ORIGINALS

15 άνθρωποι που γεννήθηκαν δευτεραγωνιστές

Στο σινεμά, την τηλεόραση, τη μουσική και τον αθλητισμό, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που ο δεύτερος ρόλος μοιάζει φτιαγμένος για εκείνους.

Αγαπημένη μου συνήθεια είναι να ξεκινάω ένα κείμενο σαν να γράφω τις ατάκες ενός fortune cookie ή ενός ημερολογίου τοίχου. Πετώντας δηλαδή γενικότητες και αποστάγματα σοφίας χωρίς το παραμικρό επιχείρημα, ώστε να μπω μετά στο θέμα. Θα το ξανακάνω και τώρα, είσαι έτοιμος;

Στη ζωή, δεν είναι όλοι γεννημένοι για πρωταγωνιστές. Σε κάποιους ο πρώτος ρόλος ταιριάζει γάντι, θέλουν δηλαδή να είναι αυτοί που έχουν στραμμένα τα φώτα πάνω τους, κι άλλοι μοιάζουν να συμβιβάζονται ευχαρίστως με το δεύτερο ρόλο, ένα βήμα πίσω απ’ τους πρωταγωνιστές”.

Βαθύ.

Δυστυχώς όμως χρειάζεται 15 fortune cookies για να το χωρέσει. Το έπιασες το νόημα πάντως. Δεν είναι όλοι σε αυτή τη ζωή Σπανούληδες, Μέσι, ΝτιΚάπριο και Κομπέιν. Υπάρχουν εξαιρετικά ταλαντούχοι (ή και όχι, δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα) και πετυχημένοι άνθρωποι, οι οποίοι στο μυαλό μας θα είναι για πάντα σε δεύτερο πλάνο κι ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με αυτά τα τίμια νούμερο 2 της ζωής, τους Ρόμπιν δίπλα στους Μπάτμαν αυτού του κόσμου.

Ράιαν Γκιγκς

 

Από πού τον ξέρεις: Χμ, ίσως επειδή έπαιζε για σχεδόν 25 χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Γιατί δευτεραγωνιστής: Γιατί στα 25 αυτά χρόνια, βρισκόταν πάντοτε στη σκιά κάποιου σταρ. Μία ήταν ο Μπέκαμ, μετά ο Ρούνεϊ, πάντως ο πρώτος ρόλος δεν ήταν ποτέ προορισμένος για τον τίμιο στρατιώτη Ράιαν, ακόμη και τα χρόνια που ήταν ο αρχηγός της ομάδας.

Άξιζε να είναι πρωταγωνιστής; Σίγουρα. Ήξερε καντάρια μπάλας, αγαπούσε την ομάδα κι έπαιζε σε αβανταδόρικη θέση. Το χαμηλό προφίλ που επέλεξε να κρατήσει όμως, τον περιόρισε σε ρόλο δευτεραγωνιστή.

Ντανιέλε Ντε Ρόσι

 

Από πού τον ξέρεις: Αγωνίζεται στη Ρόμα τα τελευταία 15 χρόνια κι είναι βασικό στέλεχος της εθνικής Ιταλίας.

Γιατί δευτεραγωνιστής: Επειδή Φραντσέσκο Τότι.

Άξιζε να είναι πρωταγωνιστής: Ο αγωνιστικός χαρακτήρας και το στιλ του, δεν ταιριάζουν σε έναν πρωταγωνιστή. Πέρασε όλη του την καριέρα σαν υπαρχηγός, χωρίς να κάνει ποτέ το βήμα μπροστά και έχω την αίσθηση ότι ακόμα κι απουσίαζε ο ‘larger than Roma’ Τότι, κάποιος άλλος θα βρισκόταν να αναλάβει τα σκήπτρα κι όχι ο Ντε Ρόσι.

Τζο Πέσι

 

Από πού τον ξέρεις: Από κάποια απ’ τις πολλές ΤΑΙΝΙΑΡΕΣ στις οποίες τον έχουμε δει. ‘Raging Bull’, ‘Goodfellas’ και ‘Casino’, είναι μόνο μερικές απ’ αυτές.

Γιατί δευτεραγωνιστής: Ο ορισμός κύριε Πάνο μου, τι γιατί; Σε όλες αυτές τις ταινιάρες κρατούσε πάντα δεύτερους ρόλους.

Άξιζε να είναι πρωταγωνιστής; Σίγουρα. Και ταλέντο είχε και όνομα και θαυμαστές. Μάλλον δεν είχε πρόγραμμα.

Σκότι Πίπεν

 

Από πού τον ξέρεις: Απ’ τους μυθικούς Chicago Bulls της δεκαετίας του ΄90 που σάρωναν αντιπάλους και δαχτυλίδια στα γήπεδα του ΝΒΑ.

Γιατί δευτεραγωνιστής: Γιατί, όσο κι αν είχε αμέτρητους δικούς του φαν, πάντα θα τους θυμόμαστε σαν τους “Bulls του Jordan”.

Άξιζε να είναι πρωταγωνιστής; Όπως φάνηκε στα χρόνια της απουσίας του Μιχαλάκη, όχι.

Πολ Μακάρτνεϊ

 

Από που τον ξέρεις: Θα γράψω απλά Beatles.

Γιατί δευτεραγωνιστής: Ας κάνουμε ένα μικρό τεστ. Όταν κάποιος αναφέρει τους Beatles, ποιος σου έρχεται πρώτος στο μυαλό; Ο Πολ ή μήπως ο Τζον; Αν είπες τον Ρίνγκο πέρνα έξω σε παρακαλώ.

Άξιζε να είναι πρωταγωνιστής; Εννοείται, μιλάμε για ένα τεράστιο μουσικό κι όχι μόνο μέγεθος. Στους Beatles όμως ήταν πάντοτε το νούμερο 2.

Ρούμπενς Μπαρικέλο

 

Από που τον ξέρεις: Οδηγός της Formula 1 με πολυετή θητεία στην Ferrari.

Γιατί δευτεραγωνιστής: Μιλάμε για τον άνθρωπο που έκανε πέρα για να τον πέρασει ο Σουμάχερ λίγο πριν πέσει η καρό σημαία. Είχε υποταχθεί και αποδεχθεί στο 100% το δεύτερο ρόλο πίσω απ’ τη μεγάλη ντίβα κι έζησε για χρόνια στη σκιά του Γερμανού.

Άξιζε να είναι πρωταγωνιστής; Αν και κέρδισε αρκετές νίκες στην καριέρα του κι ήταν ένας εξαιρετικός οδηγός, δύσκολα μπορώ να τον φανταστώ στο ρόλο του σταρ που κατακτά τα πρωταθλήματα. Έχουν κερδίσει πρωτάθλημα πάντως χειρότεροι οδηγοί απ’ τον Βραζιλιάνο.

Γιάννης Σερβετάς

 

Από πού τον ξέρεις: Απ’ το Α.Μ.Α.Ν. φυσικά αλλά και πλέον απ’ το Ράδιο Αρβύλα.

Γιατί δευτεραγωνιστής: Τα χρόνια του Α.Μ.Α.Ν., το δίδυμο Κανάκης-Καλυβάτσης ήταν αυτό που βρισκόταν μονίμως στο επίκεντρο. Πλέον, στο Ράδιο Αρβύλα, ο Αντώνης Κανάκης κρατάει για τον εαυτό του τον πρώτο ρόλο, με τον Σερβετά να περιορίζεται στο νούμερο 2, έστω κι αν πολύς κόσμος τον συμπαθεί πολύ περισσότερο απ’ τον πρώτο.

Άξιζε να είναι πρωταγωνιστής; Όταν το δοκίμασε με δική του εκπομπή (‘Γιάννης ο όμορφος’), πάτωσε πανηγυρικά, οπότε προτιμότερη η ασφάλεια του δεύτερου ρόλου. Κι άσε τον Κανάκη να τρώει την πίεση.

Τάκης Περσίας

 

Από πού τον ξέρεις: Αν είσαι παλιός, τον είχες προλάβει ως ποδοσφαιριστή, σε Ολυμπιακό, ΟΦΗ και Λεβαδειακό, μεταξύ άλλων. Μεταξύ μας, το πιο πιθανό είναι πως τον ξέρεις ως “ο βοηθός του Μπάγεβιτς”.

Γιατί δευτεραγωνιστής: Διότι, ενώ ο Μπάγεβιτς ήταν ένας προπονητής-σταρ που αποκτούσε φανατικούς φίλους κι ακόμη πιο φανατικούς εχθρούς, ο Τάκης ο Περσίας ήταν πάντοτε ο πιστός βοηθός του.

Άξιζε να είναι πρωταγωνιστής; Απ’ ότι φάνηκε, όχι, αφού δεν δοκίμασε ιδιαίτερα τις τύχες του ως πρώτος. Κι ο Ιτούδης βοηθός του Ζοτς ήταν για τόσα χρόνια και σήμερα είναι πρωταθλητής Ευρώπης άλλωστε.

Βαγγέλης Περρής

 

Από που τον ξέρεις: “Αυτός με το μουσάκι μωρέ, δίπλα στον Θέμο”.

Γιατί δευτεραγωνιστής: Γιατί παρά το γεγονός ότι έκανε όλη τη βρώμικη δουλειά πίσω απ’ τις κάμερες, μπροστά απ’ αυτές ήταν πάντα ο χαμηλών τόνων συμπαρουσιαστής που κρατούσε για τον εαυτό του τα έξυπνα σχόλια και τα πονηρά γελάκια.

Άξιζε να είναι πρωταγωνιστής; Όχι και δεν νομίζω να το ήθελε κιόλας, αφού όταν το δοκίμασε έμοιαζε εξαιρετικά αμήχανος κι έξω απ’ τα νερά του.

Παναγιώτης Στάθης

 

Από πού τον ξέρεις: Παρουσιάζει τα δελτία του STAR τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες κι όταν οι βασικοί παρουσιαστές λείπουν σε άδεια. ή δεν έχουν κάποιον να τους φυλάξει το μωρό.

Γιατί δευτεραγωνιστής: Γιατί δεν θα γινόταν ποτέ ο κεντρικός anchorman κεντρικού δελτίου ειδήσεων σε εμπορικές ώρες και μέρες, ανήκοντας για πάντα στην ευρύτερη κατηγορία που θα μπορούσε να ονομάζεται “οι Νίκοι Στραβελάκηδες αυτού του κόσμου”.

Άξιζε να είναι πρωταγωνιστής; Όχι, θα είναι για πάντα ο anchorman του Σαββατοκύριακου στις καρδιές μας.

Νίκος Παππάς

 

Από πού τον ξέρεις: Υπουργός Επικρατείας και επιφανές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί δευτεραγωνιστής: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο απόλυτος σταρ αυτής της κυβέρνησης. Ο Νίκος Παππάς, είναι ο “κολλητός του απ’ τη σχολή που ανέλαβε κομβική θέση στην κυβέρνηση αλλά δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει στην κορυφή της ιεραρχίας”.

Άξιζε να είναι πρωταγωνιστής: Όχι, ειδικά στο χώρο της πολιτικής, δεν μοιάζει γεννημένος για ηγέτης.

Τιμ Κουκ

 

Από πού τον ξέρεις: Απ’ τα Apple Events στα οποία πλέον πρωταγωνιστεί, ως ο CEO της εταιρείας. Δεξί χέρι του Steve Jobs για πολλά χρόνια, μέχρι το θάνατο του ιδρυτή της εταιρείας.

Γιατί δευτεραγωνιστής: Διότι μπορεί πλέον να είναι το νούμερο 1 στην ιεραρχία της εταιρείας, όμως η Apple θα είναι για πάντα η εταιρεία του Steve Jobs. Ήδη οι παρουσιάσεις των νέων προϊόντων έχουν χάσει αρκετή απ’ την αίγλη τους.

Άξιζε να είναι πρωταγωνιστής: Πλέον είναι, όμως μοιάζει δύσκολο να γεμίσει τα παπούτσια του φίλου του.

Κώστας Σλούκας

 

Από που τον ξέρεις: Μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού, της Εθνικής και πλέον της Φενέρμπαχτσε.

Γιατί δευτεραγωνιστής: Στον Ολυμπιακό ήταν στη σκιά του Σπανούλη. Έφυγε για να πρωταγωνιστήσει, όμως ηγέτη της Φενέρ δεν το λες σε καμία περίπτωση. Πιθανόν σε 1-2 χρόνια να κατέχει τον πρώτο ρόλο, προς το παρόν όμως, είναι το δεύτερο βιολί.

Άξιζε να είναι πρωταγωνιστής; Μέχρι τώρα όχι. Σιγά-σιγά πάντως, έρχεται η ώρα του.

Γιώργος Πυρπασόπουλος

 

Από πού τον ξέρεις: Έχει λάβει μέρος σε πολλές και πετυχημένες ελληνικές σειρές αλλά μάντεψε: ποτέ δεν ακούσαμε τη φράση “η νέα σειρά του τάδε καναλιού με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Πυρπασόπουλο”.

Γιατί δευτεραγωνιστής: Εξαιρετικός ηθοποιός, άλλα πάντα έμοιαζε πιο ταιριαστός δίπλα σε κάποιον άλλον, ως πιστός φίλος, ξάδερφος, κολλητός, μέλος της παρέας, συνάδελφος. Κάτι σαν “Νίκος Ορφανός των πλουσίων” με τη διαφορά πως ο Νίκος Ορφανός έπαιζε πάντα τον κολλητό του πρωταγωνιστή.

Άξιζε να είναι πρωταγωνιστής: Ναι, εδώ έχουν υπάρξει άλλοι κι άλλοι.

Το Άγιο Πνεύμα

 

Από πού το ξέρεις: Ως περιστέρι, το βλέπεις συνέχεια στο Σύνταγμα. Ως ομοούσια θεότητα, συμπληρώνει τον Ιησού Χριστό και το Θεό.

Γιατί δευτεραγωνιστής: Γιατί όλοι ασχολούνται με τον Χριστό, το Θεό και την Παναγία και σπάνια αναφέρονται στο Άγιο Πνεύμα. Ούτε καν αργία για όλους δεν είναι η μέρα που γιορτάζει, τι παραπάνω να πούμε;

Άξιζε να είναι πρωταγωνιστής: Αυτό το στοίχημα χάθηκε μόλις πήρε τη μορφή περιστεριού.