ORIGINALS

8 αδιανόητοι τυφώνες που κάνουν τον Ζορμπά να μοιάζει με βροχούλα

Οι πιο θανατηφόροι τυφώνες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο μεσογειακός κυκλώνας που έπληξε τη χώρα μας, είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο για μας, που δεν είμαστε και πολύ μαθημένοι σε τέτοιες καταιγίδες. Ωστόσο, στην άλλη άκρη του ατλαντικού, στην Αμερική, οι τυφώνες (οι κυκλώνες δηλαδή ας το πούμε κάπως χοντρικά στο πολύ χειρότερό τους) δεν είναι και τόσο άγνωστοι. Έχουν επισκεφτεί πολλές φορές τις ακτές των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών, κυρίως της Λατινικής Αμερικής αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες θύματα και ανυπολόγιστες ζημιές.

Στη λίστα που ακολουθεί σου έχουμε τους 8 πιο θανατηφόρους τυφώνες στης σύγχρονης ιστορίας (και μια μικρή αναφορά στον γενικά πιο καταστροφικό τυφώνα όλων των εποχών).

8. Sandy

Τον Οκτώβριο του 2012 ο τυφώνας Sandy έφτασε στις ΗΠΑ, για να φέρει την καταστροφή αφού πέρασε πρώτα από την Τζαμάικα, την Κούβα και την Αϊτή. Κτύπησε κυρίως την Νέα Υόρκη και την βορειοανατολική ακτή σκοτώνοντας 117 ανθρώπους μόνο στις ΗΠΑ και δημιουργώντας σοβαρές ζημιές σε σχεδόν 650.000 σπίτια. Ο τυφώνας συνέχισε την πορεία του προς τον Καναδά, όπου σκότωσε άλλους 69 ανθρώπους. Συνολικά το κόστος των ζημιών υπολογίστηκαν κοντά στα 65 δισ. δολάρια.

 

7. Camille

To 1969, ο τυφώνας Camille, αφού σχηματίστηκε στα νησιά Κέιμαν και πέρασε από την Κούβα ως «τυφώνας Κατηγορίας 3» έφτασε στον Μισσισσιπή και στην Βιρτζίνια, όπου έμελλε να σκορπίσει τον θάνατο. Μαζί με την τροπική καταιγίδα που τον συνόδευε σκότωσε 256 ανθρώπους και δημιούργησε ζημιές κόστους 1,4 δις. δολάρια. Ήταν αυτός ο τυφώνας που θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο θα μετρούταν από εδώ και πέρα ο βαθμός επικινδυνότητας τέτοιων φυσικών φαινομένων, καθώς το μέχρι τότε υπάρχον σύστημα αποδείκτηκε όχι και τόσο αποτελεσματικό.

 

6. Gilbert

Πρόκειται για έναν απ’ τους μεγαλύτερους τυφώνες που έχει σχηματιστεί ποτέ στον ατλαντικό ωκεανό, με διάμετρο 926 χλμ. Ξεκίνησε από την δυτική ακτή της Αφρικής(!) το 1988 για να φτάσει μέχρι την Τζαμάικα, ως τυφώνας Κατηγορίας 5 και να δημιουργήσει ζημιές στο 80% των σπιτιών του νησιού. Ο τυφώνας που πέρασε από το Μεξικό και το Τέξας, σκότωσε συνολικά 318 άτομα, με τους 200 από αυτούς να πνίγονται στο Μεξικό εξαιτίας των μεγάλων πλημμύρων. Υπολογίζεται ότι οι ζημιές που προκάλεσε ήταν της τάξης των 5,5 δισ. δολαρίων.

 

5. Labor Day Hurricane

Αυτός ο τυφώνας οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι πριν το 1953 δεν έδιναν ακόμη ονόματα σε τέτοιου είδους φαινόμενα και καθώς το συγκεκριμένο έπληξε την Αμερική το 1935, πήρε το όνομα της ημέρας που συνέβη, της ημέρας δηλαδή που οι Αμερικανοί τιμούν το εργατικό τους κίνημα. Η καταιγίδα Κατηγορίας 5 κτύπησε στην Φλόριντα και στοίχησε τη ζωή σε σχεδόν 400 άτομα. Περισσότεροι απ’ τους μισούς νεκρούς ήταν βετεράνοι του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι απασχολούνταν στην κατασκευή μίας μεγάλης λεωφόρου στην περιοχή. Ο τυφώνας, μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι στοίχησε κοντά στα 6 εκ. σε ζημιές.

 

4. Katrina

Ο πιο γνωστός ίσως τυφώνας, ο Katrina, έπληξε την Νέα Ορλεάνη to 2005, σκοτώνοντας 1.833 ανθρώπους και ξεσπιτώνοντας κοντά στις 400.000 άτομα. Κάποιοι απ’ αυτούς έμειναν μόνιμα στο Τέξας και στο Χιούστον, εκεί όπου βρήκαν καταφύγιο αρχικά, χωρίς να γυρίσουν ποτέ πια πίσω στην πόλη τους. Τις ημέρες που κράτησε η τραγωδία, πάνω από το 80% της πόλης βρισκόταν κάτω απ’ τα νερά. Η πολύ αργή κινητοποίηση των αρχών και η ανικανότητά τους να βοηθήσουν τους κατοίκους, αποδόθηκαν από πολλούς σε ρατσιστικά κίνητρα, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των πληγέντων ήταν μαύροι και φτωχοί. Η μεγάλη αυτή φυσική καταστροφή αποτελεί μέχρι και σήμερα πεδίο πολιτικών συγκρούσεων στην άλλη άκρη του Ατλαντικοού.

 

3. Maria

Ο τυφώνας με αυτό το συνηθισμένο όνομα κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 2.975 Πορτορικανούς και Δομινικανούς τον Σεπτέμβριο του 2017.  Οι ζημιές που προκλήθηκαν υπολογίστηκαν κοντά στο 1,31 δις. για τον Άγιο Δομίνικο και περισσότερα από 90 δις. Για το Πουέρτο Ρίκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάποια στιγμή, το 90% ολόκληρης της χώρας του Πουέρτο Ρίκο είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα χρόνο μετά την καταστροφή, το νησί δεν έχει συνέλθει ακόμη, ενώ χιλιάδες Πορτορικανοί έχουν αποφασίσει να μείνουν μόνιμα στις ΗΠΑ, εκεί όπου και βρήκαν καταφύγιο.

 

2. Galveston

Αυτός ο τυφώνας σκότωσε κάπου ανάμεσα σε 6.000 με 12.000 ανθρώπους το 1900, κυρίως στο Τέξας και θεωρείται ο δεύτερος πιο θανατηφόρος τυφώνας στην ιστορία των ΗΠΑ. Αν και οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν είχαν λάβει μία προειδοποίηση 4 ημερών, ωστόσο δεν πίστεψαν ότι η καταστροφή θα ήταν τόσο μεγάλη κι έτσι, δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Σκέψου ότι μόνο 3.600 απ’ αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους ανεμοστρόβιλους, που έφταναν τα 6 μέτρα, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής. Ο τυφώνας στοίχησε κοντά στα 30 εκ. Δολάρια στο αμερικανικό κράτος.

 

1. Mitch

O Mitch μπορεί να μην κέρδισε την προσοχή των διεθνών media όσο ο τυφώνας Katrina, αλλά δυστυχώς αποδείκτηκε πολύ πιο καταστροφικός. Έπληξε την Ονδούρα το 1998 και προκάλεσε 11.000 επιβεβαιωμένους θανάτους, ενώ στη συνέχεια προχώρησε προς την Νικαράγουα, για να πνίξει μέσα στη λάσπη ακόμη 2.000 ανθρώπους. Χιλιάδες επίσης παραμένουν αγνοούμενοι μέχρι και σήμερα στις δύο αυτές χώρες, όπου έμελλε να τους χτυπήσει ο χειρότερος τυφώνας στην σύγχρονη ιστορία από το 1780. Τότε, η εξαήμερη συνεχής βροχή είχε σκοτώσει σχεδόν 22.000 ανθρώπους στα νησιά της Καραϊβικής, με τους ανέμους να φτάνουν τα 320.000 χλμ την ώρα. Αυτός ήταν και ο χειρότερος καταγεγραμμένος τυφώνας στην ιστορία της ανθρωπότητας.