ORIGINALS

9 λέξεις βγαλμένες από το άμεσο μέλλον

Η πραγματικότητα ξεπερνά τις τεχνολογικές εξελίξεις στο 'Black Mirror'.

Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στον τρόπο ζωή μας τα τελευταία 70 χρόνια είναι μεγαλύτερες από όσες προηγήθηκαν τα προηγούμενα 2.500. Παρ’ όλα αυτά, δεν δείχνουμε διάθεση ν’ αράξουμε λίγο και να τις απολαύσουμε. Η τεχνολογική μας εξέλιξη συνεχίζεται με γεωμετρική πρόοδο και για κάθε νέα συσκευή/ εφαρμογή που εφεύρουμε, χρειαζόμαστε και μία νέα λέξη για να την αποκαλούμε.

Ταξιδέψαμε στο άμεσο μέλλον και μάθαμε 9 λέξεις που θα απασχολήσουν την καθημερινότητάς μας τους επόμενους μήνες.

1. Printed buildings: Μηχανήματα που παίζουν το ρόλο εξελιγμένου εκτυπωτή και μπορούν να χτίσουν τοίχους μέσα σε λίγες ώρες.

2. Li-fi: Είναι θέμα χρόνου όχι μόνο να μην χρειάζεται να βάζουμε πλέον τα κινητά μας σε flight mode κάθε φορά που θα μπαίνουμε σε αεροπλάνο, αλλά να μπορούμε να είμαστε όλοι την ώρα online μέσω του Li-fi. Πληροφορίες από το μέλλον θέλουν το Li-fi να είναι 100 φορές πιο γρήγορο από το Wi-fi.

3. Brainjacking: Μέρα με τη μέρα τα ιατρικά εμφυτεύματα με ασύρματη λειτουργία, όπως οι βηματοδότες, διαδίδονται όλο και πιο πολύ. Η χρήση τους έχει αρχίσει να γίνεται και στον ανθρώπινο εγκέφαλο στην προσπάθεια να θεραπεύσει παθήσεις όπως το Πάρκινσον και το σύνδρομο Τουρέτ. Ερευνητές τους Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προειδοποιούν πως στο μέλλον τέτοιου είδους εμφυτεύματα μπορεί να χακάρονται με σκοπό να προκληθεί πόνος ή να ελεγχθεί η συμπεριφορά του θύματος.

4. Platooning: Έχουν κάνει την εμφάνισή τους πλέον στους δρόμους ημιαυτόνομα κομβόι φορτηγών. Το φορτηγό που προπορεύεται διαθέτει οδηγό και μέσω ενός αισθητήρα ακολουθούν τα υπόλοιπα σε πολύ μικρή απόσταση. Το ‘platooning’ βοηθά στη μείωση της κίνησης, ενώ παράλληλα γίνεται εξοικονόμηση καυσίμων κατά 10%.

5. Crowdturfing: Τέρμα οι τύποι που πληρώνονται από ξενοδοχεία και εστιατόρια για να γράφουν καλές κριτικές και να κράζουν τους ανταγωνιστές τους. Ακόμη, όμως, κι αν εξαφανιστούν οι ‘πληρωμένες’ κριτικές θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αφού το crowdturfing είναι το φαινόμενο με βάση το οποίο bots θα γράφουν κριτικές σε sites όπως το Tripadvisor χωρίς να μπορεί κάποιος να καταλάβει αν πρόκειται για αληθινές ή όχι.

6. The ‘Internet of ears’: Είναι θέμα χρόνου οι καθρέφτες, τα αυτοκίνητα, τα ντουζ, οι φούρνοι μικροκυμάτων, ακόμα και οι τουαλέτες μας να λειτουργούν με βάση φωνητικές εντολές.

7. mHealth: Πρόκειται για την εξέλιξη των εφαρμογών που χρησιμοποιούμε σήμερα και μετρούν το πόσα βήματα κάνουμε καθημερινά ή πόσο χιλιόμετρα τρέχουμε στην προπόνησή μας. Οι νέες εφαρμογές θα συλλέγουν δεκάδες περισσότερα δεδομένα που θα αφορούν την υγεία του χρήστη και θα μπορούν ν’ αξιοποιούνται από τους γιατρούς.

 

8. Plastic ocean barriers: Προκειμένου να μειωθεί η συγκέντρωση πλαστικού στον Ειρηνικό Ωκεανό έχουν δημιουργηθεί πλωτά φράγματα σε διάφορα σημεία, τα οποία σιγά σιγά θα οδηγούνται στις ακτές και ό,τι έχουν μαζέψει θα πηγαίνει για ανακύκλωση.

9. Qi: Αν και στις οδοντόβουρτσες και κάποιες άλλες μικρές συσκευές η ασύρματη φόρτιση είναι εδώ και χρόνια γεγονός, μέσα στο 2018 προβλέπεται να γίνει ραγδαία αύξηση των συσκευών που θα φορτίζονται ασύρματα. Η Apple είναι έτοιμη να ρίξει στην αγορά το AirPower για ασύρματη φόρτιση των iPhones, ενώ σε αντίστοιχες κινήσεις θα προβούν αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι BMW, Ford, Toyota και VW.

Πηγή: BBC