ORIGINALS

Γι’ αυτά αποθεώνουμε την Ιρλανδία

Με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Πατρίκιου, το ΟΝΕΜΑΝ μιλά για όλα τα σημεία που κρατάνε την τίμια Ιρλανδία βαθιά στην καρδιά μας.

Τη Δευτέρα (17/3), όλη η Ιρλανδία υφήλιος θα γιορτάσει την St. Patrick’s Day. Ο Άγιος Πατρίκιος είναι ο προστάτης της χώρας και αυτό, όπως φαντάζεσαι, είναι μια τέλεια αφορμή για να γεμίσουν οι μπυραρίες και να εορταστεί ο Άγιος όπως πρέπει.

Το ΟΝΕΜΑΝ κοιτάζει πάντα τη μεγάλη εικόνα (όχι του Αγίου, γενικά) και πίσω από την ασίστ των Ιρλανδών για να περάσουμε άλλο ένα βράδυ πίνοντας, βλέπουμε μια χώρα που σεβόμαστε για έναν, δύο, πολλούς λόγους.

Ο τίμιος Ιρλανδός ψηλός Pat Burke που πάλεψε για τα ριμπάουντ στον Παναθηναϊκό και το Μαρούσι πριν 12-15 χρόνια, ο ηγέτης Roy και ο γκολτζής Robbie Keane καθώς και η ταινία που ο αγωνιστής του I.R.A. Brad Pitt κρύβεται undercover στο σπίτι του αστυνομικού Harrison Ford (σαν παιδί τους τον είχαν, να τα λέμε όλα) ήταν μερικοί απ’ τους πρώτους ιρλανδικούς σηματοδότες μας.

Τους υπόλοιπους, αυτούς που ήρθαν στην πορεία, τους χωρίσαμε σε κατηγορίες και διαλέξαμε τον καλύτερο:

H Γυναίκα

Κάντε χώρο για την Georgia Salpa

 

Ένας ωραίος -και λίγο αυθαίρετος- τρόπος να το θέσεις είναι ότι η Georgia είναι η πιο ωραία Ελληνίδα του κόσμου. Οι ενστάσεις εδώ είναι δύο. Πρώτον, παρότι γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Killiney και πήρε την ιρλανδική υπηκοότητα. Δεύτερον, οι αναγνώστες του ΟΝΕΜΑΝ προτίμησαν έξι πιο γηγενείς περιπτώσεις και την έστειλαν στο νούμερο 7 του Onewoman 2013.

Η Georgia δεν είναι μεγάλη μόνο στο δικό μας μυαλό, αλλά είναι αρκούντως δημοφιλής και διάσημη στη Μ. Βρετανία, αφού έχει παίξει στο Celebrity Big Brother του Channel 5 και ήταν στο εξώφυλλο του FHM για το τεύχος με τις 100 πιο σέξι γυναίκες του 2013. Δίκαια πράγματα. Όποιος δουλεύει, αμείβεται. Και όποια έχει τα looks της Salpa, το ίδιο.

Παρακάτω είναι τα looks:

Georgia Salpa

H Μπύρα

Ποιο είναι το δικό σου ρεκορ (με) Guinness;

 

(Γράφει ο Παντελής Κατσιάκος, γνωστός λάτρης της Guinness και ισόβιος κάτοχος του τίτλου ‘Ο αγαπημένος αναγνώστης των συντακτών του ΟΝΕΜΑΝ’)

“Για μένα που ζω στην επαρχία η Guinness (θα) μου θυμίζει υπέροχα τριήμερα στην Αθήνα σε μαγαζιά στο ιστορικό κέντρο. Είχα χαρεί θυμάμαι όταν είχα κανονίσει να κατέβω στην αρχές Σεπτέμβρη. Έκανα όλα τα ψώνια μου και το μεσημέρι παρακολούθησα σε γνωστή pub την αγαπημένη μου ομάδα να κερδίζει (μια από τις ελάχιστες φορές φώτος) και να την απολαμβάνω τρώγοντας μπέργκερ.

Είχα την τύχη να είμαι στην Αθήνα τη St. Patrick’s Day του 2012. Μετά από το live ενός αγαπημένου ελληνικού συγκροτήματος, καθόμουν μόνος στην μπάρα ενός μαγαζιού πίνοντας Guinness.

Η Guinness είναι έρωτας. Είναι η Ιρλανδία. Είναι η γεύση της. Είναι το χρώμα, το ποτήρι της. Είναι το Black Velvet. Είναι η πρώτη μπύρα που μπήκε στο νέο μου σπίτι.

Μπορεί να την έμαθα το 2006, λίγο αργά δηλαδή, αλλά όταν την έμαθα, την αγάπησα”

Η celtic punk Μπάντα

Flogging Molly, πάρτε τα υπάρχοντά μας

Ο Dave King γεννήθηκε στο Δουβλίνο, αλλά η μπάντα σχηματίστηκε στο Λος Άντζελες και κατάφερε να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο, παρότι ξεκίνησε ως ακόμη μία house band σε μια παμπ ονόματι Molly Malone’s. Το κίνημα ‘αναβιώνουμε την ιρλανδική μουσική παράδοση σε φρενήρεις ρυθμούς και σε άλλη χώρα’ εννοείται ότι έχει κι άλλες τεράστιες μπάντες όπως οι Pogues και οι Dropkick Murphys, αλλά κάποιον έπρεπε να διαλέξουμε.

Με το μυαλό στο δαιμονιώδες live τους στη Μαλακάσα το 2011 και με τον παρακάτω ύμνο, πάμε με Flogging Molly:

H Μπάντα-Ιστορία

Το χρωστάμε στους Cranberries

 

Όχι, δεν είναι οι U2. Μεγάλοι οι U2, το να τους προσπεράσεις στεγνά είναι σαν να λες ότι βλέπεις Segunda Division χωρίς να ξέρεις τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό, αλλά Cranberries. Γιατί μας μεγάλωσαν, γιατί μας έγιαναν τις πληγές στα παιδικά πάρτι που φάγαμε χυλόπιτα, γιατί μας εκτόξευσαν στα παιδικά πάρτι που δεν φάγαμε χυλόπιτα, για την Dolores O’Riordan, για τα πρώτα ‘ξένα’ που ακούσαμε.

O Θρύλος

Ο Rory Gallagher

Καμιά φορά δεν χρειάζεται να γράψεις τίποτα. Η περίπτωση του Rory είναι μια τέτοια φορά.

Ο Αρχηγός

Το περιβραχιόνιο στον Roy Keane

 

Ο πιο επιτυχημένος αρχηγός στην ιστορία της Γιουνάιτεντ, ο οποίος μάλιστα πήρε το χρίσμα αμέσως μετά τον Eric Cantona. Βλακείες, αχρείαστες προτάσεις για χασμουρητό.

Το μάτι που γυαλίζει, όλα τα νεύρα του κεφαλιού που συστρατεύονται για να βγει η φωνή για κρατήσει την ομάδα, τα νεύρα, η ένταση, η σπίντα, η αφοσίωση, η θυσία, η ψυχή του Roy Keane. Κάπως καλύτερα τώρα.

Ο Ηθοποιός

Ο Liam John Neeson

“Το φοβερό είναι ότι μέσα σε λίγα χρόνια, ο Neeson σταμάτησε να είναι ένας Συμπαθής Καλός Ηθοποιός που παίζει λίγο απ’όλα, και μεταλλάχθηκε στα 60 του σε κάποιον που του κάνουν αφιερώματα βάσει των πιο γαμάτων φόνων που έχει κάνει σε ταινίες”, Θοδωρής Δημητρόπουλος

“Με άλλα λόγια, ο Ιρλανδός τα κάνει όλα χωρίς τύψεις και με πολύ πάθος. Και όλα αυτά στην ίδια ηλικία που μέχρι και ο Chuck Norris αναγκάστηκε να αποσυρθεί”, Πάνος Κοκκίνης

To whiskey

Δεν θα πούμε για ένα συγκεκριμένο. Ο καθένας έχει τη δική του επιλογή ανάμεσα στο Jameson και το Bushmills, το Tullamore Dew και το Dunville’s. Πίνοντας όμως ένα Ιρλανδικό whiskey, single malt ή single pot still ή blended νιώθεις ότι κάνεις τη δική σου επανάσταση κατά του Σκωτσέζικου whisky. Όχι ότι έχεις κάτι με τα σκωτσέζικα. Τουναντίον. Αλλά καμιά φορά έχεις ανάγκη ένα triple distilled whiskey. Για να βρεις στη γεύση του εκείνη την παράδοση που “βάφτισε” το “whiskey”. Η ονομασία whiskey προέρχεται την φράση “uisce beatha” που προέρχεται από μία αρχαία κέλτικη διάλεκτο που χρησιμοποιούσαν στην Ιρλανδία και την Σκωτία και σημαίνει “νερό της ζωής”.

Η Ταινία

Το Αριστερό Μου Πόδι

Η μεταφορά της ιστορίας του Ιρλανδού καλλιτέχνη Christy Brown στη μεγάλη οθόνη από τον Jim Sheridan ήταν σταθμός για το παγκόσμιο σινεμά και για τη φανταστική καριέρα του Daniel Day-Lewis που κλήθηκε να μαζέψει το πρώτο του αγαλματάκι για το ‘My Left Foot’. Πάσχων από εγκεφαλική παράλυση, ο Brown κατάφερε να κάνει τέχνη με το μόνο άκρο το οποίο μπορούσε να κουνήσει, ήτοι το αριστερό του πόδι. Ο Day-Lewis κατάφερε να κάνει τέχνη πάνω στην τέχνη, το ίδιο και η Brenda Ficker στο ρόλο της μητέρας του Christy Brown.

Το Βιβλίο

Ο ‘Οδυσσέας’ του James Joyce

 

Δουβλίνο, 16 Ιουνίου 1904. Ο Λεοπόλδος Μπλουμ, ο ήρωας του βιβλίου, βγαίνει μια βόλτα στα μαγαζιά και τους δρόμους του Δουβλίνου και ο Joyce (ένα τίμιο δείγμα της φοβερής παράδοσης της χώρας στη λογοτεχνία, βλ. Oscar Wilde και Bernard Shaw), χρειάζεται μόλις 800 σελίδες για να μας πει για την ιστορία του, για το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της Ιρλανδίας των αρχών του 20ού αιώνα, για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Όπως υποστηρίζουν εκατοντάδες λίστες, ο ‘Οδυσσέας’ είναι εύκολα μέσα στα 10 μεγαλύτερη λογοτεχνικά έπη του περασμένου αιώνα. Ένα απελπιστικά πυκνογραμμένο βιβλίο με 265.000 διαφορετικές λέξεις που δεν έχω διαβάσει, αλλά αποτελεί ξεκάθαρα άλλον έναν τουριστικό λόγο για την Ιρλανδία.

Το πιο κοντά που έχω έρθει στον ‘Οδυσσέα’ του James Joyce είναι η γάτα μιας πρώην μου που λεγόταν Πόλντι (από το Λεοπόλδος), ως φόρος τιμής στον ήρωα του βιβλίου (το οποίο, ΝΑΙ, είχε διαβάσει ολόκληρο).

O απόλυτος Sports Hero

O Brian O’Driscoll

 

Το ράγκμπι είναι τεράστιο στην Ιρλανδία, η Ιρλανδία είναι τεράστια στο ράγκμπι και παρότι ο Brian O’Driscoll έχει παραδώσει το περιβραχιόνιο στον Paul O’Connell αποτελεί έναν μύθο που δύσκολα θα ξεπεραστεί τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Ο Ο’Driscoll πανηγύρισε μόλις χτες (15/3) το δεύτερο Six Nations Championship με τα χρώματα της Ιρλανδίας και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση (σ.σ. μας είχε προειδοποιήσει) με άλλη μια κούπα στα χέρια. Η ζωή και η καριέρα του ΠΡΕΠΕΙ να γυριστούν σε ταινία. Τι περιμένετε;

Το Μαγαζί

Πιες κι εσύ ένα τραγούδι στο Mike’s Irish Bar

 

Μπύρες, μπύρες, karaoke nights, μπύρες, live (το Σάββατο 15/3 τραγούδησε και ο Χρήστος Δάντης), μπύρες, comedy lab βραδιές, μπύρες και λίγο ακόμα karaoke. Το Mike’s δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι 14 χρόνια εκεί και βγάζει τον καλύτερο εαυτό μας ως παραλίγο καλλίφωνοι.

(Σινώπης 6, Πύργος Αθηνών, Αμπελόκηποι)

Το Τραγούδι

Sunday Blooday Sunday

 

Μεγάλος όγκος από το σίδερο με το οποίο κατασκευάστηκε ο θρόνος των U2 στη Μουσική ανήκει στο ‘Sunday Bloody Sunday’ που συνέθεσαν το 1983 τιμώντας την 30ή Γενάρη του 1972, όταν Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον 28 Ιρλανδών που διαδήλωναν στο Derry κατά των φυλακίσεων χωρίς δίκη ή στοιχεία. 13 από αυτούς έπεσαν νεκροί και ένας ξεψύχησε λίγους μήνες μετά. 

Η εκτέλεσή του τραγουδιού στο Live from Slane Castle τολμώ να πω ότι είναι αξεπέραστη. Κάθε φορά και περισσότερη ανατριχίλα.

Το Μυστήριο

Τα gaelic sports

 

Ελεύθερος ορισμός: Μια σειρά από παιχνίδια που παίζονται στην Ιρλανδία και ο υπόλοιπος κόσμος αδυνατεί να καταλάβει/δεχτεί/συνειδητοποιήσει/παρακολουθήσει χωρίς να σκάσει στα γέλια.

H άχρηστη κατηγορία της ημέρας

Το Λιμάνι

Του Belfast

 

Τίποτα το φοβερό, άλλο ένα λιμάνι από τα χιλιάδες της υφηλίου, μόνο που εδώ κατασκευάστηκε και ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι ο Τιτανικός στις 8 Απριλίου του 1912. Πρώτη στάση για επιβίβαση το Southampon. Τελευταία στάση, ένα παγόβουνο.