ORIGINALS

7 προορισμοί που θα κάνουν την αδρεναλίνη σου να χτυπήσει κόκκινο

Είσαι έτοιμος για τον δρόμο του θανάτου και την λίμνη που βράζει στην κυριολεξία;

Για όλα ευθύνεται η αδρεναλίνη. Η πιο πολυτραγουδισμένη ορμόνη, ελέω Ξύλινων Σπαθιών, η οποία πλημμυρίζει το είναι μας κάθε φορά που βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Κίνδυνο που είτε τον επιζητούμε είτε όχι. Για ποιο, όμως, λόγο αναζητούμε τον κίνδυνο; Μάλλον γιατί η έκκριση της αδρεναλίνης στον οργανισμό μας είναι τόσο γλυκιά που θέλουμε να την προκαλούμε όσο πιο συχνά γίνεται. Δεν ξέρω. Ας τοποθετηθούν οι ειδικοί.

Εδώ θα ασχοληθούμε με 7 από τους πιο συναρπαστικούς και επικίνδυνους τουριστικούς προορισμούς στον πλανήτη, οι οποίοι και μόνο στη θέα τους προκαλούν την έκκριση λίτρων αδρεναλίνης στον οργανισμό σου. Πριν, όμως, φτάσεις να τους δεις από κοντά, οφείλεις να πάρεις μια σειρά από προφυλάξεις και να προετοιμαστείς κατάλληλα. Εκτός από ζακέτα, την οποία η μητέρα σου θα σε συμβουλέψει να πάρεις, οφείλεις να:

> Έχεις πολύ καλή φυσική κατάσταση. Σε κάποιους από τους παρακάτω προορισμούς θα χρειαστεί να κάνεις πολύωρο trekking και αναρρίχηση.

> Φοράς τα κατάλληλα ρούχα. Εκτός από άνετα, θα πρέπει να είναι κατάλληλα για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που τυχόν θα συναντήσεις.

> Προμηθευτείς το Cat® S41, ένα ανθεκτικό και δυνατό smartphone, με μεγάλης διάρκειας και ισχύος μπαταρία (44 ημέρες ή 38 ώρες χρόνου ομιλίας 3G), ώστε να μείνεις συνδεδεμένος ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, αφού είναι ανθεκτικό σε νερό και σκόνη, ενώ είναι δοκιμασμένο σε πτώσεις από 1.8 μέτρα σε τσιμέντο.

>Κουβαλάς πόσιμο νερό και ξηρά τροφή. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα βρεθείς σε μέρος που θα μπορέσεις να προμηθευτείς ξανά.

> Φοράς ορειβατικά μποτάκια. Είτε ο προορισμός σου περιλαμβάνει αναρρίχηση είτε όχι, τα ορειβατικά μποτάκια είναι απαραίτητο αξεσουάρ, αφού κρατούν ζεστά, στεγνά και σταθερά τα πόδια σου όσες ώρες και να περπατάς.

Πάμε να δούμε τους προορισμούς:

1. Τα βράχια του Moher στην Ιρλανδία

Φτάνουν τα 122 μέτρα, έχουν θέα τον, με το μάτι, απέραντο Ατλαντικό και αποτελούν το κορυφαίο αξιοθέατο της Ιρλανδίας. Όλα καλά ως εδώ. Τα προβλήματα ξεκινούν από τη στιγμή που οι τουρίστες που τα επισκέπτονται δεν παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας (άγνωστος) αριθμός ανθρώπων που έχουν χάσει εκεί, από πτώση, τη ζωή τους. Είτε εξαιτίας της έλλειψης προστατευμένων μονοπατιών είτε του, συχνά λόγω βροχής, ολισθηρού εδάφους.

2. Το ηφαίστειο Sinabung στην Ινδονησία

Αν από ηφαίστεια στο μυαλό σου έχεις μόνο αυτά της Σαντορίνης και της Νισύρου, κάτι έχει πάει λάθος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ηφαίστεια στον πλανήτη, τα οποία πέρα από φανταστικά αξιοθέατα, αποτελούν φυσικά όπλα μαζικής καταστροφής. Ένα από αυτά είναι το Sinabung στην Ινδονησία, το οποίο εξερράγη για τελευταία φορά το 2014, αν και κοιμόταν για 400 χρόνια. Δεν μπλέκεις μαζί του.

3. Το Half Dome στο εθνικό πάρκο Yosemite

Για να καταφέρεις να φτάσεις στην κορυφή του, πρέπει να κάνεις trekking για μια ολόκληρη μέρα, ενώ τα τελευταία μέτρα της διαδρομής απαιτούν τη χρήση μεταλλικών σχοινιών. Προφανώς, για να επιτευχθεί μια τέτοιου είδους ανάβαση θα πρέπει να είναι πάρα πολύ καλός ο καιρός, αφού τα βράχια του είναι ολισθηρά ακόμα και χωρίς βροχή ή χιόνι.

Το τελευταίο πράγμα για το οποίο θες να ανησυχείς όσο κατευθύνεσαι προς την κορυφή του πάρκου πέρα από την προσωπική σου αρτιμέλεια, είναι αυτή του κινητού σου. Το Cat® S41, όμως, έχει ανάγλυφο σχεδιασμό για καλύτερο κράτημα, ενώ ακόμα και αν σου πέσει έχει προστασία Gorilla ® Glass 5.

4. Το όρος Mont Blanc

Αποτελεί τμήμα των Άλπεων και διαθέτει τη ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης (4.877 μέτρα). Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι προσπαθούν να το ανέβουν κάθε χρόνο, ωστόσο κατά μέσο όρο 100 δεν καταφέρνουν να γυρίσουν πίσω. Ο κακός καιρός, οι χιονοστιβάδες και η ελλιπής εμπειρία σε αναρριχήσεις δεν είναι καλοί σύμμαχοι αν σκέφτεσαι ν’ ανέβεις το Mont Blanc.

5. Το μονοπάτι του βασιλιά στην Ισπανία

Πρόκειται για το πιο επικίνδυνο μονοπάτι στον κόσμο. Κατασκευάστηκε το 1900 στο φαράγγι Gaitanes της Μάλαγα. Το 1921 το διέσχισε ο βασιλιάς Alfonso XIII, από όπου πήρε και το όνομά του. Φτάνει το ύψος των 700 μέτρων, ενώ το πλάτος του μόλις το ένα. Αν και είχε κλείσει για μερικά χρόνια λόγω των ατυχημάτων που είχαν προκληθεί, άνοιξε ξανά το 2015.

6. Ο δρόμος του θανάτου στη Βολιβία

Ξεκινά από τα 4.693 μέτρα και κάθε χρόνο χάνουν σ’ αυτόν τουλάχιστον 300 άτομα τη ζωή τους. Πρόκειται για τον Yungus Road, γνωστό και ως δρόμο του θανάτου στη Βολιβία. Το μήκος του φτάνει τα 64 χιλιόμετρα και κάθε χρόνο τον διασχίζουν 25.000 ριψοκίνδυνοι ποδηλάτες.

Σε μια μελέτη σχεδόν 22.000 χρηστών τηλεφώνων Cat®, το 76% είπε ότι η μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ήταν απαραίτητη για αυτό. Αν η ίδια έρευνα γινόταν όσο οι χρήστες διέσχιζαν τον Yungus Road, το συγκεκριμένο ποσοστό θα άγγιζε το 99%.

7. H Boiling Lake στη Δομινίκα

Η συγκεκριμένη λίμνη βράζει στην κυριολεξία, αφού φτάνει θερμοκρασίες γύρω στους 90 βαθμούς κελσίου. Δεν υπάρχει δρόμος ο οποίος να οδηγεί απευθείας στην λίμνη, αλλά αυτό δεν σταματά τους επισκέπτες από το να κάνουν 13 χιλιόμετρα trekking για να την δουν. Ο αέρας γύρω της μυρίζει θειάφι, ενώ οι ατμοί που ξεπηδούν από μέσα της προκαλούν εγκαύματα στο γυμνό δέρμα.