ORIGINALS

Tι απέγιναν οι νικητές των ελληνικών μουσικών reality;

Mπορεί το νέο Χ-Factor να ετοιμάζεται να ξεκινήσει με βήμα ταχύ και τον Σάκη 'σημαιοφόρο', αλλά, στο τέλος της ημέρας, για τους ίδιους τους διαγωνιζόμενους, έχει σημασία και προστιθέμενη αξία;

Ο πολυπλατινένιος Παντελής Παντελίδης (θεος σχωρέστον) δεν βγήκε από κανένα τηλεοπτικό show. Εκείνος το γκράντε σουξέ του το έκανε μέσω του youtube. Άρα, μήπως αυτός τελικά είναι πλέον καλύτερος -και πιο αξιοκρατικός- ‘βατήρας’ από το τι λέει η όποια κριτική επιτροπή (ακόμη και ο συμπαθέστατος Stavento) και τι ψηφίζουν οι όποιοι πωρωμένοι τηλεθεατές (ανάμεσα στους οποίους, το ομολογώ, έχω υπάρξει και εγώ, η γυναίκα μου και η 5χρονη κόρη μου);

Η παραπάνω σκέψη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχω δει κανένα ελληνικό μουσικό show να τολμά (;) να διαφημίσει τι έχει κάνει πρακτικά για τους νικητές του όπως η αντίστοιχη διεθνής εκδοχή του (βλέπε ‘το show που έχει αναδείξει καλλιτέχνες όπως οι One Direction, Little Mix, Olly Murs και Leona Lewis, που έχουν πουλήσει συνολικά πάνω από 200.000.000δ δίσκους), με έκανε να μπω στο τριπάκι να ψάξω τι απέγιναν εκείνοι που κάποτε ψηφίζαμε.

Στον πηγαιμό για το Fame, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος

Ήταν το πρώτο που έσκασε μύτη στην Ελλάδα, πίσω στο 2002 (ακολούθησαν τα Super Idol, Greek Idol, Dream Show The Music, X-Factor, The Voice). Προφανώς περισσότερο reality, παρά μουσικό show. Και όχι, ο πρώτος του νικητής, Νότης Χριστοδούλου, δεν έκανε καριέρα στο τραγούδι (αφού έβγαλε ένα δίσκο και έκανε και ένα πέρασμα από την τηλεόραση, έχει βρεθεί να δουλεύει ως interior designer σε μεγάλη εταιρία).

 

Ωστόσο μιλάμε για μια ΟΚ πρώτη ‘φουρνιά’ τραγουδιστών που περιλαμβάνει τους Θάνο Πετρέλη (από τα καλά success story του είδους), Νίνο (επίσης πρωτοκλασάτη περίπτωση) και Γρηγόρη Πετράκο. Καθώς επίσης την -καθόλου αμελητέα στο είδος της – bust queen Ελεάννα Παπαιωάνου.

 

Τέλος εδώ γνωρίσαμε την ‘οξύθυμη’ Άσπα Τσίνα (τελευταία φορά ήρθε στην επικαιρότητα όταν αποκάλυψε ότι συγχώρεσε τον άντρα της που είχε δυο χρόνια παράλληλη σχέση με μια 50άρα) και την Φωτεινή Τσιτσίγκου (νυν Ράλλη) που και συνεχίζει να τραγουδά και κατέβηκε και υποψήφια με τον Γκλέτσο.

 

Όσον αφορά τους νικητές, εξίσου ‘άκυρη’ αποδείχθηκε (όχι ότι δεν το ξέραμε τότε) η επιλογή στο Fame Story 3 του γαλανομάτη Περικλή Στεργιανούδη ο οποίος, μετά από κάποιες δισκογραφικές δουλειές, ντουέτα (με την Ειρήνη Μερκούρη) και εμφανίσεις (με τον Κουρκούλη) το παράτησε το άθλημα. Όπως το ‘παράτησε’ ουσιαστικά και ο 2ος Γιώργος Λιανός, ο οποίος προτίμησε να κάνει καριέρα τηλεπαρουσιαστή.

Εδώ επίσης είδαμε τον Ανδρέα Κωνσταντινίδη (αυτόν που έκανε ντουέτο με την Τζούλια και που πλέον έχει εμφανιστεί ξανά με το ψευδώνυμο Drew), την ελληνοαμερικάνα Αννέτ Αρτάνι (που κυκλοφόρησε δίσκους, εκπροσώπησε την Κύπρο στην Eurovision και έγραψε και ένα τραγούδι για την Britney Spears) και την ‘προ πλαστικών‘ Ελένη Χατζίδου.

 

Την Γλυφαδιώτισσα Barbie Νάνσυ Αλεξιάδη που έβγαλε τους δίσκους της και συνεχίζει να τραγουδά, χωρίς ωστόσο την επιτυχία που θα έπρεπε να έχει μια γυναίκα των δικών της ‘κυβικών’.

 

Ενώ εδώ πρωτοείδαμε τον -καταξιωμένο (στο είδος του) πλέον- Κωνσταντίνο Αργυρό. Ο οποίος έχει δηλώσει ότι το Fame δεν τον βοήθησε σε τίποτα πέρα από το να αποφασίσει ο ίδιος ότι θέλει όντως να γίνει τραγουδιστής.

 

Ειδική μνεία στον sui generis Αγαμέμνονα Πορφυρογέννητο που συνεχίζει να κάνει live εμφανίσεις. Αλλά για εμάς θα είναι πάντοτε εκείνος που την έπεσε άγρια και on air στην ‘προ Λιάγκα’ Φαίη Σκορδά στο παρακάτω θρυλικό βιντεάκι.

 

Πιο ‘καλλίφωνο’ και ταυτόχρονα πιο σέξι αποδείχθηκε το τελευταίο Fame Story (νούμερο 4). Το πρώτο σκέλος το καλύπτει η ανακήρυξη σε νικητή του έντεχνου Λεωνίδα Μπαλάφα (που συνεχίζει να κάνει κανονική καριέρα) και η συμμετοχή σε αυτό της ταλαντούχας Μαρίας Ιακώβου.

 

Ενώ το δεύτερο, του σέξι, το γεγονός ότι εδώ μας άφησε για πρώτη φορά με το στόμα ανοιχτό η Χριστίνα Κολέτσα (εκείνη και το στήθος της, στο XXX βιντεάκι που την έδειχνε να αλλάζει). Mε διαφορά το πιο σέξι talent babe όλων των ελληνικών reality. Περασμένων και επόμενων.

 

Αν και, όσον αφορά τα Fame, το καλύτερο υπήρξε το No2. Εκεί που νικήτρια βγήκε η teen idol Καλομοίρα Σαράντη. Ναι, τώρα πλέον φροντίζει τα δυο μωρά της στο Αμέρικα. Ωστόσο πρόλαβε να βγάλει δίσκους, να παίξει την κόρη του Γιάγκου Δράκου, να παρουσιάσει παιχνίδι στην Ιαπωνία και να πάει και στην Eurovision. Δηλαδή τι άλλο να κάνει μια μικρή και ταπεινή pop idol;

 

Επίσης στο No2 πέσαμε πάνω στους ‘καταραμένους’ εραστές Μάρω Λύτρα και Κωνσταντίνο Καραφώτη. Με τον δεύτερο να συνεχίζει κανονικά (καριέρα και να αλλάζει συντρόφους) και την πρώτη, δυστυχώς, μετά από μερικές εξαιρετικές φωτογραφήσεις, ειλικρινείς συνεντεύξεις και πρωτοκλασάτες εμφανίσεις στην Ιερά Οδό, να έχει επιστρέψει στον Καναδά όπου δουλεύει ως νοσηλεύτρια.

 

Δεν ξεχνώ ότι εδώ είδαμε τον -μετέπειτα Lava- Κώστα Μολτσίδη (και μπράβο του που κάνει καριέρα), τις σέξι Ιωάννα Κουταλίδου και Σαββίνα Λόις (και οι δυο πιο υποτιμημένες από το αντρικό φύλο από ότι τους αξίζει), τα ‘τυπάκια’ Γιώργο Χρήστου και Νίκο Μίχα (ο τελευταίος επέστρεψε πρόσφατα μετά από δυο χρόνια ‘απομόνωσης σε ένα χωριό στη Γαλλία), τον καλλίφωνο Κωνσταντίνο Θαλασσοχώρη και, φυσικά, την πραγματική νικήτρια. Τόσο του συγκεκριμένου κύκλου όσο και γενικών των music shows, δηλαδή την Ραλλία Χρηστίδου. Εξαιρετική φωνή. Εξαιρετική πορεία. Απόδειξη ότι, αν το έχεις, θα το βρεις. Από όπου και αν ξεκινήσεις.

 

Αν το ονειρευτείς, θα γίνει

Το Dream Show the music (αυτό με τον Μικρούτσικο) ξεκίνησε ταυτόχρονα με το Fame Story και έχει δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι είναι εκείνο που έχει αποδειχθεί το καλύτερο ‘εφόδιο’ για όσους διέπρεψαν σε αυτό. Όπως τον νικητή της 2ης σεζόν, Νίκο Οικονομόπουλο, που δεν έχει σταματήσει να γεμίζει μαγαζιά από τότε. Ή το δίδυμο που ξεχώρισε από τον πρώτο κύκλο. Δηλαδή τους Διονύση Μακρή και Κώστα Μαρτάκη. Οι οποίοι, σε αντίθεση με την νικήτρια του ίδιου κύκλου Αμαλία Αυγουστάκη, συνεχίζουν να είναι επίκαιροι.

 

(Επίσης, άσχετο, εδώ γνώρισε λίγο καλύτερα ο κόσμος την σέξι Ελληνο-ολλανδέζα Ιρένε Τρόστ και την πληθωρική αδελφή της Τζούλια, Άρτεμις Αλεξανδράτου)

Αν και, παρότι ο ίδιος έχει δηλώσει μετανιωμένος που συμμετείχε, στα κιτάπια μου, η ‘Ραλλία Χρηστίδου’ του show είναι σίγουρα ο Δήμος Αναστασιάδης. Ένας πραγματικά πολύ καλός τραγουδοποιός με στόφα και παρουσιαστικό σταρ.

Τι είδους Idol είσαι εσύ;

Στο Super Idol, που κράτησε μόλις μια σεζόν, τα πράγματα ήταν πιο μουσικά και οι νικητές διάθεταν πρώτα φωνή και μετά όλα τα υπόλοιπα. Ακόμη και αν, στην πορεία, η δεύτερη Τάμτα (νυν κριτής του νέου X-Factor) αποδείχθηκε ότι διέθετε και διαθέτει το κοκκαλάκι της νυχτερίδας περισσότερο από τον Σταύρο Κωνσταντίνου που ήρθε ξανά στην επικαιρότητα όταν μια πρώην του κυκλοφόρησε γυμνές φωτογραφίες του στο internet

(Εδώ επίσης είδαμε την παλιά -αδελφή της Ίνας- Γεωργία Λαζοπούλου και τον Νίκο Γκάνο που κάνει μια χαρά καριέρα).

 

Αντιθέτως η πρώτη σεζόν του Greek Idol δεν υπήρξε τόσο ‘γούρικη’ για τους παίκτες της. Πιο κερδισμένη μοιάζει να βγήκε αρχικά η ‘φραουλίτσα’ Νικόλ Παπαριστοδήμου, που έφτασε ως τον τελικό, η οποία εκπροσώπησε την Κύπρο στην Εurovision και έκανε και το σχετικό σουξέ ως Nikki Lee (επίσης έφτασε επίσης στους 123 τελευταίους στο Αυστραλέζικο Voice).

 

Ενώ ΟΚ πορεία -χωρίς, ωστόσο, ‘εξάρσεις’ δημοτικότητας- φαίνεται να έχει και η νικήτρια Βαλάντω Τρύφωνος η οποία, πριν κερδίσει το πρώτο Greek Idol, είχε κοπεί στις audition του X-Factor. Εδώ επίσης γνωρίσαμε την πολυτάλαντη Αντιγόνη Ψυχραίμη και, όσον αφορά τραγουδίστριες ‘πίστας’, την Τάνια Καρρά και την αμαζόνα Ιωάννα Ζερβολέα.

 

Ειδική μνεία στον Ελληνοαμερικάνο Παναγιώτη Τσακαλάκο, νικητή της 2ης σεζόν του Greek Idol, που εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές και έχει το δικό του πιστό κοινό. Αν και μεγαλύτερο σουξέ φαίνεται να έχει η δεύτερη του ίδιου κύκλου, η Καλαματιανή Μαλού Κυριακοπούλου, που συνεχίζει σταθερά την -ελαφρώς, δυστυχώς όχι ραγδαία- ανοδική της πορεία.

 

Στον ίδιο κύκλο επίσης έπιασε το μάτι μας τον ηθοποιό και τραγουδιστή Άρη Πλασκασοβίτη, τον Κωνσταντίνο Φραντζή (που είδαμε τόσο στο Μάνα Χ Ουρανού όσο και στο πλευρό της Θεοδωρίδου), την ‘θεολόγο της πίστας’ Χρύσα Μπανδέλη και τον Δημήτρη Τικτόπουλο (που πήγε και στο The Voice) ο οποίος βρέθηκε από το πλευρό του Ρέμου στο να παίζει τον Μέγα Αλέξανδρο σε ροκ όπερα.

 

To έχεις το X-Factor, ορέ;

Σε λίγο ξεκινάει το επόμενο. Kαι όλα δείχνουν ότι θα είναι μια χαρά λαμπερό. Επί σκηνής, στην κριτική επιτροπή και -βεβαίως, βεβαίως- στο backstage (βλέπε Ευαγγελία Αραβανή).

 

Όσον αφορά τι συνέβη στα προηγούμενα, πρώτος και καλύτερος στο χωριό ο νικητής του πρώτου, Λουκάς Γιώρκας, που συνεχίζει σταθερά και δυναμικά (και με την Έλενα Ράπτη στο πλευρό του-που το πας αυτό). Με τον δεύτερο τη τάξει, Νικόλα Μεταξά (επίσης φωνάρα), να έχει ολοκληρώσει τις μουσικές του σπουδές στη Βοστόνη και να ετοιμάζει διάφορα πράγματα με την μπάντα του πίσω στην Κύπρο.

 

Από την πρώτη αυτή σεζόν ξεχώρισαν τα Κόκκινα Χαλιά, η Κέλλυ Κάλτση και, από πλευράς σωματικών προσόντων, η ‘κορμί θανατηφόρο’ Ειρήνη Παπαδοπούλου (ίσως η πιο γυμνασμένη Ελληνίδα) που κατάφερε πλέον να είναι πρώτο όνομα στα νυχτερινά κέντρα που εμφανίζεται.

 

Αντιθέτως στη 2η σεζόν το μπαμ δεν το έκανε ο νικητής, Σταύρος Μιχαλακάκος, αλλά η εντυπωσιακή (σωματικά και φωνητικά) 18χρονη Ήβη Αδάμου που πλέον και είναι πρώτο όνομα και έχει ακόμη αρκετό περιθώριο για άνοδο.

 

O ένας από τους δυο αγγέλους από χαλούμι της σεζόν, με την δεύτερη, Ελευθερία Ελευθερίου (η οποία εκπροσώπησε αργότερα την Ελλάδα στη Eurovision) να είναι πιο petite αλλά σαφώς, σίγουρα, με διαφορά σου λέω, πιο πικάντικη.

 

Επίσης από την συγκεκριμένη σεζόν έσκασαν μύτη οι 48 ώρες, η Ελένη Αλεξανδρή (‘κόρη’ της Βίσση στο ‘Οι καμπάνες του Edelweiss’), ο Νικηφόρος και η εντελώς ‘που ήσουν εσύ τόσο καιρό’ βαβαβούμ Πωλίνα Χριστοδούλου

 

Πιο υποτονικά συνολικά τα πράγματα στον τρίτο κύκλο με τα δυο ονόματα που ξεχωρίζουν να είναι του νικητή Χάρη Αντωνίου που έχει μετακομίσει στη Νέα Υόρκη όπου προσπαθεί να χτίσει την καριέρα του και της χαριτωμένης Ελληνοκαναδέζας Νίκης Πόντε.

 

Από εκεί και πέρα είναι καλό και χρήσιμο να αναφέρουμε το ‘Να η Ευκαιρία’ από όπου μπήκε στη ζωή μας ο Ησαΐας Ματιάμπα και το Pop Stars του 2003 από όπου βγήκαν οι Hi-5, το πρώτο ελληνικό γυναικείο συγκρότημα.

Η γύρα μας αυτή στο παρελθόν έρχεται να κλείσει με το πρόσφατο The Voice που μας κράτησε ‘συντροφιά’ για δυο χρόνια. Πρώτη βγήκε η Κύπρια Μαρία Έλενα Κυριακού, την οποία μετά στείλαμε στην Eurovision.

 

Αν και εκείνη που θυμούνται όλοι είναι η 18χρονη Αρετή Κοσμίδου από την Αλεξανδρούπολη, με την εξωπραγματική φωνή, που πλέον είναι φοιτήτρια φωνητικής στην Ουαλία. Ήρθε 2η, με 3ο τον Λευτέρη Κιντάτο (πoυ τα πάει πολύ καλά) και 4η την Αίμιλη Χαραλάμπους. Με το ‘έπαθλο’ για το 2ο να καταλήγει, αντίστοιχα, στον Κώστα Αγέρη και την τετράδα να συμπληρώνουν οι Άννα Βιλανίδη, Νεκτάριος Μαλλάς και Κατερίνα Καμπανέλλη (σ.σ. για όλους είναι πολύ νωρίς να πεις αν έκαναν ή όχι το μπαμ).

Εμείς εδώ πάντως, έχουμε εκδηλώσει την σαφή προτίμησή μας στην Θεσσαλονικιά Κατερίνα Λιόλιου (του 1ου κύκλου), με το υπέροχο πρόσωπο, τα δίμετρα πόδια και τη γενικότερη προοπτική να γίνει η νέα μας μόνιμη καψούρα.