ORIGINALS

12 τραγούδια γραμμένα για νεκρούς Έλληνες μουσικούς

Όταν ο Καζαντζίδης τραγουδούσε για τον Άσιμο.

Από το ‘Roll on John’ του Dylan για τον Lennon μέχρι το ‘Desperado’ του Alice Cooper για τον Morrison, οι μουσικοί αποδεικνύουν ότι δεν ξεχνούν τους φίλους τους όταν φύγουν και ότι τα tributes που τους αφιερώνουν, μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα στις καλύτερες δουλειές τους. Στην Ελλάδα όμως τι γίνεται; Είπαμε να το ψάξουμε λίγο, να δούμε ποια αντίστοιχα τραγούδια μπορεί να υπάρχουν, ποιοι μπορεί να τα έχουν γράψει και σε ποιους μουσικούς που έφυγαν νωρίς μπορεί να απευθύνονται.

Ψάχνοντας είδαμε ότι όντως αυτά τα τραγούδια είναι λίγα.

Μαζέψαμε, λοιπόν, 12 απ’ αυτά, εκείνα που ίσως μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση (για κάποιο λόγο) και τα συγκεντρώσαμε εδώ.

Στη λίστα δεν περιλαμβάνονται όσα είναι γραμμένα γενικά για ‘διάσημους’ νεκρούς (επαναστάτες, ποιητές, κτλ), ούτε για όσους ήταν αποκλειστικά στιχουργοί.

Ωστόσο, περιλαμβάνονται κάποια που ΔΕΝ γράφτηκαν για τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες, αλλά αφιερώθηκαν κατόπιν στη μνήμη τους.

Δες:

1. Νότης Μαυρουδής/Άλκης Αλκαίος – Πρωινό Τσιγάρο

(Για τον Μάνο Λοϊζο)

Του στίχους του τραγουδιού τους έγραψε ο Άλκης Αλκαίος και τους έδωσε στον Μάνο Λοΐζο για να τους μελοποιήσει. Εκείνον δυστυχώς τον πρόλαβε ο θάνατος, οπότε οι στίχοι έμειναν στο συρτάρι του Αλκαίου. Όταν αργότερα τους συμπεριέλαβε στην ποιητική του συλλογή ‘Εμπάργκο’, έπεσαν στα χέρια του Νότη Μαυρουδή, ο οποίος το μελοποίησε εν αγνοία του. Όταν ζήτησε την άδεια του για να το κυκλοφορήσει, ο Αλκαίος του αρνήθηκε ευγενικά, επιμένοντας ότι προοριζόταν αποκλειστικά για τον Μάνο Λοΐζο. Για καλή τύχη όλων, μεσολάβησε ο κοινός τους φίλος, Θάνος Μικρούτσικος και στο τέλος ο Αλκαίος δέχτηκε και του το επέτρεψε.

 

2. Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας – Μοναξιά του Σχοινοβάτη

(Για τον Παύλο Σιδηρόπουλο)

Στα credits του ομώνυμου δίσκου, οι αδερφοί Κατσιμίχα αφιερώνουν αυτό το τραγούδι στον Παύλο Σιδηρόπουλο, ο οποίος είχε πεθάνει μόλις 1,5 χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, δεν είναι γραμμένο για εκείνον.

 

3. Ζαφείρης Μελάς – Μανώλη Μου

(Για τον Μανώλη Αγγελόπουλο)

Το 1990, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Μανώλη Αγγελόπουλου, ο Ζαφείρης Μελάς κυκλοφόρησε τον δίσκο ‘Αφιέρωμα στον Μανώλη’, επανεκτελώντας 13 επιτυχίες του. Μέσα συμπεριέλαβε και αυτό το τραγούδι του Δημήτρη Ρακιντζή, φίλου και συνθέτη του Μανώλη Αγγελόπουλου.

 

4. Στέλιος Καζαντζίδης – Έφυγε ο φίλος μας

(Για τον Νικόλα Άσιμο)

Με διαφορά το πιο απρόσμενο τραγούδι αυτής της λίστας, το ηχογράφησε ο Καζαντζίδης το 1995, σε μουσική του Θανάση Πολυκανδριώτη και στίχους του Λευτέρη Χαψιάδη.

 

5. Φίλιππος Πλιάτσικας – Ένα Τραγούδι για τον Μάνο

(Για τον Μάνο Ξυδούς)

Το τραγούδι υπάρχει ως τελευταίο και κρυφό κομμάτι στον δίσκο ‘Την αλήθεια να πω’ του Φίλιππου Πλιάτσικα.

 

6. Νότης Σφακιανάκης – Ο Στράτος

(Για τον Στράτο Διονυσίου)

Το τραγούδι βρίσκεται στον δίσκο ‘5ο Βήμα’ που κυκλοφόρησε το 1996.

 

7. Γιώργος Πρέπος – Ο χάρος πήρε τ’ αηδόνι

(Για τον Μανώλη Αγγελόπουλο)

 

8. Δημήτρης Γαύρος – Σε θυμάμαι

(Για τον Θάνο Ανεστόπουλο)

Σύμφωνα με τον ίδιο τον τραγουδοποιό, αυτό το τραγούδι είναι σε μουσική του ίδιου και σε στίχους της Ντέπης Χατζηκαμπάνη, ένα τραγούδι βιωματικό της στιχουργού για στιγμές που μοιράστηκε με τον Θάνο Ανεστόπουλο των Διάφανων Κρίνων. Το τραγούδι είναι αφιερωμένο στην μνήμη του.

 

9. Κώστας Αγέρης – Τέλος

(Για τον Παντελή Παντελίδη)

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 2016 και ο πρώην παίκτης του Voice, δήλωσε σχετικά: “Θεωρώ τον εαυτό μου έναν απλό μουσικό – τραγουδιστή που έχει γοητευτεί, εμπνευστεί, συγκινηθεί και εν τέλει συγκλονιστεί από το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Παντελής Παντελίδης, την καλλιτεχνική του πορεία και τον τραγικό τρόπο που αυτή διακόπηκε.

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω, αλλά οι πιστοί οπαδοί του φρόντισαν να με κάνουν να τον νιώσω πολύ κοντά μου. Όλοι αυτοί που κρατάνε σαν εικονοστάσι αναμμένο την μνήμη του. Τους το αφιερώνω γιατί αυτή ήταν η πηγή της έμπνευσης μου και καμία άλλη σκέψη”.

 

10. Σταύρος Ξαρχάκος – Γράμμα στο Μάρκο Βαμβακάρη

(Για τον Μάρκο Βαμβακάρη)

Οι στίχοι είναι του Νίκου Γκάτσου, οι τελευταίοι που μελοποιήθηκαν όσο ήταν ακόμα στη ζωή. Την απαγγελία στην εισαγωγή του τραγουδιού την κάνει η Δέσπω Διαμαντίδου.

 

11. Βαγγέλης Γερμανός – Ρίξε, Μάρκο, μια γλυκιά πενιά

(Για τον Μάρκο Βαμβακάρη)

Κυκλοφόρησε το 2008 με τον δίσκο ‘Καμικάζι’.

 

12. Ματθαίος Γιαννούλης – Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη

(Για τον Νίκο Ξυλούρη)

Κυκλοφόρησε το 2005 με τον δίσκο ‘Κοριτσάρα μου για σένα’.