© Petros Karadjias / AP
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

6 πράγματα που μας σπάνε τα νεύρα κάθε καλοκαίρι

Όχι άλλα εγκαύματα και κατσαρίδες. Όχι άλλες ρακέτες.

Άργησε το καλοκαίρι φέτος, και μακάρι να αργούσαν και όλα αυτά που φέρνει μαζί του και μας σπάνε τα νεύρα. Αλλά όχι. Αυτά έπρεπε να έρθουν στην ώρα τους – και ήρθαν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι και πιο έτοιμα από ποτέ να παλέψουν για να μας χαλάσουν την καλύτερη περίοδο του χρόνου.

Το διάστημα δηλαδή που θα έπρεπε να έχουμε το μυαλό μας μόνο στην ξάπλα, στις διακοπές, στα μπάνια και στις ατελείωτες βόλτες.

Αντίθετα, το έχουμε σε ένα σωρό ταλαιπωρίες και κακουχίες που δε μας αξίζουν, όπως οι παρακάτω.

Τα απρόσκλητα ζωύφια

Unsplash

Ανοίγεις το παράθυρο γιατί σκας; Πολύ καλά κάνεις. Που σκας, όχι που ανοίγεις το παράθυρο, γιατί αν το ανοίξεις κινδυνεύεις να μπουν μέσα από αιμοδιψή κουνούπια και ασυγκράτητα τζιτζίκια μέχρι τον αληθινό εφιάλτη του καλοκαιριού. Το έντομο που μισείς να το βλέπεις θρεφτάρι καλοκαιριάτικα, και κατάμαυρο, όχι όμως απ’ τα μπάνια, αλλά απ’ την μπίχλα και τη σιχασιά. Την κατσαρίδα.

Ναι, το καλοκαίρι είναι η εποχή που σκάνε από παντού τα πιο ασέβαστα και τρομακτικά πλάσματα του πλανήτη και δεν ξέρεις από που να ξεφύγεις. Τι πρέπει να κάνουμε για ένα καλοκαίρι χωρίς κατσαρίδες; Πείτε το και θα το κάνουμε. Πείτε το όμως.

Κακός ύπνος

Υπνος Shutterstock

Ζέστη. Καταραμένη ζέστη όλη την ώρα. Σκέψου αυτό: έχεις γλαρώσει το μεσημέρι μπροστά στην αγαπημένη σου σειρά, δεν το περιμένεις αλλά σε παίρνει ο ύπνος. Καλά ως εδώ. Τι γίνεται αν η θερμοκρασία όμως αλλάξει δραματικά κατά τη διάρκεια του ύπνου; Απλώς ξυπνάς ιδρωμένος και μισείς τον εαυτό σου που ξέχασες να ανάψεις το air-condition.

Ακόμα χειρότερα το βράδυ. Αναρωτιέσαι: «Να κοιμηθώ με ανοιχτό παράθυρο ή θα μπούνε κουνούπια»; «Να κοιμηθώ με ανοιχτό το air-condition ή θα ξυπνήσω κατά τις 4 το πρωί και θα το κλείσω απ’ το κρύο; Και αν δεν το κλείσω, θα ξυπνήσω το πρωί με μία ψύξη που θα καταστρέψει τη μισή πλευρά του σμιλεμένου μου κορμιού;».

Ή ακόμα χειρότερα «δεν κάνει πολλή ζέστη μωρέ, θα κοιμηθώ χωρίς το air-condition, σιγά» και ξυπνάς πάλι στις 4 το πρωί, αλλά αυτή τη φορά μούσκεμα στον ιδρώτα, να κολλάς πάνω στα σεντόνια και τα μαξιλάρια. Παραδέξου το: Ο ύπνος είναι κάτι πάαααααρα πολύ άβολο το καλοκαίρι.

Η απαίσια στάμπα στο μπλουζάκι

Η οποία μαρτυράει πως εσύ κι ο ιδρώτας, δεν είσαστε δυο ξένοι. Ο ήλιος φέρνει ζέστη, η ζέστη φέρνει ιδρώτα, ο ιδρώτας φέρνει αυτά τα άθλια σημάδια από ιδρώτα στο μπλουζάκι σου, τα οποία σε κάνουν να θέλεις να μπεις σε ένα λαγούμι και να κρυφτείς για πάντα. Ναι, υπάρχουν αποσμητικά που σχεδόν λύνουν το πρόβλημα. Όχι, δεν κάνουν θαύματα – σε κάποια φάση η φρίχτη στάμπα θα κάνει την εμφάνισή της.

Οι τηλεοπτικές επαναλήψεις

Κι όμως είμαι ακόμα εδώ/ΕΡΤ1

Οι περισσότεροι έχουμε βγάλει απ’ τη ζωή μας την απελπιστικά βαρετή ελληνική τηλεόραση, όμως υπάρχουν παραδόσεις που δε σπάνε και όσο και αν αποφεύγεις να την ανοίξεις, κάποια στιγμή θα το κάνεις. Και τότε θα έρθεις αντιμέτωπος με την παράδοση των αμέτρητων (και απάλευτων) επαναλήψεων.

Σίριαλς απ’ τα 90s, ριάλιτι της χρονιάς που έφυγε, σκουπιδοεκπομπές των τελευταίων ετών, όλα βρίσκουν τον χώρο τους στον πλανήτη που λέγεται ελληνική TV. Και αυτός είναι ένας πλανήτης με απελπισμένους και δυστυχισμένους κατοίκους. Μη μείνεις εκεί. Πάρε το πρώτο διαστημόπλοιο και κάν’ την για αλλού. Κάν’ την όσο προλαβαίνεις! (*μουσική Ρετιρέ εδώ)

Το καλοκαιρινό κομμάτι που παίζει παντού

Είναι η περίπτωση Despacito. Κάθε καλοκαίρι η πανίσχυρη Βιομηχανία Σπασίματος Νεύρων (υπάρχει, στάνταρ) βγάζει το πιο δυνατό της όπλο. Εκείνο το τραγούδι με τον πιο κολλητικό ρυθμό, που ξεχωρίζει πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα χιτάκια με κολλητικό ρυθμό και που για κάποιον ακατανόητο λόγο πρέπει να ακούγεται παντού.

Πας στην παραλία; Θα το ακούσεις. Πας στο club; Θα το ακούσεις. Πας στην ταβέρνα, στο περίπτερο, στο σπίτι σου το ίδιο; Πάλι θα το ακούσεις. Για κάποιο λόγο είναι υποχρεωτικό να παίζει παντού αυτό το τραγούδι.

Οι ρακέτες στην παραλία

Τα 6 πράγματα που μας σπάνε τα νεύρα κάθε καλοκαίρι © Associated Press

Δεν υπάρχει κανένας λόγος περισσότερης ανάλυσης εδώ. Ναι, οκ, όταν παίζει είναι μια χαρά. Όταν όμως τις ακούς απλά θέλεις όσοι τις κρατάνε να πάθουν κακό. Τόσο απλά.