123RF
ORIGINALS

Οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για το 2019 (και οι πιο φθηνές)

Η ετήσια λίστα με τους προορισμούς που πρέπει να διαγράψεις από την ταξιδιωτική σου ατζέντα.

Η ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit για το κόστος ζωής στις μεγάλες πόλεις του πλανήτη θεωρείται η πιο αξιόπιστη απ’ όλες τις αντίστοιχες λίστες. Ίσως γιατί γίνεται κατά παραγγελία, από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που χρειάζονται έναν μπούσουλα για να υπολογίζουν τους μισθούς και τα επιδόματα των στελεχών και των υπαλλήλων τους που μετακινούνται ή παίρνουν τακτικά αποσπάσεις σε διαφορετικές χώρες.

Προκειμένου να υπολογιστεί το πραγματικό κόστος ζωής σε μία μεγαλούπολη, καταγράφονται οι τιμές 160 βασικών αγαθών και υπηρεσιών όπως το φαγητό, το ενοίκιο, οι συγκοινωνίες και το ηλεκτρικό ρεύμα και συγκρίνονται από τον EIU με τις αντίστοιχες τιμές που ισχύουν στη Νέα Υόρκη, που πάντα χρησιμοποιείται ως υπόδειγμα για να υπάρχει ένα σταθερό σημείο αναφοράς.

Στη λίστα του 2019, για πρώτη φορά την πρώτη θέση ανάμεσα στις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου μοιράζονται τρεις πόλεις: Το Παρίσι, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.

Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ σύμφωνα με την αναλυτική καταγραφή, σε ολόκληρη την Ευρώπη οι πολίτες πληρώνουν πολύ υψηλά κόστη σε τομείς όπως η προσωπική υγιεινή, η αναψυχή και η διασκέδαση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο διαφορετικά στάνταρντς υπάρχουν από χώρα σε χώρα ακόμα και σε κατηγορίες πολυτελείας (premium spending) είναι ότι ένα γυναικείο κούρεμα στο Παρίσι κοστίζει κατά μέσο όρο 130 ευρώ, ενώ στην (επίσης ακριβή) Οζάκα 60 ευρώ.

Οι 10 ακριβότερες πόλεις του κόσμου για το 2019

1.Παρίσι (Γαλλία)

1.Σιγκαπούρη (Σιγκαπούρη)

1.Χονγκ Κονγκ (Κίνα)

4.Ζυρίχη (Ελβετία)

5.Γενεύη (Ελβετία)

5.Οζάκα (Ιαπωνία)

7.Σεούλ (Κορέα)

7.Κοπεγχάγη (Δανία)

7.Νέα Υόρκη (ΗΠΑ)

10.Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

10.Λος Άντζελες (ΗΠΑ)

Παραδοσιακά, ο EIU εκδίδει μαζί με τι λίστα των ακριβότερων πόλεων και αυτή των φθηνότερων. Πριν βιαστείς να τις καταχωρίσεις στην ατζέντα σου ως υποψήφιες για τις επόμενες long-play διακοπές σου στο εξωτερικό, λάβε υπ’ όψιν σου ότι στην πλειοψηφία τους, αυτές οι πόλεις έχουν εμφανίζουν χαμηλό κόστος ζωής αλλά υψηλό δείκτη επικινδυνότητας – έχουν γίνει φτηνές κυρίως λόγω πολιτικών ή οικονομικών αναταράξεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Καράκας (η Βενεζουέλα περνάει βαθιά κρίση) και η Δαμασκός (η Συρία έχει σμπαραλιαστεί από τον εμφύλιο) που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις φθηνότερες πόλεις του 2019.

Οι 10 φθηνότερες πόλεις του κόσμου για το 2019

1.Καράκας (Βενεζουέλα)

2.Δαμασκός (Συρία)

3.Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν)

4.Αλμάτι (Καζακστάν)

5.Μπανγκαλόρ (Ινδία)

6.Καράτσι (Πακιστάν)

6.Λάγκος (Νιγηρία)

8.Μπουένος Άιρες (Αργεντινή)

8.Τσενάι (Ινδία)

10.Νέο Δελχί (Ινδία)

Ένας καφές σε μια κεντρική καφετέρια του Καράκας σήμερα, μετά την υποτίμηση του νομίσματος λόγω του πληθωρισμού που άγγιξε το 1.000.000%, κοστίζει 400 μπολιβάρ. Κάτι λιγότερο από μισό ευρώ. Λίγους μόνο μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβρη πχ, τον ίδιο καφέ θα τον έπινες με τα μισά λεφτά.

(Κεντρική φωτογραφία: 123RF)