ORIGINALS

Πράγματα που για κάποιο γελοίο λόγο ‘δεν πρέπει να κάνουν οι άντρες’

Μια εποποιία για τη θιγμένη ανδρική αξιοπρέπεια.

Έχουμε συνηθίσει κάποια πράγματα να τα θεωρούμε ‘αντρίκεια’, ασυμμάζευτα ‘παντελονάτα’, ατελείωτα και ασταμάτητα. Και πραγματικά καταλαβαίνω γιατί κάποιος να δυσκολεύεται να μαζέψει το παντελόνι του αλλά κάποια από τα χαρακτηριστικά της μάτσο επιτέλεσης φύλου μού είναι πραγματικά ακατανόητα. Και νομίζω ότι δεν είναι μόνο για μένα.

Όλο αυτό ξεκίνησε από την κλασική πλέον διαφήμιση της Gillette για την οποία ξέσπασαν τόσο τρομερές αντιδράσεις από άντρες που εκνευρίστηκαν πάρα πολύ, επειδή μια εταιρεία, μέσω μιας διαφήμισής της, έθιξε μια πτυχή της αρρενωπότητά τους.  Ποιο ήταν αυτό στην προκειμένη; Το να φέρεσαι καλά στις γυναίκες. Γιατί αυτό ήταν ουσιαστικά το κεντρικό point της διαφήμισης: καλούσε τους άντρες απλά να μην είναι πέφτουλες, να μην είναι πιεστικοί και να μην χτυπάνε τις γυναίκες. Πραγματικά, τίποτα παραπάνω. Απλά αυτό. Αλλά όλοι θίχτηκαν. Και όλο αυτό νοήθηκε ως μια επίθεση στο αντρικό φύλο.

Στη συνέχεια, ήρθε η διαφήμιση της Lacta, που σε μια καμπάνια της ενόψει του Άγιου Βαλεντίνου, μίλησε για την αγάπη μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών φυλών ή και ίδιου φύλου. Και το ελληνικό ίντερνετ γέμισε με έξαλλους σχολιαστές που για κάποιο λόγο θίχτηκαν και ταυτόχρονα άρχισαν να προκρίνουν άλλες μάρκες από σοκολάτες ως πιο αντρίκειες και παντελονάτες.

Ακολουθώντας τη θεωρία της επιτελεστικότητας του φύλου, που λέει ότι το φύλο αφορά περισσότερο το τι κάνεις παρά το τι είσαι, βλέπουμε ότι η αρρενωπότητα έχει διάφορα επιμέρους στοιχεία που, αν γινόταν να τα αποκλείσεις από τα πολιτισμικά τους συμφραζόμενα, θα φαίνονταν πραγματικά πάρα πολύ γελοία.

Κάποια από αυτά τα στοιχεία της μάτσο κουλτούρας τα μαζέψαμε εδώ. Για κάποιο λόγο οι άντρες θεωρούν ότι επιτελούν καλύτερα το φύλο τους αν τα ακολουθήσουν κατά γράμμα. Πιέζονται επίσης σε περίπτωση που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά.

> Δεν μπορούν να συμπεριφερθούν σαν άνθρωποι στις γυναίκες

Υπάρχει κάτι πολύ βαθύ μέσα στην μάτσο κουλτούρα που λέει ότι στις γυναίκες πρέπει να μιλάς υποτιμητικά ή να είσαι πέφτουλας, επειδή αυτό ‘τους αρέσει’.

> Ο άντρας ο σωστός διαλέγει μάρκες σοκολάτας και ξυρίσματος.

Παραστασιακή επιτέλεση μάτσο αρρενωπότητας: ένας τύπος πάει στο περίπτερο και παίρνει ΙΟΝ Αμυγδάλου. Αυτό.

> Ο άντρας ο σωστός δεν διαβάζει.

Το διάβασμα έχει μπει στο στόχαστρο της αρρενωπότητας. Οι άντρες δεν διαβάζουν. Άντε κανέναν Σουν-Τζου στα 25. Η μυθοπλασία και οι αφηγήσεις ιστοριών είναι για τις γυναίκες. Η γνώση για τους φλώρους. Ταυτόχρονα, όμως, μιλούν για τα πράγματα με μια ατράνταχτη βεβαιότητα επί παντός επιστητού.

> Ο πραγματικός ο ΑΝΤΡΑΣ δεν τρώει τίποτα ξενικό και τίποτα πάνω από τρισύλλαβο.

Τι κρουασάν με φυστικοβούτυρο μωρέ; Ψωμάρα με χώμα θα φας στο λιοπύρι του Texas θα φας. Θες δεν θες.

> Δεν κάνει καμία αισθητική κρίση.

Η αισθητική είναι έξω από τον ορίζοντα των ενδιαφερόντων του. Την εξοβελίζει ως κάτι ασήμαντο και επίσης γυναικείο. Τίποτα δεν είναι όμορφο. Όλα είναι πράγματα κατάλληλα ή όχι.

> Δεν ξέρει τα χρώματα.

Άμεσο συνεπακόλουθο του 4. Οι άντρες δεν κάνουν καμία εκλέπτυνση στα χρώματα. Ξέρουν μόνο τα βασικά.

Ο άλλος ολόκληρος μαντράχαλος 2 μέτρα πάει και ξέρει το μπλε ραφ από το κυανό. Σαν δεν ντρέπεται λέω εγώ.

> Δεν του αρέσουν τα μιούζικαλ.

Αυτό είναι ίσως το πιο καθολικό όλων. Το έχω και εγώ. Το ‘βλέπω τα πάντα εκτός από μιούζικαλ’ είναι ίσως η πιο συχνή ατάκα που θα ακούσει κανείς από αντρικό στόμα. Βασικά δεν είναι. Είναι τόσο αυτονόητο που κανείς δεν το αρθρώνει. Και το ‘La La Land’ δεν αποτελεί εξαίρεση.

> Δεν έχει φίλες.

Υπάρχει μια είδους θιγμένη αρρενωπότητα για τους άντρες που ενδιαφέρονται ή είναι κοντά σε μια γυναίκα χωρίς όμως να τη διεκδικούν σεξουαλικά. Πολλοί άνθρωποι έχουν νιώσει πολύ αμήχανα να δηλώσουν σε μια αντροπαρέα “είναι φίλη μου” για μια γυναίκα. Το να είσαι φίλος με κάποια γυναίκα είναι για κάποιο λόγο σαν να παίζεις μικρό τελικό στο μπάσκετ.

> Δεν αγοράζει εσώρουχα.

Η τελευταία μορφή απογαλακτισμού από τη μητέρα, η τελευταία άκρη του ομφάλιου λώρου που κόβεται στα 50. Ένας άντρας δεν αγοράζει σώβρακα και κάλτσες.

> Στον δρόμο τρέχει σαν να μην υπάρχει αύριο.

Υπάρχει κάτι που λέει ότι όσο πιο επικίνδυνα οδηγείς στον δρόμο, τόσο πιο αρρενωπός είσαι. Τρέχεις με 250 χλμ/ώρα; Οδηγείς χωρίς ζώνη; Χωρίς κράνος; Οδηγείς έχοντας  πιει 2 λίτρα ουίσκι; Κάτι λέει για τα ύψη της τεστοστερόνης σου. Νομίζεις τέλος πάντων.

> Δεν τρώει γλυκά. Mόνο κρέας.

Για κάποιο λόγο υπάρχει μια διάκριση. Οι άντρες τρώνε ασταμάτητα αλμυρά και κρέατα. Οι γυναίκες σοκολάτες και παγωτά. Ο άντρας νιώθει άβολα, όταν λέει ότι είναι γλυκατζής. Χωρίς κανέναν λόγο.’

> Δεν τρώνε παγωτό ή μπανάνα.

Χιλιετίες εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού, για να νιώθεις άβολα να φας μια μπανάνα ή να γλείψεις ένα παγωτό. Τάφρος Μαριανών αυτοπεποίθησης.