ORIGINALS

10 όνειρα που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Από δόντια μέχρι καταρράκτες, εντός θα βρεις όλα αυτά που άπαξ και τα δεις, πρέπει να ασχοληθείς.

Βρισκόμαστε στα 300000 πόδια και σε βλέπουμε να πέφτεις. Άνετος αφήνεις τον αέρα να σου γδέρνει το πρόσωπο. Τραβάς το αλεξίπτωτο που επιμελώς έχεις δεμένο στην πλάτη. Δεν ανοίγει. Ξαναδοκιμάζεις. Τίποτα. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα που διακόπτονται από μαύρα καρέ που διακόπτουν κάπως την ροή, ο φόβος σε ρόλο απινιδωτή τινάζει το κορμί σου στον αέρα. Ξυπνάς.

Ανεξάρτητα σε ποιο ύψος της στρατόσφαιρας ζεις την φανταστική συνθήκη που δεν αφήνει τον ύπνο σου να πνιγεί στη βαρεμάρα του απόλυτου τίποτα, σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε λίγο εκτενέστερα όλα αυτά που πιθανώς σημαίνει (η συνθήκη) ή μπορεί να ερμηνευτεί.

Όχι δεν γίναμε Ονειροκρίτης. Και όχι, δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε περήφανο τον Ζίγκμουντ Φρόιντ. Εμείς απλώς εντοπίσαμε δέκα όνειρα δημοφιλή για την σημαντικότητα της ερμηνείας τους στον κόσμο του συνειδητού.

*Κοινώς: Προσοχή προσοχή, οι περιπτώσεις που ακολουθούν δεν μπορούν να υποβιβαστούν σε ένα ‘Όνειρο ήτανε’. Συγγνώμη Αλκίνοε.

1. Το να πετάς

Όταν βλέπεις στον ύπνο σου ότι βρίσκεσαι κάπου ψηλά χωρίς να διατρέχεις κάποιον κίνδυνο σημαίνει ότι έχεις την ανάγκη να εκπληρώσεις κάθε σου επιθυμία. Η αίσθηση της ελευθερίας και ικανοποίησης που παίρνεις κοιμώμενος μπορεί στο πλαίσιο του συνειδητού, δηλαδή αμέσως μόλις ανοίξεις τα μάτια σου, να σου δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε ώστε να επιτύχεις πράγματα.

2. Καταρράκτες ή νερά, νερά, νερά

Το νερό στον ύπνο συνδέεται με την συναισθηματική νοημοσύνη ενός ατόμου και σημαίνει καθαρότητα. Και καθαρισμός. Αν δεις στον ύπνο σου καταρράκτες ή γενικότερα νερό να πέφτει τότε πρέπει να ξέρεις ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικό όνειρο καθώς προμηνύει νέα ξεκινήματα (αφού έχουν καθαριστεί όλα τα παλιά).

3. Δόντια

Τα όνειρα με δόντια εντελώς παρεξηγημένα έχουν ταυτιστεί με τον θάνατο. Όταν βλέπεις ότι ένα δόντι πέφτει τότε αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα χάσεις κάποιον δικό σου άνθρωπο. Μπορεί κάλλιστα να έχει να κάνει με κάποιες καταστάσεις που σε πιέζουν και σου προκαλούν στρες ή με το άγχος μίας καινούριας δουλειάς ή με κάποια ψέμματα που είναι κρυμμένα και αργά ή γρήγορα θα τα μάθεις.

Αν δεις ότι τραβάς κάποιο από τα δόντια σου τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι θέλεις να πεις και φοβάσαι να το κάνεις. Αν πάλι δεις φαγωμένα δόντια τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι σε απασχολεί ή κάτι φοβάσαι.

4. Θάνατος

Ένα αρκετά συνηθισμένο όνειρο είναι όταν βλέπουμε κάποιον να πεθαίνει. Ο θάνατος ωστόσο στον ύπνο δεν συμβολίζει τον βιολογικό θάνατο κάποιου αλλά τη λήξη μίας συνθήκης ή το τέλος μίας περιόδου γεμάτης στρες ή άγχους ή το γεγονός ότι μία ιδέα μπάζει από παντού και άρα πρέπει να αντικατασταθεί από κάποια άλλη.

5. Εγκυμοσύνη

Ακόμη και αν το να βλέπεις τον εαυτό σου σε ρόλο Άρνολτν Σβαρτζενέγκερ δεν είναι και το πιο χαρούμενο πράγμα στον κόσμο, τον δεις στον ύπνο σου ότι κυοφορείς είναι πολύ καλό. Και αυτό γιατί προμηνύει ανάπτυξη και μπορεί να συσχετιστεί με μελλοντικά σχέδια και επιθυμίες.

6. Σπίτι

Το να δεις στον ύπνο σου ένα σπίτι συνδέεται με τις διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς σου. Η ερμηνεία του ονείρου εξαρτάται από το είδος του σπιτιού που βλέπεις ή του δωματίου στο οποίο βρίσκεσαι. Τα σπίτια έχουν να κάνουν με την άνεση. Μία σοφίτα για παράδειγμα, συμβολίζει θαμμένες αναμνήσεις ενώ το υπόγειο έχει να κάνει με την διαίσθηση και το υποσυνείδητο.

7. Λεφτά

Τα χρήματα στον ύπνο έχουν να κάνουν με την τύχη αλλά και με την αυτοεκτίμησή μας. Αν δεις ότι κερδίζεις το λαχείο ή το στοίχημα τότε μπορεί να αλλάξεις στυλ στην μέχρι τώρα διασκέδασή σου ενώ αν δεις ότι δίνεις λεφτά τότε αυτό σημαίνει ότι σε έχει κυριεύσει ο φόβος της απώλειας.

Γενικότερα, τα λεφτά σε όνειρα έχουν ως βασικό πυρήνα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις τον πλούτο και την ευημερία.

8. Το να απατάς ή το να σε απατάει

Όταν ονειρεύεσαι ότι απατάς ή όταν σε απατούν τότε αυτό ως όνειρο συμβολίζει μία σεξουαλική επιθυμία σου που καταπιέζεται και που πρέπει να την μοιραστείς με τον/την σύντροφό σου. Τέτοιου τύπου όνειρα πολλές φορές έχουν να κάνουν και με σεξουαλικούς φόβους, με προβλήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης ή με το γεγονός ότι το υποσυνείδητό σου δεν αποδέχεται πλέον ότι είσαι σε μία τοξική-προβληματική σχέση.

9. Φωτιά

Μία φωτιά σε όνειρο μπορεί να έχει ποικίλους συμβολισμούς. Αν δεις φωτιά σε απόσταση τότε αυτό σημαίνει ότι έχεις την επιθυμία να αλλάξεις κάποια πράγματα στη ζωή σου. Από την άλλη, αν σε δεις στον ύπνο σου να παίζεις με τη φλόγα (και δεν είσαι ο Νίκος Κουρκούλης) τότε αυτό προμηνύει ότι μπορεί να μπλέξεις σε επικίνδυνα λημέρια . Αν τώρα δεις ότι ανάβεις φωτιά τότε αυτό έχει να κάνει με έναν καταπιεσμένο θυμό που πρέπει να εκφράσεις.

10. Η γύμνια σε κάθε εκδοχή

Τα όνειρα που συμπεριλαμβάνουν γυμνά κορμιά προδίδουν τον ενδόμυχο φόβο της έκθεσης. Αν το όνειρο δείχνει κάποιον άλλο γυμνό τότε ερμηνεύεται ως η ‘γυμνή αλήθεια’ μίας κατάστασης που πρόκειται να λεχθεί ή ως μία παράνομη πράξη που θα γίνει φανερή. Μπορεί ωστόσο να σημαίνει και έλλειψη σεβασμού.

Η γύμνια έχει ακόμα να κάνει και με την αποδοχή ενός ψεγαδιού ή ελαττώματος. Του εαυτού μας ή κάποιου κοντινού μας προσώπου.

 

Και μία σοφία για το τέλος:

Τα όνειρα υπάρχουν για να εκφράσουν κάτι που το εγώ μας δεν ξέρει και δεν μπορεί να καταλάβει“- Καρλ Γιουνγκ.