ORIGINALS

Τα 100 πράγματα που δεν είναι κουλ πια

Μια εκτενής λίστα για όλα τα πάλαι ποτέ κουλ που αποκλείσαμε από την καθημερινότητά μας. Ελπίζουμε.

Μπορούμε να χάσουμε την ώρα μας με ορισμούς για το τι είναι κουλ, τι είναι το όρντινο, τι είναι η ζωή. Να τη χάσουμε -η πρώτη φορά θα ‘ναι;-, αλλά όχι τώρα. Κάτω από αυτές τις γραμμές υπάρχει μια λίστα που θα σε κάνει (με τυχαία σειρά):

-Να νοσταλγήσεις

-Να πεις “Πω ρε φίλε, τι μου θύμισες τώρα, άκουγα Ατλαντίς με τις ώρες”

-Να ανάψεις ένα τσιγάρο

-Να φας κάτι για να ξεχαστείς

-Να ξαναδιαβάσεις τη λίστα για νέους αναστεναγμούς

Αρκετά με τις εισαγωγές και τους περιττούς προλόγους. Μια μέρα θα κριθούμε για την ακατάσχετη φλυαρία πριν το ψητό. Αυτά είναι τα 100 πράγματα που ήταν κουλ πριν κάποια χρόνια, αλλά δεν είναι πια. Βαθιά ανάσα και πάμε:

1. Τα μπουφάν flight

Σε πρόσφατο κείμενό του για το ΟΝΕΜΑΝ, ο Θοδωρής Ρούσσος ανέλυσε διεξοδικά τη σημειολογία των σχολικών μας 90s και έδωσε στα flight τη θέση στην ιστορία που τους αξίζει. Αν κάποιος σε δει να φοράς flight σήμερα, θα πιστέψει ότι έχεις βάλει τα άλλα σου μπουφάν για πλύσιμο. Ή ότι δεν έχεις άλλα μπουφάν. Ή ότι είναι σχεδόν Ιούνιος. Τι κάνεις τέτοιο καιρό με το flight;

2. Ο Ατλαντίς FM

Κοιτάξτε να δείτε. Ο Ατλαντίς στα τέλη των 90s ήταν ένα σπουδαίο φαινόμενο του λεκανοπεδίου. Ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να επικοινωνήσεις τον έρωτά σου σε ένα κορίτσι που έμενε στην άλλη άκρη (το κάναμε), να της αφιερώσεις κάτι μελό από Πυξ Λαξ (το κάναμε) και να περιμένεις μέχρι να σου απαντήσει στην αφιέρωση (δεν το ‘κανε). Κατά τ’ άλλα, για τους πιο μπελαλήδες υπήρχε πάντα και ο Άγγελος με τον οποίο ήταν ερωτευμένα τα 2 στα 3 δεκαπεντάχρονα που άκουγαν Ατλαντίς.

3. Το να βλέπεις Γιώργο Γεωργίου

Έγινε φίλε.

4. Το μαλλί-φράχτης

5. Τα μαύρα, μακριά παλτό τύπου Matrix

Όοοοοχι, μπορείς πάρα πολύ καλύτερα από αυτό.

6. Ο Γιάνης Βαρουφάκης

7. Ο Σταύρος Θεοδωράκης

Δηλαδή οι Πρωταγωνιστές του. Έστω μέχρι να αρχίσει να τους κλέβει την παράσταση με τις νιχιλιστικές ερωτήσεις τύπου “έ;”, “δηλαδή;”, “τι;”, “και;” που οδηγούν επίσης σε μονολεκτικές απαντήσεις και στο τέλος κερδίζει η ζοφερή σιωπή. Με το Ποτάμι και τη σφοδρή του κομματικοποίηση, ο Σταύρος τράβηξε την καρέκλα του not cool και κάθισε λες και έπαιζε μουσικές καρέκλες.

8. Το μπασκετικό Μαρούσι

9. Ο φρέντο

10. Το σκουλαρίκι στους άντρες

11. Ο Λάκης Λαζόπουλος

Κάθε φορά όλο και πιο αγκαλιά με τη γιαγιά μας και τις φίλες της.

12. Το iPod

13. Ο Γιώργος Μαργαρίτης μετά την τελευταία διαφήμιση

 

Η αλήθεια είναι ότι μετά την περιβόητη διαφήμιση στην οποία συνωστίζονται οι Κότσιρας, Μαργαρίτης, Πυροβολάκης, η λύρα του Πυροβολάκη, μια κουζίνα, μια τηλεόραση που παίζει Καζαντζίδη, ο Καζαντζίδης και εκατό χρόνια ελληνικές μιζέριας, υπάρχουν πάρα πολλά είδη που πέρασαν την πράσινη γραμμή ανάμεσα στο κουλ και το όχι κουλ. Για να μην παιδευόμαστε και για να μη χάσουμε την μπάλα, σίγουρα στο γήπεδο του όχι κουλ πέρασαν όλοι οι παραπάνω. Και εντάξει όλοι οι άλλοι. Ο Γιώργος ο Μαργαρίτης που τον πετυχαίνουμε επανειλημμένα σε ανυποψίαστα ταβερνεία στο Παγκράτι, γιατί;

14. Η σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα-ντοματίνια-μπαλσάμικο

15. Το να παίζεις Χρηματιστήριο

16. Το βρώμικο στη Μαβίλη

Η ποιότητα του ‘βρώμικου’ μπορεί να μην αλλάξει ποτέ, αλλά το κλείσιμο της καντίνας καταργεί το 85% του έπους που είχε χτιστεί στις συνειδήσεις μας γύρω από το brand ‘βρώμικο στη Μαβίλη’.

17. Το να φοράς κοντομάνικο πάνω από το μακρυμάνικο

18. Ο σηκωμένος γιακάς στο πόλο

19. Το να κυκλοφορείς με εμφάνιση ομάδας

20. Τα τσαντάκια-μπανάνα

Θεούλη μου!

21. Το να βγαίνεις στου Ψυρρή

22. Το να κοροϊδεύεις τον Βασίλη Λεβέντη

Μικροί ήμασταν, δεν ξέραμε. Τέσσερις μήνες πριν, η Ένωση Κεντρώων έκανε το κομμάτι της στις βουλευτικές εκλογές και το ‘Ερχόμαστε’ είναι ένα σύνθημα που της ανήκει δικαιωματικά, ειδικά μετά και τη μαθηματική άνοδο της ΑΕΚ στη Super League.

23. Η λέξη κουλ

24. Η πλατεία Καρύτση

25. Το μοχίτο

26. Ο Δημήτρης Σταρόβας

Ο Δημήτρης Σταρόβας είχε πάντα το εκτόπισμα (και το φυσικό και το ψυχικό) για να θεωρείται επίτιμο μέλος της σχολής των ‘πιο γαμάτων τύπων που έβγαλε η Θεσσαλονίκη και τους οποίους γνωρίσαμε στα 90s’. H τηλεόραση ποτέ δεν του πήγαινε (σ.σ. όλοι για το μεταμοντέρνο έπος ‘Ο Αγλέορας’ θα τον τιμάμε), αλλά αυτό το πράγμα με το Δημήτρη στα Καρντάσιανς δεν. Απλά δεν.

27. Η Μύκονος

28. Το Rock n Roll στο Κολωνάκι

29. Το κλαμπ σάντουιτς

30. Οι emo

31. Ο Πάμπλο Γκαρσία

32. Το Ρεζίν στα Εξάρχεια

33. Τα τηλεπαιχνίδια

Αυτό το πράγμα που λέγεται ‘Hot Seat’, βεβηλώνει τη μνήμη του ‘Εκατομμυριούχου’ και παίζεται κάθε απόγευμα στον ΣΚΑΪ είναι όλοι οι λόγοι, για τους οποίους μας τέλειωσαν τα τηλεπαιχνίδια, μαζί.

34. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος

35. Το να βάζεις τις τηλεκάρτες στο ψυγείο για να ξαναγεμίσουν μονάδες :/

36. Ο ΓΑΠ

37. Η Ρεζέρβα, το κατάστημα

38. Το Κάτι Ψήνεται

Σε περίπτωση που νομίζεις ότι κάτι δεν διάβασες καλά: Το Κάτι Ψήνεται ήταν φανταστικό την πρώτη του χρονιά.

39. Το να χρησιμοποιείς ατάκες του Αλέφαντου

Τα πάντα όχι.

40. Τα Abercrombie & Fitch

41. Τα φαρδιά παντελόνια

42. Ο Τσάκας κι ο Πρόδρομος

43. Οι Placebo

Πριν 20 χρόνια ήταν το πιο alternative πράγμα που ακούσαμε ποτέ. Σήμερα, έχουμε ακούσει χιλιάδες πιο alternative πράγματα από τους Placebo. Επίσης, το γεγονός ότι η μόνη πόλη που τους έχει ξεφύγει για live είναι μάλλον το Διδυμότειχο δεν βοηθάει και πολύ.

44. Οι λίστες σαν κι αυτή που διαβάζεις φιλότιμα τώρα

45. Ο Μουρίνιο

Συγγνώμη. Θοδωρή. Δημητρόπουλε.

46. Το να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ

Γιατί το να μην είσαι είναι μια βαθύτερη διαδικασία που θέλει χρόνο.

47. Τα κάμπριο αυτοκίνητο

48. Οι μπλούζες Maui

49. Το bungee jumping

50. Αυτά τα Oakley

51. Οι αθλητικές εφημερίδες

Και όχι, δεν εννοούμε μόνο τις οπαδικές.

52. Ο Γιάννης Πλούταρχος

53. Το δελτίο του Star Channel

Αν υπήρχε κάτι ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο δελτίο είναι ότι οι ρεπόρτερ του τσαλάκωναν την εικόνα τους καταπίνοντας τεκίλα και ρούμι από το μπουκάλι την ώρα που οι συνάδελφοί τους στα ‘σοβαρά’ δελτία ανέλυαν την οικονομική πολιτική των τελευταίων δώδεκα ΥΠ.ΟΙΚ. του Λουξεμβούργου. Η στροφή στο κάπως πιο σοβαρό μάς λύγισε.

54. Οι εξορμήσεις στην Αράχωβα

Και τα θεοσκότεινα ρεπορτάζ για το nightlife και “Αράχωβα περνάμε τέλειααααααααα”. Είδες τι συμβαίνει όταν σοβαρεύει το δελτίο του Star Channel;

55. Τα κωλοφτιαγμένα αυτοκίνητα

56. Το Californication

Εξαιτίας της οδυνηρής τελευταίας σεζόν.

57. Τα μποξεράκια Apple

58. Η παραδοσιακή 21

Η απόλυτη επικράτηση του πόκερ εις βάρος των άλλων χαρτοπαιγνίων όπως της πατροπαράδοτης ‘εικοσιμίας’ άλλαξε τις ισορροπίες στα τραπέζια σπιτιών, καζίνο, καφενείων και λεσχών. 

59. Τα σφηνάκια

60. Το να πας διακοπές στην Ίο

61. Αυτά τα Timberland

62. Το να λες ότι η αγαπημένη σου ταινία είναι το ‘Fight Club’

63. Οι νεκροκεφαλές σε T-shirts

64. Ο Γρηγόρης Ψαριανός

Είναι απορίας άξιον το γιατί έχουμε καθυστερήσει να φτιάξουμε γκρουπ στο Facebook με τον σιβυλλικό τίτλο ‘Πού χάθηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός του ραδιοφώνου’; Μια από τις πιο οικείες περσόνες των ερτζιανών άφησε το σύστημα να τον εξελίξει σε μια από τις πιο ανοίκειες φιγούρες της ελληνικής βουλής. Όχι ότι είχαμε πρόβλημα να βρούμε τέτοιες, αλλά καταλαβαίνεις.

65. Τα cd

66. Το περικάρπιο στο χέρι

Εξαιρούνται οι τενίστες. Είσαι τενίστας αγόρι μου;

67. Οι ξεβαμμένες από χλωρίνη μπλούζες

68. Τα τσουλούφια

69. Ο Φρέντι Αντού στο Football Manager

Είναι πάρα πολύ κουλ πάντως να διαβάσεις το προφίλ του Φρέντι, όπως το έγραψε ο Γιώργος Μυλωνάς στο Contra.gr.

70. Τα eMule, Kazaa, Limewire

71. Το ταξίδι στις Μαλδίβες που ονειρεύεται κάθε μεσοαστός

72. Το Seven Nation Army

 

73. Οι επαναλήψεις του Ρετιρέ

74. Τα σκισμένα τζιν

75. Το να εκπροσωπείς την Ελλάδα στη Eurovision

“Κάποτε έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα σε πέντε τραγούδια της Βίσση και όχι ανάμεσα σε πέντε τραγουδιστές”, όπως σοφά είπε ο Θέμης Καίσαρης λίγο πριν από ένα live chat Game of Thrones.

76. Οι Offspring

77. H χαίτη-λασπωτήρας

(Ο Τζίμης Πατίκας όπως τον βρήκαμε στον Sombrero)

78. Τα Nanou Donuts

Δεν έχει περάσει πολύ περισσότερο από δύο χρόνια από τότε που οι ουρές έξω από τα Nanou έφταναν μέχρι το Σύνταγμα, ανεξαρτήτως πού βρισκόταν το εκάστοτε κατάστημα. Σήμερα η εικόνα έξω από τα Nanou δεν είναι απλά διαφορετική, είναι η ακριβώς αντίθετη.

79. Το Twitter

80. Το μαλακό πακέτο τσιγάρα

81. Ο Bono

Μπορεί να μοιάζει μακρινή όσο αυτή των δεινοσαύρων, αλλά υπήρξε μια εποχή που ο Bono ήταν πραγματικά κουλ. Ήταν η εποχή που ασχολιόταν μόνο με τη μουσική.

82. Τα μπλουζάκια με τη φιγούρα του Τσε

83. Τα μεγάλα λούνα παρκ

84. Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου

85. Ο Βαγγέλης Περρής

86. Ο Αλέξης Τσίπρας

Το τελευταίο πράγμα που είναι ο Αλέξης από τη μέρα που ντύθηκε πρωθυπουργός είναι άνετος και κουλ. Δεν του το επιτρέπει η καθημερινότητα θα λέγαμε.

87. Το να είσαι μετρ στα μπουζούκια

88. Ο Χρήστος Φερεντίνος

89. Τα βραχιολάκια live strong

90. O Δημήτρης Καμπουράκης

91. Ο Σωτήρης Καλυβάτσης

Με ποσοστό που έφτασε το 82%, οι συντάκτες του ΟΝΕΜΑΝ τοποθετήθηκαν στο δίλημμα ‘Κανάκης ή Καλυβάτσης’ και αποθέωσαν το Σωτήρη, που όπως και να το κάνουμε ήταν κάποτε ο Μαέβιους Παχατουρίδης, ενώ ο Κανάκης δεν ήταν. Αυτό το α λα Iron Man μούσι του Σωτήρη είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δεν είσαι ο Robert Downey Jr. Σωτήρη μου. Και σταμάτα να μένεις σε καράβια.

92. Το πλαστικό στήθος

93. Οι mixologists

Παιδιά ένα ποτάκι ήρθαμε να πιούμε, όχι να μάθουμε τον περιοδικό πίνακα απέξω.

94. Οι αναπτήρες zippo

95. Τα lava lamps

96. Το να κάνεις αναπάντητη για να σε πάρει ο άλλος

Ή για να δείξεις ότι τον σκέφτεσαι(;). Χμ.

97. Τα μαγαζιά με ναργιλέδες

Ειδικά στου Ψυρρή.

98. Τα SMS

Τα sms ήταν πάρα πολύ κουλ κάποτε. Κουλ δεν ήταν το γεγονός ότι αν ξεπερνούσες τους επιτρεπτούς χαρακτήρες ενός sms, μπορεί να χρεωνόσουν και δεύτερο εξαιτίας ενός γράμματος. Τέλος πάντων, οι καιροί άλλαξαν με τόσους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους (chat, Facebook, Messenger, Whatsapp και γενικά ΙΝΤΕΡΝΕΤ) που πολλοί προτιμούν να βγουν στο μπαλκόνι και να φωνάξουν κάτι σε κάποιον που μένει σε άλλη χώρα παρά να του στείλουν sms. Καλά, σ’ αυτούς που τώρα τελευταία δοκιμάζουν τα σήματα καπνού επειδή βαριούνται να συντάξουν sms, λέμε να μην αναφερθούμε καν.

99. Οι χορευτές στα κλαμπ

100. Τα τζιν πουκάμισα

Εντάξει, τα πατατάκια είναι πάντα κουλ.