ORIGINALS

Τι σκέφτεται ένας μαθητής που μόλις τελείωσε τις Πανελλήνιες;

Οι πιο αγχωτικές σκέψεις που κάνει κάποιος λίγο πριν σπουδάσει.

Αυτό το άγχος για το μετά, αυτό το “ωραία. Και τώρα τι κάνουμε;” που αναρωτιέταιι ένας μαθητής με το που ολοκληρώνει το σχολείο, μπορεί να μην το γνωρίζει ακόμα, αλλά είναι ένα ερώτημα που θα τον απασχολήσει πολλές φορές στη ζωή του μελλοντικά. Ωστόσο, επειδή “πονάει πάντα η πρώτη φορά”, τότε είναι που πρέπει να το αντιμετωπίσει, να το πολεμήσει και να το ‘αξιοποιήσει’, αν μπορούμε να πούμε αυτή τη λέξη, προς όφελός του. Αυτές οι σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό του για το μέλλον του, για την καριέρα του, για το πρώτο του καλοκαίρι που δεν ξέρει πού θα τον βρει ο Σεπτέμβριος, αυτό το χάος μέσα στο κεφάλι του πρέπει να το βάλει σε μία σειρά και να εξετάσει προσεκτικά τις επιλογές του.

Ξέρουμε τι σκέφτεται γιατί περάσαμε και εμείς από το ίδιο στάδιο, ξέρουμε τα διλήμματα του και τους φόβους του.

Για παράδειγμα “να σπουδάσω αυτό που μου αρέσει ή αυτό που θα μου δώσει δουλειά;”. Ίσως το πιο κοινό ερώτημα που θέτει στον εαυτό του κάποιος που ψάχνει τι να σπουδάσει. Και πώς να τον κατηγορήσεις ειδικά στους καιρούς μας, που η οικονομική Κρίση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για πειράματα και δοκιμές. Ποιος θέλει να σπουδάσει κάτι που θα τον οδηγήσει να χτυπάει πόρτες και να μην του ανοίγει κανείς;

Ο καλύτερος συνδυασμός, λοιπόν, είναι να σπουδάσει αυτό που πραγματικά ονειρεύεται και στη συνέχεια να δει τον εαυτό του να εξελίσσεται μέσα από την εργασία, αυτό που θα σπουδάσει να του δίνει δηλαδή και δουλειά, τόσο απλά. Καλώς ή κακώς, η τεχνολογική επανάσταση που ζούμε σε σπρώχνει να σπουδάσεις κάτι σχετικό αν θες να είσαι κοντά στον συνδυασμό που αναφέραμε, και το Athens Tech College, το πρώτο κολέγιο αποκλειστικά για σπουδές τεχνολογίας, είναι η καλύτερή σου επιλογή. Για σένα που ξέρεις σε ποια εποχή ζεις και αγαπάς τους υπολογιστές, υπάρχουν οι επιλογές των σπουδών α) Computer Science, β) Business Informatics και γ) Internet Computing. Οι μεγαλύτεροι καινοτόμοι στον χώρο της τεχνολογίας άλλωστε σπούδασαν Computer Science.

Άλλη μία κλασική, διαχρονική σκέψη που κάνουν όσοι καλούνται να επιλέξουν τι να σπουδάσουν, είναι το “εντάξει, πέρασα σε μία σχολή, αλλά είναι αυτό που μου αρέσει;”. Αν κάτι μας έχει διδάξει η ιστορία εμάς τους μεγαλύτερους είναι ότι όσοι πήγαν σε μια σχολή ‘μόνο για να πάνε’, χωρίς να ακολουθήσουν το πραγματικό τους όνειρό, στην καλύτερη περίπτωση έζησαν μία συμβατική ζωή, χωρίς ενθουσιασμό και φιλοδοξίες. Στη χειρότερη περίπτωση όμως -και πιο συχνή- αναγκάστηκαν να δουλέψουν πάνω σε ένα αδιάφορο αντικείμενο, να μισούν τη δουλειά τους, την καθημερινότητά τους και να μην καταφέρουν να εξελιχθούν μέσα από αυτό (εφόσον βέβαια βρήκαν δουλειά). Αντίθετα, το Athens Tech College σου δίνει την ευκαιρία να σπουδάσεις ακριβώς αυτό που θέλεις και όχι αυτό που αναγκάστηκες, επειδή έτυχε να περάσεις σε μια σχολή που τελευταία στιγμή τη δήλωσες στο μηχανογραφικό.

Μπορεί να μας ακούγεται ρομαντικό πια, αλλά στο μυαλό το παιδιών ακόμα τριγυρνάει η αμφιβολία, αν αυτό που πρόκειται να σπουδάσουν είναι αυτό που πραγματικά θέλουν ή απλά κάνουν το χατήρι των γονιών τους. Δεν υπάρχει λοιπόν καλύτερος τρόπος να το ξεκαθαρίσουν αυτό μαζί τους, να το συζητήσουν ξανά και να τους κάνουν να κατανοήσουν ότι οι επιθυμίες τους πρέπει να συμβαδίσουν. Ειδικά, αν οι γονείς είναι παλιάς σχολής, είναι ευκαιρία να τους εξηγήσει γιατί, για παράδειγμα, οι τεχνολογικές σπουδές είναι προτιμότερες από τις παραδοσιακές (και λίγο παλιακές) που ξέρουν. Παράλληλα, στο Athens Tech College δεν θα χρειαστεί ποτέ να αναρωτηθεί κανείς για την αξία του πτυχίου του, (ούτε οι δικοί του, ούτε οι μελλοντικοί εργοδότες), καθώς σου δίνει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, ένα πανεπιστήμιο που συγκαταλέγεται στα 15 καλύτερα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η σκέψη, βέβαια, μετά από μία τόσο αγχωτική περίοδο όπως είναι οι Πανελλήνιες, πετάει και στις διακοπές, στις μέρες ξεκούρασης που ο -σύντομα- σπουδαστής οφείλει στον εαυτό του. Και πράγματι το αξίζει. Κουράστηκε όλη τη χρονιά, μόχθησε, έλιωσε στο διάβασμα και στο άγχος, είναι ευκαιρία τώρα να χαλαρώσει και να ευχαριστηθεί το ελληνικό καλοκαίρι. Ας μη δηλητηριάζει, λοιπόν, αυτή τη σκέψη με την αβεβαιότητα και το άγχος με το να βασανίζεται ποια είναι η σωστή απόφαση για το μέλλον του. Αρκεί να συνειδητοποιήσει ότι το προπτυχιακό, αλλά και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Athens Tech College είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νέα αγορά που διαμορφώνεται από την κρίση και φροντίζει να του διδάξει τις ειδικές δεξιότητες (skills) που αναζητούν οι εταιρίες. για να καταλάβει που πρέπει να συνεχίσει τις σπουδές του. Το Athens Tech College σε προετοιμάζει για την αγορά εργασίας και σου δίνει τα θεωρητικά θεμέλια του προγραμματισμού για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη αποτελεσματικών πληροφοριακών συστημάτων. Η εμπειρία 45+ ετών στο χώρο των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας συνθέτει τη φιλοσοφία του κολεγίου που παρέχει πρωτοποριακή διδασκαλία, άμεση δικτύωση των σπουδαστών στον επιχειρηματικό και ερευνητικό χώρο και συνεχή υποστήριξη των αποφοίτων μας με στόχο την αξιοποίηση των γνώσεών τους και την ανάδειξή τους στον επαγγελματικό χώρο.