ORIGINALS

20 άγραφοι κανόνες του οικογενειακού τραπεζιού

Γιατί όλοι ξέρουν ότι δεν πηγαίνεις με άδεια χέρια σ' ένα τραπέζι με όλο σου το σόι.

Έχουμε πάρει μέρος σε εκατοντάδες, κι αν όλα πάνε καλά, θα πάρουμε μέρος σε άλλα τόσα. Τα οικογενειακά τραπέζια είναι κάτι σαν ένα μυστήριο της εκκλησίας. Χωρίς την εκκλησία. Έχουν κανόνες, έχουν τελετουργικό και διαδικασίες. Ο Θωμάς Ζάμπρας συγκεντρώνει σε ένα κείμενο είκοσι από τους άγραφους κανόνες που τα διέπουν, έτσι, για να υπάρχουν μαζεμένοι κάπου για την επόμενη φορά που δεν θα ξέρεις αν πρέπει ‘να κάτσεις με τους νέους’.

1. Πάντα πας ως καλεσμένος σε οικογενειακό τραπέζι. Η προετοιμασία και το πλύσιμο είναι απάνθρωπα δύσκολα. Μην είσαι κορόιδο.

2. Δεν μπορείς να πας σε οικογενειακό τραπέζι με άδεια χέρια. Άνοιξε την κάβα σου και επίστρεψε το μπουκάλι με κρασί που σου έφερε άλλος συγγενής, σε άλλο τραπέζι.

3. Το οικογενειακό τραπέζι είναι σαν την Ανάσταση. Πήγαινε λίγο πριν το κύριο event και φύγε λίγο αφού λήξει.

4. Επίσης, το οικογενειακό τραπέζι είναι σαν την αγορά εργασίας. Η ζωή σου θα είναι πιο εύκολη αν έχεις πάρει το πτυχίο σου.

5. Δεν έχει γίνει σωστά το τραπέζι, αν δεν σε ρωτήσει ένας θείος σου που βλέπεις μια φορά το χρόνο, “αν πάχυνες ή αν έχεις καμιά γκομενίτσα”.

6. Ο/Η σωστός/η οικοδεσπότης θα πρέπει να κάθεται σε εξωτερική καρέκλα γιατί “θα πηγαινοέρχεται αυτός/ή”

7. Οι ιστορίες των συγγενών σου είναι σαν το κρασί. Είναι καλύτερες όσο περνούν τα χρόνια.

8. Αυτός που πλήρωσε για το τραπέζι, διαλέγει την μουσική. Λυπάμαι αλλά θα κάτσεις και θα υπομείνεις 4 ώρες Φίλιππα Νικολάου. Τρως τζάμπα, σεβάσου αυτό.

9. Κάθε καλό οικογενειακό τραπέζι ξεκινάει από την σαλάτα με λάχανο. Κανείς δεν θα την φάει, αλλά δεν γίνεται να λείπει.

10. Κάθε σωστό οικογενειακό τραπέζι έχει κάποιου είδους αλκοόλ, που το έφτιαξε κάποιος στο τραπέζι. Δεν θα είναι καλό. Αλλά πιες λίγο, “είναι πεντακάθαρο, δεν βάζω τίποτα μέσα”.

11. Το τραπέζι δεν λήγει αν κάποιος μπαμπάς δεν πει “φέρτε άλλη κανάτα είναι τρύπια αυτή, άδειασε”.

12. Δεν έχει σημασία αν τρως το καλύτερο γεύμα της ζωής σου. Ο σωστός μάγειρας οφείλει να πει “αχ, δεν μου πέτυχαν φέτος”.

13. Απόφυγε σαν τη φωτιά θέματα όπως ΣΥΡΙΖΑ, αρχαία Ελλάδα, ομοφυλοφιλία, Σόρος ή Σώρας και μετανάστες.

14. Παρ’ όλα αυτά, κάποια στιγμή κάποιος θα αρχίσει να τσακώνεται. Κινήσου έξυπνα και φάε πριν από αυτό.

15. Γενικά ανοίξου γρήγορα με το φαγητό. Είσαι με την οικογένεια σου, δεν προσπαθείς να εντυπωσιάσεις κανέναν. Όλοι ξέρουν ότι είσαι απαράδεκτος. Όποιος ντρέπεται, πεινάει.

16. Δεν έχεις ζήσει αυθεντική εμπειρία οικογενειακού τραπεζιού αν κάποιος δεν αφήσει φαγητό στο πιάτο σου λέγοντας “φάε λίγο κι από αυτό”.

17. Η μόνη χρήση της μελιτζανοσαλάτας είναι να αλείφεσαι για να μην σε βλέπει το Predator. Δεν είναι βρώσιμη. Άφησε την ήσυχη.

18. Θα γίνει πόλεμος για την κόκα κόλα γιατί ποτέ κανείς δεν παίρνει αρκετή. Κάποια στιγμή κάποιος θα πάει να την καβατζώσει στα πόδια του. Μην τον αφήσετε.

19. Θα υπάρξει η στιγμή που θα έχετε τελειώσει όλοι το φαγητό εδώ και ώρες και περιμένετε το γλυκό. Υπάρχει όμως εκείνος ο συγγενής που είναι σαν την Duracell. Εκεί που οι άλλοι σταματούν αυτός συνεχίζει. Στο τέλος μπορεί να μείνει μόνο ένας.

20. Τα φρούτα ΔΕΝ είναι γλυκό! Μην φέρνεις μήλο με κανέλα, όταν ο άλλος περιμένει γλυκό. ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ.