ΛΙΣΤΕΣ

Αρχαίοι Έλληνες μάντεις που τρόμαξαν μέχρι και τους θεούς

Και τους ακούς για πρώτη φορά.

Δεν ήταν μόνο ο Τειρεσίας μάντης ή ο Κάλχας. Σχεδόν κάθε τόπος στην ελληνική μυθολογία είχε και τον δικό του προφήτη-ονειροκρίτη-νεκρομάντη-"φέρτε μου ένα πρόβατο να σφάξω να δω το μέλλον".

Διαβάστε περισσότερα

8 απλές ελληνικές λέξεις με περίπλοκη ιστορία

Τις χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά, αλλά δεν έχουμε ιδέα για την ετυμολογία τους.

Το ότι η ετυμολογία μιας λέξης δείχνει και τη σημασία της είναι ένα κλασικό λάθος που αντιμετωπίζει κανείς συχνά. Κάθε λέξη με την πορεία της μέσα στο χρόνο μπορεί να επεκτείνει τη σημασία της ή, αντίθετα, να μικρύνει το σημασιολογικό της εύρος, μπορεί επίσης μορφολογικά να χάσει κάποια από τα στοιχεία της ή να προσθέσεις άλλα, χωρίς να σημαίνει ότι οι νέες σημασίες που έρχονται δεν είναι 'αληθινές'.  Κάποιες από αυτές τις ιστορίες των λέξεων είναι φανταστικά ενδιαφέρουσες, ιδίως μάλιστα εκείνες που δεν αφήνουν ίχνη πάνω στις λέξεις.

Διαβάστε περισσότερα

Ναι, είχαμε και στο χωριό μας Black Friday

Μια ωδή σε παραδοσιακά ελληνικά έθιμα όπως το μπραντς και το χάλογουιν.

Κάθε φορά που ακούω την φράση "είχες και στο χωριό σου το τάδε" και "είχες και στο χωριό σου το δείνα", σκέφτομαι ένα μυθικό αστείο του Θωμά Ζάμπρα. Όχι, δεν το είχα και στο χωριό μου, αλλά ήρθα εδώ, μου άρεσε και τώρα το κάνω. Κακό είναι;

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδές στην Κύπρο: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να μην πελαγώσεις

Προετοιμάσου για την νέα ζωή που σου ανοίγεται χωρίς να ψάχνεσαι τελευταία στιγμή – Η ποιοτική καθημερινότητα και οι ευκαιρίες καριέρας.

Όπως είναι γνωστό, ολοένα και περισσότεροι φοιτητές  επιλέγουν την Κύπρο για τις σπουδές τους. Οι καλοί τίτλοι σπουδών  είναι  το βασικό κίνητρο ενώ για τους Έλληνες φοιτητές αποτελεί μία εκπαιδευτική επιλογή που τους προσφέρει αναγνωρισμένα πτυχία σε συνδυασμό με μια ζωή κοντά στα ελληνικά δεδομένα. Αν έκανες και εσύ αυτή την επιλογή και ετοιμάζεσαι για την εγκατάσταση στο νησί, τσέκαρε μερικά πραγματάκια για να μην ψάχνεσαι τελευταία στιγμή.

Διαβάστε περισσότερα

8 πράγματα που κάνουν οι βασικοί και περνούν καλύτερα

Απλά τα πράματα, δεν ψάχνω θάματα.

Τα τελευταία χρόνια έχω φτάσει στη συνειδητοποίηση ότι η βασικότητα σε κάνει να περνάς καλύτερα. Μικρότερη σνόμπαρα πχ το Hi-5 και έτσι δεν έχω καμία κακή φωτογραφία στο μπάνιο μου, που να γράφει στο paint πλαγιαστά nstzoooo<33333. Ήμουν καλύτερη από αυτό. Έτσι λοιπόν δεν έκανα ποτέ harlem shake, ούτε πήρα φουσκωτό φλαμίνγκο και πλέον έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι θα προσπαθήσω εμπράκτως να γίνω πιο βασικιά, για να περνάω καλύτερα.

Διαβάστε περισσότερα

5 gadgets που έχεις συνέχεια πάνω σου χωρίς να είναι smartphone

Η τεχνολογία που κουβαλάς καθημερινά και δεν το προσέχεις.

O κόσμος της τεχνολογίας είναι εκπληκτικός και όσο περνάει ο καιρός προοδεύει ακόμα περισσότερο, αφήνοντάς μας άναυδους με τα επιτεύγματά του. Πλέον μπορείς να έχεις στην κατοχή σου καινοτόμες συσκευές που υπόσχονται να κάνουν τη ζωή σου πολύ καλύτερη, πολύ πιο εύκολη και χωρίς αυτές να είναι αναγκαστικά οι 'συνήθεις ύποπτοι': το κινητό δηλαδή ή κάποιο τάμπλετ.

Διαβάστε περισσότερα

5 καλοί λόγοι για να ζηλεύουμε τους σημερινούς φοιτητές

Από το φαγητό και το διάβασμα, μέχρι τα dating apps.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη γραφικότητα απ' το να θεωρείς πως στη δική σου εποχή, όλα ήταν δυσκολότερα. Σαν τους ποδοσφαιριστές που δηλώνουν διαρκώς πως το άθλημα κάποτε ήταν πιο σκληρό, τους τραπεζίτες που διηγούνται ότι μετρούσαν τα λεφτά με τον άβακα και τους αρχαιολόγους που περιγράφουν το πώς έσκαβαν με τα χέρια (ΟΚ, αυτό ίσως το έχω φανταστεί, αλλά το πιάνεις το νόημα).

Διαβάστε περισσότερα
4 5 6 7 8 9 10

Σινεμά

'Toy Story 4' με υπαρξιακό άγχος και 3 σπουδαίες επανεκδόσεις

Βλέπουμε και σχολιάζουμε τις ταινίες της εβδομάδας κάθε Πέμπτη. Σήμερα το “Toy Story 4” συνεχίζει να στέκεται στο ύψος των ταινιών της Pixar, και μια τριπλέτα επανεκδόσεων προσφέρουν πολλές εναλλακτικές επιλογές στους σινεφίλ.

POP για τις δύσκολες ώρες
Social Man
PROMO