ORIGINALS

Υπάρχει μία μπίρα που γεννήθηκε για μεξικάνικο

Ένα κείμενο αγάπης για τη χώρα που μας έχει δώσει τόσα μα τόσα πολλά. Γραμμένο πάνω από tacos και παγωμένες μπίρες SOL.

Συγκαταλέγομαι σε εκείνους τους τυχερούς ανθρώπους σε αυτή τη χώρα που είχαν κάποτε τη χαρά και την τύχη να πατήσουν το πόδι τους στο Μεξικό. Ένα ταξίδι μακρινό και αρκετά ακριβό από τη χώρα μας αλλά ένα ταξίδι που αξίζει κάθε ευρώ και κάθε δευτερόλεπτο που θα του αφιερώσεις. Κι όσο κλισέ κι αν είναι το ότι πρέπει να επισκεφθείς μια χώρα για να λες ότι την ξέρεις έστω και λίγο, στην περίπτωση του Μεξικό είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Πρέπει να δεις τους ανθρώπους με τα πλατιά χαμόγελα και τα ηλιοκαμένα μουστάκια. Να φωτογραφίσεις τα χρωματιστά σπίτια και να κρατήσεις στα χέρια σου μία από τις τουριστικές νεκροκεφαλές. Να σταθείς στη μέση μιας αγοράς και να εισπνεύσεις όσο πιο βαθιά μπορείς για να πάρεις όλες τις μυρωδιές των φαγητών. Να καθήσεις σε ένα τραπέζι στη μέση του πουθενά και να λυτρωθείς με τον αγαπημένο συνδυασμό των Μεξικανών. Μια παγωμένη μπίρα δίπλα σε ένα σφηνάκι τεκίλα.

Να ψάξεις κι εσύ καταφύγιο από αυτόν τον ήλιο που μοιάζει καρφωμένος πάνω από το Μεξικό, αυτόν τον ήλιο που δίνει ζωή, χρώμα και ενέργεια στους ανθρώπους αυτού του τόπου. Αυτόν τον ήλιο που έδωσε το όνομα και τη γεύση στην αγαπημένη μας μεξικάνικη μπίρα, την μπίρα SOL.

 

Αυτά σκέφτομαι κάθε φορά που βρίσκομαι σε κάποιο από τα (αρκετά ομολογουμένως) μεξικάνικα στέκια στην Αθήνα. Όποια κι αν είναι η παρέα μου, αρχίζω αμέσως να διηγούμαι ιστορίες για το Μεξικό, για τη “μόλε” και τα τάκος, για τα φασόλια στο ρύζι και τα χοντρά κομμάτια κρέατος στο BBQ. Για το lime που ήταν παντού και πάντα. Για το μεξικάνικο φαγητό που ταιριάζει τόσο μα τόσο πολύ με δυο γουλιές μπίρας.

 

Το ίδιο σκηνικό στήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Coyoacan στο Θησείο. Ένα ιδιόμορφο Μεξικάνικο στο κέντρο της πόλης. Και λέω ιδιόμορφο ακριβώς γιατί έχει πάρει την υπόθεση Μεξικό και την έχει πάει ένα βήμα παραπέρα. Με γεύσεις εκλεπτυσμένες όσο και αυθεντικά μεξικάνικες. Με έμπνευση από τις πρώτες ύλες του Μεξικό αλλά χάρη από κάθε γωνιά του πλανήτη, το Coyoacan έχει φέρει στη ζωή μας έναν διαφορετικό τρόπο να γευόμαστε και να διασκεδάζουμε το Μεξικό.

 

Κι όπως θα δεις και στις φωτογραφίες, το φαγητό έρχεται σε έναν ιδανικά Μεξικάνικο χώρο με σαφείς αναφορές στην Dia de Muertos, χρώματα που συναντάς στις γειτονιές της Guadalajara και του Mexico City, τοιχογραφίες, επιγραφές και φυσικά τα ζωγραφιστά πιστόλια – σήμα κατατεθέν ενός εκ των ιδιοκτητών του εστιατορίου.

Σε αυτόν τον χώρο μοιραστήκαμε με τον Θέμη Καίσαρη μερικές παγωμένες μπίρες SOL. Για να γευτούμε τον ήλιο, να του διηγηθώ τις δικές μου μεξικανικές περιπέτειες αλλά και να θυμηθούμε εκείνες τις περιπέτειες που ζήσαμε και παρέα με το σύνθημα #TasteTheSun εδώ και μερικούς μήνες.

Γιατί όσο κι αν προχωράμε στον χειμώνα, όσο κι αν αλλάζει η διάθεση και οι συνήθειές μας, μερικά πράγματα μένουν ίδια. Η δίψα μας για παιχνίδι και περιπέτεια κάτω από τον ήλιο. Η δίψα μας για μια παγωμένη μπίρα SOL.

#solseekers #tastethesun