακούει ποντιακή λύρα.

Ή, όπως το έχει εξηγήσει χαρακτηριστικά η ίδια, ‘Στα χαρτιά είμαι Γερμανίδα, στην καρδιά καρδιά Ελληνίδα και στο μυαλό Πόντια’. Φανατική Πόντια. Και εμφατικά σέξι. Τι άλλο να ζητήσει πια κανείς;

Συνεχίζοντας με την -εκ Κιλκίς- Φαίη ‘το κορμί μου είναι λαμπάδα’ Σκορδά, για την μητέρα της οποίας κάποια στιγμή ο Λιάγκας είχε δηλώσει (‘Θέλω να το αφιερώσω στην πεθερούλα μου που είναι Πόντια για να τα έχω καλά μαζί της, γιατί έρχεται και δεύτερο παιδί… Αφιερωμένο, λοιπόν, στους Ποντίους, στο Κιλκίς και την πεθερά μου’).

Και καταλήγοντας στην με διαφορά πιο γυμνασμένη Πόντια όλων των εποχών, την Ειρήνη Παπαδοπούλου, που κάποια στιγμή δήλωσε ‘Είμαι από Έλληνες γονείς και γεννήθηκα στο Καζακστάν. Όταν ήρθα 5 χρονών εδώ και ξεκίνησα το σχολείο, δεν ήξερα Ελληνικά! (…) Είμαι Πόντια και έλεγα πάντα ότι είμαι Πόντια.’

Ενώ εξίσου χαρακτηριστική είναι η δήλωση μιας άλλης ωραίας (για την ακρίβεια πολύ ωραίας) Πόντιας, της Πόπης Τσαπανίδου, που κάποτε είπε ‘Είμαι Πόντια, μελαχρινή και τρίτεκνη, τους Χρυσαυγίτες που είναι κατά των μειονοτήτων αυτά τους ενοχλούν”.

Ειδική μνεία στην Σουηδο-Πόντια σταρ του Bollywood, Έλι Αβραάμ, που τιμάει με το παραπάνω την καταγωγή του πατέρα της δηλώνοντας ‘ Θέλω να παντρευτώ Πόντιο, έναν άντρα που κατάγεται από τον Πόντο, όπως και εγώ. Θέλω να κάνω πέντε παιδιά – τρία αγόρια και δυο κορίτσια. Βλέπετε, έχω μεγαλώσει με την Πόντια γιαγιά μου να μου λέει πως πρέπει να μάθω να μαγειρεύω ελληνικά φαγητά, γιατί αλλιώς πώς θα παντρευτώ;’

Και καπάκι ένα κλείσιμο ματιού στην αγαπημένη μας Ινέσσα Αζοϊδου, την Θεσσαλονικιά ραδιοφωνική παραγωγός που αξίζει να ανακαλύψεις. Προσοχή. Μην σε ξεγελάει το όνομά της που είναι Ισπανικό (λόγω ‘φλασιάς’ του -Ποντιακής καταγωγής- πολιτικού μηχανικού μπαμπά της). Το κορίτσι μας είναι βέρα Θεσσαλονικιά με εσάνς από Ρωσία (τόπος καταγωγής της μητέρας της).

Και στην άκρως αξιόμαχη Χριστίνα Σάλτη που και Πόντια είναι και -κατά δήλωσή της- φουλ αντιδραστική (‘ Όταν μπήκα στον χώρο είχα άγνοια για τα πάντα. Αυτό που ίσως με στεναχωρούσε περισσότερο ήταν πως δεχόμουν σχόλια για τα κιλά μου, ενώ ποτέ δεν ήμουν υπέρβαρη. Όμως επειδή είμαι αντιδραστική, ως Πόντια, μπορεί να με ενοχλούσε που το άκουγα συνέχεια, αλλά από την άλλη δεν προσπάθησα να χάσω κιλά’).

Ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα η ποντιακής καταγωγής19χρονη Αθηνά Χρυσαντίδου του Power of Love που γεννήθηκε στη Ρωσία.

Καθώς επίσης η αειθαλής Ολυμπία Χοψονίδου, σύζυγος του Σπανούλη και πάλαι ποτέ Σταρ Ελλάς 2006, που γεννήθηκε στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας από Έλληνες γονείς ποντιακής καταγωγής, αλλά μεγάλωσε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Και η βαβαβούμ σχεδιάστρια αδελφή της Βαλέρια που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα ομορφόσογα φυγείν αδύνατον.

Μην ξεχάσω να σου πω για την -εκ Καβάλας θυμίζω- Δέσποινα Βανδή που μια χαρά τα μιλάει, τα χορεύει και τα μαγειρεύει (είναι ταλαντούχα μαγείρισσα θυμίζω) τα ποντιακά και την My Style Rocks Μπέτυ Μαγγίρα που είναι, όπως είχε δηλώσει η αδελφή της Ματθίλδη, κατά το 1/4 πόντια.

Την Μελίνα Ασλανίδου που και το κανονικό της όνομα ποντιακό είναι (‘Με βάφτισαν Σιμέλα. Το όνομά μου είναι πολύ δημοφιλές στους Πόντιους γιατί τους θυμίζει την Παναγία Σουμελά’) και έχει κάνει και το σχετικό ‘προσκύνημα’ στα πάτρια εδάφη. Και μάλιστα με μηχανή (‘Μεγάλωσα με τις ιστορίες των Ποντίων και για τη Γενοκτονία που υπέστησαν. Έχω πάει στις πατρίδες μου. Πήγα να προσκυνήσω την Παναγία Σουμελά. Έχω ταξιδέψει στον Πόντο με μηχανή’).

Την εκ Ρωσίας Γιολάντα Ελευθεριάδου (με Πόντια μαμά), νυν μοντέλο και παρουσιάστρια στην Θεσσαλονίκη και πρώην νοσηλεύτρια στο γυναικολογικό τμήμα της Γενικής Κλινικής.

Ένα σωρό Ελληνοαμερικανές ποντιακής καταγωγής όπως την Μελίνα Κανακαρίδης που εννήθηκε στο Άκρον του Οχάιο από Έλληνες γονείς.

Και ένα σωρό βεραμάν σταρ όπως την Μάρθα Καραγιάννη και οι δυο γονείς της οποίας είναι ποντιακής καταγωγής. Αυτή που κατά τη γνώμη μας αποτελεί και το διαχρονικό πρότυπο ποντιακής ομορφιάς.

Προσοχή. Το ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές -ίδου εκ Θεσσαλονίκης που δεν έχουμε εντός λίστας. Όπως π.χ. την αξιόλογη και αξιόμαχη fashion blogger Άννα Αμανατίδου.

Ή την Survival Secret ραδιοφωνική παραγωγό και παρουσιάστρια Πωλίνα Τριγωνίδου με τις αναλογίες Βραζιλιάνας.

Αλλά, πέρα από το επίθετο, δεν καταφέραμε να βρούμε κάποια δήλωσή τους που να επιβεβαιώνει την καταγωγή τους. Δεν τρέχει τίποτα. Εδώ είμαστε να συμπληρώσουμε (μετά από δικιά σας παρότρυνση) όποιες ενδεχομένως ξεχάσαμε.