ORIGINALS

Οι 21 αποχρώσεις του like στο facebook

Το 'σε-είδα-χθες-στο-δρόμο-και-πήρα-κατά-γράμμα-το-ότι-είπαμε-να-μην-χαθούμε' και όλα όσα μπορεί να σημαίνει ένα, φαινομενικά, απλό like.

Βλέπεις στραβωμένο το κορίτσι σου. Είσαι ευγενικός και το ρωτάς ”τι έχεις αγάπη μου”; γιατί όντως δεν έχεις καταλάβει τι από αυτά που έκανες/είπες/σκέφτηκες/σκέφτηκες να κάνεις/σκέφτηκες να πεις/σκέφτηκες να σκεφτείς την πείραξε και εκείνη σου απαντά ‘τίποτα’.

Αυτομάτως, εσύ, το κορίτσι σου και ένας Σκοτσέζος που εκείνη τη στιγμή ρίχνει ακόμα ένα φελλό σ’ ένα άδειο δρύινο βαρέλι στο Ινβερνές ξέρετε ότι προφανώς το συγκεκριμένο ‘τίποτα’ μπορεί να έχει δεκάδες διαφορετικές σημασίες.

Μην νιώθεις μόνος. Πρώτον γιατί όλοι έχουμε βρεθεί ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι απέναντι σε ένα τέτοιο ‘τίποτα’ και δεύτερον γιατί υπάρχει κάτι που μπορεί να έχει ακόμα περισσότερες διαφορετικές σημασίες από αυτό, όπως ένα απλό, φαινομενικά, like στο facebook.

 

Μπορεί ο Zuckerberg τον περασμένο Φλεβάρη να μας έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε κι άλλα πέντε emoticons για να εκφράζουμε πιο συγκεκριμένα συναισθήματα για ένα post που εμφανίζεται στο feed μας, αλλά με βάση τα στατιστικά που μας έβγαλε πρόσφατα το facebook μαζί με το επειτειακό μας video για το 2016, στις άλλες αντιδράσεις δεν δίνουμε σχεδόν καμία σημασία, μιας και το like εμπεριέχει τόσες διαφορετικές και σύνθετες σκέψεις που δεν μπορούν να αποτυπωθούν σ’ ένα μόνο emoticon.

Τι μπορεί, λοιπόν, να σημαίνει ένα like στο facebook για το χρήστη την ώρα που το κάνει; Πάμε να δούμε τις επικρατέστερες εκδοχές του.

>Το απλό like. Μπορεί κανένα κορίτσι να μην εννοεί το ‘τίποτά’ του, ωστόσο υπάρχουν likes που σημαίνουν απλά ‘Μου αρέσει’.

>Το αμοιβαίο. Γίνεται μεταξύ συναδέλφων για σχεδόν κάθε post τους είτε πρόκειται για το πιο lame post από καταβολής facebook είτε για αριστούργημα.

>Το ειρωνικό. Διαφωνώ τόσο πολύ μαζί σου που δεν μπορώ καν να μπούμε σε διάλογο, αλλά να ξέρεις, σε διάβασα.

Το ‘δεν-κατάλαβα-Χριστό-αλλά-φαίνεται-ψαγμένο-αυτό-που-έγραψες’

>Το καψούρικο. Κάνω like σε ό,τι ανεβάζεις και προφανώς ό,τι έχεις ανεβάσει πριν γίνουμε φίλοι. Μαρκ, γιατί δεν μπορώ να κάνω like και στην ημερομηνία γέννησής της;

>Το υποτακτικό. Το κάνεις στον προϊστάμενο/διευθυντή σου, επειδή ‘πρέπει’ και συνοδεύεται από αναγούλα.

>Το ‘χαθήκαμε’. Έχουμε να μιλήσουμε πολύ καιρό, αλλά δεν σε πεθύμησα τόσο ώστε να σου στείλω μήνυμα ή να σε πάρω τηλέφωνο. Τσίμπα ένα like μέχρι να τα ξαναπούμε.

>Το αλλήθωρο. Το κάνω σε σένα για να το δει η άλλη και να ζηλέψει.

>Το ‘συγκρατημένο-σε-γουστάρω’. Γίνεται στην φωτογραφία εξωφύλλου. Σε γουστάρω μεν, αλλά δεν θα το κάνω και βούκινο.

>Το ‘πράσινο φως’. Γίναμε φίλοι πρόσφατα στο facebook, αλλά δεν έχουμε μιλήσει ακόμα. Πάρε ένα like και πιάσε μου την κουβέντα.

>Το ‘σε-είδα-χθες-στο-δρόμο-και-πήρα-κατά-γράμμα-το-ότι-είπαμε-να μην-χαθούμε’.

>Το αμπάριζα. Βαριέμαι, μπήκα στο wall σου και κάνω like σε όλα τα posts σου ακόμα και αν σε κάποιο μου βρίζεις τη μάνα.

>Το προωθητικό. Έχει γράψει κάποιος κάτι και κάνεις like για να το δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, ανεξάρτητα αν σου αρέσει ή όχι.

>Το κατά λάθος. Γίνεται από το κινητό και αφαιρείται μέσα σε δευτερόλεπτα.

Το ‘συμφωνώ απόλυτα’. Εκείνος που το κάνει έχει στο μυαλό του το χεράκι του like στο messenger που γιγαντώνεται καθώς το πατάς

>Το τυπικό. Σε χρόνια πολλά, συχαρίκια και λοιπές συνεστιάσεις.

>Το ‘εν κατακλείδι’. Για να κλείσει επιτέλους ο διάλογος κάτω από ένα post.

>Το μπορούμε-να-μείνουμε-φίλοι. Random like φρεσκοχωρισμένων που δείχνει ότι χωρίσαμε μεν, αλλά μπορούν να τα λέμε που και που.

>Το της αυθεντίας. Δεν κάνω like σε εσένα, αλλά στον Αϊνστάιν, τον οποίο έτυχε να κοουτάρεις.

>Το συμφιλιωτικό. Πλακωθήκαμε πρόσφατα και ρίχνω τα μούτρα μου για να τα βρούμε.

>Το είχα-σήμερα-κουβέντα-με-φίλο-που-μου-είπε-πως-δεν-κάνεις-like-σε-κανένα.