ORIGINALS

Τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να πάθεις στον ύπνο σου

Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα ξανακοιμηθείς μετά από αυτό.

Υπάρχουν πολύ τρομακτικά πράγματα που μπορούν να σου συμβούν στον ύπνο σου. Φυσικά δεν μιλάω για τα άσχετα τυχαία τρομαχτικά πράγματα που μπορούν να σου συμβούν στο ύπνο σου.

-Ο πατέρας μου πέθανε στον ύπνο του.

-Καρδιά;

-Όχι, κοιμήθηκε όπως οδηγούσε.

Μιλάω για πραγματικές παθήσεις και διαταραχές ύπνου που είναι πιο τρομακτικές και από αποτελέσματα εξετάσεων αίματος μετά τις γιορτές. Κάποιες από αυτές είναι γνωστές όπως η υπνοβασία ή οι εξακολουθητικοί εφιάλτες. Αλλά αν υπήρχε μια κλίμακα τρόμου που κυμαινόταν από κουτάβια λαμπραντόρ μέχρι δίπλωμα παντόφλας όπως κατεβαίνεις σκάλες, οι παθήσεις για τις οποίες θα μιλήσουμε είναι η ταινία Εξορκιστής. Τελος πάντων, αυτό με την κλίμακα το δουλεύω ακόμα και δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα όσο θα ήθελα, κρατήστε το ότι είναι πολύ τρομακτικές.

Sexomnia

Υπάρχει μια πάθηση ύπνου που ονομάζεται sexomnia και μαντέψτε με τι έχει να κάνει.

Όσοι μαντέψατε ότι έχει να κάνει με την νέο κέλτικη παγανιστική φολκ μπάντα Omnia, λυπάμαι. Η απάντηση που ψάχναμε ήταν ‘σεξ’.

Υπάρχει μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων που πάσχει από αυτήν την πάθηση η οποία λόγω μια δυσλειτουργίας του εγκεφάλου αφήνει του πάσχοντες σε μια κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Φαινομενικά και πρακτικά κοιμούνται, αλλά κάποιες λειτουργίες τους είναι ενεργές και έχουν την τάση να διαπράττουν σεξουαλικές πράξεις από αυνανισμό ως όντως σεξ, ενώ παράλληλα κοιμούνται.

Και εγώ δεν βρίσκω να κάνω σεξ ούτε ξύπνια.

Το αληθινά τρομακτικό κομμάτι είναι ότι οι παθόντες δεν έχουν καμία ανάμνηση από τις πράξεις που έκαναν σε αυτή την κατάσταση.

Δεν είναι αυτό που φαίνεται! Αλήθεια, κοιμόμουνα!

Πέρα από την πλάκα και την εύκολη περίπτωση του μοναχικού αυνανισμού, έχουν υπάρξει πραγματικές υποθέσεις γυναικών που έχουν καταγγείλει προσπάθειες για βιασμό από τους συντρόφους τους, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους με την εξήγηση του ότι δεν θυμόντουσαν τίποτα. Προφανώς, αν οι συγκεκριμένοι άνδρες δεν είναι συνδεδεμένοι με ειδικά μηχανήματα τη στιγμή των περιστατικών δεν μπορούμε να ξέρουμε σίγουρα αν λένε αλήθεια ή ψέματα. Αλλά το θέμα είναι ότι είναι ιατρικά διαπιστωμένο ότι μπορεί να συμβεί σε κάποιον που πάσχει από τη συγκεκριμένη πάθηση.

Δυστυχώς, η νευρολογική έρευνα για τις παθήσεις ύπνου είναι απίστευτα πίσω αυτή τη στιγμή και δεν έχουμε καθόλου σαφή εικόνα για την πάθηση. Τα πιθανά αίτια είναι η έλλειψη ύπνου, η κατανάλωση αλκοόλ και φαρμάκων και το άγχος. Με άλλα λόγια πιθανά αίτια είναι το να είσαι ένας φυσιολογικός ενήλικας με υποχρεώσεις. Οι (χωρίς υπερβολή) συμβουλές αντιμετώπισης για την πάθηση είναι α) ο παθών να μην έχει εκτεθειμένα σημεία του δέρματος του για να μην διεγείρεται με την επαφή (!) και β) να χρησιμοποιεί ειδικές κλειδαριές για να κλειδώνεται στο δωμάτιο του τα βράδια, σαν κάποιο είδος σεξουαλικού λυκάνθρωπου.

Ιατρική: Θεραπεύοντας κόσμο με ακριβή επιστήμη*

*Η εμπειρία σου μπορεί να διαφέρει.

Σύνδρομο έκρηξης κεφαλής

Σίγουρα από τις παθήσεις ύπνου αυτή είχε τον καλύτερο μάνατζερ. Έχει το πιο ψαρωτικό όνομα απ’ όλες. Είναι εντυπωσιακός σχεδόν clickbait τίτλος. Ακούγεται λες και μιλάει για πυρηνικές κεφαλές.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι δύο πλευρές ανησυχούσαν να μην ξεκινήσει ένα σύνδρομο έκρηξης κεφαλών μεταξύ τους.

Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα διαβάζοντας ένα άρθρο για το σύνδρομο έκρηξης κεφαλής είναι αυτό:

 

Aλλά παρά το ψαρωτικό της όνομα, δεν έχουμε να κάνουμε με πραγματική έκρηξη. Στο συγκεκριμένο σύνδρομο, οι παθόντες ξυπνάνε απότομα μέσα στο βράδυ από δυνατούς ήχους έκρηξης για να ανακαλύψουν απλά ότι ο ήχος ήταν εντελώς ανεξήγητος.

H διάγνωση του συγκεκριμένου συνδρόμου γίνεται πολύ πιο δύσκολή σε μέρη που σε ξυπνάνε όντως εκρήξεις, όπως ορυχεία ή εμπόλεμες ζώνες.

Προσπάθησε μόνο να φανταστείς το σοκ του να ξυπνάς από ήχους έκρηξης μέσα στο δωμάτιο σου. Ακόμα και να ξέρεις ότι έχεις το σύνδρομο, πώς σκατά συνεχίζεις τον ύπνο σου μετά από αυτό;

“AAAAAAAAAAA! Α, όλα κομπλέ. Ας ξανακοιμηθώ”

Θα με ρωτήσετε τώρα τι έχει να προσφέρει η Ιατρική στην αντιμετώπιση του συνδρόμου. Θα σας δώσω μια εικόνα. Αν γινόταν μια ομιλία για τα πράγματα που ξέρουμε για τις διαταραχές ύπνου, η διάλεξη θα ήταν 5 δευτερόλεπτα. Κάποιος θα έβγαινε και θα έλεγε “Όχι πολλά”, θα ευχαριστούσε και θα πηγαίναμε όλοι για early κοκτέιλ. Για άλλη μια φορά, η επιστήμη έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά για την αιτία και τη θεραπεία της συγκεκριμένης διαταραχής. Κανένας δεν έχει ιδέα για ποιο λόγο συμβαίνει και δεν υπάρχει ούτε λόγος για θεραπεία αυτή τη στιγμή.

“Σε γενικές γραμμές παιδιά, σίγουρα συμβαίνει για κάποιο λόγο και υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία ότι υπάρχει θεραπεία. Ερωτήσεις;”

Αν όμως σου φαίνεται μονότονο το να ακούς εκρήξεις κάθε βράδυ, μπορείς να επιλέξεις κάτι άλλο μιας και οι παθόντες μπορούν να ακούσουν μια πληθώρα δυνατών ήχων όπως πυροβολισμούς, δυνατά χτυπήματα στον τοίχο και βρυχηθμούς.

“Να σου πω ρε. Είχε έρθει χτες όταν κοιμόμουν το λιοντάρι της MGM”;                                             

Παράλυση ύπνου

Δεν υπάρχει τίποτα τρομακτικότερο από την παράλυση ύπνου. Σε πολλούς μπορεί να μην θυμίζει τίποτα το όνομα της διαταραχής. Ίσως αυτοί έχουν ακούσει το άλλο όνομα της διαταραχής: “ΜΟΡΑ!”

Όχι αυτόν τον Μόρα!

Αυτή τη μόρα!

Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν εννοώ ότι αυτή η διαταραχή ύπνου είναι υπερφυσικής φύσεως, αν και θα έβγαζε περισσότερο νόημα αν ήταν. Απλά η δικιά μας Μόρα είναι μόνο ένα παράδειγμα παρόμοιων οντοτήτων που περιγράφονται σε λαϊκές παραδόσεις πολλών χωρών.

Αυτός ο πίνακας με τίτλο ‘Εφιάλτης’ θεωρείται από τις πρώτες απεικονίσεις της παράλυσης ύπνου.

Η παράλυση ύπνου βιώνεται από τον περισσότερο κόσμο πάλι ως μια κατάσταση ανάμεσα σε ύπνο και ξύπνιο κατά την οποία έχουν αντίληψη και αίσθηση του τι γίνεται γύρω τους, αλλά δεν μπορούν να κουνηθούν. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε κατά την διάρκεια της προσπάθειας να κοιμηθείς, είτε κατά την διαδικασία ξυπνήματος και μπορεί να πλήξει ανθρώπους με άλλες παθήσεις ύπνου, ανθρώπους που δεν ξεκουράζονται σωστά αλλά και απόλυτα υγιείς ανθρώπους.

Σε περίπτωση που δεν είστε καλοί στα μαθηματικά, αυτό σημάνει ότι μπορεί να το πάθουν ΟΛΟΙ.

Πάλι κανείς δεν έχει ιδέα πώς ακριβώς δουλεύει το πράγμα. Η καλύτερη υπόθεση που έχουμε ως τώρα έχει ως εξής. Όταν βρίσκεσαι στο βαθύτερο στάδιο ύπνου γνωστό και ως REM, ο εγκέφαλος σου εσκεμμένα ‘παραλύει’ προσωρινά το σώμα σου για να αποφύγεις τους τραυματισμούς από κινήσεις-αντιδράσεις σε όνειρα. Για κάποιο άγνωστο λόγο, κάποια άτομα περνάνε από βαθύτερο στάδιο ύπνου σε πλήρη ξύπνια κατάσταση άμεσα. Αυτό δεν δίνει χρόνο στον εγκέφαλο να επιστρέψει έλεγχο στα νεύρα, οπότε παγιδεύεσαι σε μια κατάσταση στην οποία είσαι πρακτικά ξύπνιος, αλλά ακόμα παράλυτος.

Μπορώ να μιλήσω εξ ιδίας πείρας για το συγκεκριμένο θέμα γιατί είχα περιστατικά παράλυσης ύπνου για ένα διάστημα όταν ήμουν φοιτητής. Μου συνέβαινε πάντα κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να ξυπνήσω. Σε εκείνη την φάση άνοιγα τα μάτια μου, είχα κανονικά συνείδηση ότι ήμουν ξύπνιος, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούσα να κουνηθώ ή να μιλήσω για αρκετά λεπτά. Αλλά ήμουν τυχερός μέσα στην ατυχία μου, διότι γνώριζα για την συγκεκριμένη πάθηση οπότε δεν με έπιανε πανικός στα επεισόδια. Περισσότερο νεύρα γιατί δεν περνούσε ένιωθα.

“Έλα πάμε λίγο ρε παράλυση! Τελείωνε! Κατουριέμαι!”

Δεν είναι ιδιαίτερα απίθανο για κάποιον να πάθει παράλυση ύπνου έστω μια φορά στη ζωή του. Το ποσοστό των ανθρώπων που το παθαίνουν είναι ανάμεσα στα 10-50%. Το οποίο είναι πιο ακριβές και από το επίπεδο που θα κυμανθεί η θερμοκρασία σε δελτίο καιρού.

Γενικά αύριο θα έχει δροσιά, αλλά πάρτε και ένα μαγιό μαζί.

Κράτησα όμως το καλύτερο για το τέλος. Αρκετά από τα άτομα που βιώνουν παράλυση ύπνου έχουν κανονικές οπτικοακουστικές παραισθήσεις! Η πιο συχνή και γνωστή παραίσθηση είναι να βλέπουν μια σκιά σε σχήμα ανθρώπου (εξ ου και η Μόρα) στο δωμάτιο ή πολλές φορές και πάνω τους. Από τις περιγραφές αυτό που βλέπουν οι περισσότεροι άνθρωποι μοιάζει με αυτό:

Nαι, γενικά καλόν ύπνο παιδιά!

Σε αυτό το σημείο να αποκαλύψω ότι βίωνα και εγώ παραισθήσεις στα επεισόδια μου. Ναι μπορεί να ήταν ηχητικές μόνο, αλλά δεν παύει να είναι απίστευτο. Δεν το έχω μοιραστεί ποτέ με κανέναν, αλλά άκουγα έναν ήχο σαν κάποιος να περπατούσε με διχάλα στο δωμάτιο. ΣΟΒΑΡΑ.

Τι βιώνουν οι άλλοι

Τι βίωνα εγώ