ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ένα αυτοκίνητο που καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας οικογένειας

Το Opel Grandland X καλύπτει τα θέλω ακόμα και του πιο απαιτητικού οικογενειάρχη. Τα δικά μου δηλαδή.

Όταν είσαι οικογενειάρχης ξέρεις. Όταν είσαι τρίτεκνος ξέρεις καλύτερα. Όταν είσαι πολύτεκνος…τα ξέρεις όλα. Επειδή όμως η τρίτη κατηγορία μας φέρνει και σε άλλη κατηγορία αυτοκίνησης ας μείνουμε στο δεύτερο σενάριο όπου μπορώ πολύ πιο εύκολα να προσφέρω τα φώτα μου.

Ηλικίες των παιδιών μου; 17, 15,5 και 12,5. Αλλά δεν έχει καμία σημασία το ποιες είναι τώρα, όταν κάθεσαι να γράψεις κάτι για ένα SUV όπως το Opel Grandland X. Το μυαλό γυρνάει πάντα στις ανάγκες που έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια. Στο πόσους τόνους πράγματα έχεις φορτώσει (όλο και περισσότερα σταδιακά) από το 2001 και μετά, ποιες απαιτήσεις είχες σε χρηστικότητα, αλλά και…απασχόληση και διασκέδαση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Και βέβαια (last but not least) σε ασφάλεια. Γιατί όταν είσαι εργένης ή απλά νεότερος αυτά είναι πράγματα που μπορεί να μην σκέφτεσαι πολύ αλλά τα παιδιά αλλάζουν τα πράγματα στο μυαλό σου. Ή τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει αν είσαι φυσιολογικός άνθρωπος.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

Μέχρι το 2010 λοιπόν όπως λένε και τα στοιχεία της αγοράς αλλά και όσα πέρασαν χιλιάδες οικογενειάρχες, έψαχνες εναγωνίως ένα πακέτο που δεν υπήρχε. Καλά τα station wagon αλλά το SUV ήταν αυτό που πραγματικά θέλαμε. Αλλά δεν το ξέραμε, αφού δεν υπήρχε. Άρχισε από εκείνο το χρονικό σημείο για να φτάσει να μας δώσει πλήρεις λύσεις όπως είναι το Opel Grandland Χ. Και το τι σημαίνει ‘πλήρης λύση’ σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο μπορεί να είναι περισσότερα απ’ όσα φαντάζεται κάποιος.

Δεν είναι μόνο ο χώρος και η χρηστικότητα της καμπίνας επιβατών (μεγαλώνουν τα παιδιά και τα πόδια τους αλλά όλα οκ σε αυτή την περίπτωση!) και του χώρου φόρτωσης που μπορεί από τα 514 λίτρα και με τις ανάλογες ρυθμίσεις να φτάσει μέχρι τα 1652 (γιατί και μια μικρή μετακομισούλα μπορεί να σου τύχει). Είναι και όλα αυτά που μπορείς να βρεις στον βασικό εξοπλισμό και τα οποία κάποτε θα τα χρυσοπλήρωνες εξτρά ή απλά…δεν υπήρχαν. Lane Departure Warning που σε διατηρεί στη λωρίδα σου, Cruise Control, Hill Start Assist για να μην έχεις θέματα στις ανηφόρες, Forward Collision Warning, Automatic Emergency Braking και βέβαια Advanced Park Assist και Κάμερα 360°. Και δεν σας τα έγραψα και όλα γιατί εμένα μου φτάνουν αυτά αλλά περί ορέξεως…δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά και θα εντυπωσιαστείτε.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

Αλλά πάμε να τα δούμε λίγο όλα αυτά στη ζωή ενός πατέρα. Ξεκινώντας από το ότι κάθε τεχνολογία στο αυτοκίνητο είναι ένα σημείο στο οποίο θα “κολλήσουν” τα παιδιά σου και θα σου ζητάνε να το κάνεις ξανά και ξανά. Η κάμερα οπισθοπορείας ας πούμε. Ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τα συνεχή παρκαρίσματα με τα παιδιά. Βλέπεις σε ένα μόλις απόγευμα πρέπει να πάνε τα δύο στο μπάσκετ και το τρίτο στο μπαλέτο, στο πιάνο, οπουδήποτε. Εσύ νιώθεις ασφαλής για τον προφυλακτήρα και τα φτερά και τα παιδιά παθιάζονται με αυτή την καμερούλα που δείχνει τον κόσμο της όπισθεν. Ή η υποβοήθηση στις ανηφόρες. Κάτι που παλιά μας μάθαιναν πρώτο πρώτο οι δάσκαλοι οδήγησης για να ξέρουμε να οδηγούμε πραγματικά ένα αυτοκίνητο και πλέον είναι παιχνιδάκι. Ή ακόμα η ευκολία της πλοήγησης με το σύστημα navigation. Για να μετακινείσαι εύκολα, γρήγορα και μάλιστα παρακάμπτοντας την κίνηση σε όλες τις μπαμπαδίστικες ή μαμαδίστικες ασχολίες που περιγράψαμε παραπάνω.

Αλλά ας πάμε και σε ένα πιο προσωπικό στοιχείο. Ας μιλήσουμε λίγο για την οδήγηση. Και πιστέψτε με δεν το κρίνω μόνο στον ανοιχτό δρόμο, στην εθνική οδό. Εκεί και μπορεί και οφείλει ένα τέτοιο αυτοκίνητο να είναι καλό (και τα καταφέρνει περίφημα). Αλλά το κάνει και στα στροφιλίκια (πάντα με την…οικογενειακή προσοχή και αυτοσυγκράτηση που απαιτείται) δίνοντας και τη ροπή που πρέπει, σε πλήρη συνεργασία με το πολύ καλό κιβώτιο ταχυτήτων και το σύστημα IntelliGrip για να επιλέξεις ανάμεσα σε πέντε προγράμματα οδήγησης (Normal / On-road, Snow, Mud, Sand, ESP off), ανάλογα με το πού κινείσαι. Το έκανε και στα στενά της Καλλιθέας που είναι μια άλλη διαδικασία δοκιμής ενός αυτοκινήτου. Στην οποία όμως ποτέ δεν ένιωσα ότι οδηγώ ένα…περίπτερο. Τα 4,5μ. του Opel Grandland Χ έστριβαν υπέροχα και χωρίς πρόβλημα σε δύσκολες γωνιές και οι αναρτήσεις μάζευαν χωρίς πρόβλημα τα σαμαρολακουβάκια των αθηναϊκών δρόμων, την ίδια ώρα που το κάθισμα σου προσέφερε όσα χρειάζεσαι στον τομέα της άνεσης. Γιατί υπέροχες είναι οι εκδρομές και οι ανοιχτοί δρόμοι αλλά καλό είναι το SUV μας (που μας βολεύει σε όλα τα μεταφορικά ζητήματα 5μελους οικογένειας) να μπορούμε να το οδηγάμε πολύ και μέσα στην πόλη.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

Όπως καταλαβαίνετε το Opel Grandland Χ τα καταφέρνει περίφημα σε όλα. Θα πείτε ‘τη δουλειά του κάνει’. Ναι αλλά το κάνει με ποιότητα, εντιμότητα, συνέπεια και εντέλει μεράκι.