AP Photo/Shizuo Kambayashi
ORIGINALS

20 φωτογραφίες σύγχρονης δυστοπίας που δείχνουν ότι το μέλλον έφτασε

Ύστερος καπιταλισμός, gadgets και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο William Gibson, ο ‘προφήτης του noir’ και ένας από τους σημαντικότερους sci-fi συγγραφείς, είχε δηλώσει ότι “το μέλλον είναι εδώ”. Η φράση αυτή μπορεί να έχει ένα δισεκατομμύριο διαφορετικές ερμηνείες. Η δική μας γενιά βλέπει το μέλλον τελείως απαισιόδοξο έχοντας πάντα στη σκέψη της ότι αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα είναι χειρότερο από το παρόν της: κλιματική αλλαγή, μετακαπιταλισμός και μεταδημοκρατία, εισβολή της τεχνολογίας σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης καθημερινότητας, ανισότητα.

Παρακάτω θα δείτε μερικές φωτογραφίες που θα σε κάνουν να υποψιαστείς ότι αυτή η φοβική αντιμετώπιση του μέλλοντος μπορεί να μην είναι και τόσο κλισέ όσο ακούγεται. Ακόμα και αν αυτή η υποψία γίνεται με όρους αισθητικής.

(AP Photo/ Andy Wong)

Ένα νεαρό ζευγάρι βγάζει σέλφι μπροστά στην Tiananmen και τη φωτογραφία του Μάο. (AP Photo/ Andy Wong)

(AP Photo/Richard Drew)

Ο χρηματιστής Peter Tuchman δουλεύει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πανηγυρίζοντας για την αύξηση του δείκτη Dow Jones τον Μάρτιο του 2012. Κάπως έτσι μοιάζει ο τρόπος που ρυθμίζεται ο κόσμος μας. (AP Photo/Richard Drew)

(AP Photo/Nariman El-Mofty)

Μια πινακίδα διαφημίζει real estate μπροστά από ετοιμόρροπες πανύψηλες πολυκατοικίες  στο Κάιρο. (AP Photo/Nariman El-Mofty)

(AP Photo/Jae C. Hong)

Ο Manuel Martinez, 45χρονος άστεγος εργάτης, χρησιμοποιεί το αρκουδάκι που ονόμασε Μισέλ σε ένα πεζοδρόμιο του Los ANgeles. (AP Photo/Jae C. Hong)

(AP Photo/Eduardo Verdugo, File)

  Ο αμερικανός επαγγελματίας wrestler Sam Polinsky (αγωνίζεται με το όνομα Sam Adonis) έχοντας χτίσει μια περσόνα ενός φανατικού υποστηρικτή του Trump. (AP Photo/Eduardo Verdugo, File)

(AP Photo/Vincent Yu)

 Μια επισκέπτρια χρησιμοποιεί τις κυλιόμενες σκάλες οι οποίες κρύβουν το μισό πρόσωπο του Pablo Picasso σε μια έκθεση του Hong Kong’s Heritage Museum (AP Photo/Vincent Yu)

(AP Photo/Ng Han Guan)

 Ένας άντρας χρησιμοποιεί το smartphone του ανάμεσα σε εκατοντάδες φωτεινές κόκκινες μπάλες σε πάρτι στο Πεκίνο (AP Photo/Ng Han Guan)

(AP Photo/Andrew Harnik)

Οι με διαφορετικό τρόπο δυστοπικοί ηγέτες  Donald Trump και Emmanuel Macron μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου στον Λευκό Οίκο, τον Απρίλιο του 2008. (AP Photo/Andrew Harnik)

(AP Photo/Aaron Favila, File)

Φιλιππινέζοι ιερείς χρησιμοποιούν τα κινητά τους για να φωτογραφίσουν μέσα από την τηλεόραση τον Πάπα Φραγκίσκο. (AP Photo/Aaron Favila, File)

(AP Photo/Katsumi Kasahara)

Ένα πανύψηλο -ύψους 7,2 μέτρων- αλουμινένιο ρομπότ πετάει φλόγες στον αέρα του Τόκυο κατά τη διάρκεια της έκθεσης ‘Roppongi Art Night’. (AP Photo/Katsumi Kasahara)

(AP Photo/Katsumi Kasahara)

Ανατολή του ήλιου πίσω από μια πανύψηλη καμινάδα στην Ινδία. Θα μπορούσε να είναι και τρομερό εξώφυλλο δίσκου. (AP Photo/Anupam Nath)

(AP Photo/Rodrigo Abd)

Μια διαφημιστική πινακίδα αντηλιακού που απεικονίζει μια γυναίκα να κάνει ηλιοθεραπεία πάνω από μια πάμπτωχη γειτονιά στη Λίμα του Περού. (AP Photo/Rodrigo Abd)

(AP Photo/Hiro Komae)

Ένας fan της Apple αποχαιρετά τον Steve Jobs, με ψηφιακό κερί, σε ένα Apple Store της Ιαπωνίας. (AP Photo/Hiro Komae)

(AP Photo/Sakchai Lalit)

  Ένας βουδιστής μοναχός σκουπίζει με φόντο τεράστιες πολυκατοικίες σε ένα παλιό ψαροχώρι της Ταϊλάνδης που μετασχηματίστηκε σε τουριστικό θέρετρο. (AP Photo/Sakchai Lalit)

(AP Photo/Lynne Sladky)

  Ένα γκράφιτι που γράφει ‘Ζουν άνθρωποι εδώ’ στο El Portal. Οι τιμές έχουν ανέβει δραματικά στην περιοχή, ώστε να είναι δύσκολο κανείς ακόμα και να νοικιάσει ένα σπίτι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται γειτονιές με σπίτια-κοντέινερ. (AP Photo/Lynne Sladky)

20. (AP Photo/Luca Bruno)

 Στη ρεσεψιόν ενός παρατημένου από τον Θεό ξενοδοχείου, κοντά στο Μιλάνο της Ιταλίας, με την επιγραφή ‘Recession’, δηλαδή ‘ύφεση’ να βρίσκεται στο επίκεντρο. (AP Photo/Luca Bruno)

AP Photo/Vincent Yu

 

 Εργαζόμενοι κοιτούν τα επεισόδια που γίνονται στην περίφημη Champs-Elysees μέσα από τα παράθυρα μιας γνωστής πολυτελούς φίρμας κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των κίτρινων γιλέκων (AP Photo/Vincent Yu)

(AP Photo/Ivan Sekretarev)

 Ο Vladimir Putin δηλώνει ότι “η Αμερική πρέπει να εγκαταλείψει τις αποικιοκρατικές της φιλοδοξίας” και πίσω από το αυστηρό του βλέμμα καθρεπτίζονται οθόνες τηλεοράσεων που απεικονίζουν τον ίδιο σε μαγαζί ηλεκτρικών στη Μόσχα. (AP Photo/Ivan Sekretarev)

AP Photo/Nousha Salimi

O πύργος Burj, το ψηλότερο κτήριο του πλανήτη, εξαφανίζει τους υπόλοιπους ουρανοξύστες του Dubai μέσα στην έρημο. (AP Photo/Nousha Salimi)

 Διαμερίσματα στο Hong Kong, στην πόλη που δεν μπορεί να σου δώσει χώρο ούτε να ταφείς. Γιατί δεν υπάρχει τέτοιος χώρος. (AP Photo/Kin Cheung)