ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να συνδυάσεις βουνό και θάλασσα

Βρέθηκε ο ακαταμάχητος σύντροφος σε κάθε μικρή ή μεγάλη απόδραση, με ανέσεις και τεχνολογία αιχμής.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αξίζει να την ανακαλύψεις. Και βέβαια, όσο κι αν έχεις ταξιδέψει,από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Καλπάκι μέχρι το Καστελόριζο, πάντα κάτι καινούργιο ή διαφορετικό θα βρεθεί για να σε τραβήξει κοντά του. Το θέμα είναι να το βρεις,αλλά και να βρεις ένα κατάλληλο αυτοκίνητο για τις εξορμήσεις σου.

Ιούνιος μήνας, ο πρώτος του θέρους, που εδώ και τα λέμε δεν έχει μπει για τα καλά, παρά τις κατά τόπους υψηλές θερμοκρασίες. Πάντως είναι ο καλύτερος μήνας για… φρούτα. Και τι είναι προτιμότερο, να τα πάρεις από τον μανάβη, ή να πας στην ‘πηγή’, εκεί που παράγονται. Αυτό είναι το μυστικό, να ανακαλύπτεις τρόπους απόδρασης, και να συνδυάζεις καταστάσεις.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

Σκέφτηκα λοιπόν την ιδανική περιοχή, για το καλύτερο φρούτο της εποχής – τα κεράσια. Κι όσο αν μερικοί γνωρίζουν την Εδεσσα ότι παράγει εξαιρετικά κεράσια, τώρα μαθαίνουν ότι σε λιγότερο από δύο ώρες από την Αθήνα, μπορούν να βρουν εξίσου καλή ποιότητα -αν όχι καλύτερη -και μάλιστα διαφορετικές ποικιλίες. Προσωπικά, τα πετροκέρασα είναι που μου αρέσουν, αυτά με το ροζ-κόκκινο χρώμα, που σου αφήνουν μια γεύση όνειρο στον ουρανίσκο. Αυτά τα πετροκέρασα, λοιπόν, αναζήτησα και ξέρω που θα τα βρω -στη Σελιάνα, ορεινά της Αιγείρας, στην Αχαϊα.

Η Αλεξάνδρα, η μικρή μου κόρη, πάντα πρόθυμη για τέτοιες αποδράσεις, ήταν η παρέα μου και το ολοκαίνουργιο Opel Grandland X, το κατάλληλο μέσο για την εκδρομή μου. Στόχος με το νέο SUV της μάρκας, δεν ήταν μόνο να ανακαλύψω τα ορεινά, διότι το θαυμαστό της περιοχής είναι ότι σε λιγότερο από μισή ώρα, από το βουνό βρίσκεσαι στη θάλασσα του Κορινθιακού, για να κάνεις τις βουτιές σου.

Επέλεξα το Opel Grandland X, γιατί συνδυάζει πολλά, όντας ένα αυτοκίνητο με επιβλητική και premium αισθητική, που σε «φτιάχνει» να το οδηγείς, έχοντας ανέσεις και χώρους που πραγματικά θα ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις. Μολονότι σε αυτό το ταξίδι είχα μόνο την Αλεξάνδρα, και κατά συνέπεια λίγες αποσκευές, εντούτοις το τεράστιο πορτμπαγκάζ, με τα 514 λίτρα του χώρου αποσκευών, δύσκολα θα έμεναν ακάλυπτα, διότι είχα ήδη πολλές παραγγελίες από φίλους, να φέρω τελάρα με ολόφρεσκα κεράσια.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

Η διαδρομή προς τη Σελιάνα είναι εύκολη κι αν θέλεις μπορείς να την αναζητήσεις στο σύστημα πλοήγησης, ώστε να είσαι πιο σίγουρος. Από την Αθήνα ακολουθείς την Ολυμπία Οδό και στην έξοδο της Ακράτας παίρνεις προς τα πίσω την Παλαιά Εθνική Οδό και σε περίπου 2 χλμ. βρίσκεις την πινακίδα προς Σελιάνα και τα λοιπά ορεινά χωριά, κι ακολουθείς τη διαδρομή για περίπου 17 χλμ. Με τέτοια όρεξη που έχεις να βρεθείς σε ένα μαγευτικό τοπίο, τα χιλιόμετρα σου φαίνονται…μέτρα και ο κινητήρας πετρελαίου 1.6 lt με τους 120 ίππους, πρόθυμος να υπακούσεις στις επιλογές σου, με απίστευτη ροπή που σου δίνει περίσσεια ώθηση. Τώρα θα μου πεις, κάνεις τόσα χιλιόμετρα και έξοδα, καύσιμα και διόδια για να φας κεράσια; Εντάξει, αξίζει ο κόπος και μη νομίζεις ότι θα αδειάσει η τσέπη, τουλάχιστον λόγω καυσίμων, διότι εκδρομή πάμε, χαλαρά. Χωρίς να ζοριστούμε ιδιαίτερα, δεν θα κάψουμε πολύ πάνω από 5 λίτρα πετρελαίου στα 100 χλμ. Καλά δεν είναι; Θαυμάσια λέω εγώ.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

Αρχίσαμε να ανηφορίζουμε και παρά τη μέτρια κατάσταση του οδοστρώματος (ας κάνει κάτι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γι’ αυτό), το Grandland X δεν καταλάβαινε τίποτα από δυσκολίες, διότι διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα, το IntelliGrip, Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι με περιστροφικό διακόπτη να επιλέξεις ανάμεσα σε πέντε προγράμματα οδήγησης (Normal / On-road, Snow, Mud, Sand, ESP off), ανάλογα με το που κινείσαι. Ουσιαστικά, δεν πρόκειται για σύστημα τετρακίνησης, αλλά το σύστημα αυτό προσαρμόζει την κατανομή ροπής στους εμπρός τροχούς, επιτρέπει την ολίσθηση του τροχού εάν είναι απαραίτητο και, με το αυτόματο κιβώτιο, προσαρμόζει τα σημεία αλλαγών σχέσεων καθώς και την απόκριση του γκαζιού. Αυτό εξασφαλίζει πολύ καλή πρόσφυση ανεξάρτητα εάν το Grandland X κινείται σε χιόνι, λάσπη, άμμο ή βρεγμένη επιφάνεια. Κι επειδή καλό είναι να γνωρίζουμε πως λειτουργούν ορισμένα συστήματα, για να κάνουμε και τη σωστή επιλογή αυτοκινήτου, σε κανονικές συνθήκες το Grandland X κινείται στο Normal, ενώ κάθε άλλη επιλογή διατηρείται μέχρι τα 50 χλμ./ώρα και μετά επανέρχεται στο Normal. Θεωρώ ότι για κάποιον που κάνει πολλές διαδρομές εκτός δρόμου, θα τον βοηθήσει πολύ και δεν καταναλώνει περισσότερο καύσιμο.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

Ένα ακόμα στοιχείο που σου δημιουργεί ευχάριστη εντύπωση, είναι η ανάρτηση, που απορροφά τις ανωμαλίες των δρόμων και ειδικά των επαρχιακών. Άρα, η άνεση είναι υποδειγματική.

Αφήνοντας πίσω τη Σελιάνα, κατεβαίνουμε για μπάνιο στην Αιγείρα, για να απολαύσουμε τις πρώτες μας βουτιές στον -λίγο παγωμένο, Κορινθιακό.

Το ταξίδι έχει κι επιστροφή στην Αθήνα…